Jump to content
Shipfriends

Ιεράπετρα - Χρυσή


Recommended Posts

Ας ανοιξουμε ένα θεμα και για την εποχικη γραμμη Ιεραπετρα - Χρυση

Να πουμε ότι επι της ουσιας δεν πρόκειται για καθαρα ακτοπλοϊκη γραμμη αλλα είναι περισσοτερο τουριστικη μιας και δεν μπορεις να παρεις οποιο πλοιο θες και να γυρισεις με οποιο θες και ότι υπαρχουν μονο επιβατικα πλοια.

Η Χρυση ή αλλιως Γαϊδουρονησι βρίσκεται περιπου 12 μιλια νοτια από την Ιεραπετρα.Στο νησακι δεν υπαρχει οικισμος αλλα υπαρχουν 2-3 οργανωμένες παραλιες με ομπρελες, ξαπλωστρες κλπ ενώ τα καραβακια δενουν σε ένα μωλο στο νοτιο κοματι του νησιου

Η γραμμη χοντρικα λειτουργει από Μαιο μεχρι Οκτωβριο και τα δρομολογια με το πρωτο δρομολογιο από Ιεραπετρα να είναι στις 10.15 και το τελευταιο περιπου στις 12.30.Τα δρομολογια ηταν με διαφορα ενός τεταρτου αλλα αυτό λογω κινησης ορισμένες φορες δεν τηρούταν ακριβως.Υπαρχαν φυσικα και περιπτώσεις που υπηρχε δρομολογιο και αργοτερα από τις 12.30.Η πρωτη επιστροφή από τη Χρυση ηταν περιπου στις 15.00 και η τελευταια στις 17.30

Τα δρομολογια εκτελούνται από δυο εταιριες,την Cretan Daily Cruise και μια κοινοπραξια που εχει δυο πλοια τα ΣΤΕΦΑΜΑΡ και ΙΦΙΓΕΝΕΙΑ ΑΝΝΑ

Η Cretan Daily Cruise απασχολουσε φετος πεντε πλοια στη γραμμη,, τα ΟΔΥΣΣΕΑΣ , ΜΠΑΛΟΣ, ΜΠΑΛΟΣ ΕΞΠΡΕΣ, ΧΡΥΣΗ ΕΞΠΡΕΣ και ΑΡΙΣΤΟΒΟΥΛΟΣ Β  και ειχε τη μεριδα του λεοντως σε κινηση.

Απο ότι καταλαβα,κάθε πρακτοριο εκδιδει εισιτηρια για μια εταιρια και όχι και για τις δυο.Δεν ξερω αν ισχυει για ολα τα πρακτορια αυτό αλλα ειναι χαρακτηριστικο ότι οπου ρωτησα μου ειπαν τα δρομολογια της μιας εταιριας και ότι δεν συνεργάζονται με τους αλλους. Πρεπει να υπαρχει αρκετος ανταγωνισμος μεταξυ των πρακτοριων μιας και υπηρχαν πρακτορια που ειχαν επιστρατευσει και κραχτες για να προσεκλυσουν κοσμο.Επειδη δεν περασαμε στη Χρυση, δεν ξερω καθολου ποσο κοστιζει το εισιτηριο ,παντως πρεπει να υπαρχουν προσφορες μιας και στην προσπαθια τους τα πρακτορια να προσεκλυσουν κοσμο ελεγαν επι λεξη "μη σας νοιαζει για την τιμη,θα τα βρουμε".Επιπλέον χρεωνεται ένα ευρω ανα επιβατη το οποιο πηγαινει στο δημο Ιεράπετρας και το πληρωνεται ξεχωριστα σε ταμειο λιγο πριν μπει ο κοσμος στο πλοιο

Η γραμμη δουλευει παρα πολύ με τουρίστες οι οποιοι προοθουνται οργανωμένα από αλλα μερη της Κρητης.Ειναι χαρακτηριστικο ότι ενώ η Ιεραπετρα δεν ειχε ιδιαιτερο κοσμο από τουρισμο, το λιμανι κατά την αναχωρηση των πλοιων γεμισε από τουρίστες που ερχονταν σε ομαδες 20-30 ατομων αποκλειστικα για τα πλοια της Χρυσης.Ελληνες υπαρχουν μεν, αλλα είναι λιγοι σε σχεση με τους ξενους.

Όπως ειπα και παραπανω δεν μπορεις να κανει καποιος ότι συνδιασμο θελει σε πλοιο αλλα μπορει να κανει συνδιασμο με πλοιο της ιδιας εταιριας.Επισης το εισιτηριο που εκδίδεται στην Ιεραπετρα είναι κυκλικο Η αρχικη λογικη είναι ότι αν φυγει καποιος με το πρωτο δρομολογιο από την Ιεραπετρα,θα γυρισει και με το πρωτο από την Χρυση αλλα όταν πρόκειται για πλοια της ιδιας εταιριας αυτό δεν ισχυει και ο καθνας κανει ότι συνδιασμο θελει.Φυσικα αν καποιος επιλεξει την Cretan Daily Cruise εχει περισσοτερες επιλογες λογω των περισσοτερων δρομολογιων που παρεχει η εταιρια

Οποιος εχει να προσθεσει περισσοτερες πληροφοριες για τη γραμμη και για το παρελθον της ευπροδεκτος

Link to comment
Share on other sites

Εγώ έχω να προσθέσω μάστορα, αφού σε ευχαριστήσω για το αναλυτικό και περιγραφικό κείμενο.

 

Όσον αφορά τον ανταγωνισμό και τα εισιτήρια, δεν είναι μόνο οι κράχτες των πρακτορείων. Υπάρχει ακόμα και υποδοχή από -ιδιαίτερα όμορφες είναι η αλήθεια- κοπέλες όπως πλησιάζει κανείς τα πλοία. Υπήρχε κοπέλα στην αναχώρηση του Οδυσσέας(η οποία δεν επιβιβάστηκε τελικά πρός απογοήτευση των επιβατών που ταξίδευαν με το πλοίο), υπήρχαν αργότερα και στις υπόλοιπες αναχωρήσεις. Όλα τα μέσα επιστρατευμένα στο κυνήγι της πελατείας.

 

Και πάμε στις λιμενικές υποδομές, ή μάλλον στην έλλειψή τους. Τα 7 αυτά πλοία αναχωρούν από ένα προβλήτα σχήματος Π. Η αριστερή κάθετος του Π έχει βράχια και από τις 2 πλευρές, οπότε αδύνατον να χρησιμοποιηθεί. Βράχια έχει και η εσωτερική πλευρά της δεξιάς καθέτου του Π, οπότε χρησιμοποιείται μόνο η εξωτερική πλευρά, όπου και βρισκόταν πλαγιοδετημένο το Οδυσσέας. Τα υπόλοιπα 6 συνωστίζονται στην οριζόντια πλευρά του Π, που σχηματίζει 2 θέσεις πλαγιοδέτησης απ' όπου φορτο-εκφορτώνουν τα  εναπομείναντα πλοία.

 

Αυτό σημαίνει το εξής: Για τη νύχτα δένουν 3+3 σε ντάνα στις 2 θέσεις που περιέγραψα παραπάνω, με το ένα να ακουμπάει στο άλλο. Όταν ξημερώνει ο Θεός τη μέρα, αυτά που έχουν αργότερα αναχωρήσεις βγαίνουν στη ράδα, εκτός από το Ιφιγένεια Άννα που τη μέρα που είμασταν εκεί έκανε μια μανούβρα κοντά στα βράχια, ανοίγοντας την πρύμη του για να αναχωρήσει με μανούβρα ακριβείας αυτό που βρισκόταν στην εσωτερική. Με κάθε πλοιάριο που φεύγει, μεθορμεί για να φορτώσει το επόμενο από τη ράδα μέχρις ότου φύγουν όλα δρομολόγιο. Στις αφίξεις γίνεται το αντίστροφο προφανώς, έτσι ώστε αυτό που θα αναχωρήσει πρώτο, να το βρεί το πρωί δίπλα στο ντόκο. Μιλάμε για ταλαιπωρία, όχι αστεία, και περιττά έξοδα σε καύσιμα και κινήσεις. Εδώ να σημειώσω πως η ίδια η επιβίβαση γίνεται αρτιότατα, μια και ο χερσαίος χώρος μπροστά από το Π είναι περιφραγμένος, υπάρχει στέγαστρο/είσοδος για τους επιβάτες και ουσιαστική παρουσία του Λιμενικού Σώματος, για να λέμε και τα καλά που κάνουν.

 

Το ότι όμως γίνεται όλη αυτή η διαδικασία με τα πλοία, είναι απλά απαράδεκτο. Χώρος υπάρχει να γίνουν βελτιωτικά έργα ούτως ώστε να δένουν όλα τα πλοιάρια ξεχωριστά και με ασφάλεια, χωρίς μεθορμίσεις και ταλαιπωρία. Και μιλάμε για μια γραμμή που αν είχαμε στατιστικά της κίνησής της, πιστεύω πως θα τρίβαμε τα μάτια μας με τα νούμερα. Γενικότερα οι συγκοινωνιακές υποδομές της Κρήτης(και ειδικά το οδικό δίκτυο) είναι απαράδεκτες, ανεπαρκείς και επικίνδυνες για τη δημόσια ασφάλεια. Και είναι τουλάχιστον ντροπή, ένα νησί με πρωθυπουργούς, υπουργούς, μεγαλοπαράγοντες και τέτοια επίδραση στην οικονομική και πολιτική ζωή της χώρας, να είναι σε αυτό το χάλι όσον αφορά τον συγκεκριμένο τομέα.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Να αναφέρω τα ακριβή ωράρια των δρομολογίων που υπήρχαν στη γραμμή το καλοκαίρι που μας πέρασε

Quote

Το Οδυσσέας αναχωρούσε στις 10:15 από την Ιεράπετρα και επέστρεφε στις 15:20 από τη Χρυσή.

Το Μπάλος Εξπρές αναχωρούσε στις 10:25 από την Ιεράπετρα και επέστρεφε στις 15:40 από τη Χρυσή.

Το Στεφαμαρ αναχωρούσε στις 10:45 από την Ιεράπετρα και επέστρεφε στις 16:00 από τη Χρυσή.

Το Χρυσή Εξπρές αναχωρούσε στις 10:55 από την Ιεράπετρα και επέστρεφε στις 16:40 από τη Χρυσή.

Το Μπάλος αναχωρούσε στις 11:25 από την Ιεράπετρα και επέστρεφε στις 17:00 από τη Χρυσή.

Το Ιφιγένεια Άννα αναχωρούσε στις 11:35 από την Ιεράπετρα και επέστρεφε στις 17:20 από τη Χρυσή.

Το Μπάλος Εξπρές αναχωρούσε στις 13:00 από την Ιεράπετρα και επέστρεφε στις 17:45 από τη Χρυσή.

Η Cretan Daily Cruises συνεργάζεται με 5 πρακτορεία στην Ιεράπετρα, όπου τα εκδοτήρια εισιτηρίων στην Ιεράπετρα βρίσκονται:

Quote

1. Κύρβα 25 (δίπλα στην πιτσαρία La strada)
2. Kύρβα 14 (απέναντι στην πιάτσα TAXI)
3. Πλατεία Πλαστήρα 1 (απέναντι από το ΚΤΕΛ)
4. Μιχαήλ Κοθρή 56 & Ουρανίας Παπαιωάννου (δίπλα στο ξενοδοχείο ΑΣΤΡΟΝ)
5. Μιχ. Κοθρή 95 & Μαρκοπούλου 91 (δίπλα στο ξενοδοχείο EL GRECO) 

Η τιμή του εισιτηρίου είναι 25€ εκτός από τους Έλληνες που το εισιτήριο είχε 20€, όπου στις τιμές δεν συμπεριλαμβάνεται κάποιο γεύμα στο πλοίο. Για τον Δήμο Ιεράπετρας, κατά την έκδοση του εισιτηρίου, οι επιβάτες άνω των 4 ετών πληρώνουν 1€ επιπλέον της τιμής του εισιτηρίου, ως ανταποδοτικό τέλος επίσκεψης στην Χρυσή. 

Edited by Nick the Greek
Ορθογραφία
Link to comment
Share on other sites

Άλλο ένα σκάφος που δουλεύει από την Ιεράπετρα στη Χρυσή είναι το μικρό ξύλινο σκάφος Χριστίνα, που ανήκει στη Chrissi Island Cruises. Βέβαια δουλεύει πιο πολύ σαν εκδρομικό με ολική ναύλωση από παρέες και διαρκεί 7 ώρες. Πρώτα προσεγγίζει το νότιο άκρο της νήσου «Χρυσή» και έχει παραμονή 2,5 ώρες. Μετά πάει στην ανατολική πλευρά της Χρυσής, όπου μπορείτε να εξερευνήσετε τον βυθό με ερασιτεχνικό καταδυτικό εξοπλισμό και μετά επιστρέφει στην Ιεράπετρα.

Link to comment
Share on other sites

  • 8 months later...
37 minutes ago, Panagia Ekatontapiliani said:

Από ότι φαίνεται το Ιφιγένεια Άννα δεν θα ταξιδεψει φέτος το καλοκαίρι για να μην έχει ξεκινήσει τα ταξίδια του μέχρι σήμερα. 

 

36 minutes ago, Panagia Ekatontapiliani said:

Από ότι φαίνεται το Στεφαμαρ δεν θα ταξιδεψει φέτος το καλοκαίρι για να μην έχει ξεκινήσει τα ταξίδια του μέχρι σήμερα. 

Αν τελικα ισχυσουν τα παραπανω και δεν δουμε τα πλοια να ξεκινανε πιο αργα στη σαιζον, στη γραμμη θα μεινει φετος μονη της η Cretan Daily Cruises

Link to comment
Share on other sites

On 6/18/2018 at 7:27 AM, Panagia Ekatontapiliani said:

Το Stefamar δεν έχει ξεκινήσει να ταξιδεύει φέτος και παραμένει δεμένο στη Κω. Στη σελίδα της εταιρείας που δούλεψε πέρυσι στην Ιεράπετρα, πλέον σε παραπέμπει στην Cretan daily cruises. 

Εάν προσθέσουμε ότι η εταιρεία που δούλευε πέρυσι το Stefamar, η σελίδα της σε παραπέμπει πλέον στη Cretan Daily Cruises για κρατήσεις

Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...
  • 6 months later...

Φέτος έχουμε σίγουρα τα πλοία της Cretan Daily Cruises, δηλαδή το Μπαλος, το Μπαλος Εξπρές, το Χρυσή Εξπρές και το Αριστοβουλος Β. 

Να προσθέσω ότι λείπει το Ιφιγένεια Άννα σε σχέση με προπερσι γιατί πέρυσι δεν δούλεψε. Καθώς και το Πορτοκαλί που δούλευε για την Cretan Daily Cruises. 

Link to comment
Share on other sites

  • 4 months later...
  • 8 months later...
  • 5 weeks later...
  • 2 weeks later...

Η Cretan Daily Cruises έχει αυτή τη περίοδο πέντε δρομολόγια από την Ιεράπετρα προς τη Χρυσή.

Quote

Από Ιεράπετρα στις 10:00 το Μπάλος Εξπρές με επιστροφή στις 16:15

Από Ιεράπετρα στις 10:20 το Πόρτο Γραμβούσα με επιστροφή στις 16:40

Από Ιεράπετρα στις 10:30 το Αριστόβουλος Β με επιστροφή στις 17:00

Από Ιεράπετρα στις 11:10 το Χρυσή Εξπρές με επιστροφή στις 17:30

Από Ιεράπετρα στις 13:00 το Μπάλος Εξπρές με επιστροφή στις 19:00

 

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Η Cretan Daily Cruises έχει αυτή τη περίοδο πέντε δρομολόγια από την Ιεράπετρα προς τη Χρυσή.

Quote

Από Ιεράπετρα στις 10:00 το Μπάλος Εξπρές με επιστροφή στις 16:15

Από Ιεράπετρα στις 10:20 το Πόρτο Γραμβούσα με επιστροφή στις 16:40

Από Ιεράπετρα στις 11:10 το Χρυσή Εξπρές με επιστροφή στις 17:30

Από Ιεράπετρα στις 13:00 το Μπάλος Εξπρές με επιστροφή στις 19:00

Ουσιαστικά δεν κάνει δρομολόγιο το Αριστόβουλος Β.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Η Cretan Daily Cruises έχει αυτή τη περίοδο δυο δρομολόγια από την Ιεράπετρα προς τη Χρυσή.

Quote

Από Ιεράπετρα στις 10:20 το Μπάλος Εξπρές με επιστροφή στις 16:40

Από Ιεράπετρα στις 11:10 το Πόρτο Γραμβούσα με επιστροφή στις 17:30

 

Edited by Panagia Ekatontapiliani
Link to comment
Share on other sites

  • 2 years later...

Φέτος το καλοκαίρι δεν επιτρεπόταν η επίσκεψη στη Χρυσή, οποτε είχαμε μόνο ένα τουριστικό σκάφος να δουλεύει φέτος στη γραμμή από τη Cretan Daily Cruises.

Quote

Αλλάζουν όλα στη Χρυσή. Σύμφωνα με την απόφαση, που υπογράφει η Συντονίστρια της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, Μαρία Κοζυράκη και η οποία δημοσιεύεται σήμερα στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης ορίζεται, ότι κατά τη χρονική περίοδο από 1η Μαΐου 2022 έως 31η Οκτωβρίου 2022 και από την ανατολή έως τη δύση του ηλίου απαγορεύεται η αποβίβαση και παραμονή στο νησί επισκεπτών.

Η απόφαση για απαγόρευση της επισκεψιμότητας στη Χρυσή έγινε αποδεκτή μετά την Εισήγηση της Επιτροπής εφαρμογής και παρακολούθησης του σχεδίου δράσης.

Αυτό που επιτρέπεται φέτος στα ημερόπλοια είναι να κάνουν τον περίπλου του νησιού με στάσεις κοντά στις γνωστές παραλίες, ώστε οι επισκέπτες να απολαμβάνουν το μπάνιο τους.

Στις εισηγήσεις της επιτροπής, που έγιναν αποδεκτές από τα συναρμόδια υπουργεία μεταξύ άλλων προτάθηκαν:

1) Να μην επιτραπεί, τουλάχιστον για ένα έτος, η συνέχιση της «μαζικής» και ανεξέλεγκτης αποβίβασης τουριστών στο νησί, η οποία έχει αποδειχτεί ιδιαίτερα επισφαλής και επιζήμια διαχρονικά και δεν συνάδει με τα χαρακτηριστικά και τις αξίες του προστατευόμενου τοπίου.

2) Στα τουριστικά ημερόπλοια επιτρέπεται να κάνουν μόνο τον περίπλου του νησιού, καθώς και στάσεις κοντά στις παραλίες, για να κάνουν μπάνιο οι επιβάτες. Οι λουόμενοι μπορούν να κάνουν χρήση των παραλιών, χωρίς όμως να επιτρέπεται η πρόσβαση στα ενδότερα του νησιού, ούτε να κάνουν χρήση της σκιάς των θαλασσόκεδρων εντός του επαπειλούμενου οικοτόπου, τηρώντας όλους τους όρους και περιορισμούς, που ορίζει η Κ.Υ.Α. για την προστασία, διατήρηση και διαχείριση της φύσης, καθώς και της χερσαίας και θαλάσσιας περιοχής, και ο ισχύων Κανονισμός που διέπει το νησί ως Καταφύγιο Άγριας Ζωής.

Σύμφωνα με το σχέδιο δράσης εφόσον από το νέο έτος επιτευχθεί η φύλαξη του νησιού θα επιτραπεί ξανά η επίσκεψη πάνω στο νησί τουριστών αυτή τη φορά με κανόνες και συγκεκριμένος αριθμός ενώ θα προβλέπεται και ορισμένος χρόνος διαμονής. Διαφωνεί με την απαγόρευση της αποβίβασης τουριστών στη Χρυσή η Δημοτική αρχή Ιεράπετρας, ωστόσο την ίδια άποψη δεν έχουν όλες οι Δημοτικές παρατάξεις ενώ υπέρ του σχεδίου τάχθηκαν Περιφέρεια Κρήτης και περιβαλλοντικές οργανώσεις. Αυτό το διάστημα είναι σε εξέλιξη η αποψίλωση των παραπηγμάτων που διάφοροι είχαν κατασκευάσει εντός του νησιού και χρησιμοποιούσαν ως καταλύματα τους καλοκαιρινούς μήνες.

 

Link to comment
Share on other sites

  • 7 months later...

Ούτε φέτος το καλοκαίρι θα επιτρέπονται οι επισκέψεις τουριστών στην Χρυσή οπότε και φέτος θα δουλέψει μόλις ένα σκάφος για περιήγηση δια θαλάσσης και το πιθανότερο να ξεκινήσει μέσα στον Ιούνιο. Εάν συγκρίνει κάποιος πόσα τουριστικά σκάφη δούλευαν στη γραμμή, μιλάμε για μεγάλη ζημιά στους ιδιοκτήτες αυτών των σκαφών.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...