Jump to content
Shipfriends

COVID-19 || Επιπτώσεις σε ναυτιλία, ακτοπλοΐα, τουρισμό, μεταφορές κ.λ.π.


Recommended Posts

Μια πιο γενική τοποθέτηση για την κατάσταση , με αφορμή την τελευταία φράση παραπάνω.

Πίσω από τις λέξεις "προσωπική ευθύνη" υπάρχει ένα νόημα που αρκετοί δυστυχώς δεν εχουν κατανοήσει. Χρειάζεται μόλις 5 λεπτά σωστής κριτικής σκέψης για να αναλογιστεί κανείς πως μια πράξη μας μπορεί να επηρεάσει κάποιες ζωές . Παρόλα αυτά λίγοι το αντιλαμβάνονται. 

 

Link to comment
Share on other sites

  • Replies 516
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

Τα ηλεκτρονικα ειναι για πεταμα!παω τη μαμα μου στο νοσοκομειο πριν 3 μηνες την μετρανε με ηλεκτρονικο 36.8 στη διαλογη ασθενων κ μετα τη πανε παθολογικη για εξετασεις κ τα λοιπα εχουν περασει  απο πανω 5 γιατροι χωρις μασκα κ καποιος σκεφτεται κ της βαζει το κλασσικο κ εχει 39.5!τη ξαναμετρανε κ με το πρωτο θερμομετρο που τη μετρησαν αλλα κ με αλλο ηλεκτρονικο παλι 36.8...

Link to comment
Share on other sites

Οπως γίνεται αντιληπτό, δεν μπορεί η θερμομέτρηση να γίνεται με αναλογικά θερμόμετρα μασχάλης.

Εάν όντως τα πιστολια θερμομέτρησης είναι ανακριβή, τότε πάμε στην ακριβή λύση των θερμικών καμερών, αλλά ουδείς θα το κάνει αυτό.

Link to comment
Share on other sites

Ανακοινώθηκε πριν λίγο πως η χρήση μάσκας γίνεται υποχρεωτική και στους εξωτερικούς χώρους των πλοίων. Αυτό μέχρι τις 18 Αυγούστου. Βέβαια είχα την εντύπωση πως ήταν εξ αρχής υποχρεωτική ,όταν ανακοινώθηκαν τα μέτρα για τα πλοία αλλά τέλος πάντων.

Edited by Svo
Link to comment
Share on other sites

2 hours ago, Svo said:

Ανακοινώθηκε πριν λίγο πως η χρήση μάσκας γίνεται υποχρεωτική και στους εξωτερικούς χώρους των πλοίων. Αυτό μέχρι τις 18 Αυγούστου. Βέβαια είχα την εντύπωση πως ήταν εξ αρχής υποχρεωτική ,όταν ανακοινώθηκαν τα μέτρα για τα πλοία αλλά τέλος πάντων.

Ήταν υποχρεωτική για τους εσωτερικούς χώρους. Για τους εξωτερικούς υπήρχε μια σύσταση από όλους τους αρμόδιους αλλά δεν ήταν υποχρεωτική. 

Link to comment
Share on other sites

Στο ΦΕΚ δεν αναφερόταν ποτέ συγκεκριμένα για τα πλοία.

 

Υπήρχε ένα φυλλάδιο του ΥΕΝ με τίτλο Οδηγίες πρόληψης και αντιμετώπισης κρουσμάτων COVID-19 στα επιβατηγά και επιβατηγά – οχηματαγωγά πλοία που εκτελούν θαλάσσιες ενδομεταφορές καθώς και των υπό ελληνική σημαία διεθνών πλόων (πλην των ιδιωτικών πλοίων αναψυχής και των επαγγελματικών τουριστικών πλοίων), μετά την άρση των
περιοριστικών μέτρων αντιμετώπισης της πανδημίας COVID-19
, που έλεγε για τα μέτρα αναφέροντας:

τους κανονισμούς και τα προληπτικά μέτρα επί του πλοίου (π.χ. υποχρεωτική χρήση
υφασμάτινης μάσκας1
 σε όλους τους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους τις οποίες
θα προμηθεύονται οι ίδιοι)

Link to comment
Share on other sites

Αυτές οι οδηγίες τοποθετήθηκαν  τον Μάιο με την απελευθέρωση των ταξιδιών με πλοία από το σύνολο των επιβατών. Προφανώς υπήρξαν αντιδράσεις για τους εξωτερικούς χώρους και παρέμεινε είτε σιωπηρά είτε φανερά η υποχρέωση για χρήση μάσκας μόνον στους εσωτερικούς χώρους. Γι αυτό άλλωστε ο αρμόδιος υπουργός Ναυτιλίας έλεγε ότι στα καταστρώματα δεν είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας στις 18/7/2020 https://www.efsyn.gr/node/252633

Άλλωστε αν με οποιοδήποτε τρόπο ήταν υποχρεωτική η χρήση μάσκας στα καταστρώματα δεν θα υπήρχε τώρα κάποιος λόγος να την καταστήσουν υποχρεωτική σήμερα και σε αυτούς τους χώρους. Απλά μια υπενθύμιση θα έκαναν.

Link to comment
Share on other sites

Η σημείωσή μου ήταν σαφής και αναφέρθηκα πως στις επίσημες οδηγίες που ίσχυαν έως και τώρα, αφού τώρα γίνεται σαφής η υποχρέωση χρήσης της μάσκας και στους εξωτερικους χώρους, αναφερόταν η υποχρέωση χρήσης μάσκας σε όλους τους χώρους.

Κακώς δεν είχε γίνει σαφής δήλωση μέσω του ΦΕΚ για την χρήση μάσκας στα πλοίας.

Πάντως, η μη εφαρμογή του μέτρου αυτού από τους επιβάτες ακομα και στους εσωτερικούς χώρους είναι ανεκδιήγητη.

Link to comment
Share on other sites

Διαβάζοντας τα παραπάνω σχόλια θα σας πω λίγο για το ταξίδι από Ανκωνα για Πάτρα πριν τρεις μέρες. Καταρχήν είμαστε η μόνη χώρα που έχει πάρει κάποια μέτρα και προσπαθεί να τα εφαρμόσει. Πέρασα από Γαλλία, Ελβετία, έμεινα στην Ιταλία, κανένας απολύτως έλεγχος, ούτε για τους τύπους. Στην Ανκόνα εκτός από τα απαραίτητα χαρτιά θερμομετρηση, οχι όμως σε όλους, τα παιδιά δεν θερμομετρουνται. Αν μπορεί κάποιος ας το εξηγήσει. Γκαράζ καμία μάσκα από πλήρωμα, θερμοκρασία βέβαια 50.Μεσα στο πλοίο το μεγαλύτερο μέρος του πληρώματος φορούσε, και ιδιαίτερα, ευλαβικά θα έλεγα στο εστιατόριο, όπου όμως υπήρχε μόνο μια λαβίδα για να πιάσεις ψωμί και για τα κουταλοπηρουνα βουταγες το χέρι σου και τα έπιανες όλα. Στο μπαρ ο κύριος είχε το διαφανές προστατευτικο σηκωμένο ψηλά για να προστατεύεται από την βροχή. Ο δε κόσμος που είχε καθησει στα τραπέζια είχε βγάλει τις μάσκες, άσχετα αν δεν είχε τίποτα μπροστά του. Στο κατάστρωμα καμία μάσκα, μέχρι που σε κοιτάζουν όλοι σαν ηλιθιο. Δεν συζητάμε για τους επαγγελματίες οδηγούς, τρία πουλάκια καθονται. Οι ανακοινώνεις συνεχώς, μα εκνευριστηκα συνεχώς να λένε για μέτρα πρόληψης και μετά για τον κωδικό που πρέπει να παρουσιάσεις κατά την αφιξη. Και βέβαια όντας το μοναδικό αυτοκίνητο από Αγγλία στο συγκεκριμένο δρομολόγια είχα την τύχη να επιλέγω για το τεστ το οποίο ήταν αρνητικό ευτυχώς. Τώρα για τα άλλα πενήντα γαλλικά γερμανικά ιταλικα αυτοκίνητα που πέρασαν έτσι, η Παναγία μαζί μας. 

Link to comment
Share on other sites

Με το από 3/8/2020  ΦΕΚ 3224 που κοινοποιήθηκε σήμερα ορίζεται πλέον ξεκάθαρα ότι είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας σε όλους του δημόσιος εσωτερικούς κι εξωτερικούς χώρους όλων των πλοίων καθώς επίσης και στα θαλάσσια ταξί , ημερόπλοια και λάντζες.

On 8/2/2020 at 6:46 PM, proud_ionian said:

 

 

 

ΥΓ:

μηπως κατ' εξαιρεση και με ειδικη νομοθετικη προβλεψη, θα επρεπε να υπαρχουν οργανα επιβολης του νομου (κλιμακια του λιμενικου και της αστυνομιας), τουλαχιστον για την περιοδο υψηλης κινησης;

Aπό ότι μαθαίνω κι επειδή εντοπίστηκε το συγκεκριμένο πρόβλημα, ήδη έχει συσταθεί ομάδα αποτελούμενη από 50 λιμενικούς οι οποίοι επιβιβάζονται στα πλοία με πολιτικά βλέπουν ποιοί δεν συμμορφώνονται κι επιβάλλουν πρόστιμα.

Edited by Annivas
Link to comment
Share on other sites

3 hours ago, Annivas said:

Aπό ότι μαθαίνω κι επειδή εντοπίστηκε το συγκεκριμένο πρόβλημα, ήδη έχει συσταθεί ομάδα αποτελούμενη από 50 λιμενικούς οι οποίοι επιβιβάζονται στα πλοία με πολιτικά βλέπουν ποιοί δεν συμμορφώνονται κι επιβάλλουν πρόστιμα.

Δεν νομίζω ότι είναι μόνο με πολιτικά. Γιατί χθες είδα δυο λιμενικούς να επιβιβάζονται σε πλοίο με τις άσπρες στολές τους.

Link to comment
Share on other sites

Η επιβατική κίνηση από το εξωτερικό τον Ιούλιο "έκλεισε" με πτώση 78% σε σχέση με το 2019. Σε απόλυτα νούμερα, οι απώλειες των επιβατών που ήρθαν στην Ελλάδα τον προηγούμενο μήνα μεταφράζονται σε περίπου 3,5 εκατ., από 4,498 εκατ. πέρσι, σε 969 χιλιάδες μόλις φέτος. Αναλυτικότερα στοιχεία ανά προορισμό στο capital.gr

Link to comment
Share on other sites

Ταξίδι στις 24 Ιουλίου από Πειραιά για Τήνο με τη Blue Star. Μάσκες φορούσαν μόνο κάποιοι στους εσωτερικούς χώρους του πλοίου. Πέτυχα έλεγχο από λιμενικό με τις λευκές στολές όπως αναφέρθηκε παραπάνω αλλά δεν ξέρω αν έκανα έλεγχο για τα πρωτόκολλα και τον κορονοϊό ή για κάποιο άλλο λόγο. Εννοείται ούτε στην επιβίβαση ούτε στην αποβίβαση τηρήθηκαν οι αποστάσεις ασφαλείας αλλά μου έγινε παρατήρηση απ' το πλήρωμα να φορέσω τη μάσκα μου ενώ ήμουνα μέσα στο αυτοκίνητο μου πριν ξεκινήσει η επιβίβαση.

30 Ιουλίου από Πειραιά για Νάξο με το World Champion Jet. Πρώτη φορά ταξίδι με το πλοίο αλλά θα αναφερθώ σε αυτό σε άλλο ποστ. Η επιβίβαση γινόταν σε 20άδες περίπου, γινόταν κανονικά θερμομέτρηση και το πλήρωμα ήταν πολύ αυστηροί με τη χρήση μάσκας στους εσωτερικούς χώρους. Όταν έβγαινες στους εξωτερικούς δεν σου έλεγε κανείς τίποτα.


3 Αυγούστου από Αμοργό για Πειραιά. (Θυμίζω πλέον είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας σε όλους τους χώρους του πλοίου) Κατά την επιβίβαση δεν τηρήθηκαν αποστάσεις ασφαλείας (δεν είναι και πολύ εύκολο βέβαια στο λιμάνι της Αιγιάλης). Μέχρι το πλοίο να φτάσει στην Πάρο που ήμουνα ξύπνιος, το πλήρωμα πηγαινοερχόταν πάνω κάτω κ έκανε παρατηρήσεις στον κόσμο να φορέσει τις μάσκες τους. Αυτό που μου έκανε εντύπωση ήταν ότι στην επιβίβαση από Νάξο και από Πάρο που περίμενε αρκετός κόσμος τους έβαζαν μέσα σε δόσεις και όχι όλους μαζί προσπαθώντας να τηρήσουν τα μέτρα ασφαλείας.

 

Link to comment
Share on other sites

Η εφαρμογή των μέτρων είναι τελείως παράλογη :rolleyes:

Πρόσφατο ταξίδι από Μπάρι για Σάμη.

Επειδή το ελληνικό κράτος δεν είναι σε θέση να στείλει μια φορά την εβδομάδα ένα υγειονομικό κλιμάκιο στη Σάμη, ο έλεγχος των επιβατών για Σάμη γίνεται στην Ηγουμενίτσα.

Στο πλοίο, ακόμη και κατά τη διάρκεια της νύχτας, μας ταράξανε στις ανακοινώσεις για τήρηση των αποστάσεων, το φόρεμα της μάσκας, την απολύμανση των χεριών κ.ο.κ.

Και τι γίνεται στην Ηγουμενίτσα;

Μας κρατάνε (συνολικά περίπου 550 άτομα) επί 2,5 ώρες κλεισμένους στο πιο μικρό σαλόνι του πλοίου, κυριολεκτικά ώμο με ώμο(!!!) μέχρι να ολοκληρωθεί ο έλεγχος 😠

Καταπληκτική πατέντα!!! Εάν δεν κόλλησε κανείς εκεί, δε θα κολλήσει καθόλου!!!

Link to comment
Share on other sites

Έχω πραγματοποιήσει 7 ταξίδια της τελευταίες 10 μέρες με το Κρήτη 2 και πραγματικά έχω να δώσω πολλά συγχαρητήρια. Πριν την επιβίβαση γίνεται θερμομέτρηση τουλάχιστον στους οδηγούς των φορτηγών και των Ι.Χ.(για τους πεζούς επιβάτες δεν γνωρίζω). Επίσης πρώτη φορά βλέπω όλο το πλήρωμα του ξενοδοχείου και του λογιστηρίου να φοράει μάσκα και γάντια. Ναι καλά ακούσατε γάντια (διότι κοντεύουμε να την ξεχάσουμε δυστυχώς αυτή τη λέξη). Αντισηπτικά έχει παντού (όπως και στα περισσότερα πλοία άλλωστε) και το πρωί στο Ηράκλειο είδα ότι κάναν απολύμανση (γενικά το όλο το πλοίο είχε μια πολύ ευχάριστη μυρωδιά οινοπνεύματος και αντισηπτικού:D). Επίσης έχω πραγματοποιήσει 2 ταξίδια με τον Έλυρο και ένα με το Οράιζον και έχω να πω πως αν εξαιρέσουμε τα γάντια το σκηνικό είναι το ίδιο. Ακόμη, έχω να σημειώσω ότι οι λογιστές δεν φορούσαν γάντια και αρκετοί είχαν κατεβασμένη και την μάσκα. Θερμομέτρηση δεν γινόταν σε κανένα από τα δύο πλοία.

Καλα για τους λιμενικούς ουδέν σχόλιο. Ούτε μάσκα ούτε γάντια ούτε τίποτα. Για κλάματα δυστυχώς.

Link to comment
Share on other sites

https://m.lifo.gr/now/greece/293144/peiraias-thetikoi-ston-koronoio-espasan-tin-karantina-kai-taksidepsan-apo-tin-patmo-me-ploio-synelifthisan-apo-to-limeniko

Πάντως οι τύποι είναι "για πολλά χαστούκια"...μακάρι να μην έχει συμβεί κάτι γενικευμένο άσχημο με τους υπόλοιπους επιβάτες 

Link to comment
Share on other sites

Όσον αφορά τους ελέγχους που γίνονται μέσα στα πλοία μπορ  να σας Τ πω ευθέως ότι πραγματοποιούνται. Εκανα ταξίδι πήγαινε έλα με τ Νάξος Αμοργό για Νάξο και επιστροφή και υπήρχαν μέσα σε αυτό Τ λιμενικοι με την στολή τους και όχι με τα πολιτικά ρουχα και σε ορισμένους οι οποίοι δεν συμμορφωθηκαν τους έβαλαν και πρόστιμο.. 

Link to comment
Share on other sites

17 hours ago, Nick the Greek said:

Να τιμήσουμε τους νεαρούς συμπολίτες μας σας παρακαλώ, παράδειγμα κοινωνικού σεβασμού και ευθύνης

Και πόσοι άλλοι το έχουν κάνει....Κανείς όμως δεν έλεγξε με τεστ και το πλήρωμα του πλοίου....Δεν θα έπρεπε τυπικά να κάνουν τεστ(οι υγιειονομικές  αρχές) και στο πλήρωμα  μετά από το συμβάν?

Edited by LoveBoat
Link to comment
Share on other sites

Το παιχνίδι για τον τουρισμό χάθηκε όπως δυστυχώς ήταν αναμενόμενο από τους περισσότερους αλλά λίγοι το ομολογούσαν καθώς ο πνιγμένος  από την ελπίδα πιάνεται…

20-30 μέρες υπήρξε κίνηση από έλληνες κυρίως ταξιδιώτες και ότι πρόβλημα δημιουργήθηκε από την έλλειψη εισιτηρίων, λύθηκε από την στιγμή που αυξήθηκε το πρωτόκολλο των πλοίων

 Οι ξένοι δεν ήρθαν, οι ακυρώσεις λόγω της επιδείνωσης της κατάστασης σε πολλές χώρες τις τελευταίες ημέρες είναι πολλές και οι λιγοστές ελπίδες πως το χαμένο καλοκαίρι θα μπορούσε να αντισταθμιστεί εν μέρει από ένα συμπαθητικό δίμηνο Σεπτεμβρίου-Οκτωβρίου (εάν ο covid είχε στο μεταξύ εξασθενίσει), πάνε στράφι.

Link to comment
Share on other sites

Νομίζω έκανες μια πολύ ωραία σύνοψη της κατάστασης.

 

Κατά τα άλλα, νέο κρούσμα κοινωνικής ευθύνης από άνδρα που ταξιδεύει πρός Ραφήνα. Είτε στο Σουπερφέρρυ, είτε στο Fast Ferries Andros, φαντάζομαι. Όταν ξεμπλέξουν με τις περιπέτειες του ιού αυτοί που εκθέτουν τόσο κόσμο σε κίνδυνο, δεν πρέπει να καθίσουν στο σκαμνί άραγε? Κι όχι να μπούν φυλακή αλλά να εξαναγκαστούν σε εργασία σε νοσοκομείο που περιθάλπτει αυτές τις περιπτώσεις?

Link to comment
Share on other sites

Η Κεφαλλονιά πάντως είναι σχεδόν πλήρης!

Λείπουν αρκετοί ξένοι, αλλά αντικαθιστούνται και με το παραπάνω από Έλληνες.

Στις αμμουδιές δε βρίσκεις χώρο ούτε για αστείο.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

×
×
  • Create New...