Jump to content
Shipfriends

Torretta


Nick the Greek

Recommended Posts

Για να δούμε ποιός μπορεί να δώσει λύση σε τούτο το μυστήριο. Η φωτογραφία του ρυμουλκού είναι τραβηγμένη στην τοποθεσία Porto Azzurro του νησιού της Elba. Όπως βλέπετε το κομψό ρυμουλκό είναι αγκυροβολημένο και σε συμπαθητική κατάσταση αναμένοντας ποιός ξέρει τι. Το όνομα στην πλώρη είναι 4PF658 ενω στο φουγάρο από την άλλη πλευρά αναφέρει ST 80. Μπορεί κανείς να μασ δώσει κάποια παραπάνω πληροφορία?

Link to comment
Share on other sites

Για να δούμε ποιός μπορεί να δώσει λύση σε τούτο το μυστήριο.

.......Το όνομα στην πλώρη είναι 4PF658 ενω στο φουγάρο από την άλλη πλευρά αναφέρει ST 80.

Συνεχίζοντας την έρευνα μπόρεσα να βρώ μια λίστα με τα Ρ/Κ που κατασκευάστηκαν στις ΗΠΑ κατά τη διάρκεια του Δεύτέρου Παγκοσμιου Πολέμου.

http://shipbuildinghistory.com/history/smallships/armytugs.htm.

Στην πολύ χρήσιμη λίστα με τα Ρ/Κ που κατασκευάστηκαν στις ΗΠΑ κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, που μας υπέδειξε παλαιότερα στο θέμα του ΦΟΥΛΗ ο φίλος theostam, μπορούμε να δούμε κάποια στοιχεία για το ρυμουλκό ST 80.

ST 80

Shipbuilder : JK Welding

Location : Brooklyn NY

Design : 257-A

Steel or Wood : S

Feet : 74

Delivery : Nov 1943

Sold 1948 as Dragon, then Luigi Noli, Torretta; now museum at Genoa as ST 80

Δεν μπόρεσα με τα ονόματα που αναφέρονται, DRAGON, LUIGI NOLI, TORRETTA, να βρω ΙΜΟ number του ρυμουλκού. "Μυστήριο" πάντως αποτελεί η παρουσία του στο νησί Elba, από την στιγμή που στην λίστα αναφέρεται ως "μουσείο" στην Genoa.

Edited by ΣΕΙΡΙΟΣ
Link to comment
Share on other sites

Πολύ ενδιαφέρον αγαπητέ Σείριε, σε ευχαριστούμε. Η πλάκα είναι πως όπως το είδαμε οδηγώντας στον παραλιακό δρόμο, αναφωνήσαμε μαζί: "Φούλη":D. Στη Γένοβα πάντως δεν το έχω δεί πουθενά.

Link to comment
Share on other sites

Φίλε Nick, συνέχισα λίγο το ψάξιμο για το ST 80, και με όρο αναζήτησης το όνομα TORRETTA (που αναφέραμε πριν) μπόρεσα να βρώ δύο φωτογραφίες του στο naviearmatori, από την παρουσία του στη Genoa, σε πολύ καλύτερη κατάσταση βέβαια και με το όνομα DRAGON FLY.

Αξίζει να διαβάσουμε και το σχόλιο - λεζάντα.

Dragon Fly ex Torretta

Nato come rimorchiatore della marina USA, attualmente è in vendita a Genova. Foto P. Berti

helsingor:

06/05/2008 19:14

Questo rimorchiatore ex Armatore Noli si chiamava Torretta ed è una costruzione ex Americana acquistata alla fine della Seconda Guerra Mondiale. Il Luigi Noli era una costruzione di Benetti venduto nel 1998 divenne FACAL DIECISIETE e poi è diventato Captain Michalis S.

Στην τελευταία φράση πάντως φαίνεται να τα μπερδεύει λίγο, μιας και πιστεύω ότι το ST 80 δεν έχει καμμία σχέση με το Captain Michalis S.

Link to comment
Share on other sites

Μάλιστα, το πάζλ αρχίζει σιγά-σιγά να συμπληρώνεται, μόνο το ΙΜΟ μας λείπει. Κοπιάρω από το Navi e Armatori:

TORRETTA era l'ex US Army tug ST 80, costr. da J.K.Welding & Co., Brooklyn, NY, varo 8.1943 e in serv. 12.1943, US Army Design #257-A, 106 grt, 74 x 20.7 ft, 400 bhp. Venduto a SA Ossude di Tolone nel 1948 come DRAGON, 99 grt; nel 1953 a Carmelo Noli fu Giovanni di Savona come LUIGI NOLI; nel 1972 a Impresa Cristoforetti & Co. di Genova come TORRETTA; nel 1977 a Oromare SpA di Genova. Musealizzato nel 2002.

Περιήλθε σε ιταλική ιδιοκτησία το 1953 αφού προηγουμένως είχε περάσει 5 χρόνια σε γαλλική ιδιοκτησία με βάση την Τουλόν. Είναι εντυπωσιακό γενικά πόσο μακρόβια ορισμένα από αυτά τα ρυμουλκά που χτίστηκαν στις ΗΠΑ, αποδείχτηκαν.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...