Jump to content
Shipfriends

Θαλάσσια ρύπανση,αποφυγή και απαντλήσεις καυσίμων


Recommended Posts

Θαλάσσια ρύπανση στον Πειραιά

Quote

Θαλάσσια ρύπανση εντοπίστηκε, πρωινές ώρες σήμερα, στην περιοχή της πύλης Ε9 του λιμένα Πειραιά.

Στέλεχος της οικείας Λιμενικής Αρχής που μετέβη στο σημείο διαπίστωσε την ύπαρξη ρύπανσης από διάσπαρτα ίχνη πετρελαιοειδών, εκτάσεως περίπου 150 μέτρων.

Στη συνέχεια, ενημερώθηκε ιδιωτική εταιρεία, με μέριμνα του φορέα διαχείρισης του λιμένα, η οποία προχώρησε στην απορρύπανση της θαλάσσιας περιοχής με ικανοποιητικά αποτελέσματα.

Προανάκριση διενεργείται από το Α' Λιμενικό Τμήμα του Κεντρικού Λιμεναρχείου Πειραιά.

 

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Θαλάσσια ρύπανση στο Κερατσίνι

Quote

Ενημερώθηκε, πρωινές ώρες σήμερα η Λιμενική Αρχή Κερατσινίου για θαλάσσια ρύπανση σε προβλήτα του οικείου Λιμένα, επί παραβεβλημένου Φ/Γ πλοίου, η οποία προκλήθηκε κατά την διαδικασία πετρέλευσης του ανωτέρω Φ/Γ πλοίου από βυτιοφόρο όχημα.

Άμεσα στο σημείο έσπευσαν στελέχη Λ.Σ-ΕΛ-ΑΚΤ, όπου διαπίστωσαν την ύπαρξη θαλάσσιας ρύπανσης συνολικής έκτασης είκοσι (20) περίπου τετραγωνικών μέτρων, αποτελούμενη από ελαφρά διάσπαρτα πετρελαιοειδή, τα οποία βρίσκονταν κατά μήκος της αριστερής πλευράς του πλοίου. Στη συνέχεια κλήθηκε ιδιωτική αντιρυπαντική εταιρεία, η οποία, απογευματινές ώρες, ολοκλήρωσε επιτυχώς την διαδικασία απορρύπανσης.

Από το Β' Λιμενικό τμήμα Κερατσινίου, του Κεντρικού Λιμεναρχείου Πειραιά, που διενεργεί τη προανάκριση, συνελήφθησαν ο Πλοίαρχος, ο Α΄ Μηχανικός και ο οδηγός του βυτιοφόρου για παράβαση των άρθρων 1,2,3,11&13 του Ν.743/77, όπως κωδικοποιήθηκε με το ΠΔ55/98 “περί προστασίας θαλασσίου περιβάλλοντος”.

 

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Θαλάσσια ρύπανση στο Κερατσίνι

Quote

Θαλάσσια ρύπανση, έκτασης περίπου είκοσι πέντε τετραγωνικών μέτρων (25τ.μ.) από ελαφριά πετρελαιοειδή, προκλήθηκε πρωινές ώρες σήμερα, από πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων σημαίας Μάλτας, με δεκαεπτά (17) αλλοδαπούς μέλη πληρώματος, το οποίο ελλιμενιζόταν στην προβλήτα του Σταθμού Εμπορευματοκιβωτίων Πειραιά.

Στη συνέχεια, με μέριμνα της πλοιοκτήτριας εταιρείας, ειδοποιήθηκε ιδιωτική αντιρρυπαντική εταιρεία, η οποία εκίνησε τις εργασίες καθαρισμού της εν λόγω θαλάσσιας περιοχής.

Από το Β΄ Λιμενικό Τμήμα Κερατσινίου του Κεντρικού Λιμεναρχείου Πειραιά, που διενεργεί την προανάκριση, συνελήφθησαν ο Πλοίαρχος και ο Α΄ Μηχανικός του ανωτέρω πλοίου για παράβαση των άρθρων 1, 2, 3 & 13 του Ν. 743/77, όπως κωδικοποιήθηκε με το Π.Δ. 55/98 ''περί προστασίας θαλάσσιου περιβάλλοντος''.

 

Link to comment
Share on other sites

  • 5 months later...

Ρύπανση στη Θήρα

Quote

Ενημερώθηκε, μεσημβρινές ώρες την 03/03/2023, το Λιμεναρχείο Θήρας για την ύπαρξη πετρελαιοειδών, στην περιοχή παραλίας “ΓΙΑΛΟΣ” Καρτεράδου ν. Θήρας.

Στο σημείο μετέβησαν στελέχη της οικείας Λιμενικής Αρχής, όπου διαπιστώθηκε η ύπαρξη διάσπαρτων στερεών εμμενόντων πετρελαιοειδών (κομμάτια πίσσας) επί της ακτής, σε έκταση περίπου εκατό (100 τ.μ.) τετραγωνικών μέτρων (πενήντα (50μ.) μέτρα μήκος επί δύο (02) μέτρα πλάτος). Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε λήψη δειγμάτων από σημεία της ακτής, τα οποία πρόκειται να αποσταλούν προς χημική ανάλυση, ενώ κατά τον έλεγχο της εν λόγω περιοχής, δεν διαπιστώθηκε μακροσκοπικά θαλάσσια ρύπανση.

Από το Λιμεναρχείο Θήρας που διενεργεί την προανάκριση, ενημερώθηκαν οι αρμόδιες υπηρεσίες, καθώς και ο Δήμος Θήρας, προκειμένου προβεί στην περισυλλογή των πετρελαιοειδών.

 

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Ένα πολύ σοβαρό περιστατικό με πρωταγωνιστή ελληνική εταιρεία δυστυχώς, αναφέρει το Maritime Executive. Να μην τα πολυλογώ, το πλοίο Gallisas (IMO 9397781) που διαχειρίζεται η Zeus Lines Management και φέρεται να ανήκει τελικά στην Galaxy Maritime Enterprises, εταιρείες που μοιράζονται την ίδια διεύθυνση στη Γλυφάδα, υπέπεσε σε σοβαρές παραβιάσεις της Marpol. Οι διαχειριστές ομολόγησαν την ενοχή τους στο USCG, φαντάζομαι για να εξασφαλίσουν μια πιο ελαφρά μεταχείριση. Το πλοίο λοιπόν λίγο πρίν την αναχώρησή του από το Rotterdam για το Newport VA, διεπίστωσε ότι δεν δούλευε το inert gas. Διατάχθηκε από τους διαχειριστές όμως να αποπλεύσει και όχι να περιμένει το σχετικό ανταλλακτικό, το οποίο και προμηθεύτηκε με την άφιξη στο Newport. Δυστυχώς γι αυτούς όμως η βλάβη δεν κατέστη δυνατό να αποκατασταθεί και κάπου εκεί εμφανίστηκε το USCG επί του πλοίου για επιθεώρηση. Έτσι διαπιστώθηκε όχι μόνο η βλάβη και το γεγονός ότι την είχαν αποκρύψει από το USCG αλλά και το ότι είχαν προχωρήσει σε δημιουργία διπλών log books για να μασκαρέψουν την ιστορία αυτή. Να και οι μετρήσεις στα αμπάρια που έδειξαν αυξημένο επίπεδο οξυγόνου, γεγονός το οποίο επίσης το πλοίο το απέκρυψε,  το έβαλε κάτω το USCG το πλοίο και του άλλαξε τον αδόξαστο, βρίσκοντας επιπλέον δύο ντουζίνες παρατηρήσεις. Στο ταράφι λένε πως η εν λόγω εταιρείες είναι συμφερόντων Κώστα Αγγέλου. Και καλά ξεμπερδέματα.

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Δεν ξέρω αν είναι το σωστο θεμα να το γράψω,αλλα τον 22ο οροφο του Πυργου Πειραιά φαίνεται να νοίκιασε σύμφωνα με το nou-pou.gr η VGroup του Β.Βασιλειάδη ,δηλαδή με αλλα λογια  η Antipollution

 

Quote

Υπενθυμίζεται ότι θέση στον Πύργο Πειραιά έχουν κλείσει επίσης VGroup του Βύρωνα Βασιλειάδη, η οποία έχει μισθώσει το σύνολο του 22ου ορόφου,

 

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Θαλάσσια ρύπανση στο Κερατσίνι

Quote

Θαλάσσια ρύπανση, έκτασης περίπου τριάντα πέντε τετραγωνικών μέτρων (35τ.μ.) από πετρελαιοειδή, προκλήθηκε πρωινές ώρες σήμερα, από Φ/Γ πλοίο σημαίας Λιβερίας, το οποίο ελλιμενιζόταν στη θαλάσσια περιοχή του Νέου Μόλου Δραπετσώνας του λιμένα Κερατσινίου.

Στη συνέχεια, με μέριμνα της πλοιοκτήτριας εταιρείας, έγιναν εργασίες καθαρισμού της εν λόγω θαλάσσιας περιοχής από ιδιωτική αντιρρυπαντική εταιρεία, με ικανοποιητικά αποτελέσματα.

Από το Β΄ Λιμενικό Τμήμα Κερατσινίου του Κεντρικού Λιμεναρχείου Πειραιά, που διενεργεί την προανάκριση, συνελήφθησαν ο Πλοίαρχος και ο Α΄ Μηχανικός του ανωτέρω πλοίου για παράβαση του άρθρου 3 του Ν. 743/77, όπως κωδικοποιήθηκε με το Π.Δ. 55/98 ''περί προστασίας θαλάσσιου περιβάλλοντος'', ενώ απαγορεύτηκε ο απόπλους του εν λόγω Φ/Γ πλοίου.

 

Link to comment
Share on other sites

Θαλάσσια ρύπανση στο Πόρτο Κουφό Χαλκιδικής

Quote

Θαλάσσια ρύπανση συνολικής έκτασης περίπου 100τ.μ. προκλήθηκε μεσημβρινές ώρες χθες, πλησίον του κρηπιδώματος εντός του λιμένα Πόρτο Κουφό Χαλκιδικής, από ρήξη δεξαμενής αποθήκευσης πετρελαιοειδών καταλοίπων.

Από το Γ' Λιμενικό Τμήμα Νέου Μαρμαρά που διενεργεί την προανάκριση, έγινε χρήση απορροφητικών υλικών, με αποτέλεσμα την αντιμετώπιση της ανωτέρω ρύπανσης.

 

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Θαλάσσια ρύπανση στην Πρέβεζα

Quote

Θαλάσσια ρύπανση, έκτασης περίπου 40 μέτρων μήκους x 2 μέτρων πλάτους από ιριδίζουσα κηλίδα πετρελαίου, προκλήθηκε απογευματινές ώρες χθες, από Ε/Π-Τ/Ρ πλοίο, το οποίο είχε επιστρέψει από ανεφοδιασμό καυσίμων και είχε μεθορμίσει εντός του τουριστικού λιμένα Πρέβεζας.

Στη συνέχεια, με μέριμνα του φορέα διαχείρισης του τουριστικού λιμένα Πρέβεζας, έγινε χρήση αντιρρυπαντικών μέσων, με ικανοποιητικά αποτελέσματα.

Από το Λιμεναρχείο Πρέβεζας, που διενεργεί την προανάκριση, συνελήφθη ο Κυβερνήτης, ενώ απαγορεύτηκε ο απόπλους του εν λόγω Ε/Π-Τ/Ρ πλοίου.

Θαλάσσια ρύπανση στην Σύρο

Quote

Θαλάσσια ρύπανση συνολικής έκτασης περίπου 500τ.μ. προκλήθηκε πρωινές ώρες χθες, εντός του λιμένα Ερμούπολης ν. Σύρου, από ικανό αριθμό διάσπαρτων εστιών, κίτρινης-καφέ ρευστής ουσίας, με έντονη οσμή, πιθανώς πετρελαιοειδών.

Η ρύπανση αντιμετωπίστηκε από το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο, ως αρμόδιος φορέας διαχείρισης, με τη συνδρομή Περιπολικού σκάφους Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ.

Λήφθηκαν δείγματα από σημεία ρύπανσης και ύποπτες πηγές προς εντοπισμό υπαιτίου.

Προανάκριση διενεργείται από το Λιμεναρχείο Σύρου.

 

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Θαλάσσιες ρυπάνσεις στο Ικόνιο Κερατσινίου Αττικής και στο Λαύριο

Quote

Θαλάσσια ρύπανση συνολικής έκτασης περίπου 350τ.μ. προκλήθηκε πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, στην προβλήτα ΙΙ του σταθμού εμπορευματοκιβωτίων Πειραιά στο Ικόνιο Κερατσινίου, από ιριδίζουσες κηλίδες πετρελαιοειδών, χρώματος καφέ.

Η ρύπανση αντιμετωπίστηκε από ιδιωτική αντιρρυπαντική εταιρεία, υπό τον συντονισμό περιπολικού σκάφους Λ.Σ. - ΕΛ.ΑΚΤ.

Ελήφθησαν δείγματα από σημεία ρύπανσης και ύποπτες πηγές προς εντοπισμό υπαιτίου, ενώ παράλληλα διενεργήθηκαν περιπολίες από ξηράς προς εντοπισμό έτερου υπαίτιου, με αρνητικά αποτελέσματα.

Προανάκριση διενεργείται από το Β' Λιμενικό Τμήμα Κερατσινίου του Κεντρικού Λιμεναρχείου Πειραιά.

Quote

Θαλάσσια ρύπανση προκλήθηκε βραδινές ώρες χθες, από πετρελαιοειδή ελαφριάς μορφής, πλησίον του λιμενοβραχίονα και ιδιωτικής μαρίνας στο Λαύριο.

Με μέριμνα του φορέα διαχείρισης της εγκατάστασης τέθηκε σε εφαρμογή το σχέδιο έκτακτης ανάγκης, ενώ παράλληλα ποντίστηκε πλωτό φράγμα και χρησιμοποιήθηκαν απορροφητικά υλικά και συσκευή αναρρόφησης προς αντιμετώπιση της ρύπανσης.

Προανάκριση διενεργείται από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Λαυρίου.

 

Link to comment
Share on other sites

Θαλάσσια ρύπανση στο Κερατσίνι

Quote

Ενημερώθηκε η Λιμενική Αρχή Κερατσινίου, απογευματινές ώρες χθες, από τον ναυτικό πράκτορα πλοίου μεταφοράς οχημάτων, για την ύπαρξη θαλάσσιας ρύπανσης στον λιμένα Ικονίου Κερατσινίου.

Συγκεκριμένα, εν λόγω πλοίο ενώ βρισκόταν παραβεβλημένο σε προβλήτα του οικείου λιμένα, προκλήθηκε υπερχείλιση πετρελαίου από το εξαεριστικό της δεξαμενής του, με αποτέλεσμα ποσότητα αυτού να διαρρεύσει στην προβλήτα και στη θάλασσα.

Άμεσα, στην περιοχή μετέβησαν στελέχη της οικείας Λιμενικής Αρχής, όπου διαπίστωσαν θαλάσσια ρύπανση αποτελούμενη από ελαφριά ιριδίζοντα πετρελαιοειδή, συνολικής έκτασης ογδόντα τετραγωνικών μέτρων (80τ.μ.) περίπου, μεταξύ του ανωτέρω πλοίου και της προβλήτας.

Στη συνέχεια, με μέριμνα της πλοιοκτήτριας εταιρείας, ανατέθηκε σε ιδιωτική αντιρρυπαντική εταιρεία, εργασίες καθαρισμού της ανωτέρω περιοχής, όπου και ολοκληρώθηκαν, με ικανοποιητικά αποτελέσματα, ενώ για προληπτικούς λόγους, τοποθετήθηκε πλωτό αντιρρυπαντικό φράγμα γύρω από το πλοίο.

Από το Β΄ Λιμενικό Τμήμα Κερατσινίου του Κεντρικού Λιμεναρχείου Πειραιά που διενεργεί την προανάκριση, συνελήφθησαν δύο αλλοδαποί, εκ του πληρώματος του εν λόγω πλοίου, για παράβαση του άρθρου 3 του Ν. 743/77, όπως κωδικοποιήθηκε με το Π.Δ. 55/98 ¨περί προστασίας θαλάσσιου περιβάλλοντος¨, ενώ απαγορεύτηκε ο απόπλους του πλοίου, μέχρι την προσκόμιση εγγυητικής επιστολής τραπέζης.

 

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Θαλάσσια ρύπανση στη Θήρα

Quote

Διαρροή ποσότητας καυσίμων (κηροζίνης) εντός του χώρου στάθμευσης Φ/Γ – Ο/Γ πλοίου προκλήθηκε πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, όταν κατά τη διάρκεια εκφόρτωσης στον λιμένα Αθηνιού Θήρας, Φ/Γ όχημα προσέκρουσε στο προστατευτικό πέδιλο του καταπέλτη του πλοίου, με αποτέλεσμα την πρόκληση ρήγματος στο κέλυφος της δεξαμενής του οχήματος.

Άμεσα μέλη του πληρώματος του ανωτέρω πλοίου, το οποίο είχε καταπλεύσει από λιμένα Ηρακλείου, τοποθέτησαν απορροφητικά υλικά εξοπλισμού αντιρρύπανσης, ενώ ο οδηγός του Φ/Γ προέβη σε μετάγγιση των καυσίμων από το διαμέρισμα του βυτίου που είχε προκληθεί ζημιά σε έτερα στεγανά διαμερίσματα του ίδιου βυτίου.

Παράλληλα τέθηκε σε εφαρμογή το τοπικό σχέδιο έκτακτης ανάγκης της Λιμενικής Αρχής Θήρας και του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Θήρας (Δ.Λ.Τ.Θ) και στην περιοχή έσπευσε περιπολικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., ενώ τοποθετήθηκαν περιμετρικά του καταπέλτη του πλοίου απορροφητικό φράγμα και ρολό.

Από το περιπολικό σκάφος Λ.Σ.- ΕΛ.ΑΚΤ. εντοπίστηκε αυτοδιαλυόμενη κηλίδα ιριδίζουσας μορφής, έκτασης 100 τ.μ. περίπου, η οποία αντιμετωπίστηκε με τη χρήση απορροφητικών υλικών.

Με την ολοκλήρωση των εργασιών καθαρισμού του χώρου στάθμευσης του εν λόγω πλοίου συνεχίστηκε η εκφόρτωση των οχημάτων του, ενώ το φορτηγό όχημα απομακρύνθηκε και οδηγήθηκε σε ασφαλή σημείο του οικείου λιμένα.

Από το Λιμεναρχείο Θήρας που διενεργεί την προανάκριση, συνελήφθη ο 58χρονος οδηγός του Φ/Γ οχήματος για παράβαση του Π.Δ. 55/1998 (πρόκληση θαλάσσιας ρύπανσης), ενώ το πλοίο απέπλευσε με προορισμό το λιμάνι του Πειραιά.

Από ότι καταλαβαίνω το πλοίο ήταν το Άγιος Γεώργιος.

Link to comment
Share on other sites

  • 4 months later...

Θαλάσσια ρύπανση από το Rami M στο Κερατσίνι

Quote

Θαλάσσια ρύπανση, έκτασης περίπου εκατόν πενήντα τετραγωνικών μέτρων (150τ.μ.) από προϊόντα ελαιοχρωματισμού, προκλήθηκε τις πρωινές ώρες σήμερα, από πλοίο μεταφοράς ζώντων ζώων σημαίας Λιβάνου, με τριάντα εννέα (39) αλλοδαπούς μέλη πληρώματος, το οποίο βρισκόταν παραβεβλημένο στη θαλάσσια περιοχή του μόλου της ΔΕΗ στο λιμάνι του Κερατσινίου.

Συγκεκριμένα, η ρύπανση προκλήθηκε από εργασίες ελαιοχρωματισμού μέρους της εξωτερικής πλευράς του πλοίου από μέλη του πληρώματος. Στη συνέχεια, με μέριμνα του πλοιάρχου και των μελών του πληρώματος, οι εργασίες απορρύπανσης ολοκληρώθηκαν με ιδία μέσα με ικανοποιητικά αποτελέσματα.

Από το Β΄ Λιμενικό Τμήμα Κερατσινίου του Κεντρικού Λιμεναρχείου Πειραιά, που διενεργεί την προανάκριση, συνελήφθη ο Πλοίαρχος του ανωτέρω πλοίου για παράβαση του άρθρου 3 του Ν. 743/77, όπως κωδικοποιήθηκε με το Π.Δ. 55/98 ''περί προστασίας θαλάσσιου περιβάλλοντος''.

Τι σου έμελλε να πάθεις όταν σε έβγαζε φωτογραφία ένας γνωστός καραβολάτρης!!😇

Link to comment
Share on other sites

Θαλάσσια ρύπανση στη Θεσσαλονίκη

Quote

Θαλάσσια ρύπανση, έκτασης περίπου δεκαέξι χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων με τη μορφή διάσπαρτων κηλίδων από ιριδίζον φιλμ πετρελαιοειδών, εντοπίστηκε τις απογευματινές ώρες χθες, μεταξύ κρηπιδωμάτων 10-12 στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης.

Με μέριμνα της ΟΛΘ Α.Ε. πραγματοποιήθηκαν εργασίες πόντισης πλωτού φράγματος από σκάφος ιδιωτικής εταιρείας. Επιπλέον, ελήφθησαν δείγματα από την περιοχή της θαλάσσιας ρύπανσης καθώς και από ύποπτο πλοίο, προκειμένου να αποσταλούν στο Γενικό Χημείο του Κράτους προς ανάλυση.

Προανάκριση διενεργείται από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Θεσσαλονίκης.

 

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...