Jump to content
Shipfriends

Προσάραξη Φ/Γ πλοίου «GOODFAITH» σημαίας Κύπρου στις βόρειες ακτές της ν. Άνδρου


Recommended Posts

Προσάραξη Φ/Γ πλοίου «GOODFAITH» σημαίας Κύπρου στις βόρειες ακτές της ν. Άνδρου

 

Πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, προσάραξε στις βόρειες ακτές της ν. Άνδρου, το Φ/Γ πλοίο «GOODFAITH» σημαίας Κύπρου, με 22 άτομα (αλλοδαπούς) πλήρωμα.

Συγκεκριμένα, στις 01:34, ο Πλοίαρχος του ανωτέρω πλοίου ενημέρωσε το ΕΚΣΕΔ, μέσω ΟΛΥΜΠΙΑ ΡΑΔΙΟ, ότι το πλοίο έχει προσαράξει στις βόρειες ακτές της Άνδρου και παρουσιάζει εισροή υδάτων, ενώ δήλωσε εγκατάλειψή του. Στην περιοχή πνέουν Βόρειοι άνεμοι εντάσεως 9 με 10 BF.

Άμεσα, μέσω του Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης, εκδόθηκε σήμα MAYDAY σε όλα τα παραπλέοντα σκάφηενημερώθηκαν οι Λιμενικές Αρχές Λαυρίου, Ραφήνας, Καρύστου, Άνδρου, Σύρου , Τήνου και Πειραιά για τη διάθεση πλωτών μέσων, ενώ από τη Λήμνο και τη Χίο απογειώθηκαν ελικόπτερα ΣΟΥΠΕΡ ΠΟΥΜΑ της Πολεμικής Αεροπορίας, τα οποία όμως επέστρεψαν στη βάση τους λόγω των πολύ δυσμενών καιρικών συνθηκών και των θυελλωδών ανέμων που επικρατούν. 

Παράλληλα, από τον Πειραιά απέπλευσαν τρία (03) ρυμουλκά πλοία, τα οποία αναμένεται να φτάσουν πρωινές ώρες στην περιοχή. 

Στην περιοχή ήδη έχει σπεύσει για τη διάσωση του πληρώματος, τρίτο Ελικόπτερο SUPER PUMAτης Π.Α., το οποίο απογειώθηκε από το αεροδρόμιο της Ελευσίνας. 

Επίσης, από το Ε.Κ.Σ.Ε.Δ. έγινε αίτημα προς το Γ.Ε.Ε.Θ.Α. για τη διάθεση Πολεμικού Πλοίου και προς την Πυροσβεστική Υπηρεσία, μέσω της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, για τη συνδρομή της στο περιστατικό. Στην περιοχή έχει σπεύσει κλιμάκιο της Λιμενικής Αρχής Άνδρουσυνεπικουρούμενο από κλιμάκιο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίαςτης νήσου, προκειμένου παρασχεθεί συνδρομή από ξηράς εφόσον αυτό απαιτηθεί.

Το Φ/Γ πλοίο «GOODFAITH» σημαίας Κύπρου, είχε αποπλεύσει από την Ελευσίνα με προορισμό την ODESSA Ουκρανίας, κενό φορτίου. 

 Από την πρώτη στιγμή του συμβάντος, στο Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης βρίσκονται ο Αναπληρωτής Υπουργός Ναυτιλίας, κ. Θοδωρής Δρίτσας και ο Αρχηγός του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, Αντιναύαρχος Λ.Σ., Αθανάσιος Αθανασόπουλος συντονίζοντας την επιχείρηση.

Εξελίξεις θα γνωστοποιηθούν με νεότερο δελτίο τύπου.

 
 

πηγή

Link to comment
Share on other sites

Super Puma διέσωσαν 18 μέλη του πληρώματος του Φ/Γ «GOODFAITH»

 

Από το πρωί έχουμε επιχείρηση σε εξέλιξη με τα Super Puma να διασώζουν μέχρι στιγμής 18 άτομα από το το πλήρωμα του Φ/Γ «GOODFAITH» που προσάραξε στη νήσο Άνδρο αφού είχε μπάσει νερά.

 

Στο αεροδρόμιο της Ελευσίνας και στο ελικοδρόμιο της Άνδρου έχουν μεταφερθεί με ελικόπτερα «Super Puma» 18 από τα 22 μέλη του πληρώματος -όλοι αλλοδαποί- του φορτηγού πλοίου «GOODFAITH» με σημαία Κύπρου, που προσάραξε στις βόρειες ακτές της Άνδρου, παρουσιάζοντας εισροή υδάτων.

 

Δέκα άτομα μεταφέρθηκαν στην Άνδρο και 8 στο αεροδρόμιο της Ελευσίνας. Στο GOODFAITH εξακολουθούν να βρίσκονται τέσσερα άτομα. Στη θαλάσσια περιοχή επικρατούν κακές καιρικές συνθήκες, ενώ πνέουν άνεμοι έντασης 9 με 10 μποφόρ.

Link to comment
Share on other sites

Συνέχεια ενημέρωσης για την προσάραξη Φ/Γ πλοίου «GOODFAITH» σημαίας Κύπρου στις βόρειες ακτές της ν. Άνδρου

 

Αναφορικά με την επιχείρηση διάσωσης των μελών του πληρώματος του Φ/Γ «GOODFAITH» σημαίας Κύπρου, το οποίο προσάραξε, πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, στις βόρειες ακτές της ν. Άνδρου, γίνεται γνωστό ότι ολοκληρώθηκε ασφαλώς η περισυλλογή των είκοσι δύο (22) ατόμων μελών πληρώματος του πλοίου.

Συγκεκριμένα, από ελικόπτερα Super Puma της Πολεμικής Αεροπορίας, διασώθηκαν συνολικά δέκα οκτώ (18) από τα είκοσι δύο (22) μέλη του πληρώματος. Λόγω περαιτέρω επιδείνωσης των επικρατουσών δυσμενών καιρικών συνθηκών και της αδυναμίας προσέγγισης εναερίων μέσων για τη διάσωση των υπολοίπων τεσσάρων μελών του πληρώματος που παρέμεναν επί του πλοίου, οργανώθηκε επιτυχώς, σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και το Αρχηγείο του Πυροσβεστικού Σώματος, επιχείρηση διάσωσης από ξηράς, με συνδρομή κλιμακίου της ΕΜΑΚ, που είχε ήδη μεταβεί με εναέριο μέσο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας στη νήσο Άνδρο για το σκοπό αυτό. Επιπρόσθετα, από το Πολεμικό Ναυτικό, διατέθηκε η Φρεγάτα «ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ» προκειμένου συνδράμει την επιχείρηση.

Από τους διασωθέντες, δεκατέσσερα (14) άτομα βρίσκονται στη νήσο Άνδρο, ενώ οι υπόλοιποι οκτώ (08) μεταφέρθηκαν στο αεροδρόμιο Ελευσίνας.

Στην περιοχή έχουν ήδη καταφθάσει τρία (03) ρυμουλκά προκειμένου γίνει προσπάθεια αποκόλλησης του «GOODFAITH». Στην περιοχή συνεχίζουν να πνέουν Βόρειοι άνεμοι εντάσεως 8 με 9 Bf.

Το Φ/Γ «GOODFAITH» παραμένει προσαραγμένο στην αυτή θέση ενώ έχει τεθεί σε εφαρμογή το Σχέδιο Έκτακτης Ανάγκης από την αρμόδια Λιμενική Αρχή Άνδρου για την αντιμετώπιση τηςμικρής έκτασης ρύπανση που έχει παρατηρηθεί στο σημείο, βρίσκονται σε ετοιμότητα μέσα και υλικά της εν λόγω Λιμενικής Αρχής, των παράκτιων εγκαταστάσεων, καθώς και όμορων Λιμενικών Αρχών, για άμεση χρήση, εφόσον αυτό απαιτηθεί.

 

Η Λιμενική Άνδρου πρόκειται να ενισχυθεί με πρόσθετα υλικά και μέσα απορρύπανσης, αμέσως μόλις οι καιρικές συνθήκες το επιτρέψουν, ενώ τέλος έχει τεθεί σε ετοιμότητα το Αντιρρυπαντικό Σκάφος Σύρου (ΠΛΣ 421) για παροχή επιπλέον συνδρομής.

 

Τέλος Σύμφωνο Ναυαγιαίρεσης (Loyds Open Form – LOF) έχει συναφθεί μεταξύ ιδιωτικής εταιρείας και υπευθύνων πλοίου.

 

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Ναυτιλίας κ. Θοδωρής Δρίτσας συνεχάρη τα στελέχη του Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης του Αρχηγείου του Λιμενικού Σώματος, καθώς και τα στελέχη της Πολεμικής Αεροπορίας, του Πολεμικού Ναυτικού, του Πυροσβεστικού Σώματος και της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας για την επιτυχή έκβαση αυτής της πολυσύνθετης επιχείρησης έρευνας και διάσωσης, λόγω των ιδιαίτερα δυσμενών καιρικών συνθηκών.

 

Εξελίξεις θα γνωστοποιηθούν με νεότερο δελτίο τύπου ενώ, διαθέσιμο οπτικοακουστικό και φωτογραφικό υλικό έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα www.hcg.gr.

Πηγη: ΥΕΝ

Link to comment
Share on other sites

γιατι προσαραξε η γιαγια; ειχε μεινει ακυβερνητη λογω εισροης υδατων;

 

δεν βλεπω να την παλεψει για πολυ αν συνεχισει να κοπανα στα βραχια

 

Δε τη λες και Γιαγια...20 ετων καραβι για bulker ειναι ΟΚ!! Στα κοντεηνεραδικα υπαρχει το θεμα...  Το βαπορι ειχε δεξαμενιστει πριν λιγο καιρο και επισης εφυγε απο Ελευσινα πριν παθει ο,τι παθει

Link to comment
Share on other sites

Τέλος καλό για το πλήρωμα , που σήμερα έρχεται στην Αθήνα για να επιστρέψουν στις πατρίδες τους, ενώ τα ρυμουλκά περιμένουν να πέσει ο καιρός για να ξεκινήσουν οι προσπάθειες αποκόλλησης του πλοίου.

 

Εν τω μεταξύ η ΠΑ έδωσε στη δημοσιότητα και βίντεο από την επιχείρηση διάσωσης του πληρώματος

 

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Συνέχεια ενημέρωσης για την προσάραξη Φ/Γ πλοίου “GOODFAITH” σημαίας Κύπρου στις βόρειες ακτές της ν. Άνδρου


 



Κατόπιν απαίτησης του ΥΠΟΥΝΤ/ΑΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ./Διεύθυνσης Προστασίας Θαλασσίου Περιβάλλοντος, για απάντληση των παραμενόντων στο πλοίο πετρελαιοειδών και μετά την υποβολή από την ανάδοχο εταιρεία στη Λιμενική Αρχή Άνδρου σχετικού Σχεδίου Ενεργειών και Διαδικασιών για την Απάντληση των Πετρελαιοειδών, την 21-02-2015 ξεκίνησαν οι εργασίες απάντλησης πετρελαιοειδών από του χώρους του Φ/Γ “GOODFAITH” σημαίας Κύπρου.


Εξελίξεις θα γνωστοποιηθούν με νεότερο δελτίο τύπου.



Πηγη: ΥΕΝ


Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...
Συνέχεια ενημέρωσης για την προσάραξη Φ/Γ πλοίου «GOODFAITH» σημαίας Κύπρου στις βόρειες ακτές της ν. Άνδρου 

Υπό την άμεση εποπτεία της Λιμενικής Αρχής Άνδρου και με το συνεχή συντονισμό - οδηγίες  του Υπουργείου Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού του Αρχηγείου Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής της Διεύθυνσης Προστασίας Περιβάλλοντος, ολοκληρώθηκαν την 28-03-2015, κατά δήλωση της αναδόχου εταιρείας ναυαγιαίρεσης, οι εργασίες απάντλησης πετρελαιοειδών από τους χώρους του Φ/Γ ‘’GOODFAITH’’ σημαίας Κύπρου, που ξεκίνησαν την 21-02-2015.

 

 

Πηγη: ΥΕΝ

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Είδα στο AIS ότι το Ρ/Κ ΧΡΗΣΤΟΣ Χ έκανε μια βόλτα από Γαύριο, μετά πήγε στο σημείο της προσάραξης και επιστρέφει προς Πειραιά με ταχύτητα ρυμούλκησης. Μήπως αποκολλήθηκε το πλοίο και το φέρνει?

Link to comment
Share on other sites

Τελικά, δεν αποκολλήθηκε το πλοίο, αλλά ξεκίνησε η διαδικασία μερικής διάλυσης για να ελαφρύνει και να αποκολληθεί εάν είναι δυνατόν χωρίς να κοπεί σε κομμάτια. Και υποθέτω ότι χθες το Ρ/Κ μετέφερε κάποια κομμάτια του πλοίου που έχουν κοπεί. Περισσότερες λεπτομέρειες και φωτό στο Εν Άνδρω

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Ηρθε το πλοίο χωρίς το ακομοδέσιο του στο Σαλαμινιωτικο κομματι του Σπανοπουλου..πιστεύω πως όπως και το Cepnioglu θα περιμένει να βγούν τα χαρτιά του εδώ..έτσι ωστε να πάει απέναντι...

 

ShipSpotting.com
2285154.jpg
© Petros Psarras
 

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...
  • 2 months later...

Ενα δελτιο τυπου απο την εταιρεια Σπανοπουλος για την απομακρυνση του πλοιου. Το Σαββατο ειδα καποια κομματια του πλοιου να ειναι σε μια φορτηγιδα και να μετακινουνται με κλαρκ στη προβλητα του Περαματος

Link to comment
Share on other sites

Και εδώ αναχωρόντας το Σάββατο,όπως το πρόλαβα στο ΝΜΔ.

 

post-3066-0-31010800-1445413894_thumb.jp

 

 

υ.γ.απο το Φάρο την ομάδα, στο Φάρο το πράσινο ένας θέος ξέρει πως προλαβα :P

Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...
  • 1 year later...
  • 7 months later...

Στη σελίδα 38 της Έκθεσης της ΕΛΥΔΝΑ ( http://hbmci.gov.gr/js/investigation report/final/07-2015 GOODFAITH.pdf ) απεικονίζεται πολύ παραστατικά η έκπτωση της πορείας του πλοίου σε σχέση με το voyage plan, κατά το διάστημα για το οποίο ο Πλοίαρχος είχε κατέβει στην καμπίνα του για να αναπαυθεί. Όταν γύρισε δεν μπορούσε πια να κάνει πολλά...

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...