Jump to content
Shipfriends

Σύγκρουση των ΦΓ πλοίων Kiveli και Afina I, μεταξύ Ταινάρου και Κυθήρων || 13.03.2021


Recommended Posts

Σύγκρουση φορτηγών πλοίων βορειοδυτικά των Κυθήρων νωρίτερα. Πρόκειται για τα AFINA I (Malta, 9585015) και το KIVELI (Liberia, 8204731).

Το μεν AFINA I είχε προορισμό το Μπιλμπάο ενώ το KIVELI είχε προορισμό τη Βάρνα.

Στο σημείο βρίσκονται ήδη 4 παραπλέοντα πλοία (Aegean Vision, Nordautumn, Gulnak, Volgo Balt 231) ενώ πιθανολογώ ότι από Πειραιά ξεκίνησαν τα ρ/κ Vernicos Sifnos και Dolphin I.

Quote

Δύο φορτηγά πλοία συγκρούστηκαν από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία, στη θαλάσσια περιοχή βορειοδυτικά των Κυθήρων, χωρίς μέχρι στιγμής να έχει αναφερθεί κάποιος τραυματισμός η εισροή υδάτων. 

Το ένα φορτηγό πλοίο με 18 άτομα πλήρωμα, όλοι αλλοδαποί και σημαίας Μάλτας, ήταν φορτωμένο με σιδηρομετάλλευμα και είχε προορισμό την Ισπανία. 
Στο άλλο πλοίο με σημαία Λιβερίας επιβαίνουν 24 άτομα πλήρωμα, ήταν φορτωμένο με λίπασμα και προορισμό τη Βουλγαρία. 

Στο σημείο του ατυχήματος σπεύδουν πλωτό του Λιμενικού, ρυμουλκό, δύο φορτηγίδες και τέσσερα παραπλέοντα πλοία.

Π.Τσιριγώτης 

 

Edited by proud_ionian
upon request
Link to comment
Share on other sites

Συνολικά λοιπόν σπεύδουν στο σημείο 6 ρυμουλκά. VERNICOS SIFNOS, DOLPHIN I, APOLLO, KARAPIPERIS 18, FOTEINI Z, AEGIS I.

Τα πλοία παρασύρονται κινούμενα νοτιοανατολικά προς τα Κύθηρα.

 

Link to comment
Share on other sites

Στα ρυμουλκά να προσθέσουμε και το ΕΡΜΗΣ που κατεβαίνει από Πάτρα.

Και εδώ η ανακοίνωση του Λ.Σ.

Quote
Ενημερώθηκε το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης του Αρχηγείου Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, για περιστατικό σύγκρουσης μεταξύ του Φ/Γ πλοίου ''AFINA I'' σημαίας Μάλτας, στο οποίο επιβαίνουν δεκαοκτώ (18) αλλοδαποί μέλη πληρώματος και του Φ/Γ πλοίου “KIVELI”, σημαίας Λιβερίας, με εικοσιτέσσερις (24) αλλοδαπούς μέλη πληρώματος, βορειοδυτικά ν. Κυθήρων. 
  Άμεσα ενεργοποιήθηκε το σχέδιο έκτακτης ανάγκης και το τοπικό σχέδιο αντιμετώπισης περιστατικού ρύπανσης των όμορων Λιμενικών Αρχών και στην περιοχή έσπευσαν τέσσερα (04) περιπολικά σκάφη Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ.,  τέσσερα (04) παραπλέοντα πλοία, δύο (2) λάντζες, ενώ σπεύδει ένα (1) αντιρρυπαντικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ καθώς και ρυμουλκά. Από το συμβάν προκλήθηκε εισροή υδάτων σε αμφότερα πλοία ενώ δεν προκλήθηκε θαλάσσια ρύπανση. 
   Τέθηκαν σε ετοιμότητα διατιθέμενα υλικά, μέσα απορρύπανσης και προσωπικό των όμορων Λιμενικών Αρχών για επέμβαση προς τυχόν αντιμετώπιση ρύπανσης.
Με μέριμνα των πλοιοκτητριών εταιριών, ανατέθηκε σε ιδιωτική εταιρία, η λήψη προληπτικών μέτρων, για την προστασία του θαλασσίου περιβάλλοντος. Παράλληλα, μετέβησαν σε ανωτέρω περιοχή, κατόπιν εντολής της Πολιτικής και Στρατιωτικής ηγεσίας του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, ο Διοικητής της 5ης ΠΕ.ΔΙ.Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. καθώς και κλιμάκιο εξειδικευμένων στελεχών Λ.Σ.-ΕΛ.-ΑΚΤ., της Διεύθυνσης Προστασίας Θαλασσίου Περιβάλλοντος, της Διεύθυνσης Ασφάλειας Ναυσιπλοΐας και του Κλάδου Ελέγχου Πλοίων, προς επίβλεψη και συντονισμό ενεργειών που απαιτούνται.
  Από τη σύγκρουση δεν αναφέρθηκε τραυματισμός μελών των πληρωμάτων των ανωτέρω πλοίων και είναι όλοι καλά στην υγεία τους. Οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή είναι δυτικοί άνεμοι εντάσεως 5-6 BF.
  Τυχόν εξελίξεις θα δοθούν με νεότερο Δελτίο Τύπου.

 

Link to comment
Share on other sites

Και το ρυμουλκό OTHELLO από το Γύθειο πλέον μαζί τα υπόλοιπα 3 ρ/κ που φτάσανε πρώτα στο σημείο. 2 ναυτικά μίλια πριν τις ακτές κατάφεραν να φτάσουν τα ρυμουλκά. 2 ώρες να αργούσαν ακόμα και τα πλοία θα βρισκόντουσαν στις ακτές των Κυθήρων.

Link to comment
Share on other sites

Πάντως φαίνεται να είναι ένα αρκετά σοβαρό περιστατικό πλησίον ακτών ενός νησιού κι η διαχείρηση του όσο και το salvage είναι δύσκολος γρίφος απο την στιγμή που και ο χρόνος πιέζει αφόρητα . όπως πολύ σωστά είπε ο enas chiotis απο Δευτέρα και ιδιαίτερα το μεσημέρι θα έχει Πουνέντη 9αρι  οπότε τα πράγματα θα είναι πολύ σκούρα  . 
 

Θυμιζει έντονα το περιστατικό με τα δυο φορτηγά πριν 8 χρόνια όταν το Baru Satu καρφωμένο στο Katherine αρμένιζαν κάμποσες ημέρες στο καβο ντόρο .

Edited by Annivas
Link to comment
Share on other sites

Τα πλοία είναι "κολλημενα" ή οχι;

Στο Martine traffic φαίνονται πάντως ν μην είναι μαζί.

Και κάτι άλλο. Τα ρυμουλκά που κατεβαίνουν από πειραια  θα προλάβουν να κάνουν τίποτα Ή άδικα κατεβαίνουν;

Link to comment
Share on other sites

Το Afina πολύ καθισμένο μου φαίνεται.Η στεριά πίσω από τα πλοία που φαίνεται στη φωτογραφία του Arxipelagos είναι τα Κύθηρα.

Παντως το γεγονός πως έχουν κινητοποιηθεί τόσα πολλά ρυμουλκα δείχνει πως τα πραγματα είναι σοβαρά.

Και σίγουρα ο καιρός που φορτώνει θα χειροτερεύσει τα πράγματα.Κυρίως με το μπότζι των δύο πλοίων.

Edited by ΝΟΜΙΚΟΣ
Link to comment
Share on other sites

Σε μια τέτοια διαδικασία, ποιος τίθεται επικεφαλής της όλης ενεργειας; δηλαδή πως συνεννοούνται τα ρυμουλκά μεταξύ τους για το ποιος θα πάρει την κυρία ευθυνη;

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...