Jump to content
Shipfriends

Απεργίες (ναυτικών, λιμενεργατών και λοιπών που επηρεάζουν την ακτοπλοΐα)


Recommended Posts

  • 1 month later...
  • Replies 1.1k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

Επιστράτευση τέλος σύμφωνα με το www.portnet.gr

Δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ η απόφαση για άρση της πολιτικής επιστράτευσης των ναυτικών. Στην απόφαση αναφέρεται ότι η γενική πολιτική επιστράτευση των πληρωμάτων πλοίων εμπορικού ναυτικού αίρεται γιατί «εξέλιπαν οι λόγοι για τους οποίους επεβλήθη η κήρυξη πολιτικής επιστράτευσης».
Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Τετράωρη στάση εργασίας της ΠΝΟ την Πρωτομαγιά

Κέρδος

Το διεκδικητικό της πλαίσιο απέστειλε η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία στο υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας εν όψει της στάσης εργασίας που αποφάσισε για την 1η Μαΐου. Η στάση εργασίας θα αρχίσει στις 8 το πρωί και θα λήξει στις 12.00 το μεσημέρι.

Το διεκδικητικό πλαίσιο της συμμετοχής στη γενική απεργία της Γενικής Συνομοσπονδίας Ελλάδας είναι το εξής:

Αμεση ανάκληση της τροποποίησης του όρου 8 των εγκριτικών πράξεων νηολόγησης των πλοίων.

Εξασφάλιση του συνταγματικά κατοχυρωμένου δικαιώματος για εργασία και άμεση απορρόφηση όλων των προσφερόμενων για εργασία άνεργων Ελλήνων ναυτικών.

Ιδρυση ανεξάρτητου ειδικού ταμείου ανεργίας.

Αμεση υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας για το 2007.

Πιστή εφαρμογή της νομοθεσίας για το ωράριο εργασίας - ανάπαυσης των ναυτικών, σύμφωνα με το ΠΔ 152 και τη Διεθνή Σύμβαση Εργασίας υπ' αριθμόν 180.

Υπαγωγή των δρομολογημένων Ro Ro πλοίων ασφαλιστικά και μισθολογικά στα ακτοπλοϊκά επιβατηγά πλοία με το σχετικό αίτημα της ΠΝΟ.

Πιστή εφαρμογή του δεκάμηνου επάνδρωσης στα ακτοπλοϊκά επιβατηγά πλοία και κατάργηση των ειδικών συνθέσεων όλων των πλοίων επιβατηγών και φορτηγών, που εκτελούν γραμμές μεταξύ ελληνικών λιμένων και εξωτερικού.

Κάλυψη από τον κρατικό προϋπολογισμό των παροχών όλων των Ταμείων, κύριων συντάξεων ΝΑΤ, εφάπαξ παροχών, επικουρικών συντάξεων ΚΕΑΝ, ΕΛΟΕΝ, και Εστίας Ναυτικών.

Επέκταση των οικογενειακών επιδομάτων και στις συζύγους των ναυτικών σύμφωνα με τις σχετικές προτάσεις της διοίκησης της ΠΝΟ, που έχουν ήδη υποβληθεί στον ΕΛΟΕΝ.

Φορολογική εξομοίωση των συνταξιούχων προς τους εν ενεργεία Ελληνες ναυτικούς.

Αμεση κύρωση από τη χώρα μας της Σύμβασης Ναυτικής Εργασίας 2006 της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας.

Link to comment
Share on other sites

Λόγω της απεργίας απ'ότι φαίνεται δεν θα γίνουν τα πρωινά δρομολόγια της πρωτομαγιάς από Πειραιά, εκτός από αυτό του SPEEDRUNNER 1,ενώ από τις 12:30 όλα θα φύγουν κανονικά.

Στην δε Ραφήνα μόνο το ΣΟΥΠΕΡΦΕΡΡΥ αλλάζει ώρα από 08:05 σε 07:50.

Link to comment
Share on other sites

Πήγα τώρα να κόψω εισιτήριο για απόψε με το ΝΗΣΟΣ ΜΥΚΟΝΟΣ από Χίο προς Πειραιά και μου είπαν ότι δεν θα εκτελεστεί το δρομολόγιο λόγω της αυριανής απεργίας!(??)

Οπότε πάω με το ΜΥΤΙΛΗΝΗ.

Για να μην δημιουργηθούν προβλήματα με τα σωματεία των ναυτεργατών που δήλωναν πως δεν θα αφήσουν κανένα πλοίο να φύγει από τον Πειραιά ολόκληρη τη σημερινή ημέρα, όλα τα πλοία της HSW βρίσκονται από χθες στα νησιά, ώστε να εκτελέσουν κανονικά τα δρομολόγια της επιστροφής. Το Νήσος Μύκονος δεν εκτέλεσε το χθεσινό δρομολόγιο επιστροφής, ενώ τα Highspeed έφυγαν χθες βράδυ για τους προορισμούς τους.

Link to comment
Share on other sites

Και τώρα που ο μήνας έχει 2 και πέρασε η Εργατική Πρωτομαγιά, μπορεί κάποιος να πει ποιό είναι τελικά το επίσημο συνδικαλιστικό όργανο των ναυτικών ? Η Π.Ν.Ο ή η ΠΕΜΕΝ και ΣΤΕΦΕΝΣΟΝ ? Γιατί αφού άλλη απόφαση έλαβε η ΠΝΟ για την Πρωτομαγιά, αναγκάστηκαν οι Εταιρείες να διαμορφώσουν ζογκλερικά τα δρομολόγιά τους εξ' αιτίας των εξαγγελιών της ΠΕΜΕΝ και ΣΤΕΦΕΝΣΟΝ??

Και γιατί πραγματοποιήθηκε ολιγόωρη κατάληψη στο ΝΑΤ από τους περι ών ο λόγος την περασμένη Πέμπτη έτσι ώστε να αποκτήσει δημοσιότητα το θέμα και να προειδοποιήσει ο Μανουσογιαννάκης τους πολίτες να μην ταξιδέψουν γιατί θα βρεθούν μπλεγμένοι ??

Δηλαδή για να γίνουν βουλευτές ο Τσιμπόγλου και ο Μανουσογιαννάκης πρέπει όλοι να υφίστανται την ακραία νοοτροπία τους ???

Link to comment
Share on other sites

  • 7 months later...
  • 1 month later...

Η Διοίκηση της ΠΝΟ απεφάσισε την πραγματοποίηση 24ωρης Πανελλαδικής απεργίας σε όλες τις κατηγορίες πλοίων στις 13 Φεβρουαρίου 2008

Πηγη: www.portnet.gr

Η Διοίκηση της ΠΝΟ απεφάσισε την πραγματοποίηση 24ωρης Πανελλαδικής απεργίας σε όλες τις κατηγορίες πλοίων στις 13 Φεβρουαρίου 2008, συμμετέχοντας έτσι στην κινητοποίηση που εξήγγειλε η ΓΣΕΕ.

Η απεργία θα διαρκέσει από ώρα 06.00 της 13/2/2008 μέχρι ώρα 06.00 της 14/2/2008.

Με την 24ωρη κινητοποίηση, η ΠΝΟ θα στείλει για μια ακόμη φορά ένα σαφέστατο μήνυμα ότι συνεχίζει τον αγώνα της για την διασφάλιση των δικαιωμάτων των Ελλήνων ναυτεργατών.

Με τον τρόπο αυτό οι Έλληνες ναυτεργάτες ενώνουν και πάλι την φωνή διαμαρτυρίας και διεκδίκησης τους με τους υπόλοιπους εργαζόμενους της χώρας, απαιτώντας :

• Διατήρηση της αυτονομίας και αυτοτέλειας του Ναυτικού Απομαχικού Ταμείου.

• Εξασφάλιση του Συνταγματικά κατοχυρωμένου δικαιώματος για εργασία, άμεση απορρόφηση των προσφερομένων για εργασία ανέργων Ελλήνων ναυτεργατών και ίδρυση Ανεξάρτητου Ειδικού Ταμείου Ανεργίας.

• Κάλυψη από τον κρατικό προϋπολογισμό των παροχών όλων των Ταμείων (κυρίων συντάξεων ΝΑΤ, εφάπαξ παροχών επικουρικών συντάξεων ΚΕΑΝ, ΕΛΟΕΝ) και Εστίας Ναυτικών.

• Σαφή καθορισμό χρονοδιαγράμματος για την αναπροσαρμογή όλων των συντάξεων των ναυτεργατών στο 80% των εν ενεργεία.

• Διπλασιασμός των χορηγουμένων εφάπαξ από τα Ταμεία Προνοίας Αξιωματικών & Κατωτέρων Πληρωμάτων.

• Επέκταση των οικογενειακών επιδομάτων που χορηγούνται στους ναυτεργάτες και για τις συζύγους των ναυτεργατών.

• Απαλλαγή από το φόρο εισοδήματος των εν ενεργεία ναυτεργατών και προκειμένου για τους συνταξιούχους να ισχύει και γι αυτούς το καθεστώς φορολόγησης των εν ενεργεία.

• Άμεση εφαρμογή από τις Υπηρεσίες του ΝΑΤ του Ν.3569/2007 (άρθρο 20)

Η Ομοσπονδία έχει καταστήσει σαφές προς τους αρμόδιους φορείς με ξεκάθαρο και απόλυτα σαφή τρόπο, ότι δεν θα ανεχθεί υποβάθμιση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων των Ελλήνων ναυτεργατών, πράγμα που το επαναλαμβάνει και τώρα υπενθυμίζοντας ότι όσες φορές στο παρελθόν επιχειρήθηκε από την εκάστοτε Κυβέρνηση να θιγούν τα ασφαλιστικά δικαιώματα των ναυτεργατών, η προσπάθεια απέτυχε παταγωδώς, χάρις στην δυναμική αντίδραση των ναυτεργατών και της ΠΝΟ.

Παράλληλα, η ΠΝΟ έχει αναγάγει εδώ και πολύ καιρό σε θέμα πρώτης προτεραιότητας το κορυφαίο θέμα της απασχόλησης και της διασφάλισης των θέσεων εργασίας των Ελλήνων ναυτεργατών καθώς και της απορρόφησης των προσφερομένων για εργασία ανέργων συναδέλφων. Προς αυτήν δε την κατεύθυνση, εστιάζει και εντείνει τις προσπάθειές της παραμένοντας σε ετοιμότητα για την υπεράσπιση των ασφαλιστικών και εργασιακών δικαιωμάτων των Ελλήνων ναυτεργατών.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Συμμετοχή της ΠΝΟ στην κινητοποίηση της ΓΣΕΕ την Τετάρτη 19-03-08

Πηγη: ΕΞΠΡΕΣ

Η διοίκηση της ΠΝΟ κατά τη χθεσινή της συνεδρίαση αποφάσισε την πραγματοποίηση την Τετάρτη 19 Μαρτίου 2008 πανελλαδικής στάσης εργασίας από ώρα 08.00 μέχρι 13.00 των πληρωμάτων σε όλες τις κατηγορίες πλοίων, συμμετέχοντας έτσι στην απεργιακή κινητοποίηση της ΓΣΕΕ.

Η ΠΝΟ ενώνει τη φωνή διαμαρτυρίας και διεκδίκησης μαζί με τους υπόλοιπους εργαζόμενους της χώρας καθιστώντας γνωστό ότι συνεχίζει τον αγώνα για την προάσπιση των δικαιωμάτων των Ελλήνων ναυτεργατών. Μάλιστα προτάσσει το θέμα της διατήρησης της αυτονομίας και αυτοτέλειας του Ναυτικού Απομαχικού Ταμείου, της κάλυψης από τον κρατικό προϋπολογισμό των παροχών όλων των Ταμείων (κυρίων συντάξεων ΝΑΤ, εφάπαξ παροχών επικουρικών συντάξεων ΚΕΑΝ, ΕΛΟΕΝ) και Εστίας Ναυτικών, της αναπροσαρμογής όλων των συντάξεων των ναυτεργατών στο 80% των εν ενεργεία καθώς και του διπλασιασμού των εφάπαξ.

Link to comment
Share on other sites

Εξαιτίας της στάσης εργασίας που έχουν εξαγγείλει οι ναυτικοί αύριο από τις 08:00 το πρωί μέχρι τη 1το μεσημέρι το ΣΟΥΠΕΡΦΕΡΡΥ ΙΙ θα αναχωρήσει από Ραφήνα στις 13:00.

Για τα δρομολόγια του Σαρωνικού το τελευταίο πρωινό θα αναχωρήσει στις 07:40 από Πειραιά και το επόμενο θα είναι στις 13:05.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Αύριο λόγω της απεργίας της ΠΝΟ θα τροποποιηθούν αρκετά δρομολόγια ενώ αρκετά θα ακυρωθούν. Για αυτό όσοι ήταν προγραμματισμένο να ταξιδέψουν, ας επικοινωνήσουν με τις εταιρείες, πρακτορεία και λιμεναρχεία.

Link to comment
Share on other sites

Αύριο λόγω της απεργίας της ΠΝΟ θα τροποποιηθούν αρκετά δρομολόγια ενώ αρκετά θα ακυρωθούν. Για αυτό όσοι ήταν προγραμματισμένο να ταξιδέψουν, ας επικοινωνήσουν με τις εταιρείες, πρακτορεία και λιμεναρχεία.

Ε, όχι και απεργία!!!!! για μια ψωροστάση είπε κι' αυτό "αν δεν ενοχλεί παρακαλώ"............:

Link to comment
Share on other sites

Το προγραμματισμένο δρομολόγιο του πλοίου για σήμερα στις 15.30 για Νάξο-Πάρο-Πειραιά, μετατράπηκε απροειδοποίητα σε Νάξο-Πάρο-ΡΑΦΗΝΑ:eek::eek::eek:

Φαντάζομαι ο λόγος πρέπει να έχει να κάνει με την αυριανή απεργία...

Οι επιβάτες ενημερώνονταν μετά την επιβίβασή τους στο πλοίο για την αλλαγή αυτή οπότε μπορείτε να φανταστείτε γλέντια που έχουν να γίνουν...

Για όσους έχουν αυτοκίνητα η ζημιά είναι μικρή, για τους υπόλοιπους φαντάζομαι πως η εταιρεία θα έχει φροντίσει να βάλει πούλμαν, κάτι που συνήθως προβλέπεται σε αυτές τις περιπτώσεις.

Θεωρώ επιβεβλημένη την απόφαση της Blue Star καθώς ο αυριανός αποκλεισμός του λιμανιού δημιουργεί τεράστιο πρόβλημα και σε αυτούς που γυρίζουν από τις Πασχαλινές διακοπές τους και σε αυτούς που ξεκινούν για το "τετραήμερο" της Πρωτομαγιάς. :mad:

Link to comment
Share on other sites

To paros θα φύγει κενό επιβατών από Ραφήνα για Σαντορίνη, ώστε να εκτελέσει κανονικά το δρομολόγιο της επιστροφής αύριο προς Πειραιά. Επίσης αύριο έχουν προγραμματιστεί διπλά δρομολόγια του Highspeed2 από Ραφήνα προς τα νησιά. Στο απογευματινό του, το πλοίο δεν θα πιάσει Τήνο, ενώ από την Πάρο θα αποπλεύσει απ' ευθείας για Ραφήνα. Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι το πρωινό είναι γεμάτο, ενώ αναμένεται να γεμίσει και το απογευματινό δρομολόγιο.

Link to comment
Share on other sites

Ως έχων έννομο συμφέρον (χρωστάω ένα ταξίδι με ΑΝΕΚ), βρέθηκα πριν λίγο στο λιμάνι. Λοιπόν, αυτοί οι μουστακαλήδες βαρύμαγκες της ΠΕΜΕΝ και του Στέφενσων, πρέπει να είναι απόλυτοι εραστές της θεωρίας "'ολοι θα πολεμήσετε, όλοι θα δοξαστούμε". Νεαροί και νεαρές έως 22 ετών, πασίγνωστης κομματικής υπηκοότητος καθισμένοι στα ρέλια του καταπέλτη των Κρητικών καραβιών, με πληροφόρησαν ότι σήμερα είναι πρωτομαγιά και ότι αυτοί είναι αγωνιστές ναυτεργάτες :P που παλεύουν για καράβια καινούργια, γρήγορα, φτηνά κλπ για το λαό :D. Βεβαίως, όλα για την τιμή των ανύπαρκτων όπλων, μία-δύο ώρες μετά την προγραμματισμένη ώρα απόπλου τα καράβια θα φύγουν, προς δόξαν συνδικαλισμού και δημοκρατίας...

Link to comment
Share on other sites

η ΠΕΜΕΝ εχει 24ωρη που ληγει στις 12 το βραδυ. Συμφωνα με την τηλεοραση του ΣΚΑΪ θα επιτρεψουν (οι συνδικαλιστες εννοειται:D) την επιβιβαση απο τις 10 και μετα ωστε να φυγουν στις 12 (λεμε τωρα) οσα βαπορια ειναι κρατημενα στο μεγαλο λιμανι. (ανεφερε και το λισσος;))

Link to comment
Share on other sites

Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να συγχαρώ (ως απλός και μόνο επιβάτης) τη μία από τις δύο εταιρίες που έχω κράξει περισσότερο από όλες τις άλλες μέσα στο φόρουμ. Μιλάω για την HSW και η οποία έπραξε απλά το αυτονόητο. Ενημέρωσε τους επιβάτες της!!! Είχα εισιτήρια με το ΝΗΣΟΣ ΜΥΚΟΝΟΣ για το δρομολόγιο της Παρασκευής το οποίο αντί 16:00, αναχώρησε τελικά 19:00. Παρά το ότι το είχα ήδη δει στο openseas, γύρω στις 11 το πρωί χτύπησε το τηλέφωνό μου και ήταν από το κεντρικά γραφεία του Πειραιά (είδα το νούμερο) για να με ενημρώσουν για την αλλαγή στην ώρα αναχώρησης. Είναι πραγματικά πρώτη φορά που κάποια εταιρία με ενημερώνει άμεσα στα όσα απρόοπτα μου έχουν συμβεί κατα καιρούς με ματαιώσεις και τροποποιήσεις δρομολογίων.

Link to comment
Share on other sites

...Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να συγχαρώ (ως απλός και μόνο επιβάτης) τη μία από τις δύο εταιρίες...

Και εγώ θέλω νε την σειρά μου να συγχαρώ τους αγωνιστές και κυρίως τις αγωνίστριες που είχαν καταλάβει τους καταπέλτες των καταβιών της ΑΝΕΚ μόνο (:confused:) με επικεφαλής την πρ. βουλευτή Πειραιώς κα Ελπίδα Παντελάκη. Υπήρχε ηλικιακή αντιστροφή βεβαίως και ο μέσος όρος ηλικίας των αγωνιστών από 20-22 που ήταν το μεσημέρι ανέβηκε άνω των 65 το βράδυ λόγω προφανούς αλλαγής λόχου. Στις 22.00 μία διαπεραστική φωνή ανέκραξε "Παιδιά πάμε", οπότε οι ηλικιωμένες ναυτεργάτιδες (:eek:) ευχήθηκαν "Και του χρόνου" ασπάσθηκαν ευατούς και αλλήλους και απεχώρησαν.

Τώρα, η ΑΝΕΚ ενημέρωνε του επιβάτες της ότι έπρεπε να είναι εκεί την κανονική ώρα αναχώρησης με αποτέλεσμα χιλιάδες να βρίσκονται στον ντόκο του Άη-Διονύση όρθιοι και ταλαιπωρημένοι αλλά με στωϊκή διάθεση μέχρι τις 22.00 οπότε επεβιβάσθησαν γιουρουσηδόν. Ώρα 23.00 Κρήτη ΙΙ (& Λισσός) είχαν φορτώσει και το πλήρωμα επέμενε ότι μόλις τελειώσει η φόρτωση έχει άμεση αναχώρηση. Καλά, ευχαριστώ. Το Κρήτη ΙΙ έφυγε πρώτο στις 23.50, ακολουθούμενο από Νήσος Μύκονος και Φαιστός (που το προσπέρασαν σαν σταματημένο).

Εν αντιθέσει με την ΑΝΕΚ, Minoan & HSW (μήπως και ΝΕΛ?), είχαν ειδοποιήσει τους επιβάτες που άρχισαν να έρχονται στο λιμάνι μετά τις 22.30 με αποτέλεσμα έλλειψη ταλαιπωρίας και εκνευρισμού. Η λεπτομέρεια κάνει την διαφορά :D...

Edited by georgios express
Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Σε 24ωρη απεργία προχώρησαν οι ναυτεργάτες του σωματείου «Άγιος Σπυρίδων» των πορθμειακών γραμμών Ηγουμενίτσας - Κέρκυρας - Παξών - Λευκίμμης.

Πηγη: ΕΘΝΟΣ

Σε 24ωρη απεργία προχώρησαν από σήμερα τα μεσάνυχτα από 00:01 έως και 23:59 οι ναυτεργάτες του σωματείου «Άγιος Σπυρίδων» των πορθμειακών γραμμών Ηγουμενίτσας - Κέρκυρας - Παξών - Λευκίμμης.

Το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας παρακαλεί το επιβατικό κοινό να μην προσέρχεται στα λιμάνια αφετηρίας για να ταξιδέψει αν πρώτα δεν έχει επικοινωνήσει με τα εκπροσωπούντα ναυτικά πρακτορεία και τις κατά τόπους Λιμενικές Αρχές για παροχή πληροφοριών.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

×
×
  • Create New...