Jump to content
Shipfriends

Αλέξης (ΙΜΟ 5010476)


Recommended Posts

Με αφορμη το post του ΣΕΙΡΙΟΥ για το ΑΜΦΙΠΟΛΙΣ θα ηθελα να ρωτησω μηπως εχει καποιος στοιχεια για το ΑΛΕΞΗΣ που δραστηριοποιουταν στη Θασο.Μαλιστα εμφανιζεται στην φωτο που παρατεθηκε στο ποστ για το ΑΜΦΙΠΟΛΙΣ.Δυστυχως απο το λιγο που εψαξα δεν μπορεσα να βρω τιποτα στο internet

Edited by polmyt
Link to comment
Share on other sites

Στο 30xronia.blogspot.com είχαμε δει και είχαμε παρουσιάσει στο θέμα του ΑΜΦΙΠΟΛΙΣ, τις αναφορές για τα τρία παλιά μικρά επιβατηγά που εξυπηρετούσαν στις αρχές της δεκαετίας του '60 την σύνδεση της Θάσου με το λιμάνι της Καβάλας, πριν την έλευση των παντοφλών αλλά και για λίγα χρόνια αργότερα.

Είχαμε διαβάσει για το πρώτο ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ (μικρό επιβατηγό και "προπομπό" των φέρυ ανοικτού τύπου ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΙΙ, ΙΙΙ και ΙV), για το ΜΑΡΙΑ και βέβαια για το ΑΛΕΞΗΣ το οποίο ήταν και η αφορμή για να ανοίξει το παρόν θέμα ο polmyt.

Σήμερα, στο εξαιρετικό blog, βρήκα άλλη μία επίσης εξαιρετική φωτογραφία, αυτή την φορά με τα ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ και ΜΑΡΙΑ στο λιμάνι της Καβάλας το καλοκαίρι του 1963. Στο κείμενο που την συνοδεύει αναφέρεται :

''...Από τις 6.30 π.μ. με τον ''Αλέξη'' δια Λιμένα, 9.30 π.μ. με το ''Μαρία'' μέσω Πρίνου διά Λιμένα, και 7 π.μ. διά Μαριές-Λιμενάρια με τον ''Παπαγεωργίου'', αρχίζουν οι απόπλοι των θαλασσίων πούλμαν.

Με 15-20 δρχ. και μέσα σε 1.15' έως 2 ώρες και ένα απ΄αυτά σας φέρνει στον απέναντι παράδεισο. Νερά, θάλασσα και πεύκα. Ακτές που δεν ξέρεις ποιά να πρωτοδιαλέξεις. Απ΄το Παπαλιμάνι του Λιμένα μέχρι το Πευκάρι των Λιμεναρίων. Στις Μαριές, στον Πρίνο, στην ακτή της Παναγιάς και την Σκάλα Ποταμάς. Χώρια η δροσερή και καταπράσινη ενδοχώρα.

Αναφέρεται ακόμα ότι το ΜΑΡΙΑ ήταν μετασκευασμένο πολεμικό, και αν κρίνουμε από το μικρό μέρος της πλώρης του ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ που διακρίνεται δίπλα του, δεν νομίζω ότι είναι πολύ απίθανο να ήταν επίσης και αυτό (μετασκευασμένο πολεμικό).

Edited by polmyt
Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Σύμφωνα με φίλο εκ Θάσου με τον οποίο συνομιλώ αυτή τη στιγμή ο Αλέξης βυθίστηκε περί το 1978 στην περιχή μεταξύ Πρίνου και Ραχωνίου. Σήμερα είναι καταδυτικός προορισμός. Για περισσότερες πληροφορίες μου υποσχέθηκε επί τόπου έρευνα οπότε και θα επανέλθω. Και με βάση την φωτογραφία του παρακάτω λινκ πρέπει να ισχύουν τα παραπάνω...

 

http://www.discoverthassos.com/gr/thingstodo/view/diver_to_diver_diving_center_school

Link to comment
Share on other sites

  • 5 years later...

Ηρθε η ωρα να το δουμε δεμενο στο λιμανι της Καβαλας ,μεσα απο μια πανεμορφη φωτογραφια

Ιδιαιτερο σχαρακτηριστικο οι μουσαμαδες στην πλωρη προφανως για να προστατευουν τον κοσμο που καθεται εκει

Link to comment
Share on other sites

Το 1959 που αναφέρεται στον τίτλο, είναι η χρονιά που το καραβάκι ήρθε - αγοράστηκε στην Ελλάδα. 

Σύμφωνα με στοιχεία του εξαιρετικού Νεκτάριου Παπαδάκη, είχε κατασκευαστεί το 1944 στην Γερμανία. ΙΜΟ 5010476, νηολογιο Καβάλας α/α 105.

Link to comment
Share on other sites

  • polmyt changed the title to Αλέξης (ΙΜΟ 5010476)

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...