Jump to content
Shipfriends

Σύγκρουση φορτηγών πλοίων ν/δ της Ανδρου


Recommended Posts

Δυο φορτηγά πλοία συγκρούστηκαν ν/δ της Άνδρου. Άγνωστες οι αιτίες και το ένα από τα δύο παρουσιάζει ελεγχόμενη εισροή υδάτων.

 

Ελεγχόμενη εισροή υδάτων, υπάρχει στο ένα απο τα δύο φορτηγά πλοία που συγκρούστηκαν επτά ναυτικά μίλια ν/δ της 'Άνδρου υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες, ενώ στην περιοχή ο καιρός ήταν καλός.

Πρόκειται για το φορτηγό πλοίο cathrin με σημαία Μάλτας, ενώ τα 23 άτομα πλήρωμα, εκ των οποίων ένας Ελληνας, ανέφεραν στο Ενιαίο Κέντρο Έρευνας και Διάσωσης, ελεγχόμενη εισροή υδάτων από τρύπα που προκλήθηκε μετά τη σύγκρουση.

Ήδη 17 άτομα από το πλήρωμά του, έχουν επιβιβαστεί σε σωσίβια λέμβο, ενώ τα υπόλοιπα 6 παραμένουν πάνω στο πλοίο.

Το φορτηγό πλοίο cathrin είχε αποπλεύσει από το λιμάνι Νοβοροσσίσκ της Μαύρης Θάλασσας προς την Ιταλία, φορτωμένο με σίδηρο.

Το άλλο πλοίο ονομάζεται BARU SATU με σημαία Παναμά. Είναι έμφορτο με ζάχαρη και 17 μέλη πλήρωμα, εκ των οποίων ένας Έλληνας τεχνικός.

Είχε αναχωρήσει από τον Πειραιά με προορισμό τη Βουλγαρία. Και τα δύο πλοία, όπως έγινε γνωστό, ήταν ελληνικών συμφερόντων. Π.Τ
News Room «Κέρδος» με πληροφόρηση από το ΑΠΕ - ΑΜΠ


 

 

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

Το Aegean Pelagos παει στην Αλιαγα το Boulis II

 

Το ρκ είχε πλεονέκτημα θέσης και έφτασε κατά τις 06:00 στο σημείο. Μάλλον παρέδωσε στο ρκ Αιγαίας του Λαυρίου το boulis ii, ώστε να βοηθήσει στις επιχειρήσεις.

 

Από τα track στο ais, το baru satu που ανέβαινε φαίνεται τελευταία στιγμή να έστριψε αριστερά για να κάνει αποφυγή, και το katherine που κατέβαινε έκανε την ίδια ώρα δεξιά. Παρήγορο το ότι δεν έχουμε ένα δεξαμενόπλοιο στη θέση του ενός πλοίου, παρήγορο και το ότι δεν φαίνεται να φυσάει πάνω από 5.

Link to comment
Share on other sites

Η ανακοινωση του ΥΕΝ για τη συγκρουση των δυο πλοιων

Ενημερώθηκε, πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής για περιστατικό σύγκρουσης, στη θαλάσσια περιοχή νοτιοδυτικά του ακρωτηρίου «ΦΑΣΑ» της ν. Άνδρου, μεταξύ του φορτηγού πλοίου «KATHERINE» σημαίας Μάλτας και του φορτηγού πλοίου «BATUSATU» σημαίας Παναμά.

Το Φ/Γ «KATHERINE» είχε αποπλεύσει από το Νοβοροσίσκ Ρωσίας με προορισμό τη Μαγκέρα Ιταλίας, με 23 αλλοδαπούς πλήρωμα εκ των οποίων ένας (01) Έλληνας, έμφορτο με σιδηρικά και το «BATUSATU» από τον Πειραιά προς τη Βουλγαρία με 17 αλλοδαπούς πλήρωμα εκ των οποίων ένας (01) Έλληνας, έμφορτο με ζάχαρη.

Από τη σύγκρουση ο Πλοίαρχος του Φ/Γ «KATHERINE» ανέφερε ότι υπέστη υλικές ζημιές με αποτέλεσμα την εισροή υδάτων στο Νο 5 αμπάρι, η οποία είναι ελεγχόμενη, ενώ υλικές ζημιές υπέστη επίσης και το «BATUSATU» στο πρωραίο τμήμα του.

Στο σημείο με μέριμνα του Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης του Λ.Σ.- ΕΛ.ΑΚΤ. έσπευσαν αρχικά τέσσερα (04) πλωτά περιπολικά Λ.Σ - ΕΛ.ΑΚΤ., ένα (01) παραπλέον πλοίο και ένα (01) ελικόπτερο του Πολεμικού Ναυτικού για παροχή συνδρομής.

Εννέα (09) μέλη του πληρώματος του Φ/Γ «KATHΕRINE» επιβιβάστηκαν σε πλωτό περιπολικό Λ.Σ.- ΕΛ.ΑΚΤ. και μεταφέρθηκαν στην Κάρυστο καλά στην υγεία τους, για λόγους ασφαλείας ενώ οι υπόλοιποι 14 παραμένουν επί του πλοίου επίσης καλά στην υγεία τους, όπως και τα 17 μέλη πληρώματος του «BATUSATU».

Στην περιοχή της σύγκρουσης βρίσκονται τρία (03) πλωτά περιπολικά Λ.Σ.- ΕΛ.ΑΚΤ., ένα (01) ναυαγοσωστικό σκάφος και ελικόπτερο Λ.Σ.- ΕΛ.ΑΚΤ., ένα (01) πλωτό της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, για προληπτικούς λόγους, τρία (03) παραπλέοντα σκάφη καθώς και τρία (03) ρυμουλκά (Ρ/Κ). Τα Φ/Γ πλοία παραμένουν στην ίδια κατάσταση. Οι καιρικές συνθήκες στην περιοχή είναι άνεμοι Β-ΒΔ εντάσεως 6 μποφόρ.

Link to comment
Share on other sites

Ο boulis όπως έγραψα και παραπάνω ρυμουλκήθηκε από το ρκ Αιγαίας, και σύμφωνα με την webcam του in-karystos.gr , βρίσκεται στον κόλπο της Καρύστου.

 

Επί του θέματος, να υποθέσουμε ότι τα πλοία θα έρθουν προς τον Πειραιά ως ένα σώμα; Η πιο κοντινή κάπως προστατευμένη περιοχή είναι το Σούνιο και η Ανάβυσσος, που δεν νομίζω ότι μπορεί να σηκώσουν τους κινδύνους μιας επιχείρησης αποκόλλησης.

 

 

boulis ii.bmp

Edited by enas chiotis
Link to comment
Share on other sites

Στο μεσημβρινό του Mega είχε πλάνα από τα πλοία (από το 32:26)

 

http://www.megatv.com/megagegonota/summary.asp?catid=27377#toppage

 

Ο δε ΥΕΝ ανέφερε ότι πιθανόν το ένα πλοίο δεν σώζεται.

http://www.zougla.gr/zouglaport/port_various/article/fovi-gia-ripansi-stin-andro-apo-to-naftiko-atixima

Link to comment
Share on other sites

Δεν έχει ξεκινήσει επιχείρηση ρυμούλκησης προς τον Πειραιά. Χθες μόνο μετακινήθηκαν τα πλοία από το βόρειο κομμάτι της Κέας, στο νότιο, ακριβώς στο ακρωτήρι Τάμελο. Ίσως για να αποφύγουν τις κακές καιρικές συνθήκες (αν και ακόμα και εκεί που είναι δεν κόβει αρκετά ο βοριάς). Τις τελευταίες ώρες στον τόπο έχουν προστεθεί δυο ρυμουλκά (Αγ. Νεκτάριος και Πανορμίτης), που ίσως δηλώνει πρόθεση αποκόλλησης καποια στιγμή σήμερα.

Link to comment
Share on other sites

Kαι τελικα την εκαναν και τα αποκολλησαν... Αυτη την ωρα το Baru Satu με τα Ρ/Κ Αιγαιον Πελαγος και Μεγαλοχαρη VII νοτια της Μακρονησου (αλλα με πορεια που μοιαζει πιο πολυ για Λαυριο παρα για Πειραια) και το Katherine με τα Ρ/Κ Αγιος Νεκταριος, Alexander 5 και Μεγας Αλεξανδρος στα νοτιοανατολικα παραλια της Κεας...

Edited by proud_ionian
quote
Link to comment
Share on other sites

Στα Λεγραινα το Baru Satu και πισω απο το Λαυριο (στη ΔΕΗ) το Katherine.

 

Ο σχεδιασμος αυτη τη στιγμη ειναι να ξεφορτωσουν και τα 2 πλοια τα φορτια τους σε αλλα πλοια και κατοπιν να ρυμουλκηθουν για τις επισκευες (Ελλαδα ή Τουρκια)

 

Σαφεστατα τη μεγαλητερη ζημια την εχει το Katherine... Aν γινει STS παντως για το ξεφορτωμα, παρτε φωτογραφικες και τραβατε για Λαυριο :lol:

Link to comment
Share on other sites

Πέρα από το συμβάν, να σχολιάσω την ανευθυνότητα των αρμοδίων που ακόμα και στο δελτίο τύπου του ΛΣ ΕΛΑΚΤ αναφέρεται ως σημείο σύγκρουσης, ΝΟΤΙΟδυτικά, ενώ πρόκειται για σύγκρουση ΒΟΡΕΙΟΔΥΤΙΚΑ της Άνδρου. Αν φτάσαμε και στο σημείο να μπλέκουμε τα σημεία του ορίζοντα...

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...
  • 3 weeks later...
  • 4 years later...

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...