Jump to content
Shipfriends

Recommended Posts

Τριάντα έξι (36) χρόνια μετά το τελευταίο δρομολόγιο μεταξύ Θεσσαλονίκης και Αγίας Τριάδας, η θαλάσσια επικοινωνία μεταξύ Θεσσαλονίκης και τον Δήμο Θερμαϊκού είναι πάλι γεγονός. Τα καραβάκια της «Thessaloniki Waterways» από τον Μάιο του 2014 ταξιδεύουν στον Θερμαϊκό κόλπο μεταφέροντας χιλιάδες επιβάτες από και προς Θεσσαλονίκη, Καλαμαριά, Περαία , Νέους Επιβάτες, και Αγία Τριάδα.

Οι κάτοικοι και οι επισκέπτες της Θεσσαλονίκης, και του Δήμου Θερμαϊκού έχουν μια επιπλέον επιλογή από τον Ιούνιο έως τον Οκτώβριο για τη μετάβασή τους από και προς στο κέντρο της πόλης. Με τακτικά καθημερινά δρομολόγια σας μεταφέρουμε με μια σύντομη (50’min) αλλά, όμορφη θαλασσινή διαδρομή για διασκέδαση η για τις ανάγκες της καθημερινότητας από την Θεσσαλονίκη προς τον Δήμο Θερμαϊκού.

 

Εδω μπορείτε να δείτε το site της Thessaloniki Waterways. Μέχρι πέρυσι δούλευαν στη Θεσσαλονίκη το Άγιος Γεώργιος και το Κωσταντής ενώ απο φέτος αναμένεται να προστεθεί το Θερμαΐκος Ι

Edited by Panagia Ekatontapiliani
Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...

Τα δρομολόγια της νέας περιόδου του Πιλοτικού Προγράμματος Θαλάσσιας Συγκοινωνίας Θεσσαλονίκης θα ξεκινήσουν καιρού επιτρέποντος εντός του τελευταίου 10ημέρου του Μαΐου 2016

Link to comment
Share on other sites

  • 4 months later...

Τη Κυριακή 18/9/16 ολοκλήρωσαν τα δρομολόγια τους στη Θεσσαλονίκη το «Άγιος Γεώργιος» και το «Κωνσταντής».

Quote

Τα δυο καραβάκια της «Thessaloniki Waterways», ο «Άγιος Γεώργιος» και ο «Κωνσταντής», αρμενίσανε και φέτος, στα νερά του Θερμαϊκού, έως και τις 18 Σεπτεμβρίου 2016, συνδέοντας τη Θεσσαλονίκη με τις κοντινές παραλίες της Περαίας και των Νέων Επιβατών. Τα καθημερινά δρομολόγια που εκτελούσαν στο Θεσσαλονίκη – Περαία – Νέοι Επιβάτες, και αντίστροφα, ολοκληρώθηκαν για φέτος, καθιστώντας ωστόσο τη θαλάσσια τουριστική συγκοινωνία στη συνείδηση τόσο των τουριστών όσο και των κατοίκων των δήμων Θεσσαλονίκης και Θερμαϊκού. Η «Thessaloniki Waterways» ευχαριστεί το επιβατικό κοινό για την προτίμησή του να μετακινηθεί δια θαλάσσης, με τα δυο καραβάκια, και υπόσχεται πώς την επόμενη χρονιά θα συμβάλλει δυναμικότερα τόσο για τη βελτίωση της θαλάσσιας τουριστικής συγκοινωνίας όσο και για τον εκσυγχρονισμό της, με αποδοτικότερη και ασφαλέστερη μετακίνηση καθώς και με συχνότερα δρομολόγια. Παράλληλα, η «Thessaloniki Waterways» ευχαριστεί, όλους όσοι βοήθησαν στην ανάπτυξη της θαλάσσιας αστικής συγκοινωνίας, τους αρμόδιους του δήμου Θεσσαλονίκης, του δήμου Θερμαϊκού, τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις της Θεσσαλονίκης, τους τουριστικούς πράκτορες κτλ. Να σημειωθεί ότι στα σχέδια της κοινοπραξίας «Thessaloniki Waterways» είναι η προσθήκη και τρίτου πλοίου, έτσι ώστε, αφενός να εξυπηρετείται καλύτερα το επιβατικό κοινό, αφετέρου να προστεθούν περισσότερες στάσεις, τόσο εντός της πόλης της Θεσσαλονίκης, όσο και στην Καλαμαριά αλλά και στην Αγία Τριάδα.  

 

Link to comment
Share on other sites

  • 7 months later...

Μετά από τον «Κωνσταντή» και τον «Άγιο Γεώργιο» οι Θεσσαλονικείς θα γνωρίσουν φέτος νέα καραβάκια, σύμφωνα με το σχεδιασμό της Thessaloniki Waterways.

Quote

Στάση στη μαρίνα της Αρετσούς στην Καλαμαριά, καθώς και στην Αγία Τριάδα θα πραγματοποιούν φέτος τα καραβάκια που εδώ και τρία καλοκαίρια πλέουν στο Θερμαϊκό, μεταφέροντας τουρίστες και ντόπιους από τη Θεσσαλονίκη στην Περαία και τους Νέους Επιβάτες. Για αρχή, από τα τέλη Μαΐου, δύο καραβάκια, και στη συνέχεια, από τον Ιούλιο, συνολικά τέσσερα, αναμένεται να σηκώσουν άγκυρα για να προσφέρουν το όμορφο θαλάσσιο ταξίδι σε όσους επιθυμούν να δροσιστούν, απολαμβάνοντας τη βόλτα τους ή το μπάνιο τους σε κάποια από τις κοντινές παραλίες.

Σύμφωνα με τον πλοιοκτήτη Μάνο Κάιλα, η κοινοπραξία Thessaloniki Waterways μετέφερε το 2016 περίπου 50.000 επιβάτες με τα καραβάκια. Φέτος το καλοκαίρι, αναμένεται αύξηση της τάξεως περίπου 10% που θα καταστήσει αναγκαία τα επιπλέον πλοιάρια στην καρδιά του καλοκαιριού και στις μέρες και ώρες αιχμής.

Άλλωστε, η περσινή κίνηση ήταν ιδιαίτερα αυξημένη σε συγκεκριμένα δρομολόγια τα Σαββατοκύριακα, όπως λέει ο κ. Κάιλας. «Θεωρούμε ότι αν πυκνώσουμε τα δρομολόγια θα αυξηθεί η επιβατική κίνηση και θα εξυπηρετείται καλύτερα ο κόσμος, αφού θα μειωθεί ο χρόνος αναμονής στο λιμάνι για την αναχώρηση», λέει ο ίδιος στη Voria.gr. Σημειώνεται ότι πέρυσι, σε ώρες αιχμής, τα Σαββατοκύριακα, οι επιβάτες που ανέμεναν το καραβάκι ήταν τόσο πολλοί, που συχνά δεν χωρούσαν να μπουν και έπρεπε είτε να περιμένουν το επόμενο δρομολόγιο είτε να εγκαταλείψουν την προσπάθεια και να μετακινηθούν με κάποιο άλλο μέσο. Φέτος το καλοκαίρι, η ταλαιπωρία αυτή, απ’ ό,τι φαίνεται θα εκλείψει.

Έτσι, λοιπόν, τα καραβάκια θα ξεκινούν από το λιμάνι, και διαδοχικά τα δρομολόγια θα κάνουν στάσεις στο Λευκό Πύργο, στη μαρίνα Αρετσούς, στην Αγία Τριάδα και στο λιμάνι της Περαίας για να καταλήγουν στους Νέους Επιβάτες. Ωστόσο, οι στάσεις στην Καλαμαριά και στην Αγία Τριάδα θα ξεκινήσουν να ισχύουν από τον Ιούλιο όπου τα καραβάκια από δύο θα γίνουν τέσσερα. Πέρα από τον «Κωνσταντή» και τον «Άγιο Γεώργιο», που έπλεαν μέχρι πέρυσι στον Θερμαϊκό, φέτος οι Θεσσαλονικείς θα γνωρίσουν τον «Θερμαϊκό» και την «Άρτεμις». Το εισιτήριο θα ανέρχεται, όπως και πέρυσι, στα 3 ευρώ, ενώ για τα Άτομα με Ειδικές Ανάγκες θα υπάρχει μειωμένο εισιτήριο, αξίας 2,5 ευρώ. Τα δρομολόγια θα ξεκινούν αρχικά από το λιμάνι της Θεσσαλονίκης κάθε μία ώρα, ενώ από τον Ιούλιο μέχρι το τέλος της σεζόν θα εκτελούνται δρομολόγια κάθε μισή ώρα, από τις 9 το πρωί έως τις 8 το βράδυ.

Σύμφωνα με τον κ. Κάιλα, η Thessaloniki Waterways είχε πρόθεση να διευρύνει τον σκοπό της θαλάσσιας μετακίνησης από ψυχαγωγικό σε μεταφορικό, εξυπηρετώντας τους κατοίκους της Περαίας και των Νέων Επιβατών, κάτι τέτοιο, όμως, δεν μπορεί να συμβεί λόγω των προβληματικών υποδομών. «Στον δήμο Θερμαϊκού δεν υπάρχει λιμάνι όπου να μπορεί το καράβι να διανυκτερεύσει, ούτως ώστε να πραγματοποιήσει πρωινό δρομολόγιο που να ξεκινά από την Περαία. Το λιμάνι της Περαίας έχει υποστεί προσάμμωση, με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατή η προσάραξη στο εσωτερικό του. Έχουμε συζητήσει το θέμα αυτό με τη δημοτική αρχή, ωστόσο δεν έχει υπάρξει λύση μέχρι στιγμής», λέει ο κ. Κάιλας.

Σε ότι αφορά το ζήτημα της μόνιμης θαλάσσιας συγκοινωνίας μέσα στον Θερμαϊκό κόλπο, ο κ. Κάιλας αναφέρει ότι η Thessaloniki Waterways έχει προχωρήσει σε συνεργασία με νορβηγική εταιρία, προκειμένου να βρίσκεται σε ετοιμότητα για τον διαγωνισμό, όποτε κι αν γίνει αυτός, με δύο Καταμαράν χωρητικότητας 200 ατόμων. Αυτά τα καταμαράν, εάν βεβαίως η κοινοπραξία αναλάβει το έργο, θα διασχίζουν το Θερμαϊκό με ταχύτητα 20 μιλίων, πραγματοποιώντας πέντε στάσεις και θα εκτελούν τη διαδρομή Θεσσαλονίκη - Νέοι Επιβάτες μέσα σε μόλις 40 λεπτά, εξυπηρετώντας χιλιάδες κατοίκους της πόλης Θεσσαλονίκης αλλά και των περιοχών στις ανατολικές ακτές του Θερμαϊκού.

 

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Την Πέμπτη 12 Ιουλίου ενημερώθηκε η Αντιπεριφεριάρχης και πρόεδρος του οργανισμού τουρισμού Θεσσαλονίκης Κυρία Βούλα Πατουλίδου από τον Διευθύνων Σύμβουλο της Aktis Nautiki για την πρόθεση επένδυσης στην θαλάσσια συγκοινωνία Θεσσαλονίκης.

Quote

Σύντομο ιστορικό
Το 2010 ξεκινήσαμε ενέργειες για την πραγματοποίηση της θαλάσσιας συγκοινωνίας με βάση μελέτες του ΑΠΘ .Τον Μάιο του 2014 υπογράψαμε με την Μητροπολιτική Ενότητα Θεσσαλονίκης 3ετες σύμφωνο συνεργασίας και ξεκινήσαμε μετά από 37 χρόνια, παύσης ή άγονων προσπαθειών, τα δρομολόγια από την πόλη της Θεσσαλονίκης προς τον Δήμο Θερμαϊκού, φέρνοντας επιτυχώς εις πέρας το πιλοτικό πρόγραμμα θαλάσσιας συγκοινωνίας Θεσσαλονίκης αποδεικνύοντας την δυναμική της.

Μετά από τρία χρόνια επιτυχημένης δραστηριότητας τα συμβατικά πλοία που χρησιμοποιήθηκαν για τον άνω σκοπό συνεχίζουν επιτυχώς έως σήμερα τα δρομολόγια από νέους επιχειρηματίες.

Η εταιρεία μας εξήγαγε ασφαλή συμπεράσματα, επίσης με τις αναληφθείσες ενέργειες τις πολιτείας για την ολοκλήρωση των μελετών χερσαίων εγκαταστάσεων συνδυαστικά έχουμε ήδη υλοποιήσει σύμφωνα με τα τοπικά χαρακτηριστικά μελέτες με συγκεκριμένες προδιαγραφές πλοίων που δίνουν οικονομική επάρκεια για τη νέα επένδυση. Για τον σκοπό αυτόν έχουμε συνάψει συνεργασίες με ξένους και Ελληνικούς κατασκευαστικούς οίκους και είμαστε έτοιμοι να προβούμε στην κατασκευή σύγχρονων νεότευκτων πλοίων για την καθιέρωση της πολυπόθητης θαλάσσιας συγκοινωνίας Θεσσαλονίκης.

Οι δυνατότητες των νέων πλοίων που είναι απόλυτα εναρμονισμένες στους νέους περιβαλλοντικούς κανονισμούς θα ταξιδεύουν στις θαλάσσιες οδούς του Θερμαϊκού από και προς την πόλη της Θεσσαλονίκης, η συγκεκριμένη διαδρομή από τον Δήμο Θερμαϊκού προς τις στάσεις των Δήμων του θαλάσσιου μετώπου έως τον τελικό προορισμό δεν θα ξεπερνά τα 40’ λεπτά.
Οι κάτοικοι των παραπάνω περιοχών θα έχουν την δυνατότητα να αναχωρούν και να επιστρέφουν από και προς την πόλη της Θεσσαλονίκης με συχνότητα αρχικά ανά 20’ λεπτά.

Ο σχεδιασμός της επένδυσης προβλέπει την κατασκευή έως 5πέντε όμοιων πλοίων 200 επιβατών συνολικής αξίας 7επτά εκατ. ευρώ, στην συνέχεια 3τριών μικρότερων 100 επιβατών αξίας 2,2 εκατ. ευρώ και 2δύο πλοίων 50 επιβατών, αξίας 800 χιλ. ευρώ.

Τα παραπάνω πλοία θα καλύψουν συνδυαστικά ένα πλήρες ωράριο συγκοινωνίας αστικών και υπεραστικών μετακινήσεων στον Θερμαϊκό από την Θεσσαλονίκη έως την Επανομή και λιμάνια του νομού Πιερίας.

Προγραμματίζουμε στο προσεχές μέλλον δημόσια ενημέρωση με πρόσκληση όλων των εμπλεκόμενων φορέων.

Εμμανουήλ Κάιλας
Thessaloniki waterways

 

Link to comment
Share on other sites

Λίαν ενδιαφέρουσα η προοπτική αυτή,διότι θ'αποσυμφορήση τίς λεωφορειακές γραμμές (έχω πάει με λεωφορείο τού ΟΑΣΘ στην Επανομή κατακαλόκαιρο και ξέρω τί σημαίνει.....)

Αρκεί,βεβαίως,η επένδυση να προχωρήση αισίως,τα δέ πλοία να είναι πράγματι νεότευκτα,διότι καλό μέν το Κωνσταντής,αλλά τα'χει τα χρονάκια του απ'την εποχή τού Πειραιάς-Σαλαμίνα.....

Link to comment
Share on other sites

  • 9 months later...
  • 11 months later...

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...