Jump to content
Shipfriends

Recommended Posts

Προσάραξη του Ε/Γ-Τ/Ρ Ιονια στη Λευκάδα

Quote

Ενημερώθηκε, πρωινές ώρες χθες, η Λιμενική Αρχή Λευκάδας, για περιστατικό προσάραξης του Ε/Γ-Τ/Ρ “ΙΟΝΙΑ” ελληνικής σημαίας (υπό νηολόγηση), στα βραχώδη αβαθή ανατολικού υποθαλάσσιου κυματοθραύστη έξω από το βόρειο δίαυλο Λευκάδας. 

Άμεσα στην περιοχή μετέβησαν στελέχη της οικείας Λιμενικής Αρχής, ενώ επίσης ενεργοποιήθηκαν σχέδια έκτακτης ανάγκης για την αντιμετώπιση ναυτικών ατυχημάτων και για την καταπολέμηση ρύπανσης του θαλάσσιου περιβάλλοντος.

Με τη συνδρομή των εν λόγω στελεχών, καθώς και των Α/Κ σκαφών “ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ” Σ.Λ. 44 και “ΒΑΣΙΛΑΡΑΣ” Σ.Λ. 171, το πλήρωμα του “ΙΟΝΙΑ” εγκατέλειψε με ασφάλεια το πλοίο, λόγω έντονης εισροής υδάτων, τα οποία στη συνέχεια απαντλήθηκαν από τα ανωτέρω στελέχη σε συνεργασία με κλιμάκιο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Λευκάδας. Κατά τη διενέργεια επιθεώρησης από δύο (02) ιδιώτες δύτες, παρατηρήθηκαν εκδορές στο μπροστινό μέρος του πλοίου, ενώ διαπιστώθηκε ότι από την πρόσκρουση έχει επίσης δημιουργηθεί πιθανώς ρήγμα, μη ορατό λόγω της θέσης του σκάφους στα βράχια, καθώς και θραύση δύο (02) προπελών. 

Από το Λιμεναρχείο Λευκάδας, που διενεργεί την προανάκριση, απαγορεύτηκε ο απόπλους του “ΙΟΝΙΑ” μέχρι προσκόμισης βεβαιωτικού αξιοπλοΐας, ενώ από το περιστατικό δεν αναφέρθηκε τραυματισμός και δεν παρατηρήθηκε θαλάσσια ρύπανση. 

Φωτογραφικό υλικό από τη προσάραξη του Ιόνια

 

Link to comment
Share on other sites

Ανελκύστηκε και μεταφέρθηκε στο ναυπηγείο του Σπανοπουλου για επισκευή το Ιονια

Quote

Είχε πέσει το σκοτάδι όταν ολοκληρώθηκε η ανέλκυση του επιβατηγού τουριστικού σκάφους ΙΟΝΙΑ, ελληνικής σημαίας, που ξεκίνησε το απόγευμα της Κυριακής. Το σκάφος είχε προσαράξει στα βόρεια του διαύλου τα Χριστούγεννα, μετά από πρόσκρουση στα αβαθή του ανατολικού υποθαλάσσιου βραχίονα της αμμόγλωσσας.

Στη σημερινή επιχείρηση πήραν μέρος δύτες και μια τεράστια θαλάσσια πλατφόρμα με γερανό που ήρθαν από τον Πειραιά με ρυμουλκό.

Χρόνος ταξιδίου 40 ώρες. Κόστος μεταφοράς 90000€. Χρόνος επιστροφής 40 ώρες.

Αφού άδειασαν τα καύσιμα από τις δεξαμενές του πλοίου, οι δύτες πέρασαν κάτω από το σκάφος 2 ιμάντες και ο γερανός το σήκωσε σιγά σιγά μέχρι να αντλήσουν τα νερά που είχαν μπει μέσα από τα ρήγματα που είχε υποστεί. Στη συνέχεια γερανός το σήκωσε από τα πλάγια και το ανέβασε στη πλωτή πλατφόρμα και αφού το ασφάλισε θα αναχωρήσουν με τη βοήθεια του ρυμουλκού για το Πειραιά.

80475366_3783869888293428_3967838672358735872_n.jpg80802844_3783870584960025_6731000358912393216_n.jpg

Edited by Panagia Ekatontapiliani
Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...
  • 1 month later...
  • 3 weeks later...

Το Ιονια πρέπει να είναι αγορά από τη Κροατία εάν κρίνω από το παλιό όνομα που διακρίνεται στη πρύμη του (Kornatska Vila με νηολόγιο Zadar). ). Στα ύφαλα δεν μπόρεσα να διακρίνω κάποια ιδιαίτερη ζημία ενώ έλειπε η δεξιά άγκυρα από το σκάφος.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...
  • 3 months later...

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...