Jump to content
Shipfriends

Recommended Posts

Σήμερα η απομάκρυνση του «Απόλλων Κ» από τη θάλασσα στην Αγία Ρουμέλη

Quote

Αυτοψία στο σημείο βύθισης του πλοίου, πραγματοποίησε κλιμάκιο στελεχών του Λιμενικού Ταμείου Χανίων και του Λιμενικού Σώματος, προκειμένου να καθοριστούν οι ενέργειες καθαρισμού και απομάκρυνσης των τμημάτων του πλοίου από την θάλασσα

Αυτοψία στο σημείο όπου βυθίστηκε το επιβατηγό πλοίο «Απόλλων Κ» στην Αγία Ρουμέλη και σε όλο το μήκος της ακτής όπου βρίσκονται διασκορπισμένα τα συντρίμμια του, πραγματοποίησε κλιμάκιο στελεχών του Λιμενικού Ταμείου Χανίων και του Λιμενικού Σώματος προκειμένου να καθοριστούν οι ενέργειες καθαρισμού και απομάκρυνσης των τμημάτων του πλοίου από την θάλασσα.

Το πρωί της Πέμπτης αναμένεται να ναυλωθεί το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «Δασκαλογιάννης» της Α.Ν.Ε.Ν.ΔΥ.Κ. για να μεταφέρει στην Αγία Ρουμέλη έξι φορτηγά στα οποία θα φορτωθούν ξύλινα και μεταλλικά μέρη του κατεστραμμένου πλοίου, σωσίβιες λέμβοι, μηχανές κι οτιδήποτε άλλο υπήρχε στο «Απόλλων Κ» και με την κακοκαιρία του περασμένου Σαββάτου σκορπίστηκε από τη θέση Μασχάλη όπου είχε προσαράξει το πλοίο, μέχρι την προβλήτα. Στην επιχείρηση καθαρισμού θα συμμετάσχουν και δύο δύτες.

Ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Αγίας Ρουμέλης κ. Γιάννης Τζατζιμάκης υπογράμμισε την ανάγκη να ολοκληρωθεί άμεσα η διαδικασία του καθαρισμού ώστε να αποκλειστεί ο κίνδυνος πιθανής ρύπανσης από υπολείμματα πετρελαιοειδών που πιθανόν υπήρχαν στις μηχανές του «Απόλλων Κ». Ο ίδιος τόνισε ότι χρειάζονται πολλά εργατικά χέρια για να απομακρυνθούν τα απομεινάρια του πλοίου.

Θα προηγηθεί μία ακόμα έκτακτη συνεδρίαση της Λιμενικής Επιτροπής του Νομαρχιακού Λιμενικού Ταμείου στα Χανιά με στόχο τη διευθέτηση και των τελευταίων λεπτομερειών. Βασικός παράγοντας στην εξέλιξη της επιχείρησης στην Αγία Ρουμέλη είναι οι καιρικές συνθήκες. Για το έργο καθαρισμού του βυθού προϋπόθεση είναι να επικρατεί άπνοια ώστε το νερό της θάλασσας να είναι διαυγές.

Υπενθυμίζεται πως η απόφαση για την άμεση επέμβαση στην Αγία Ρουμέλη ελήφθη το μεσημέρι της περασμένης Δευτέρας στη συνεδρίαση της Λιμενικής Επιτροπής με τον πρόεδρο της κ. Δημήτρη Βιριράκη να έχει ήδη εκφράσει τη λύπη του για την εξέλιξη του βυθισμένου πλοίου ,αναλαμβάνοντας μάλιστα την κρατική ευθύνη για το γεγονός ότι το πλοίο αν και προσαραγμένο από τον περασμένο Ιούνιο, παρέμενε στη θέση Μασχάλη της Αγίας Ρουμέλης εξ αιτίας ανυπέρβλητων γραφειοκρατικών εμποδίων.

Οι διαχειριστές του «Απόλλων Κ» δεν προέβησαν σε ενέργειες για την ανέλκυση του και οι προσκλήσεις ενδιαφέροντος που ακολούθησαν απέβησαν άκαρπες. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Λιμενικού Ταμείου Χανίων κ. Δημήτρη Βιριράκη, άρχισαν τότε επαναληπτικές διαδικασίες και εγκρίσεις  για τη διάλυση και τον τεμαχισμό  του πλοίου, με εμπλοκή στο νομικό -ιδιοκτησιακό καθεστώς ,αφού ήταν υποθηκευμένο. Δεν υπήρχε όμως συνεργασία με τους εμπλεκομένους και ήταν αδύνατον να  βρεθούν τα πιστοποιητικά για την άδεια διάλυσης του. Ούτε ο εισαγγελέας στον όποιο απευθύνθηκε ο πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Χανίων, μπόρεσε να δώσει λύση στην παράκαμψη της γραφειοκρατίας.

Πλέον λόγω της ρύπανσης της ακτής της Αγίας Ρουμέλης οι διαδικασίες έχει αποφασιστεί να τρέξουν ως κατεπείγουσες με την αρμόδια υπηρεσία να υπερβαίνει τα γραφειοκρατικά εμπόδια.

 

Link to comment
Share on other sites

Στην απόφαση να διατεθούν περίπου 75.000 ευρώ για να εκτελεστούν εργασίες απομάκρυνσης των συντριμμιών του πλοίου «ΑΠΟΛΛΩΝ Κ» από τον Όρμο Αγίας Ρουμέλης Σφακίων, μετά την καταστροφή του από τους κυματισμούς λόγω των εντόνων καιρικών συνθηκών στις 06-11-2022, προχώρησε η Λιμενική Επιτροπή.

Από νωρίς το πρωί του Σαββάτου, τα συνεργεία έπιασαν και πάλι δουλειά, ενώ τα πλοία της ΑΝΕΝΔΥΚ μεταφέρουν τα γεμάτα φορτηγά στα Σφακιά, όπου από εκεί τα συντρίμμια θα οδηγηθούν σε ασφαλή χώρο εναπόθεσης. Μιλώντας στο Parakritika.gr, ο πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Χανίων, Δημήτρης Βιριράκης, σημείωσε πως το πιο δύσκολο κομμάτι δεν είναι η μεταφορά των συντριμμιών, αλλά το λύσιμο των μηχανών από τον σκελετό, που πρέπει να γίνει υποθαλάσσια. Υπολογίζεται πάντως ότι μέχρι την Δεύτερα ή το αργότερο την Τρίτη, οι εργασίες θα έχουν ολοκληρωθεί.

Οι εργασίες προχωρούν ταχύτατα και όλο το διαλυμένο “Απόλλων Κ.” έχει μεταφερθεί στην ακτή. Οι μηχανές του πλοίου φορτώνονται σιγά σιγά. Οι εργασίες συνεχίστηκαν και την Κυριακή.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Ολοκληρώθηκε η απομάκρυνση των συντριμμιών του πλοίου “Απόλλων Κ.” από την περιοχή της Αγ. Ρουμέλης, όπως αναφέρει σε σχετική του ανάρτηση ο πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Χανίων, Δημήτρης Βιριράκης.

Quote

Η επιχείρηση απομάκρυνσης των συντριμμιών του πλοίου ΑΠΟΛΛΩΝ Κ. από ξηρά και θάλασσα, στην Αγία Ρουμέλη Σφακιών ,ολοκληρώθηκε σήμερα με επιτυχία. Απομένει μια διαπιστωτική κατάδυση-αυτοψία την επομένη εβδομάδα ,μήπως η θάλασσα εκβράσει ελάχιστα υπολείμματα που τυχόν είχαν απομακρυνθεί.

Το θέμα αυτό που προκάλεσε δικαίως το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης λόγω της τουριστικής και προστατευόμενης περιβαντολογικα περιοχής κατέληξε βάσει του Νόμου 2881/2001:στην επιμέλεια του Λιμενικού Ταμείου Χανίων, αφού ούτε ιδιοκτήτες, ούτε ενοικιαστές ,ούτε πιστωτές ενδιαφέρθηκαν.

Είχε τεράστιο βαθμό δυσκολίας τόσο στο νομικό όσο και στο τεχνικό κομμάτι της επιχείρησης καθώς και πολύ μεγάλο κόστος αφού η περιοχή ήταν προσβάσιμη μόνο από θαλάσσης.

Ενδεικτικά σας αναφέρω ότι από την ημερομηνία του ναυαγίου (11 Ιουνίου) μέχρι σήμερα 16 Νοεμβρίου απαιτήθηκαν 10 συνεδριάσεις της Λιμενικής Επιτροπής και πολλές εγκρίσεις από Αποκεντρωμένη Κρήτης και Υπουργείο Ναυτιλίας όπως ο νόμος προβλέπει.

Σας διαβεβαιώνω ότι χρειαστήκαν 5 μήνες ,αλλά όλα έγιναν σε χρόνο ρεκόρ, σύννομα και ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ.

Σε πρόσκληση ενδιαφέροντος με εγκεκριμένο προϋπολογισμό 100.000 ευρώ δεν παρουσιάστηκε κανείς. Τα ζητούμενα ποσά σε προφορικές συζητήσεις ήταν πολλαπλάσια. Το πλοίο ήταν ξύλινο και παλιό και δεν μπορούσε να εκποιηθεί ως σκραπ, ενώ οι τιμές του πετρελαίου στα ύψη ωστε το κόστος πλωτού γερανού από Αθήνα να είναι τεράστιο.

Οι πιέσεις ασφυκτικές και μεγάλο το ενδιαφέρον της άμεσης απομάκρυνσης του ναυαγίου πριν τον χειμώνα.

Τελικά καιρού βοηθούντος (κακοκαιρία αρχικά και καλοκαιρία αργότερα) μαζί με την συνεργασία και βοήθεια πολλών, και του Λιμενικού Ταμείου ειδικότερα που ανέλαβε το μάνατζμεντ μέρους της πολύ δύσκολης διαδικασίας , το αποτέλεσμα είναι αυτό που πρέπει.

Ευχαριστώ όλα τα μέλη της Λιμενικής Επιτροπής που συμμετείχαν στην λήψη των κρίσιμων αποφάσεων, τους λιγοστούς υπαλλήλους του Λιμενικού Ταμείου Χανίων που υπερέβαλλαν εαυτό και πήγαν πολλές φορές στην Αγία Ρουμέλη, τον Λιμενάρχη Χανίων και όλο το Λιμεναρχείο, τον ναυπηγό κ Κανακακη , την δικηγόρο Νίκη Αποστολάκη , τον δύτη Σπύρο Παπακαστριτσιο και όλους τους συμμετέχοντες στην εργολαβία . Φυσικά το Υπουργείο Ναυτιλίας και Αρχηγείο Λιμενικού Σώματος που ενέκριναν την πίστωση και μας παρείχαν πολύτιμες οδηγίες

Το συνολικό κόστος εκτιμάται ότι θα είναι ευχάριστα χαμηλό (κάτω από 60.000 συν ΦΠΑ) και αυτό μας δίνει ιδιαίτερη ικανοποίηση διότι σεβόμαστε τα χρήματα του Έλληνα πολίτη.

Άδω τελείωσε η ιστορία του ΑΠΟΛΛΩΝ Κ (ναυπηγήσεως 1976) τουλάχιστον στο κομμάτι της ανέλκυσης , διότι τα δικαστήρια για καταλογισμό θα διαρκέσουν χρόνια.

Ταλαιπωρηθήκαμε, στεναχωρηθήκαμε για την γραφειοκρατία αλλά το τέλος είναι ευχάριστο ,η παραλία και η προβλήτα στην Μασχάλη Άγιας Ρουμέλης είναι από σήμερα προς χρήση όπως παλιά.

Κι όλοι εμείς σοφότεροι με την απόκτηση πολύτιμης εμπειρίας.

Σειρά έχουν τα ναυάγια στην Παλαιοχωρα και την Σούδα , που έχουν δρομολογηθεί κι ακολουθούντα οι υπό του νόμου διαδικασίες για το πολύ δύσκολο νομικό τους τμήμα.

 

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...