Jump to content
Shipfriends

Eco Lux (IMO 9844239)


Recommended Posts

 

On 12/26/2017 at 6:52 PM, Panagia Ekatontapiliani said:

Το πρώτο πλοίο που κατασκευάζει η Balearia στο ναυπηγείο Gondan στην Asturia είναι το Eco Aqua. Τα αλλά τρία πλοία αναμένεται να πάρουν τα ονόματα Eco Terra, Eco Air και Eco Lux και αναμένονται να είναι έτοιμα μέσα στο 2018 και θα δουλέψουν στη γραμμή Ibiza- Formentera

Η Baleària εγκαινιάζει το δεύτερο από τα τέσσερα «οικολογικά ταχύπλοα πλοία» στη γραμμή Eivissa-Formentera

Quote

Το ναυπηγείο Gondán (Asturias) εγκαινίασε στο τέλος της περασμένης εβδομάδας το Eco Lux, το δεύτερο από τα τέσσερα οικολογικά ταχύπλοα πορθμεία της Baleària που θα λειτουργούν στη γραμμή Eivissa-Formentera.

Κατά τη διάρκεια των επόμενων τριών εβδομάδων, το πλοιο θα υποβληθεί σε διάφορες δοκιμές στην εκβολή Ribadeo για να ελέγξει την καλή λειτουργία όλων των μηχανικών και ηλεκτρικών συστημάτων και στη συνέχεια οι δοκιμές πλοήγησης θα διεξαχθούν με πλήρες φορτίο και μισό φορτίο, ένα αποφασιστικό βήμα πριν από την παράδοση του πλοίου στη ναυτιλιακή εταιρεία. Επίσης, η πρόβλεψη είναι ότι το Eco Lux μπορεί να ξεκινήσει τη λειτουργία της γραμμής Eivissa-Formentera στα μέσα Μαρτίου, ενώ οι υπόλοιπες δύο μονάδες, Eco Aire και Eco Terra, θα πρέπει να προστεθούν στη γραμμή τον Μάιο και τον Ιούνιο.

Αυτά τα τέσσερα καταμαράν που κατασκευάζονται στα ναυπηγεία Gondán είναι μήκους 28 μέτρων, χωρητικότητας 350 επιβατών και είναι έτοιμα να πλεύσουν με ταχύτητες έως και 27 κόμβους, οι οποίες επιτρέπουν την ολοκλήρωση της σύνδεσης της γραμμής σε μισή ώρα. Τα οικολογικά ταχύπλοα πορθμεία ξεχωρίζουν για τον καινοτόμο σχεδιασμό τους στην υπηρεσία της οικολογικής απόδοσης και της ενσωμάτωσης ηλιακών συλλεκτών, μεταξύ άλλων καινοτομιών. Αυτή η δέσμευση για βιωσιμότητα ενισχύεται από ένα σχέδιο κοινωνικής ευθύνης που ονομάζεται Pangea, το οποίο προωθεί την προώθηση του βιώσιμου τουρισμού μέσω των ίδιων σκαφών.

 

Edited by Nick the Greek
Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...
  • 2 months later...

Τέσσερις μήνες μετά το ξεκίνημα του Eco Aqua, η Baleària παρέλαβε το Eco Lux, το δεύτερο οικολογικό γρήγορο πλοίο από τη σειρά των τεσσάρων που προορίζονται να καλύψουν αυτή τη γραμμή, στη διαδρομή Ibiza Formentera. Το νέο σκάφος έχει τα ίδια χαρακτηριστικά με το πρώτο, μεταξύ των οποίων οι κινητήρες τελευταίας γενιάς, οι ηλιακοί συλλέκτες για την επίγεια εξυπηρέτηση και η πολυεστερική γάστρα ενισχυμένη με υαλοβάμβακα, η οποία είναι πιο φιλική προς το περιβάλλον, καθώς δεν απαιτεί βαψιμο. Πρόκειται για οικολογικά αποδοτικές καινοτομίες που αποδίδουν ήδη τα αποτελέσματά τους. Έτσι, σε σύγκριση με τα πλοία της σειράς Maverick (που μέχρι πρόσφατα λειτουργούσε αυτή τη γραμμή), τα στοιχεία του Φεβρουαρίου και του Μαρτίου δείχνουν ότι το Eco Aqua μείωσε περίπου το 35% των εκπομπών CO2. Από την άλλη πλευρά, αξίζει να σημειωθεί ότι οι κινητήρες που ενσωματώνουν τα πλοία καθιστούν την ηχητική τους ρύπανση ανύπαρκτη.

Αυτά τα καταμαράν, που είναι χτισμένα στα ναυπηγεία Gondan Asturian, χαρακτηρίζονται από κυματοειδή διάτρηση, με πλευρικές σήραγγες εκκένωσης νερού που εγγυώνται μεγαλύτερη αξιοπιστία και άνεση σε αντίξοες θαλάσσιες συνθήκες. Έχουν μήκος 28 μέτρα, χωρητικότητα 350 επιβατών και είναι έτοιμοι να πλέουν σε ταχύτητες έως και 27 κόμβους, οι οποίες επιτρέπουν την ολοκλήρωση της διασταύρωσης σε μισή ώρα. Αναμένεται ότι πριν από το καλοκαίρι θα αρχίσουν να λειτουργούν τα άλλα δύο πλοία που λείπουν, στο Eco Terra και το Eco Air. Αυτό θα επιτρέψει στη Baleària να κάνει ένα ποιοτικό άλμα στις υπηρεσίες της, συνδυάζοντας την αξιοπιστία, την άνεση και την ταχύτητα σε σχέση με το περιβάλλον σε αυτή τη διαδρομή.

Edited by Nick the Greek
Ibiza
Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...
  • 2 years later...

Μετά από 4 ημέρες, το Eco Lux αποκολλήθηκε και ρυμουλκήθηκε από το ρυμουλκό Pescadora Eagle στο λιμάνι της Ιμπιζας. Το πλοίο έχει βγει εκτός νερού στο ναυπηγείο Varadero Ibiza, για να εκτιμηθεί το εύρος της ζημιάς (πιθανότατα να είχε πάρει νερά στο μηχανοστάσιο).

Link to comment
Share on other sites

  • 4 months later...

Έχει πλάκα Παναγία μου, να μου πείς τώρα πως το γεγονός ότι φωτογράφισα το Eco Lux στην Ibiza, έχει να κάνει με το παραπάνω συμβάν. Να ξέρεις πως θα πέσει φωτιά να σε κάψει :D. Εδώ σε μια άποψη που μου θυμίζει γατάκι που περιμένει να το ταίσεις, ενώ εδώ έχουμε και την πολύ κακή πρυμνιά του όψη.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...