Jump to content
Shipfriends

Recommended Posts

  • Replies 1.3k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

Και Rigel III με δίωρη καθυστέρηση από το Μπάρι, 1500 αντί για 1300. To AF Francesca με την ίδια ώρα αναχώρησης, δεν έχει φύγει ακόμα.

Edited by Nick the Greek
Link to comment
Share on other sites

Το νήσος Μύκονος κάνει σήμερα το μεγάλο δρομολόγιο από Καβάλα προς Πειραιά (μέσω Λήμνου - Μυτιλήνης - Χίου - Βαθύ - Καρλόβασι - Ευδηλο). Ήδη η αναχώρηση του από Καβάλα ήταν μια 1 ώρα και 20 λεπτά καθυστέρηση. Δεν τους βγαίνουν με τίποτα τα ωράρια. 

Link to comment
Share on other sites

Γενικως φετος ο ομιλος εχει τα θεματακια του με τις καθυστερησεις πουδεν γινοντουσταν τα προηγουμενα χρονια!!!ειδικα το Paros το οποιο εχει πολυ πιεσμενα ωραρια που εμενα μου θυμιζει τα πανω κατω που εκανε το Γεωργιος εξπρες καποτε αλλα ακομα κ τα μεγαλα blue star κ καμια φορα κ το Delos..

Link to comment
Share on other sites

8 hours ago, polmyt said:

Ολο το καλοκαιρι ετσι θα πηγαινει αυτο το δρομολογιο με τα ωραρια να ειναι τοσο σφιχτα

Έβγαλε ανακοίνωση η Hsw ότι ο καταπλους του Νήσος Μύκονος στον Πειραιά θα είναι 07:40, αντί για 05:40 δηλαδή δύο ώρες αργότερα. 

 

Στην περίπτωση μου που έχω ταξίδι με το Ελ. Βενιζέλος στις 10:00, ποιος θα με αποζημιώσει αν το χάσω; 

Edited by Lambros Dane sea lines
Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, Lambros Dane sea lines said:

Στην περίπτωση μου που έχω ταξίδι με το Ελ. Βενιζέλος στις 10:00, ποιος θα με αποζημιώσει αν το χάσω; 

Εκτός από την λογική απάντηση που έδωσε ο Panagia Ekantontapiliani, δεν νομίζω ότι υπάρχει θεσμοθετημένη υποχρέωση καταβολής αποζημίωσης. Είναι ενοχλητικό, αλλά νομίζω ότι δεν υπάρχει εναλλακτική. Επί παραδείγματι, αν έχεις αεροπορικό εισιτήριο με Star Alliance (έστω Aegean-Swiss) και μία πτήση έχει καθυστέρηση, εκτός σοβαρού απροόπτου, η ανταπόκριση θα σε περιμένει. Αν όμως το ένα εισιτήριο είναι Aegean και το άλλο KLM, "Γιώργο Χάσαμε"...

Link to comment
Share on other sites

Η ανταπόκριση αεροπορικά δεν σε περιμένει εκτός κ αν φτάσεις στο σφιχτό μισαώρο πριν. Όπως ορθώς είπες αν έχεις κλείσει και τα 2 ή και παραπάνω legs του ταξιδιου με την ίδια εταιρεία αυτή αν το χάσεις για λόγους καθυστέρησης απλά σου εγγυάται ότι το εισιτήριό σου θα μεταφερθεί χωρίς κόστος στην πρώτη διαθέσιμη επόμενη πτήση για τον ίδιο προορισμό, κάτι που στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια γίνεται ούτως ή αλλως χωρίς κόστος

Link to comment
Share on other sites

26 minutes ago, georgios express said:

Εκτός από την λογική απάντηση που έδωσε ο Panagia Ekantontapiliani, δεν νομίζω ότι υπάρχει θεσμοθετημένη υποχρέωση καταβολής αποζημίωσης. Είναι ενοχλητικό, αλλά νομίζω ότι δεν υπάρχει εναλλακτική.

Το καταλαβαίνω αυτό. Απλά όταν κλείσαμε τα εισητηρια τον Μάιο τότε το πρόγραμμα έλεγε άφιξη Πειραιά 05:25, μετά από λίγο έγινε τροποποίηση στις 05:40. Έτσι κι εγώ έκλεισα εισιτήρια με το πρωινό των Χανίων στις 10:00 με το σκεπτικό ότι έχω περιθώριο να γυρίσω σπίτι να πάρω πράγματα που χρειάζομαι για Κρήτη κτλ. Κι τώρα την στιγμή που γράφω βρίσκομαι Ευδηλο το πλοίο έπρεπε να είναι εδώ από τις 23:40, σύμφωνα με το λιμενικό θα φτάσει 01:00 και θα φύγει μετά από 30-40 λεπτά (δελτίο κίνησης 700 επιβάτες, 100 ΙΧ και περίπου 10 φορτηγά) 

 

Και γενικά όλο αυτό μου προκαλεί μια δίχως λόγο ταλαιπωρία είχα κάνει το πρόγραμμα μου και τώρα αλλάζουν όσα είχα εκτιμήσει. 

Link to comment
Share on other sites

Το "σύμφωνα με το λιμενικό" για ποιον προορισμο αναφερετσι και πως προκύπτει; επικοινωνησατε τηλεφωνικώς;

1 hour ago, Sf_X said:

απλά σου εγγυάται ότι το εισιτήριό σου θα μεταφερθεί χωρίς κόστος στην πρώτη διαθέσιμη επόμενη πτήση για τον ίδιο προορισμό, κάτι που στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια γίνεται ούτως ή αλλως χωρίς κόστος

Σου εγγυώνται οι ακτοπλοικές μεταφορά του εισιτηριου σου στο αμεσως επομενο διαθεσιμο δρομολογιο χωρις κοστος;

Link to comment
Share on other sites

Όχι δεν στο εγγυώνται αν δεν υπάρχει διαθεσιμότητα του τύπου εισιτηρίου σου. Δεν υπάρχουν όμως τύποι ναύλων που δεν ακυρώνονται/μεταφέρονται/επιστρέφονται ούτε χρέωση αλλαγής οπότε τυπικά μπορείς να αλλάξεις την κράτησή σου χωρίς κόστος μέχρι και μερικά λεπτά πριν αναχωρήσει το πλοίο και ακόμα και μετά ανάλογα με την πολιτική της κάθε εταιρείας. 

Και σε μεγέθη αν το δείς όταν έχεις ένα πρωτόκολλο 1800 ατόμων είναι το πιο πιθανό ότι την προηγούμενη ημέρα θα υπάρχουν αρκετές θέσεις κατάστρωμα να σε βολέψουν σε σχέση με ένα αεροπλάνο των ~160 θέσεων που ακολουθούν και στατιστικά τακτικές overbooking ώστε να το γεμίζουν. Αν τώρα βέβαια θυμηθώ εγώ σήμερα ότι δεν μπορώ να ταξιδέψω αύριο και πάρω να μου αλλάξουν μία κράτηση που περιλαμβάνει ΙΧ + 4 άτομα σε καμπίνα Α4 και ζητήσω να φύγω με το επόμενο το πιο πιθανό είναι να φάω πόρτα και να μου βρει την επόμενη διαθέσιμη καμπίνα μετά το 15Αύγουστο. Αλλά δεν θα χάσω τα χρήματά μου εν αντιθέσει με οποιαδήποτε αεροπορική που θα σου απαντήσουν "Δυστυχώς δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι" εκτός αν έχεις ναύλο πολλών "καρατίων"

Link to comment
Share on other sites

Έτσι όπως πάμε φέτος, θ' ανοίξουμε δελτίο για τα πλοία που είναι στην ώρα τους. Ενδεικτικά κι επιγραμματικά λοιπόν να πούμε πως το Blue Star Paros με κανονική ώρα άφιξης στη Μύκονο στις 1245, δένει μόλις αυτήν τη στιγμή(1435), οπότε μιλάμε για σχεδόν 2 ώρες καθυστέρηση. Στο κατόπι του το Santorini Palace που άφησε τα δυτικά της Ρήνειας και πέρασε από το στενό Δήλου - Μυκόνου μπάς και μαζέψει λίγο την καθυστέρηση. Κι αυτό γιατί με άφιξη στη Μύκονο στις 1330, το βλέπω μα δένει σε 5-10 λεπτά οπότε μιλάμε για 1 ώρα και 15 λεπτά καθυστέρηση. Πίσω του βρίσκεται το Tera Jet που θέλει κανένα 15λεπτο για να δέσει, άρα 1450 ενώ σύμφωνα με το πρόγραμμα είχε άφιξη 1405, είμαστε δηλαδή στα 45 λεπτά καθυστέρηση. Κάπου εκεί κοντά και το Νήσος Μύκονος που θέλει κανένα μισάωρο για τη Μύκονο προερχόμενο από Σύρο αλλά εδώ η καθυστέρηση είναι μόλις κανένα 20λεπτο. 

 

Το θέμα είναι πως ειδικά φέτος το καλοκαίρι, έχω την αίσθηση ότι έχουμε καθυστερήσεις σχεδόν σε όλες τις γραμμές και σχεδόν σε όλες τις εταιρείες. Κι αυτό μάλλον δεν είναι τυχαίο, είναι προφανές πως πολλά δρομολόγια απλά δεν είναι ρεαλιστικά και οι χρόνοι είναι τραβηγμένοι από τα μαλλιά. Στην τελική δεν φταίει ο επιβάτης ή ο μεταφορέας να υφίσταται αυτές τις αστοχίες, όπως δε φταίνε και τα πληρώματα που αφ΄ ενός μεν προσπαθούν να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα στους επιβάτες, κι από την άλλη βρίσκονται υπό την πίεση τήρησης των ανεδαφικών δρομολογίων, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. 

 

Η κάθε εταιρεία φυσικά μπορεί να καταστρώνει επί χάρτου και να διαφημίζει ό,τι θέλει για να προσελκύσει πελατεία. Γι αυτό όμως υποτίθεται πως υπάρχουν και ελεγκτικές αρχές. Οι παριστάνοντες τους υπηρεσιακούς παράγοντες, ένστολοι τε και πολιτικό προσωπικό είναι αυτοί που πρέπει να επέμβουν και να προστατέψουν πλοία, ναυτικούς και επιβάτες. Τουλάχιστον για τις περιόδους αρχών Ιουλίου με μέσα Σεπτέμβρη, πρέπει τα ωράρια να τροποποιούνται με ρεαλιστικό τρόπο. Βέβαια από ένα θεσμικό σύστημα που έχει μάθει να λειτουργεί με σκοπό το νταλαβέρι και την αποποίηση οποιασδήποτε ευθύνης, τι να περιμένει κανείς?

Link to comment
Share on other sites

Θα συμφωνήσω ως επί το πλείστον, ειδικά όσον αφορά το φαινόμενο καθυστερήσεων φέτος. Βέβαια δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι σήμερα είναι μια μέρα με αρκετό αέρα και πολύ κίνηση, κάτι το οποίο βέβαια δεν δικαιολογεί σε καμία περίπτωση τόσο μεγάλες καθυστερήσεις. Απλά θεωρώ ότι ο έλεγχος ωραρίων και ο περιορισμός του φαινομένου δεν είναι τόσο εύκολο να γίνουν, αφού πάντα υπάρχει και αντεπιχείρημα (και μάλιστα με βάση). Συγκεκριμένα για τα πλοία που είπες:

- Το Santorini Palace (που και ως Highspeed 7 είχε τα ίδια ωράρια) την ταχύτητα την έχει για να βγάλει το δρομολόγιο στα ωράρια που έχει. Οπότε πώς μπορεί να γίνει έλεγχος στο να γίνεται το δρομολόγιο με τη "σωστή" ταχύτητα; Πέρσι ταξίδευε με 36 και 37 κόμβους, φέτος με 33-34, δηλαδή 3 κόμβους κάτω! Αυτό είναι αδύνατον να προβλεφθεί. 

- Το Tera Jet το ίδιο, την ταχύτητα την έχει αλλά δεν το πάνε με τόσο, ειδικά από Νάξο μέχρι Μύκονο/Τήνο. Δηλαδή όταν στο Ραφήνα-Τήνος πάει με 33 πώς μπορείς εσύ (σαν ελεγκτική αρχή) να ξέρεις ότι και να προβλέψεις ότι στο υπόλοιπο δρομολόγιο η ταχύτητα θα πέσει στους 28 κόμβους;

- Το Νήσος Μύκονος πέρσι με τα ίδια ακριβώς δρομολόγια δεν είχε κανένα πρόβλημα. Θεωρητικά φέτος το πρόβλημα οφείλεται στην απουσία του Νήσος Ρόδος από τη γραμμή (και συμφωνώ), όμως θεωρητικά πάλι οι υπεύθυνοι αντικατέστησαν αυτά τα δρομολόγια με ένα από το Blue Star Paros, ένα από το Διαγόρα και ένα από τα μεγάλα Blue Star. Προσθέσανε και μια προσέγγιση στο Βαθύ, αλλά την "αντισταθμίσανε" με την τροποποίηση της ώρας αναχώρησης και άφιξης από/προς τον Πειραιά αλλά και την αφαίρεση της Σύρου από το ανέβασμα. Άρα και εκεί πώς δικαιολογείται ενδεχόμενη απόρριψη των ωραρίων;

Καλά, για το Blue Star Paros δεν έχω να πω και πολλά, εκεί στη Blue Star μάλλον νομίζουν ότι είναι ταξί που πάει και μαζεύει ό,τι υπάρχει από τα νησιά και πραγματικά απορώ πώς δέχονται αυτά τα ωράρια:  

Τετάρτη επιστροφή στον Πειραιά στις 19.45 ξανά αναχώρηση 21.00 (με 1:15 παραμονή για αποεπιβίβαση), παραμονή στην Πάρο 20' (!!), επιστροφή στον Πειραιά 5:40 με αναχώρηση 7:30 (1:50 παραμονή στο λιμάνι), το ίδιο ακριβώς πρόγραμμα και δεύτερη συνεχόμενη μέρα, Παρασκευή αναχώρηση στις 21:00 (5η συνεχόμενη παραμονή στον Πειραιά μικρότερη των 2 ωρών!) επιστροφή στον Πειραιά 6:30 με αναχώρηση ξανά στις 9:00 (2:30 παραμονή), πίσω στις 20:00 για να ξαναφύγει στις 22:00, να γυρίσει στις 6:40 (ξανά με 20λεπτη παραμονή στην Πάρο) και να φύγει στις 7:30, με 50λεπτη παραμονή στον Πειραιά(!!) γιατί πρέπει να είναι πίσω στις 19:45 ώστε να φύγει στις 22:00 για Ικαροσαμία. Τα ωράρια είναι πραγματικά εξωπραγματικά για 6 συνεχόμενες μέρες και δεν το θεωρώ απίθανο να μπει κι άλλο έκτακτο την Τρίτη στις 21:00 ή 22:00 για Πάρο!  

Link to comment
Share on other sites

Προφανώς υπάρχουν συγκεκριμένοι λόγοι για το κάθε πλοίο, εξήγηση υπάρχει αν κοιτάξεις τις λεπτομέρειες. Εγώ κοιτάω τη μεγαλύτερη εικόνα και αυτή δεν είναι καλή φέτος. Και ξεκινάει σε μεγάλο βαθμό από το σχεδιασμό, δεν είναι πυρηνική φυσική για παράδειγμα να φροντίσεις να μην συμπίπτουν πολλά πλοία στο ίδιο λιμάνι μέσα σε 30 λεπτά. Ανάλυση κι οργάνωση χρειάζεται. 

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

×
×
  • Create New...