Jump to content
Shipfriends

Recommended Posts

Η ανακοίνωση του ΥΕΝ για την εκδήλωση πυρκαγιάς στο Ε/Γ – Ο/Γ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ.

Ενημερώθηκε, την 00:03 σήμερα, το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (Ε.Κ.Σ.Ε.Δ.) του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής για εκδήλωση πυρκαγιάς στο χώρο του γκαράζ του Ε/Γ – Ο/Γ πλοίου «ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ» Ν.Χ. 20, το οποίο έπλεε στη θαλάσσια περιοχή ανατολικά ν. Ύδρας, ενώ στην περιοχή έπνεαν άνεμοι βόρειοι βορειοανατολικοί εντάσεως 5 – 6 bf.

Το ανωτέρω πλοίο είχε αποπλεύσει στις 22:00 από το λιμάνι του Πειραιά με προορισμό το λιμάνι των Χανίων με οκτακόσιους εβδομήντα πέντε (875) επιβάτες, εκατόν σαράντα (140) άτομα πλήρωμα, ογδόντα (80) φορτηγά οχήματα και εκατόν πενήντα δύο (152) Ι.Χ.Ε. οχήματα.

Άμεσα το Ε.Κ.Σ.Ε.Δ. κινητοποίησε τις Λιμενικές Αρχές Πειραιά, Σπετσών, Ύδρας, Λαυρίου, Σαρωνικού, Αίγινας, Ναυπλίου, Πόρου, Ραφήνας και Σαλαμίνας προς παροχή συνδρομής και στην περιοχή έσπευσαν έντεκα (11) περιπολικά σκάφη Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., στελέχη της Μονάδας Υποβρύχιων Αποστολών Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, ενώ δεσμεύτηκαν τα Ε/Γ – Ο/Γ πλοία «BLUE HORIZON», «ΚΝΩΣΣΟΣ ΠΑΛΛΑΣ», «BLUE STAR I», «BLUE STAR NAXOS», «ΝΗΣΟΣ ΠΟΡΟΣ», τα Φ/Γ πλοία «SEACROWN I» σημαίας Μάλτας, «APUANA D» σημαίας Ιταλίας, «CENTURIUS» σημαίας Marsal Islands, «ERMIONI» Ν.Π. 11995, «YM BUSAN» σημαίας HONG KONG και «SAMANTHA» σημαίας Παναμά. Στην περιοχή επίσης έσπευσαν η Φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού «ΛΗΜΝΟΣ», εννέα (09) ρυμουλκά πλοία, δέκα τρία (13) ιδιωτικά σκάφη καθώς και δύο (02) πλοία της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, ενώ τέθηκαν σε ετοιμότητα η Μονάδα Ελικοπτέρων Λιμενικού Σώματος (ΜΕΛΣ), η Μονάδα Αεροπλάνων Λιμενικού Σώματος (ΜΑΛΣ), τέσσερα (04) ελικόπτερα και C130 της Πολεμικής Αεροπορίας και ένα (01) ελικόπτερο του Πολεμικού Ναυτικού. 

Με απόφαση του Πλοιάρχου του «ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ», το εν λόγω πλοίο κρίθηκε σκόπιμο να επιστρέψει στο λιμάνι του Πειραιά ενώ, σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διαδικασίες, οι επιβάτες παρέμειναν στους σταθμούς συγκέντρωσης του πλοίου φορώντας τα ατομικά τους σωσίβια.

Τελικά το πλοίο κατέπλευσε στο λιμάνι του Πειραιά την 04:05, συνοδεία περιπολικών σκαφών του Λ.Σ-ΕΛ.ΑΚΤ., της Φρεγάτας «ΛΗΜΝΟΣ» και των Ε/Γ-Ο/Γ πλοίων, ενώ οι επιβάτες αποβιβάστηκαν ασφαλώς, χωρίς να υπάρξει τραυματισμός, με κλίμακα ξηράς. Στο λιμάνι του Πειραιά ανέμεναν ήδη κλιμακοφόρα και πυροσβεστικά οχήματα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας καθώς και ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ για παροχή τυχόν βοήθειας αν απαιτούνταν. Μετά την αποβίβαση των επιβατών, άνδρες της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας εισήλθαν στο πλοίο προκειμένου να κατασβέσουν την πυρκαγιά.

Από το Κέντρο Επιχειρήσεων του Λιμενικού Σώματος δόθηκε εντολή στο Κεντρικό Λιμεναρχείο Πειραιά και στον φορέα διαχείρισης του λιμένα να εφαρμοστεί το σχέδιο έκτακτης ανάγκης προς αποφυγή τυχόν ρύπανσης και τέθηκαν τα μέτρα απορρύπανσης σε ετοιμότητα, ενώ τοποθετήθηκε, προληπτικά, πλωτό φράγμα πέριξ του «ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ». 

Από την πρώτη στιγμή εκδήλωσης του περιστατικού, ενημερώθηκε η πολιτική ηγεσία του ΥΝΑΝΠ και η στρατιωτική ηγεσία του Α.Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., ενώ στο Ε.Κ.Σ.Ε.Δ. μετέβησαν άμεσα ο Αναπληρωτής Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Νεκτάριος Σαντορινιός και ο Αρχηγός του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής Αντιναύαρχος Λ.Σ. Ράπτης Σταμάτιος, όπου είχαν τον γενικό συντονισμό της επιχείρησης, ενημερώνοντας διαρκώς τον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή και τον Πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα. 

Από το Α΄ Λιμενικό Τμήμα του Κεντρικού Λιμεναρχείου Πειραιά, που διενεργεί την προανάκριση, απαγορεύτηκε ο απόπλους του «ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ» μέχρι αποκατάστασης των ζημιών και προσκόμισης σχετικού βεβαιωτικού διατήρησης κλάσης από τον παρακολουθούντα το πλοίο νηογνώμονα.

Link to comment
Share on other sites

Ανακοινώθηκαν πάντως 5 δρομολόγια του Paros Jet σαν αντικατάσταση (και στο online booking της Ανεκ):

29/08: Χανιά-Πειραιάς: 14:00-19:00 (Μόλις μπήκε στον κόλπο της Σούδας).

             Πειραιάς-Χανιά: 23:59-05:00

30/08: Χανιά-Πειραιάς: 12:00-17:00

             Πειραιάς-Χανιά: 23:59-05:00

31/08: Χανιά-Πειραιάς: 12:00-17:00

Επίσης σήμερα το βράδυ Θα φύγει και ο Πελαγίτης για Χανιά για να μεταφέρει τα φορτηγά του Βενιζέλου.

Link to comment
Share on other sites

4 hours ago, Sf_X said:

Γιατί τόσο πολύ, όταν το πλοίο έφτασε αυτοδύναμο στον Πειραιά με ταχύτητες 18 κόμβων προφανώς δεν αντιμετωπίζει μηχανικό πρόβλημα. Οπότε όταν ολοκληρωθούν η εκκένωση & τα διαδικαστικά της διερεύνησης των αιτίων απο την πυροσβεστική θα μπορεί να ετοιμαστεί για να επανέλθει κανονικά εντός το πολύ 4-5 ημερών αν κρίνει κανείς απο την εξωτερική εικόνα

σιγουρα θα υπαρχουν καμμενες καλωδιωσεις και στρεβλωμενα ελασματα στο γκαραζ. θυμιζω τη φωτια στο Superfast III & το Kρητη ΙΙ, που ειχαν αισιο τελος μεν για τους επιβαινοντες και τα πλοια (πλην των κουρδων του κοκκινου γκαραζ), αλλα πηρε μηνες μεχρι να βγουν τα πλοια ξανα

4 hours ago, Panagia Ekatontapiliani said:

Από εξωτερική σκάλα από τη δεξιά πλευρά, για ευνόητους λόγους!! Μιας και υπήρχε κίνδυνος η φωτιά να πάρει οξυγόνο και να φουντώσει!! 

Ακούγεται ότι μάλλον το Olympic Champion θα είναι ο αντικατάστατης του Ελ. Βενιζέλος. 

η ΑΝΕΚ ειναι σε κοινοπραξια με την Attica, ολο και καποια ημιμονιμη λυση θα βρεθει περαν του paros jet. ειδικα μολις μπει ο σεπτεμβρης και αρχιζουν να αραιωνουν τα δρομολογια

 

Link to comment
Share on other sites

Σε φωτογραφίες του zougla.gr βλέπουμε οτι έχουν βγάλει οχήματα και φορτηγά, με καπνα και ευτυχώς χωρις εμφανείς ζημιές. Ενδεχομενως απ την θερμοκρασια να έχουν προκληθεί ζημιές.

Όπως και στο ΚΡΗΤΗ ΙΙ, έτσι και εδώ θα χρειαστεί αρκετός καιρός να ετοιμαστεί το πλοίο. 

Όσο για το Paros Jet, μπορεί να καλύπτει την κίνηση των επιβατών αλλά δεν μπορεί να καλύψει τα ΙΧ και τα φορτηγά.

Link to comment
Share on other sites

Η κλίση που έχει πάρει την έχει από χθες τα ξημερώματα και ευτυχώς παραμένει σταθερή!  Ας πάνε όλα καλά.. Άλλη μια δοκιμασία για την εταιρεία που πιστεύω,  ότι την αντιμετωπίζει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. 

Link to comment
Share on other sites

Πέρα απο το τι θα γίνει εν τέλει με το ΕΛ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ, θα πρέπει στην ΑΝΕΚ να το κοιτάξουν. Ναι μεν δεν είχαμε κανένα θύμα αυτή τη φορά και λειτούργησε η διάσωση σωστά, αλλά το γεγονός είναι πως πάλι σε πλοίο της ΑΝΕΚ έχουμε θέμα. Κάτι δε μπορεί να πηγαίνει καλά στα πλοία και ακριβέστερα στα γκαράζ της. Πολλές φωτιές έχουμε μέσα σε λίγα χρόνια. ΚΡΗΤΗ 2, ΙΕΡΑΠΕΤΡΑ, ΝΟΡΜΑΝ ΑΤΛΑΝΤΙΚ, τώρα ΕΛ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ... να είναι όλα σύμπτωση;

Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, ΟΡΙΩΝ said:

Πέρα απο το τι θα γίνει εν τέλει με το ΕΛ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ, θα πρέπει στην ΑΝΕΚ να το κοιτάξουν. Ναι μεν δεν είχαμε κανένα θύμα αυτή τη φορά και λειτούργησε η διάσωση σωστά, αλλά το γεγονός είναι πως πάλι σε πλοίο της ΑΝΕΚ έχουμε θέμα. Κάτι δε μπορεί να πηγαίνει καλά στα πλοία και ακριβέστερα στα γκαράζ της. Πολλές φωτιές έχουμε μέσα σε λίγα χρόνια. ΚΡΗΤΗ 2, ΙΕΡΑΠΕΤΡΑ, ΝΟΡΜΑΝ ΑΤΛΑΝΤΙΚ, τώρα ΕΛ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ... να είναι όλα σύμπτωση;

Χωρίς ν γνωρίζω. Μήπως φταίει και το εμπόρευμα των εκάστοτε φορτηγων;

Link to comment
Share on other sites

Αμα κανεις μια βολτα στο λιμανι κ κοιταξεις τα φορτηγα ψυγεια που περιμενουν να μπουν στα πλοια θα καταλαβεις τι φταιει!!!αλλα πως οι ναυτιλιακες θα επιβαλουν στα φορτηγα να κανουν τα απαραιτητα servise κ με τι πιστοποιηση θα αποδεικνειεται στο πλοιο  ειναι το θεμα...

Link to comment
Share on other sites

Αυτό που την συντηρεί είναι το εν λόγω φορτηγό, και πιθανόν ο λόγος των πολύ υψηλών θερμοκρασιών να οφείλεται στην συγκεκριμένη ύλη. 

Σύμφωνα με επιβάτη του πλοίου, είχαν φορτωθεί και στο 3 γκαράζ ΙΧ οπότε κάποιοι έχουν περισσότερες πιθανότητες να μην έχουν πια ΙΧ..

Link to comment
Share on other sites

Γυρισα χτες με το delos και το πλοιο ακομα βγαζει καπνο. Εχουν βγαλει καποια φορτηγα, εχουν ανοιχτει τρυπες για να φευγουν τα νερα, και τα ρυμουλκα ειναι διπλα του.

τα ρυμουλκα ποιος τα πληρωνει? 

Link to comment
Share on other sites

Λογικά η ΑΝΕΚ, η οποία ίσως προσπαθήσει μετέπειτα να διεκδικήσει τα χρήματα αυτά μαζί με τις υπόλοιπες ζημιές απο την Ασφαλιστική του πλοίου.

Link to comment
Share on other sites

7 hours ago, basilis89 said:

Γυρισα χτες με το delos και το πλοιο ακομα βγαζει καπνο.

να συμπληρωσω επισης οτι το καραβι μπηκε με μηδενικη ταχυτητα στο λιμανι -ωστε να μην διαταραχθουν τα νερα που βρισκονται διπλα στο Ελ. Βενιζελος?!

Edited by proud_ionian
quote
Link to comment
Share on other sites

Πέρασα σχετικά κοντά από το βαπόρι σήμερα.. φωτογραφία δεν μου έκανε καρδιά να βγάλω.. Το μόνο που μπορώ να πω με βάση αυτά που είδα.. Είναι ότι η έκταση της ζημιάς είναι δυστυχώς.. Αρκετά μεγάλη...  Πράγμα που σημαίνει ότι μάλλον θα αργήσει να επιστρέψει στην ενεργό δράση.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...