Jump to content
Shipfriends

Recommended Posts

Στο παρελθόν έχουμε κάνει κάμποσες αναφορές για την SOL, είτε σαν Svenska Orient Linien, είτε σαν Swedish Orient Lines:

On 3/26/2007 at 7:40 PM, JERRY said:

Η εταιρεια Ευγενιδη ηταν για πολλα χρονια (και μαλλον παραμενει) πρακτορας (αλλα και μετοχος) της SOL -Svenska Orient Linien. H γνωστη και ως Swedish Orient Line, εχει εδω και παρα πολλα χρονια την γραμμη Β.Ευρωπης - Μεσογειου με τα αδελφα Ro-Ro του CELTIC SUN μεγαλωμενα (VEGALAND-TURUSLAND κλπ). Το Νικος Βερνικος εχει να κανει και με το ονομα του brand SOLNIVER LINES.. Iσως αυτο να φαινεται για την πλοιοκτησια τoυ ro-ro που αναφερεις.

On 12/4/2016 at 3:24 PM, Nick the Greek said:

Το πλοίο βρήκε τον επόμενο σταθμό της καριέρας του, και άφησε τη Μεσόγειο με προορισμό τόπον καταψύξεως:D. Κι αυτό γιατί ναυλώθηκε για να ενισχύσει τη γραμμή της Swedish Orient Line μεταξύ του Goteborg(Σουηδία) και του Zeebrugge(Βέλγιο), όπως γράφτηκε πρόσφατα.

On 10/10/2017 at 11:54 PM, Nick the Greek said:

Να πούμε πως το πλοίο πια ταξιδεύει ναυλαμένο από τη Svenska Orient Linien(SOL) στη γραμμή Goteborg(Σουηδία) - Zeebrugge(Βέλγιο).

On 1/12/2017 at 1:17 AM, Nick the Greek said:

το πλοίο ήταν ναυώμένο στη Swedish Orient Line και εκτελούσε δρομολόγια μεταξύ Φινλανδίας και Γερμανίας. Γραμμή η οποία έκλεισε στο τέλος Δεκεμβρίου, και ίσως έτσι να εξηγείται γιατί το πλοίο είναι διαθέσιμο.

Ενώ από τις οθόνες μας έχουν περάσει διάφορα πλοία με τα σινιάλα της εταιρείας, μια που για πολλά χρόνια ερχόταν και στην Ελλάδα. Να το Vegaland στην Ελευσίνα, όπως και το Thebeland που αργότερα με το ίδιο όνομα πέρασε στη Linea Messina, ενώ στο Rostock έχουμε δεί το Vikingland που αργότερα έγινε Ακρίτας. Επίσης το Timmerland έγινε Hellenic Sailor ενώ το Vasaland έγινε Hellenic Master. Πολλοί οι δεσμοί λοιπόν με την Ελλάδα.

 

Τα τελευταία χρόνια η εταιρεία είναι σε φάση μαζέματος των δραστηριοτήτων της. Η γραμμή Φινλανδίας - Γερμανίας έκλεισε, όπως και η γραμμή Goteborg - Zeebrugge, με τα τελευταία δρομολόγια να γίνονται στις 17 Ιουνίου, ενώ η SOL σαν αυτόνομη εταιρεία έχει μείνει πια να έχει κάποια slot charters και να μεταφέρει containers.Τι μέλλει γενέσθαι όμως με τα υπάρχοντα roro της εταιρείας και την δραστηριότητά της στον τομέα αυτόν?

 

Ξαφνικά όλα δείχνουν πολύ ρόδινα, μια και η εταιρεία ανακοίνωσε σύμπραξη με την επίσης Σουηδική Wallenius Lines και την δημιουργία της Wallenius - SOL, εταιρείας που θα δραστηριοποιηθεί στον Κόλπο της Βοθνίας, τη Βαλτική και τη Βόρεια Θάλασσα σε διάφορα routes τα οποία μπορούμε να δούμε εδώ. Φυσικά ορισμένα από τα λιμάνια δεν λένε τίποτε σε μας, πλήν όμως λένε πολλά στους δύο πρώτους, βασικούς πελάτες που υπέγραψαν συμφωνίες μαζί τους. Πρόκειται για την Σουηδική εταιρεία δασικών προιόντων και προιόντων χάρτου, Stora Enso, και την Φινλανδική Metsä Board η οποία επίσης δραστηριοποιείται στα προιόντα χάρτου και στην τυποποίση προιόντων. Τα δρομολόγια δηλαδή είναι φτιαγμένα στα μέτρα και τις ανάγκες των δύο αυτών εταιρειών.

 

Τα καλά νέα δεν σταματούν εκεί μια και η καινούρια εταιρεία ανακοίνωσε την παραγγελία μέχρι και τεσσάρων καινούριων roro από το ναυπηγείο CIMC Raffles της Κίνας, με παράδοση από το 2021 και μετά. Σχεδίαση Knud E. Hansen, πρόωση LNG, παγοπόρα 1A Super, μήκος 241 μέτρα, 35 πλάτος, 5,800 γραμμικά μέτρα φόρτωσης και 20 κόμβους υπηρεσιακή ταχύτητα. Μιλάμε για τέρατα, που θα δείχνουν κάπως έτσι:

nya_batar_1_0.jpg

20190429104854264.jpg

wsab2.png

 

Μέχρι τότε, η εταιρεία θα πορευθεί με τον υπάρχοντα στόλο ο οποίος δεν είναι και πολύ εντυπωσιακός. Είναι το Vasaland του 1984, το Baltica του 1990, και το τρίο Tavastland / Thuleland / Tundraland που ειναι χτισμένα το 2006/2007 στα Aker της Rauma. Τα δύο πρώτα είναι υπάρχοντα πλοία της SOL που κάνουν ακόμη τη γραμμή Zeebrugge - Goteborg και πρόκειται για ναυλώσεις. Τα υπόλοιπα 3  ανήκουν στην SOL ήδη, άρα εδώ φαίνεται πως σημαντικό κομμάτι της συμμετοχής της Wallenius μάλλον είναι στην εξασφάλιση χρηματοδότησης για το καινούριο project/εταιρεία.

 

Έτσι γίνονται σωστά αυτές οι δουλειές. Για το Αιγαίο δεν συζητάω, στην Αδριατική άραγε έχουν κάτσει ποτέ η ΑΝΕΚ/Superfast να κάνουν έστω ένα διάλογο με τους πελάτες τους για να δούν τι ακριβώς ζητούν σαν προιόν? Τροφή για σκέψη και παρακολουθούμε τα τεκταινόμενα στην SOL Wallenius.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...
  • 4 months later...

Η εταιρεία προσθέτει το Lubeck στο δρομολόγιό της ανάμεσα στην Αμβέρσα και τη Vaasa, στο κομμάτι πρός Φινλανδία, σύμφωνα με αυτό το δημοσίευμα. Τα Fionia Sea και Jutlandia Sea είναι τα πλοία που εκτελούν αυτό το δρομολόγιο 2 φορές την εβδομάδα.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...

Η εταιρεία προσθέτει και έκτο μέλος στο στόλο της, προφανώς οι δουλειές πάνε καλά. Πρόκειται για το Transfighter (IMO 9216626) που θα δρομολογηθεί στη γραμμή Oulu - Kokkola - Rauma(όλα αυτά στη Φινλανδία) - Antwerp - Zeebrugge. Με άλλα λόγια, Φινλανδία - Βέλγιο.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
  • Create New...