Jump to content
Shipfriends

Ναυάγιο του M/V Arvin στη Μαύρη Θάλασσα || 17.01.2021


Recommended Posts

Το Ουκρανικό M/V Arvin (IMO 8874316) με σημαία Palau βυθίστηκε στα μέσα Γενάρη στη Μαύρη Θάλασσα. Το σκαρί του 1975 σε βίντεο που δημοσιεύτηκε φαίνεται να σπάει στα δύο λόγω κυματισμού και ενώ βρισκόταν αγκυροβολημένο 200 μέτρα από την ακτή κοντά στο Bartin της Τουρκίας. Ο απολογισμός του ατυχήματος ήταν 6 διασωθέντες, 4 νεκροί και 2 αγνοούμενοι. Παρακάτω ακολουθεί ένα συγκλονιστικό βίντεο από τη γέφυρα του πλοίου τη στιγμή που το γέρικο σκαρί σπάει στα δύο.

 

 

Edited by Nick the Greek
Link to comment
Share on other sites

  • Nick the Greek changed the title to Ναυάγιο του M/V Arvin στη Μαύρη Θάλασσα || 17.01.2021

Πολύ σωστός, έγινε παντού πρωτοσέλιδο. Μαύρη Θάλασσα, πλοίο 46 ετών, σημαία Palau, Ουκρανοί πλοιοκτήτες, τύπου Volgobalt που είχε χτιστεί σαν ποταμόπλοιο, νομίζω πως η εικόνα είναι χαρακτηριστική.

Link to comment
Share on other sites

Χωρίς να θέλω να αφήσω μομφή για κανέναν, πρώτη φορά βλέπω πλοίο (και δη τέτοιας ηλικίας και τέτοιου κύτους) να μην βάζει τον καιρό στην μάσκα (ή δευτερόπρυμα) μόνο να επιλέγει να καβαλάει τα κύματα και να κρεμάει στην μέση. 

Θεωρώ πως με ένα καλύτερο ταξίδεμα και το πλοίο θα υπήρχε ακόμα και οι εν λόγω τέσσερις δεν θα ήταν μακαρίτες. 

Link to comment
Share on other sites

Μα δεν θα μπορούσε να κάνει κάτι εφόσον ήταν αγκυροβολημένο, ούτε να επιλέξει πως να "καβαλήσει" τα κύματα.

Η μόνη λύση θα ήταν να βιράρει, και να ταξιδεύει μέχρι να κοπάσει ο καιρός, βάζοντας τον καιρό στη σωστή θέση. Αφού δεν έγινε αυτό, οτιδήποτε άλλο ήταν ρίσκο για το εν λόγω πλοίο.

Link to comment
Share on other sites

9 hours ago, Nick the Greek said:

Πολύ σωστός, έγινε παντού πρωτοσέλιδο. Μαύρη Θάλασσα, πλοίο 46 ετών, σημαία Palau, Ουκρανοί πλοιοκτήτες, τύπου Volgobalt που είχε χτιστεί σαν ποταμόπλοιο, νομίζω πως η εικόνα είναι χαρακτηριστική.

Να αναφέρουμε επίσης ότι τουλάχιστον άλλα δύο πλοία του ίδιου τύπου έχουν βυθιστεί στη Μαύρη Θάλασσα τα τελευταία χρόνια. Το Volgobalt 214 κοντά στη Σαμσούντα το 2019 (επίσης κόπηκε στα δύο) και το Volgobalt 199 κοντά στη Χιλή (της Κων/πολης) το 2012. Ουκρανοί πλοιοκτήτες και στα δύο, το πρώτο σημαίας Παναμά και το δεύτερο Saint Kitts and Nevis.

Edited by mikoud
Link to comment
Share on other sites

Βρήκα τρία ακόμη βίντεο που πρέπει να έχει τραβήξει ένας Ουκρανός ναυτικός εξωτερικά και μέσα από τις δεξαμενές ballast του πλοίου εφτά χρόνια πριν. Υποθέτω ότι κατά την βύθιση μόνο χειρότερη θα μπορούσε να είναι η κατάσταση.
 

 


 

Link to comment
Share on other sites

Πώπω σαπίλα! Είναι απορίας άξιον και πως κράτησε τόσα χρόνια. Ωραίο το εύρημά σου και μου δίνεις πάσα για να πούμε(για όσους από τους φίλους δεν έχουν εικόνα) πως ολόκληρη η ανατολική Μεσόγειος, η Μαύρη Θάλασσα και βόρειος Αφρική, είναι μια αγορά από μόνη της, ένας τοπικός τομέας μέσα στην ναυτιλία. Η ιδιαιτερότητά του έγκειται στο ότι το εμπόριο σε μεγάλο ποσοστό γίνεται από υπερήλικα μοτορσιπάκια ή ποταμόπλοια, με σημαίες ευκαιρίας. Αυτό από μόνο του δεν λέει απαραίτητα κάτι, όμως κομμάτι όλου αυτού του πάζλ είναι και το ότι και οι κατά τόπους Αρχές αλλά και νηογνώμονες κλείνουν τα μάτια σε όλο αυτό το σκηνικό, με ίδιον όφελος προφανώς. Το γεγονός επίσης πως αυτού του μεγέθους τα πλοία πάνε και σε περιφερειακά λιμάνια, μακριά από πολλά μάτια, βοηθά. Αυτό είναι και ένα μεγάλο πρόβλημα για τους Έλληνες πλοιοκτήτες αυτών των μεγεθών, ειδικά όσους έχουν Ελληνική σημαία. Πως να ανταγωνιστείς ένα Σύρο πλοιοκτήτη με σημαία Γεωργίας και πλήρωμα 5 άτομα Αιγύπτιους ή Λίβυους?  

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Σε συνέχεια του παραπάνω περί συνθηκών Ανατολικής Μεσογείου και Μαύρης Θάλασσας, είχαμε 2 ναυάγια μόνο προχτές Τετάρτη. Το Volgo-Balt 179 (IMO 8231019) ναυάγησε εν πλώ μεταξύ Rostov-on-Don και Constanta με θύματα 2 μέλη του πληρώματος και 1 αγνοούμενο, ενώ 10 ακόμη μέλη του πληρώματος στάθηκαν τυχεροί και σώθηκαν. Την ίδια ώρα στα ανοιχτά του Abu Qir της Αιγύπτου, ναυαγούσε το Dana Trader (IMO 7726952) με 1 νεκρό, 2 αγνοούμενο και 9 διασωθέντες, το πλήρωμα ήταν Σύροι, Αιγύπτιοι και Παλαιστίνιοι. Κοινά σημεία πως και τα 2 χάθηκαν κατά τη διάρκεια καταιγίδων, ήταν 43+ ετών και με σημαίες ευκαιρίας(Κομόρες το πρώτο, Τόγκο το δεύτερο).

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...