Jump to content
Shipfriends

Λιμάνια Αγκιστρίου


Recommended Posts

Δημοπρατείται το έργο “ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΕΠΕΚΤΑΣΗΣ & ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΜΩΛΟΥ ΣΤΗ ΣΚΑΛΑ ΝΗΣΟΥ ΑΓΚΙΣΤΡΙΟΥ»

Quote

Μετά από συντονισμένες πολύχρονες προσπάθειες της Περιφερειακής Ενότητας Νήσων, του Δημάρχου κου Ιωαν. Αθανασίου και του Δήμου Αγκιστρίου, καταφέραμε να ωριμάσουμε και να δημοπρατήσουμε σήμερα το έργο εξασφαλίζοντας πρώτα τις απαιτούμενες εγκρίσεις. Το έργο είναι πολύ μεγάλης σημασίας για το πανέμορφο νησί του Αγκιστρίου, καθ’ ότι το υφιστάμενο είναι πολύ μικρό για τις αυξημένες ανάγκες του νησιού, ιδιαίτερα κατά τους θερινούς μήνες, αλλά και επικίνδυνο. Η Περιφέρεια και η Π.Ε Νήσων έχει προγραμματίσει στοχευμένες Δράσεις και Παρεμβάσεις για τη βελτίωση των υποδομών για όλα τα νησιά ευθύνης της. Μέχρι το τέλος της θητείας μας πιστεύουμε ότι θα έχουν ολοκληρωθεί όλα τα λιμενικά έργα που έχουμε μεθοδικά προγραμματίσει. Στο διαγωνισμό δημοπράτησης του έργου που πραγματοποιήθηκε εμφανίστηκαν δεκατέσσερις (14) υποψήφιες ανάδοχες εταιρείες. Στόχος μας είναι να ξεκινήσουν οι εργασίες το συντομότερο δυνατό ακόμη και μέσα στο έτος. Το έργο χρηματοδοτείται από ίδιους πόρους της Περιφέρειας οι οποίοι έχουν ήδη δεσμευθεί (ποσό: 2.215.000,00 € (με Φ.Π.Α. 24%).

Για να δούμε πως μοιάζει το λιμάνι στη Σκάλα του Αγκιστριου. Δεξιά και αριστερά από τη προβλήτα υπάρχουν αβαθή. Αλλά το σημαντικότερο πρόβλημα για την εξυπηρέτηση του πλοίου είναι όταν το καλοκαίρι περιμένουν 1000 άτομα στη προβλήτα τις Κυριακές το απόγευμα η ουρά των επιβατών φτάνει πάνω στα μαγαζιά, όποτε το πλοίο δεν μπορεί να ξεφορτώσει τα οχήματα.

Edited by proud_ionian
tag
Link to comment
Share on other sites

  • 9 months later...

Αυτοψία δυτών στο λιμάνι σκάλας Αγκιστρίου μετά την πρόσκρουση του επιβατικού οχηματαγωγού

Quote

Κατόπιν της από 13-04-2018 αναφερόμενης πρόσκρουσης του Ε/Γ-Ο/Γ πλοίου «ΑΧΑΙΟΣ» στο κρηπιδότοιχο του λιμένα Σκάλας Αγκιστρίου, κλιμάκιο της Δ/νσης Τεχνικών Έργων της Περιφερειακής Ενότητας Νήσων μετέβη, το Σάββατο 14 Απριλίου, επιτόπου προκειμένου να επιθεωρήσει τη στατικότητα του λιμανιού. 

Στη συνέχεια, την Κυριακή 15 Απριλίου διενεργήθηκε, παρουσία του Δημάρχου κ. Ιωάννη Αθανασίου, υποβρύχια αυτοψία από κλιμάκιο εξουσιοδοτημένων – από το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Αίγινας – δυτών όπου διαπίστωσαν τα εξής :

• Θραύσεις και ρηγματώσεις της βάσης των στηλών με αποτέλεσμα την σοβαρή επιδείνωση της στατικής επάρκειας της κατασκευής.

• Μετατόπιση των προστατευτικών της βάσης του κρηπιδότοιχου σε θέσεις παράταιρες.

• Ρηγματώσεις (cracks) που διατρέχουν την ανωδομή και φτάνουν έως και ένα (1) μέτρο βάθος.

Κατόπιν όλων των ανωτέρω προτείνονται:

1. Η αυστηρή τήρηση του Γενικού Κανονισμού Λιμένα από τους Πλοιάρχους των πλοίων αναφορικά με την ταχύτητα κατάπλου.

2. Ο κατάπλους να πραγματοποιείται με τη μικρότερη δυνατή ταχύτητα.

3. Τα πλοία να καταπλέουν με την πλώρη, ώστε να μην ασκούνται δυνάμεις και περιδινήσεις από τις προπέλες.

4. Να μην χρησιμοποιούνται οι εξωτερικές δέστρες στην ανατολική και δυτική κορυφή του κρηπιδώματος.

5. Οι Λιμενικές Αρχές, σε συνεργασία με το προσωπικό των πλοίων, να μεριμνούν έτσι ώστε να γίνεται η επιβίβαση και η αποβίβαση σταδιακά για αποφυγή μεγάλων και πολλών φορτίων ταυτόχρονα στο εν λόγω λιμάνι.

6. Η λήψη όλων των μέτρων που κρίνουν αναγκαία και επιβεβλημένα οι αρμόδιοι φορείς που έχουν την ευθύνη των υποδομών.

Κατόπιν όλων των ανωτέρω και σε συνέχεια της συνάντησης του Αντιπεριφερειάρχη Νήσων κ. Παναγιώτη Χατζηπέρου με τον Δήμαρχο Αγκιστρίου κ. Ιωάννη Αθανασίου, αποφασίστηκε η επίσπευση της αποκατάστασης των ζημιών, για την ασφάλεια επιβατών και οχημάτων, ανεξάρτητα από την προγραμματισμένη αναβάθμιση του λιμανιού της Σκάλας Αγκιστρίου από την Περιφέρεια Αττικής. Παράλληλα θα γίνουν ενέργειες και προς την πλοιοκτήτρια εταιρεία.

 

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Αποκατάσταση των ζημιών του λιμανιού στη Σκάλα Αγκιστρίου

Quote

 

Μετά από συντονισμένες προσπάθειες ξεκίνησαν τη Δευτέρα 7 Μαΐου οι διαδικασίες αποκατάστασης στον κρηπιδότοιχο του λιμένα Σκάλας Αγκιστρίου, με έμφαση στην ασφάλεια επιβατών και οχημάτων. Προς ενημέρωση του επιβατικού κοινού, το λιμάνι θα παραμείνει κλειστό προκειμένου να ολοκληρωθούν οι εργασίες επιτυχώς.

Ακολούθως, η Περιφέρεια Αττικής έχει δημοπρατήσει την ανακατασκευή και επέκταση του λιμανιού, προϋπολογισμού 2.215.000 € από Ίδιους πόρους προκειμένου να γίνει ασφαλέστερο και λειτουργικότερο. Το λιμάνι της Σκάλας είναι το μοναδικό λιμάνι του νησιού που εξυπηρετεί Ο/Γ πλοία (ferry boat).

 

 

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...
  • 1 month later...

Ξεκίνησαν οι εργασίες στο λιμάνι Αγκιστρίου

Quote

Μετά από συντονισμένες, πολύχρονες προσπάθειες της Περιφερειακής Ενότητας Νήσων, του Δημάρχου Ι. Αθανασίου και του Δήμου Αγκιστρίου, ξεκίνησαν την Τετάρτη 5 Σεπτεμβρίου οι εργασίες του έργου «Κατασκευή επέκτασης & Διαμόρφωση μώλου στη Σκάλα Αγκιστρίου». Το έργο χρηματοδοτείται από ίδιους πόρους της Περιφέρειας Αττικής οι οποίοι έχουν ήδη δεσμευθεί με το ποσό των 2.215.000 ευρώ. Το έργο είναι πολύ μεγάλης σημασίας για το πανέμορφο νησί του Αγκιστρίου με την αυξημένη επισκεψιμότητα καθότι το υφιστάμενο είναι πολύ μικρό για τις αυξημένες ανάγκες του νησιού, ιδιαίτερα κατά τους θερινούς μήνες, αλλά και επικίνδυνο.
Η Περιφέρεια και η Π.Ε. Νήσων έχει προγραμματίσει στοχευμένες Δράσεις και Παρεμβάσεις για τη βελτίωση των υποδομών για όλα τα νησιά ευθύνης της, με στόχο μέχρι το τέλος της θητείας της να έχουν ολοκληρωθεί ή έστω ξεκινήσει τα περισσότερα λιμενικά έργα που έχουν προγραμματιστεί.

 

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Όπως μπορούμε να δούμε οι εργασίες στο λιμάνι της Σκάλας του Αγκιστριου έχουν ξεκινήσει κανονικά και προχέανε εντατικά. Προς το παρόν γίνεται εκβάθυνση του λιμένος και τα χώματα από την εκβάθυνση έχουν εναποτεθεί στην αριστερή πλευρά της προβλήτας, οπού θα γίνει διαπλάτυνση της προβλήτας προς τα εκεί.

Link to comment
Share on other sites

Ο υφιστάμενος μώλος στις βορειοανατολικές ακτές του νησιού θα επεκταθεί κατά 70 περίπου μέτρα και θα διαπλατυνθεί, προκειμένου να διαμορφωθεί συνολικά ενιαίος μώλος με δυνατότητα αμφίπλευρης πρόσδεσης σκαφών (αμφίπλευρη κρηπίδωση) μήκους 100 μέτρα και πλάτους 25 μέτρα. Στην περιοχή του υφιστάμενου μώλου, διαμορφώνεται νέο παραλιακό μέτωπο πρόσδεσης σκαφών (κρηπίδωμα) δημιουργώντας μια δεύτερη θέση πρυμνοδέτησης. Παράλληλα θα διαμορφωθεί και παραλιακό κρηπίδωμα με σκοπό τη διεύρυνση της οδού πρόσβασης από και προς τον μώλο.

Το έργο περιλαμβάνει επίσης την κατασκευή ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων οι οποίες είναι απαραίτητες για την ασφαλή λειτουργία του και συγκεκριμένα, εγκαταστάσεις πυρόσβεσης, ύδρευσης για την παροχή πόσιμου νερού στα σκάφη που θα προσδένουν στο λιμάνι καθώς και ηλεκτρική εγκατάσταση για τον φωτισμό του λιμανιού και την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος στα σκάφη που θα ελλιμενίζονται.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Παραδόθηκε η προσωρινή επέκταση της προβλήτας στη Σκάλα Αγκιστρίου και ο Αχαιός προσέγγισε σήμερα για πρώτη φορά, έτσι ώστε να ξεκινήσουν τα έργα στο χώρο της παλιάς προβλήτας. 

received_170133060602985.jpeg

received_552316735212243.jpeg

Link to comment
Share on other sites

  • 8 months later...
  • 1 month later...

Ένα σημαντικό έργο υποδομής και ανάπτυξης που αναβαθμίζει το επίπεδο των παρεχόμενων υπηρεσιών στο Αγκίστρι, το νέο λιμάνι, εγκαινιάστηκε τη Τετάρτη 28 Αυγούστου στο νησί. Είναι έργο προϋπολογισμού 2.215.000 ευρώ και χρηματοδοτήθηκε εξ ολοκλήρου από ίδιους πόρους της Περιφέρειας Αττικής.

Το νέο λιμάνι αποκτά βύθισμα περίπου στα 6 μέτρα. Συνεπώς, καθίσταται ασφαλέστερο και ικανό να υποδεχτεί όλους τους τύπους των πλοίων που εξυπηρετούν τη γραμμή, με δυνατότητα προσόρμισης από δύο πλευρές. Με αυτόν τον τρόπο αντιμετωπίζονται τα προβλήματα από όλους τους τοπικούς καιρούς. Η δυναμικότητα του λιμανιού πρακτικά πενταπλασιάζεται, ικανοποιώντας έτσι τις αυξημένες ανάγκες υποδοχής και εξυπηρέτησης σκαφών αναψυχής και μικρών κρουαζιερόπλοιων, ιδιαίτερα κατά τους θερινούς μήνες.

Link to comment
Share on other sites

Δηλαδή, υπάρχει η πιθανότητα σε κάποια χειμωνιάτικη σκάντζα να δούμε το Απόλλων Ελλάς ή το Φοίβος να πιάνει στο λιμάνι του Αγκίστρι με το νέο βάθος των 6 μ.;

Link to comment
Share on other sites

Εάν θελήσει η κοινοπραξία μπορεί να στείλει οποιοδήποτε πλοίο της στο λιμάνι του Αγκιστριού. Εάν και στη διάρκεια των χειμερινών ακινησιών συνήθως είναι το Ποσειδών Ελλάς ή το Αχαιός είναι στα δρομολόγια οπότε δεν πάει κάποιο άλλο. Πέρυσι το χειμώνα είχε κυκλοφορήσει μια φήμη ότι τα πλοία της θα διανυκτερεύουν στο Αγκίστρι αντί για την Αίγινα το καλοκαίρι, αλλά τελικά δεν έγινε κάτι τέτοιο.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...