Jump to content
Shipfriends

Recommended Posts

Σε λίγο καιρό, τον Σεπτέμβριο του 2013, συμπληρώνονται 70 χρόνια από την βύθιση του αντιτορπιλικού ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ ΟΛΓΑ. Με αφορμή το γεγονός αυτό έγραψα για την Βικιπαίδεια το άρθρο για το πλέον επιτυχημένο πολεμικό πλοίο του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού κατά τον Β΄ Π.Π. που μπορείτε να διαβάσετε εδώ 

 

 

 

 

Από τα γραφόμενα αρκετών σχολιαστών στο φόρουμ φαίνεται ότι υπάρχει πολύ καλό επίπεδο γνώσεων για την Ελληνική Ναυτική Ιστορία. Γι΄ αυτό όποιος μπορεί ας το διαβάσει και οποιαδήποτε παρατήρηση για το περιεχόμενο του άρθρου είναι ευπρόσδεκτη. 

 

 

 

 

 

Ευχαριστώ. 

 

Edited by Nick the Greek
Link to comment
Share on other sites

Γι΄ αυτό όποιος μπορεί ας το διαβάσει και οποιαδήποτε παρατήρηση για το περιεχόμενο του άρθρου είναι ευπρόσδεκτη. 

 

 

Με μια γρήγορη ματιά που πρόλαβα να ρίξω στο πολύ ενδιαφέρον και κατατοπιστικό άρθρο, εντόπισα ένα λαθάκι, προφανώς από αβλεψία. Γράφεις "Απριλίου" αντί του σωστού που είναι "Αυγούστου".

 

Καθώς τα δύο πλοία πλέουν προς την Τήνο, το πρωί της 16ης Απριλίου, δέχονται επίθεση κοντά στα Γιούρα από δύο αεροσκάφη (πιθανόν ιταλικά). Τα δύο αντιτορπιλικά αμέσως αυξάνουν ταχύτητα στους 30 κόμβους και με ελιγμούς αποφεύγουν τις βόμβες των αεροσκαφών.

 

 

Επίσης, να προσθέσω ενημερωτικά, ότι στον βομβαρδισμό της 30/6/1940 στη Ναύπακτο, εκτός από τα 2 Α/Τ ήταν αγκυροβολημένα και τα ΥΒ Παπανικόλης, Τρίτων και Πρωτέας. Και εάν θυμάμαι καλά το αεροπλάνο είχε φύγει από Λέρο με προορισμό την Ιταλία.

 

Για το Β. ΟΛΓΑ το πρώτο επεισόδιο αυτού του πολέμου γίνεται το πρωί της 30ης Ιουλίου. Αγκυροβολημένο μαζί με το Β. ΓΕΩΡΓΙΟΣ στη Ναύπακτο, δέχεται βομβαρδισμό από ιταλικό αεροπλάνο, το οποίο έριξε 4 βόμβες χωρίς όμως επιτυχία

Link to comment
Share on other sites

Πράγματι, από αβλεψία έγραψα Απρίλιος αντί Αύγουστος. Το έχω διορθώσει.

 

Όσον αφορά την επίθεση ιταλικού αεροπλάνου, η πηγή που έχω χρησιμοποιήσει (Στεφανάδης) δεν αναφέρει ύπαρξη υποβρύχιων στην Ναύπακτο. Ωστόσο, ο Αντιναύαρχος Φωκάς (Έκθεσις, τ. Α΄, σελ. 49) γράφει ότι υπήρχαν δύο υποβρύχια, χωρίς να αναφέρει τα ονόματά τους. Επίσης ο Φωκάς παρουσιάζει και την αφήγηση του Ιταλού πρεσβευτή στην Ελλάδα, Εμανουέλε Γκράτσι, ο οποίος γράφει ότι εν ιταλικόν αεροπλάνον... έρριψε τας βόμβας του εναντίον των εκεί αντιτορπιλικών, χωρίς να κάνει λόγο για ύπαρξη υποβρυχίων. 
Link to comment
Share on other sites

  • Nick the Greek changed the title to A/T Βασίλισσα Όλγα (D-15)

Εν πρώτοις να προσθέσουμε εδώ το επεισόδιο της Μηχανης του Χρόνου για το Βασίλισσα Όλγα και τη Μάχη της Λέρου

 

Και σε κάτι σχετικά πιο φρέσκο, κατάδυση του Καμμένου όταν παρίστανε τον Υπουργό, το παραθέτω γιατί τα πλάνα είναι πιο πρόσφατα.

 

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...