Jump to content
Shipfriends

Σύγκρουση των ΦΓ πλοίων Kiveli και Afina I, μεταξύ Ταινάρου και Κυθήρων || 13.03.2021


Recommended Posts

Λογικό ακούγεται να θέλουν να παραμείνουν καρφωμένα  μέχρι τουλάχιστον να σιγουρευτούν η να γίνουν οποίες εργασίες ειναι δυνατόν που θα εξασφαλίσουν την πλευστοτητα του Afina I

Link to comment
Share on other sites

Το ΕΚΣΕΔ αναλαμβάνει την ευθύνη από την αρχή και ορίζεται Επικεφαλής επί σημείου, κάποιο από τα πλοία και αναλαμβάνει την οργάνωση στο σημείο μέχρι και την παροχή βοήθειας/ναυαγιαιρεσίας (salvage).

Απο την στιγμή που υπάρχει ναυαγιαιρεσία, απο κοινού αρχές και εταιρείες αντιμετώπισης εφαρμόζουν σχέδιο εκτάκτων αναγκών κατά περίπτωση για την αντιμετώπιση. Μόλις αρθεί ο οποιοσδήποτε κίνδυνος υπάρχει επί της παρούσης, δηλαδή ο κινδυνος να αποκολληθούν τα πλοία και να κινδυνεύσει το μικρό, τότε θα αποκολληθούν. Φυσικά στην επιχείρηση λαμβάνουν μέρος και ναυπηγοί εκ μέρους των εταιρειών αντιμετώπισης/εμπειρογνομώνων που έχουν ορίσει οι ίδιες οι εταιρείες των πλοίων για τέτοιες περιπτώσεις (Ship Emergency Response), οι οποίοι άμεσα εκτελούν διάφορα σενάρια προκειμένου να γίνει αντιμετώπιση. Αυτές παρέχουν συμβουλές, έχοντας στην διάθεσή τους πλάνα, και ανάλογα την φόρτωση του πλοίου δίνουν στοιχεία στατικότητας, ευστάθειας κλπ. (Damaged Stability)

Είναι περίπλοκη πραγματικά διαδικασία, ενδεχομένως να μην τα γράφω και κατανοητά, αλλά είναι πολλά από πίσω.

Link to comment
Share on other sites

Συνέχεια ενημέρωσης από το ΛΣ ΕΛΑΚΤ αναφορικά με σύγκρουση Φ/Γ πλοίων στη θαλάσσια περιοχή Βορειοδυτικά ν. Κυθήρων 

Quote

Συνέχεια ενημέρωσης:

Αναφορικά με τη σύγκρουση Φ/Γ πλοίων στη θαλάσσια περιοχή Βορειοδυτικά ν. Κυθήρων, πρώτες πρωινές ώρες χθες, γνωρίζεται ότι δύο (02) Ρ/Κ πλοία, ρυμούλκησαν τα επικολλημένα Φ/Γ πλοία “KIVELI”, σημαίας Λιβερίας και ''AFINA I'' σημαίας Μάλτας, μετά το συμβάν σύγκρουσής τους, συνοδεία ακόμα τεσσάρων (04) Ρ/Κ πλοίων, μιας Φ/Γ-λάντζας, ενός αντιρρυπαντικού σκάφους Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. και περιπολικού σκάφους Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ.

Απογευματινές ώρες σήμερα, τα ανωτέρω επικολλημένα Φ/Γ πλοία, αγκυροβόλησαν με ασφάλεια στον όρμο Βατίκων, ενώ πραγματοποιήθηκε η πόντιση φράγματος περιμετρικά των εν λόγω πλοίων, για προληπτικούς λόγους αποφυγής τυχόν ρύπανσης.

Τυχόν εξελίξεις θα αναφερθούν σε νεότερο Δελτίο Τύπου

Στην ουσία αυτή τη στιγμή περιμένουν να δουν ένα "καλό" παραθυρο στον καιρό για να κάνουν οποιεσδήποτε ενέργειες ενώ τα πλοία μέχρι αυτή την ώρα συνεχίζουν να παραμένουν κολλημένα.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Κανα νεο απ το σύμπλεγμα? Πανε 10 μερες και ούτε έχει πάει κάποιο άλλο πλοιο για καποια εκφόρτωση,ούτε έχει γίνει καμία προσπάθεια αποκόλλησης 

Link to comment
Share on other sites

H επιχείρηση είναι δύσκολη καθώς η ζημιά που έχει προκληθεί στο Afina 1 είναι μεγάλη. Προτεραιότητα είναι να ελαφρύνει το Afina 1, με μεταφορά του φορτίου του σε άλλο πλοιο, πριν τον τελικό διαχωρισμό των σκαφών και την μεταφορά τους σε ασφαλή προορισμό.

https://www.youtube.com/watch?v=mRyILE3JK_I

Link to comment
Share on other sites

Συνέχεια ενημέρωσης αναφορικά με σύγκρουση Φ/Γ πλοίων στη θαλάσσια περιοχή Βορειοδυτικά ν. Κυθήρων την 13.03.2021 

Quote

Αναφορικά με τη σύγκρουση Φ/Γ πλοίων στη θαλάσσια περιοχή Βορειοδυτικά ν. Κυθήρων, πρώτες πρωινές ώρες την 13.03.2021, γνωρίζεται ότι μεσημβρινές ώρες σήμερα ολοκληρώθηκαν οι εργασίες αποκόλλησης των Φ/Γ πλοίων ''KIVELI'' σημαίας Λιβερίας και ''AFINA I'' σημαίας Μάλτας.

Το ''KIVELI'' ρυμουλκήθηκε από δύο (02) Ρ/Κ πλοία και αγκυροβόλησε με ασφάλεια στον όρμο Βατίκων, ενώ το ''AFINA I'' παραμένει στον οικείο όρμο με την παρουσία τριών (03) έτερων Ρ/Κ πλοίων, καθώς και υπό την επιτήρηση δύο (02) περιπολικών σκαφών Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. για την παροχή τυχόν συνδρομής.

Στη συνέχεια, στα εν λόγω πλοία πραγματοποιήθηκε υποθαλάσσια επιθεώρηση από δύο (02) επόπτες ιδιωτικών καταδυτικών συνεργείων, ενώ δεν προκλήθηκε κάποιος τραυματισμός, ούτε παρατηρήθηκε θαλάσσια ρύπανση.

Από το Λιμεναρχείο Νεάπολης Βοιών απαγορεύθηκε ο απόπλους των ''KIVELI'' και ''AFINA I'', μέχρι την προσκόμιση βεβαιωτικών διατήρησης των αντίστοιχων κυβερνητικών πιστοποιητικών και πιστοποιητικών κλάσης των πλοίων από τους αντίστοιχα αρμόδιους φορείς, ενώ τυχόν εξελίξεις θα αναφερθούν σε νεότερο Δελτίο Τύπου.

Η φωτογραφία του Afina I είναι από το Pantelis Stavros στη σελίδα Ρυμουλκά στο Facebook

166330413_10225017213167170_8997500622724081655_n.jpg

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Συνέχεια ενημέρωσης αναφορικά με σύγκρουση Φ/Γ πλοίων στη θαλάσσια περιοχή Βορειοδυτικά ν. Κυθήρων την 13.03.2021

Quote

Αναφορικά με τη σύγκρουση Φ/Γ πλοίων στη θαλάσσια περιοχή βορειοδυτικά ν. Κυθήρων, την 13.03.2021, γνωρίζεται ότι μεσημβρινές ώρες χθες κατέπλευσε με ασφάλεια στο αγκυροβόλιο του κόλπου Ελευσίνας το Φ/Γ ''AFINA I'' σημαίας Μάλτας, ρυμουλκούμενο από δύο Ρ/Κ πλοία. Στο εν λόγω πλοίο παραμένει προσδεδεμένο ένα Ρ/Κ πλοίο σε ετοιμότητα, για παροχή τυχόν συνδρομής.

Από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ελευσίνας απαγορεύτηκε ο απόπλους του  ''AFINA I'', μέχρι τον εφοδιασμό του με τα προβλεπόμενα για την κατηγορία του πιστοποιητικά αξιοπλοΐας από το νηογνώμονα που το παρακολουθεί.

 

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...
  • 3 weeks later...

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...