Jump to content
Shipfriends

Έκρηξη, πυρκαγιά και προσάραξη M/T ATHLOS στην περιοχή Ζύγι Κύπρου, 29.12.2018


Recommended Posts

Άσχημα ξεκίνησε η μέρα στην Κύπρο χωρίς ανθρώπινες απώλειες ευτυχώς και χωρίς θαλάσσια ρύπανση για την ώρα.

Το δεξαμενόπλοιο ήταν άφορτο, κατά την πυρκαγιά 5 μέλη του πληρώματος έπεσαν στη θάλασσα για να σωθούν, ενώ το πλοίο προσάραξε στην ακτή.

Πληροφορίες από το sigmalive

Quote

Σε συναγερμό τέθηκαν όλες οι Αρμόδιες Αρχές σήμερα το πρωί μετά από έκρηξη σε πετρελαιοφόρο με την ονομασία «Άθλος», το οποίο βρισκόταν ανοικτά της Λάρνακας κοντά στη περιοχή Ζυγίου. Το τάνκερ ετοιμαζόταν να αναχωρήσει από την Κύπρο όταν κοντά στο Βασιλικό σημειώθηκε η έκρηξη και αμέσως μετά εκδηλώθηκε φωτιά. 

Μέλη του πληρώματος, σύμφωνα με πληροφορίες, βούτηξαν στη θάλασσα για να σωθούν. 

Ρυμουλκά αλλά και σκάφη έσπευσαν κοντά στο τάνκερ για να βοηθήσουν τα μέλη του πληρώματος αλλά και να βοηθήσουν στην ανάκτηση του ελέγχου του σκάφους, ωστόσο ο Καπετάνιος αρνήθηκε να παραχωρήσει τον έλεγχο του. 

Στο πλοίο βρισκόταν 17μελες πλήρωμα ενώ δύο από αυτούς έχουν τραυματιστεί και μεταφέρθηκαν στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας. 

Σύμφωνα με αυτόπτης μάρτυρες, οι δύο τραυματίες φέρουν εγκαύματα, ενώ έφτασαν με άλλα τρία μέλη του πληρώματος στην ακτή, με βάρκα ψαρά.   

Άλλα τρία μέλη, έχουν μεταφερθεί προληπτικά στο νοσοκομείο Λεμεσού.

Στο Λιμανάκι Ζυγίου έσπευσαν ασθενοφόρα για τους εργαζόμενους στο φορτηγό πλοίο στο οποίο μετέβη και η Λιμενική Αστυνομία. Στο σημείο έσπευσε και ελικόπτερο. 

 

H επίσημη ανακοίνωση του ΚΣΕΔ

 

Το ΚΣΕΔ ανακοινώνει ότι στις 29 Δεκεμβρίου και ώρα 09:29, το ΚΣΕΔ Λάρνακας έλαβε επείγουσα κλήση από τον Κυβερνήτη του υπό σημαία Μάλτας πετρελαιοφόρου πλοίου «ATHLOS», στο οποίο σημειώθηκε πυρκαγιά και έκρηξη ενώ βρισκόταν 3 ναυτικά μίλια νοτίως του αλιευτικού καταφυγίου Ζυγίου. Το πλοίο απέπλευσε από το λιμένα Λάρνακας, με 17 (7 Έλληνες, 9 Ινδοί και 1 Γεωργιανός) άτομα πλήρωμα, στις 29 Δεκεμβρίου με προορισμό το λιμένα Ασπροπύργου στην Ελλάδα.

Το ΚΣΕΔ ενεργοποίησε άμεσα το Εθνικό Σχέδιο Έρευνας- Διάσωσης «ΝΕΑΡΧΟΣ», αποστέλλοντας σκάφη της Λιμενικής και Ναυτικής Αστυνομίας, της Διοίκησης Ναυτικού του ΓΕΕΦ, της ΕΜΑΚ, ρυμουλκά – πυροσβεστικά της εταιρείας VTS, καθώς και άλλα παραπλέοντα σκάφη με σκοπό καταρχήν τη διάσωση των μελών του πληρώματος, την κατάσβεση της πυρκαγιάς, αλλά και την αντιμετώπιση πιθανής διαρροής καυσίμων στη θάλασσα. 

Επίσης ελικόπτερο της Μονάδας Αεροπορικών Επιχειρήσεων της Αστυνομίας υπερίπταται της περιοχής για λόγους ασφάλειας

Μέχρι στιγμής πέντε μέλη του πληρώματος, τα οποία έπεσαν στη θάλασσα, περισυλλέγησαν από τα σωστικά μέσα και μεταφέρθηκαν σε νοσοκομείο της Δημοκρατίας.

Το πλοίο προσάραξε 1 ναυτικό μίλι ανατολικά  από αλιευτικό καταφύγιο Ζυγίου σε απόσταση 200 μέτρων από την ακτή ενώ η πυρκαγιά έχει τεθεί υπό πλήρη έλεγχο. Σύμφωνα με πληροφορίες το πλοίο δεν έφερε επικίνδυνο φορτίο. Απέπλευσε από το λιμένα Λάρνακας άφορτο. 

Υπάρχουν και αρκετά βίντεο και φωτογραφίες στο άρθρο, παραθέτω μερικά

15c272ebbdc0b6.jpg

Link to comment
Share on other sites

  • Nikos_Chania changed the title to Έκρηξη, πυρκαγιά και προσάραξη M/T ATHLOS στην περιοχή Ζύγι Κύπρου, 29.12.2018
  • 2 months later...

Το Athlos πλέον βρίσκεται στη Τούζλα για την αποκατάσταση των ζημιών. Το Athlos (ΙMO No 9539858) είναι ναυπηγημένο το 2010 στο ναυπηγείο Soli Shipyard στο Golcuk της Τουρκίας με το όνομα Jasmin. Το πλοίο φοράει μια κύρια μηχανή STX (4755BHP), που του δίνει ταχύτητα μέχρι 13,5 κόμβους. Το πλοίο έχει μήκος 109 μέτρα και πλάτος 17.20 μέτρα και ανήκει στην Enea Management Inc με έδρα την Ελλάδα.

Edited by Panagia Ekatontapiliani
Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...