Jump to content
Shipfriends

Stena Jutlandica (IMO 9125944)


Recommended Posts

To Stena Jutlandica είναι ένα από τα δύο πλοία της Stena στη γραμμή Frederikshavn-Gothenburg. Ναυπηγήθηκε στα γνωστά μας από τα μεγάλα Blue Star, Van der Giessen de Noord της Ολλανδίας και είναι σχεδόν αδερφό του Isle of Inishmore της Irish Ferries. Το 2011 το είδαμε να φορά ανεμογεννήτριες στην πλώρη οι οποίες παράγουν ηλεκτρική ενέργεια (περίπου 23.000 kWh ετησίως που ισοδυναμούν με την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας τεσσάρων κανονικών κατοικιών κατά τη διάρκεια ενός έτους) και συμβάλλουν στη μείωση της κατανάλωσης καυσίμου κατά 84 τόνους ανά έτος, λόγω της μειωμένης αντίστασης του αέρα εν πλω. Μεταξύ άλλων, η ηλεκτρική ενέργεια χρησιμοποιείται για το φωτισμό του car deck του Jutlandica. Παράλληλα, οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα και θείου μειώνονται κατά 269 τόνους και 1,7 τόνο ανα έτος, αντίστοιχα.

Το γκαράζ του πλοίου είναι 2100 γραμμικών μέτρων και χωρά 550 ΙΧ αυτοκίνητα, ενώ στο ξενοδοχειακό του φιλοξενεί έως και 1500 επιβάτες σε ένα πλου τριών και κάτι ωρών. Βλέπουμε ενδεικτικά τους βασικούς εσωτερικούς του χώρους, όπως το πλωριό σαλόνι[/url] με τo Ιl Barista και την πληθώρα άνετων αεροπορικών καθισμάτων (προσανατολισμένα σε κεντρικές οθόνες τηλεόρασης), καθισμάτων και τραπεζιών, την όμορφη Stena Plus αίθουσα με ειδική γωνιά για του κατόχους κατοικιδίων, το κατάστημα του πλοίου, το εστιατόριο με τις τσιμπημένες θα έλεγα τιμές (ήτοι Σκανδιναβία...), αλλά και τον διακριτό χώρο των οδηγών νταλικών[/url] με εστιατόριο, καπνιστήριο και ηλεκτρονικά παιγνίδια. Παρότι δεν του φαίνεται, αρκετά είναι τα εξωτερικά καταστρώματα, εξοπλισμένα με ξύλινα τραπεζάκια και παγκάκια μέχρι και στο υψηλότερο deck (εκεί που βρίσκεται και το ελικοδρόμιο). Θα το χαρακτήριζα λίγο σκοτεινό, μα ζεστό πλοίο, ίσως λόγω των υλικών που έχουν χρησιμοποιηθεί και του γεγονότος ότι φέρει εν μέρει διακόσμηση παλαιότερης εποχής, όντας πλοίο του 1996. Eίναι εντυπωσιακό το πόσο ξυστά περνούν οι κεραίες του από τη γέφυρα Älvsborg του Gothenburg αλλά και το να παρακολουθείς από κοντά το άνοιγμα του clam shell.

 

Edited by Nick the Greek
Link to comment
Share on other sites

Πολύ καλή περιγραφή του πλοίου :)

Σε τι κατάσταση βρήκες το πλοίο εσωτερικά; Όταν το ταξίδεψα το καλοκαίρι, είχε δυστυχώς τα μαύρα του τα χάλια ... Σκισμένες και βρώμικες μοκέτες, χαλασμένες καρέκλες, κτλ..

Mπορεί και να γίνανε βέβαια στο ταξίδι μου. Το πλοίο ήταν γεμάτο με σχολεία, τα οποία οι καθηγητές τους δεν τα είχαν καθόλου υπό έλεγχο. Πρώτη φορά είδα τέτοια συμπεριφορά! Θυμάμαι, που ήμουν στο μπάνιο και χωρίς να λογαριάζουν κανέναν, μπήκαν μέσα ορισμένοι μαθητές και πασάλειβαν με διάφορα τους καθρέπτες ...

ΥΓ:Το ίδιο γίνεται τα Σαββατοκύριακα στις πόλεις! Έχω δει πάμπολλες φορές μεθυσμένα δωδεκάχρονα παιδάκια στους σταθμούς ... Τουλάχιστον έως τώρα, δε γίνονται τέτοια στη χώρα μας.

Edited by proud_ionian
Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Η Stena Line υπέγραψε σύμβαση με την Callenberg Technology Group για μπαταρίες χωρητικότητας 1 MWh, οι οποίες θα εγκατασταθούν στο Stena Jutlandica, που δουλεύει στη γραμμή Gothenburg-Frederikshavn. Το έργο της εγκατάστασης των μπαταριών θα γίνει σε τρία στάδια.

Βήμα πρώτο: ενεργοποιώντας την ισχύ της μπαταρίας για τους bow thruster και τους ελιγμούς κατά την άφιξη στο λιμάνι.

Το δεύτερο βήμα: Συνδέεται με τις προπέλες μια εκτεταμένη λειτουργία μπαταρίας, πράγμα που σημαίνει ότι το Stena Jutlandica μπορεί να λειτουργεί με ηλεκτρισμό σε απόσταση περίπου 10 ναυτικών μιλίων, ίση με την απόσταση μεταξύ του Γκέτεμποργκ και του Vinga Lighthouse.

Βήμα τρίτο: η χωρητικότητα της μπαταρίας επεκτείνεται περαιτέρω και το σκάφος μπορεί να λειτουργεί περίπου 50 ναυτικά μίλια ηλεκτρικής ενέργειας που αντιστοιχεί στην απόσταση μεταξύ Gothenburg-Frederikshavn.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...
  • 1 year later...

Το πλοιο αυτο το θυμάμαι γιατί είδα σε αυτό την πιο ψυχαναγκαστική φόρτωση που έχω δει ποτέ 😀 

Πέρσι τέτοιο καιρό η εικόνα (2/2/2020 για την ακρίβεια)..... 

 

Θα προσθέσω πολύ υλικό κάποια στιγμή που θα έχω ελεύθερο χρόνο.... Αρκετά αξιόλογο σκαρί πάντως ! 

Link to comment
Share on other sites

16 hours ago, Nick the Greek said:

Φόρτωση πάνω γκαράζ του Stena Jutlandica από το Goteborg, νέτο όπως θα δείτε, καλό εργαλείο. Και φυσικά ειδικά τοποθετημένο καταπελτάκι για το πάνω γκαράζ.

Τέτοιου είδους καταπελτάκι έχει και ο Μπένυ κάτω από την δεξιά βαρδιόλα του (κληρονομιά από τον Βορά) ή η ιδέα μου... 

Τέτοιου είδους καταπελτάκι έχει και ο Μπένυ κάτω από την δεξιά βαρδιόλα του (κληρονομιά από τον Βορά) ή η ιδέα μου... 

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...
  • 1 year later...

Το Stena το Jutlandica, ένα από τα ασχημότερα πλοία του στόλου της Stena Line, συνεχίζει στη γραμμή Fredrikshavn - Goteborg, στο Σουηδικό λιμάνι το μπανίζουμε κι εμείς σε μία άφιξή του. Όπως και άλλοι φίλοι έχουν πεί παραπάνω, είναι εντυπωσιακό να το βλέπει κανείς να περνά κάτω από τη γέφυρα και μετά να προχωρά για τα ενδότερα του Goteborg. Το φουγάρο του μας υπενθυμίζει πως το έχει γυρίσει το φύλλο σε μπαταρία.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...