Jump to content
Shipfriends

Recommended Posts

Πάμε λίγο καθυστερημένα να δούμε μερικές εικόνες από το λιμάνι του Swinoujscie* στην Πολωνία το οποίο επισκέφτηκα για δύο ημέρες τον Mάιο με αφορμή φυσικά το Superfast I. Φτάσαμε εκεί έπειτα από ένα τριήμερο στη Βαρσοβία, απ' όπου πετάξαμε με τη regional της LOT για Szczecin ώστε να επιβιβαστούμε στον "προαστιακό" για το Πολωνικό λιμάνι. Ιδαίτερα όμορφο μέρος, με resorts που κατακλύζουν κυρίως Γερμανοί, τεράστια παραλία στα σύνορα με τη Γερμανία και πολύ πράσινο. Απόλαυση το να ξυπνάς στο ξενοδοχείο, να περπατάς μέσα στο δάσος με το πούσι ή στην αμμώδη παραλία για να καταλήξεις στο φάρο για να απαθανατίσεις πρωινούς κατάπλους. Στο λιμάνι της κωμόπολης δραστηριοποιούνται οι Unity Line, Polferries και TT-Line. Τα πλοία της πρώτης μάλιστα λάμπουν. Πρόκειται για τα RoRo Jan SniadeckiGryg, Kopernik, Galileusz και τα RoPax WolinPolonia και Skania. H TT-Line δραστηριοποείται με το Nils Dacke και η Polferries με τα Baltivia και Mazovia που εκείνες τις ημέρες άλλαζε τα σινιάλα της Grimaldi στο Szczecin για να αποδεσμεύσει λίγο μετά το Wawel για το Nynäshamn-Gdansk κι αυτό να αποδεσμεύσει με τη σειρά του το Rigel II. Το πιο όμορφο πλοίο στο λιμάνι θεωρώ πως είναι το Polonia, ειδικά όσον αφορά το accommodation. Όμως το "δικό μας" Skania, με το οποίο πέρασα Σουηδία στο Ystad για να πετάξω από CPH, είναι έρωτας, κάποια στιγμή θα ανεβάσω φώτος από το εσωτερικό του. 

 

*Το Swinoujscie ενδείκνυται για ένα χαλαρό διήμερο και οι πτήσεις από Stansted προς Szczecin από την τρέχουσα σεζόν το κάνουν πιο εύκολα πραγματοποιήσιμο.

Edited by Nick the Greek
Link to comment
Share on other sites

  • 7 months later...

Αυτή τη περίοδο πληθώρα πλοίων έχουν επιλέξει το ναυπηγείο της Remontowa στο Gdansk για επισκευή, όπως το Spirit of Vancouver Island, Finnmaid, Sassnitz, Princess Anastasia, Finlandia, Tom Sawyer, Normandie, Baltic Queen, King Seaways και Grande Dakar

 

Link to comment
Share on other sites

  • 4 months later...

Βόλτα μέχρι το Swinemunde της Πολωνίας(συμπαθάτε οι Πολωνοί με αλλά προτιμώ το γερμανικό όνομα της πόλης) για να δούμε μια γερμανική έκδοση ημερόπλοιου από επίσκεψη του 2016. Πρόκειται για το Adler XI(IMO 6720834) που εκτελεί πλόες μέσα και γύρω από το Swinemunde, με έμφαση στις "κρουαζιέρες μέσα στο λιμάνι". Πρόκειται για μεγάλη μπίζνα στη βόρειο Ευρώπη και για του λόγου το αληθές οι πλοιοκτήτες του δεν είναι στο ελληνικό μοντέλο μιας μικρής οικογενειακής εταιρείας αλλά για μια μεγάλη και οργανωμένη εταιρεία -εν προκειμένω η Adler Schiffe- που παρέχει αυτή την υπηρεσία σε πολλές μορφές και από πολλά λιμάνια.

 

Το πλοίο δεν είναι ακριβώς καινούριο μια και έχει χτιστεί το 1967(έτος της εθνοσωτηρίου επαναστάσεως:D) πάνω σε ένα δημοφιλέστατο design του ναυπηγείου Husumer(1260) με μηχανή Volvo Penta των 340 ίππων που του δίνει μέγιστη ταχύτητα 11 κόμβων. To πλοίο έχει περάσει από διάφορες γερμανικές πλοιοκτησίες, κάνοντας γραμμές και από το Αμβούργο πρός το Cuxhaven αλλά και γειτονικούς προορισμούς. Χτίστηκε σαν Dybbol και μετονομάστηκε σε Holtenau το 1971, σε Wappen von Cuxhaven το 1978, ξανά σε Dybbol το 1985 και τέλος σε Adler XI το 1996.

Link to comment
Share on other sites

Το 1977 έχει χτιστεί το στιβαρό, Πολωνέζικο ρυμουλκό με όνομα Argus(IMO 7730757) που βλέπουμε δεμένο στο Swinemunde. Χωρίς ποτέ να έχει αλλάξει όνομα εδώ και 42 χρόνια, πάντα πλοιοκτήτης του η Πολωνέζικη κυβέρνηση. Όπως σωστά μαντεύετε είναι και χτισμένο στην Πολωνία στο Dabrowszczakow Marynarki(Η2500/4) και φοράει πολωνέζικη μηχανή Zaklady Przemyslu Metalowego 'H Cegielski' SA. 

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Ένα μάλλον αδιάφορο design του Ολλανδέζικου ναυπηγείου Ferus Smit Scheepswerf(371), κατασκευής 2007. Πρόκειται για το Cathma(IMO 9357482) που αναχωρεί από το Swinemunde πρίν από 3 χρόνια. Μηχανή Caterpillar και μοναδικό του προηγούμενο όνομα το Gouverneur.

Link to comment
Share on other sites

Παραμένουμε στο Swinemunde και πάμε σε ρυμουλκό αυτή τη φορά, είναι το Κένταυρος ΙΙ (Centaur II, IMO 9388845) που κάνει πιάτσα στο λιμάνι με τα χρώματα της Fairplay Towage. Είναι του 2007 από το Remontowa Gdanska Stocznia(B 845) χωρίς ποτέ να έχει αλλάξει όνομα.

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Παραμένουμε στο Swinemunde για να ρίξουμε μια σύντομη ματιά στο Σατωβριάνδο(ΙΜΟ 8961212). Γερμανικής πλοιοκτησίας της Oberhaff Reederei Peters, πραγματοποιεί ημερήσιες κρουαζιέρες σε Γερμανία και Πολωνία.  Χτισμένο το 1988 στο Chantier Chauvet(134-187) με μηχανή Volvo Penta, το περίεργο είναι πως όταν αγοράστηκε το πλοίο από τους Γάλλους του πλοιοκτήτες, δεν άλλαξε όνομα.

 

Για όσους αναρωτιούνται, ο Chateaubriand είναι αυτός. Είναι όμως και αυτό, μιλάμε για απίστευτο πιάτο, συνοδεύεται με πουρέ πατάτας:D.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Έχουν και οι πατριώτες του Λεχ Βαλέσα ρυμουλκό Ερμή (IMO 7628978), νάτος εδώ στο Swinemunde. Χτισμένος το 1975 στο ναυπηγείο Petrozavod(498A) με μηχανή Mashinostroitelnyy Zavod "Russkiy Dizel". Όπως μπορεί κανείς να καταλάβει, μιλάμε για την κομμουνιστική περίοδο, τώρα πια βέβαια το πλοίο ανήκει στην εταιρεία Otto Wulf χωρίς ποτέ να έχει αλλάξει όνομα.

Link to comment
Share on other sites

Η διάσημη ατάκα του Ηράκλειτου απετέλεσε την έμπνευση για την Ολλανδέζικη Wagenborg να ονομάσει και αυτό εδώ το μοτορσπικάκι Panta Rhei(IMO 9489522). Το βλέπουμε στο Swinemunde της Πολωνίας να πλέει πρός την έξοδο του λιμανιού. Χτισμένο το 2009 στο ναυπηγείο Leda της Κροατίας με μηχανή Caterpillar και χωρίς μεταβολές εώς τώρα.

Link to comment
Share on other sites

Όλοι εσείς εκεί έξω, οι φίλοι των Πολωνικών ρυμουλκών, κάντε τσιγάρο:D. Στις οθόνες σας απόψε ένα ακόμη ρυμουλκό του Swinemunde με το όνομα Uran (IMO 9190482). Ανήκει στη Fairplay Towage της Πολωνίας, να και τα στοιχεία του. Επιγραμματικά να πω ότι είναι προιόν της Damen το 2001 με μηχανές Caterpillar, χωρίς ποτέ να έχει αλλάξει όνομα.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Κλασσικό design βορειοευρωπαικού μοτορσιπακίου:D από το ναυπηγείο Hermann Surken(331), χτισμένο το 1984. Πρόκειται για το Snowlark που βλέπουμε εδώ να εξέρχεται του Swinemunde. Έχει dwt 1,550 τόνους και φέρει μηχανή Kloeckner- Humbolft Deutz. Το πρώτο του όνομα ήταν Mosa, μετά RMS Walsum, RMS Snowlark και τέλος Snowlark υπό την πλοιοκτησία του Vista Shipping Agency.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...