Jump to content
Shipfriends

Recommended Posts

Να δούμε το πολύ όμορφο μικρό επιβατηγό - τουριστικό ΑΠΟΛΛΩΝ (Ν.Χ. 42) σε αναχώρηση του από το Αχίλλειο Μαγνησίας για ημερήσια κρουαζιέρα στις Σποράδες τον Αύγουστο που μας πέρασε.

gallery_2102_157_281128.jpg

Παλαιότερα και επί πολλά χρόνια δούλευε και πάλι ως τουριστικό στις Κυκλάδες με το όνομα ΔΑΦΝΗ και με βάση του το λιμάνι της Νάξου. Σύμφωνα με τον πλοιοκτήτη και καπετάνιο του, είχε ξεκινήσει να κατασκευάζεται το 1980 στο Πέραμα και ολοκληρώθηκε η κατασκευή του στην Νάξο.

gallery_2102_157_506769.jpg

Παρατήρηση : Ενώ στις διαφημιστικές αφίσες που υπάρχουν στο Αχίλλειο και τις γύρω περιοχές, αλλά και στα σωσίβια που υπάρχουν πάνω στο πλοιάριο αναφέρεται ως ΑΠΟΛΛΩΝ, πρύμα και πλώρα δίπλα στο όνομα του υπάρχει και ένα Κ.

Edited by Nick the Greek
Link to comment
Share on other sites

  • 3 years later...

Από την απόφαση περί εγκατάλειψης μαθαίνουμε το όνομα της εταιρείας που άνηκε το Απόλλων Κ. Πρόκειται την εταιρεία Θαλάσσιες Περιηγήσεις Εύβοιας Σποράδων Ν.Ε.. Βρήκα μια απόφαση του υπουργείου πάλι το 2012 που ήταν για εγκατάλειψη των ναυτικών που είχε γίνει αποδεκτή.

Β425ΟΠ-ΕΒΕ.pdf

Link to comment
Share on other sites

  • 11 months later...
  • 9 months later...
  • polmyt changed the title to Απόλλων K (Ν. Χαλκίδας 42)
  • 2 months later...

Μια που το ανέφερες Παναγιότατε, μάλλον επιβεβαιώνονται οι παραπάνω πληροφορίες αν δούμε τη γενικότερη κατάσταση του πλοίου όταν το είδα παρατημένο στην Αιδηψό πέρυσι το καλοκαίρι. Δεν ήταν μεν σε κακή κατάσταση όπως βλέπετε κι εδώ, παρ' όλ' αυτά όμως ήταν εμφανή τα σημάδια της εγκατάλειψης. Το γεγονός όμως πως βρίσκεται σε ναυπηγείο, ελπίζω να σημαίνει πως υπάρχει ζωή για το όμορφο αυτό σκαρί.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...
  • 2 weeks later...
  • 1 month later...
  • 1 month later...
  • 4 weeks later...
  • 3 months later...
  • 7 months later...
  • 4 months later...
  • 7 months later...
  • 1 year later...

Το Απόλλων Κ φαίνεται ότι έχει βαφτεί μπλε εξωτερικά πλέον, όπως μπορούμε να δούμε σε μια φωτογραφία από τη σελίδα της εταιρείας του στο Facebook. Ξέρει κανείς εάν ταξίδεψε φέτος το καλοκαίρι στη γραμμή Παλαιόχωρα Σουγια Αγία Ρούμελη??

FB_IMG_1637397638812.jpg

Link to comment
Share on other sites

  • 4 months later...
  • 1 month later...

Το Απόλλων Κ προσέκρουσε στην προβλήτα Μασχάλη στην Αγία Ρουμέλη δημιουργώντας του ζημιά και εισροή υδάτων, το Σάββατο το πρωί. Σε εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία επισκευής του Απόλλων Κ στην Αγία Ρουμέλη. Σε εξέλιξη και οι διαδικασίες για τη μη ρύπανση της θάλασσας.

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

Η ανακοίνωση του ΥΕΝ για την ημιβύθιση του Ε/Γ – Δ/Ρ Απόλλων Κ στη χώρα Σφακίων

Quote

Ενημερώθηκε, πρωινές ώρες σήμερα η Λιμενική Αρχή Χώρα Σφακίων ότι το Ε/Γ – Δ/Ρ πλοίο «ΑΠΟΛΛΩΝ Κ» Ν. Χαλκίδας 42 , ενώ βρισκόταν πλαγιοδετημένο στον λιμένα ΄΄ΜΑΣΧΑΛΗ΄΄ Αγίας Ρούμελης Σφακίων, κενό επιβατών, λόγω κυματισμού προσέκρουσε στον προβλήτα.

Το πλοίο προσέκρουσε το δεξιό πρυμναίο τμήμα του και συγκεκριμένα στο σημείο που βρίσκεται η εξαγωγή καυσαερίων με αποτέλεσμα να προκληθεί ρήγμα και εισροή υδάτων.

Το πλοίο ημιβυθίστηκε και από την πλοιοκτήτρια εταιρεία ανατέθηκε σε ιδιωτική εταιρεία να προβεί στις κατάλληλες ενέργειες προς αποφυγή θαλάσσιας ρύπανσης και άμεσα τοποθετήθηκε φράγμα περιμετρικά του πλοίου

Από το περιστατικό δεν προκλήθηκε τραυματισμός, ενώ από την οικεία Λιμενική Αρχή που διενεργεί την προανάκριση, απαγορεύτηκε ο απόπλους του πλοίου, μέχρι αποκατάστασης της ζημιάς και προσκόμισης σχετικού βεβαιωτικού αξιοπλοΐας από τον παρακολουθούντα νηογνώμονα.

 

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Με ανοιχτή επιστολή τους προς τον Υπουργό Ναυτιλίας και τους εκπροσώπους της αυτοδιοίκησης, οι κάτοικοι της Αγίας Ρουμέλης, ζητούν άμεσα να ληφθούν μέτρα τόσο για την προστασία των επιβατών των πλοίων που εκτελούν τα δρομολόγια Σφακιά – Λουτρό – Αγία Ρουμέλη, όσο και την απομάκρυνση του Απόλλων Κ.

287610192_10159750631934340_5955440626221577121_n.jpg288322414_10159750631944340_1590907833832917782_n.jpg

 

Edited by Panagia Ekatontapiliani
Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Συνεδριάζει η Επιτροπή Ναυαγίων η οποία συστάθηκε για την περιοχή των Σφακίων και αποφασίζει για την τύχη του μισοβυθισμένου πλοίου στην Αγ. Ρουμέλη, που παραμένει δεμένο, με την ρύπανση στη θάλασσα, όπως αναφέρουν οι κάτοικοι της περιοχής, να είναι εμφανής.

Quote

Η Επιτροπή έχει στα χέρια της έκθεση του πραγματογνώμονα, που σύμφωνα με πληροφορίες του Parakritika.gr, έχει καταλήξει σε δύο βασικά συμπεράσματα.

Πρώτον, ότι το σκάφος δεν είναι πλέον αξιόπλοο και πρέπει να καταστραφεί, και δεύτερον ότι θα πρέπει να μεταφερθεί με πλωτό γερανό στο σημείο όπου θα διαλυθεί.

Το ερώτημα πλέον είναι ποιος θα αναλάβει τα έξοδα για να μεταφερθεί το πλοίο σε διαλυτήριο, καθώς η πλοιοκτήτρια εταιρία, αλλά και ο μισθωτής του, φαίνεται πως δεν είναι σε θέση να καταβάλλουν το ποσό που απαιτείται.

Σε αυτή την περίπτωση, η απομάκρυνση του πλοίου έχει δύο βασικά μειονεκτήματα, αυτό της πιο χρονοβόρας διαδικασίας καθώς θα εμπλακεί το Λιμενικό Ταμείο Χανίων, άρα το Δημόσιο, ενώ θα είναι και πιο κοστοβόρα, με το ποσό που απαιτείται να καλείται πάντα στο τέλος να το αποδώσει στο Κράτος είτε η πλοιοκτήτρια, είτε ο μισθωτής.

Όπως έχει ήδη επισημάνει σε προηγούμενο ρεπορτάζ το Parakritika.gr, πρόκειται για μία πολύ δύσκολη διαδικασία, που όμως καθίσταται απολύτως αναγκαία, αφού το ναυάγιο αποτελεί, όπως προαναφέρθηκε, εστία ρύπανσης, ενώ και η εικόνα στην προβλήτα της Αγ. Ρουμέλης δεν είναι αυτή που θα ήθελαν όλοι να αντικρύζουν οι επισκέπτες της περιοχής που βγαίνουν από το φαράγγι της Σαμαριάς.

Την ίδια στιγμή πάντως, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, προβλήματα υπάρχουν ανάμεσα στη ΝΕΝ Κρήτης και την πλοιοκτήτρια εταιρία από την Εύβοια, που έχει μείνει ακέφαλη, λόγω του θανάτου του διευθύνοντος συμβούλου της και δεν έχει διοικητικό συμβούλιο

Οσο και να θέλει το Λιμενικό Ταμείο Χανίων να προχωρήσουν άμεσα οι διαδικασίες, καθώς είμαστε στην καρδιά της τουριστικής σεζόν, ενώ και η περιοχή είναι προστατευόμενη στο καθεστώς Natura, τα πράγματα δείχνουν πολύ δύσκολα και φαίνεται πως θα χρειαστεί αρκετός χρόνος για την απομάκρυνση του μισοβυθισμένο πλοίου.

Υπενθυμίζεται ότι έχουν δεσμευτεί 70.000 ευρώ για την απομάκρυνση του “Απόλλων Κ” με πλωτό γερανό

Quote

Εκπνέει η προθεσμία που δόθηκε στην πλοιοκτήτρια εταιρία αλλά και την μισθώτρια ΝΕΝ Κρήτης για την απομάκρυνση του ημιβυθισμένου πλοίου από την Αγ. Ρουμέλη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, και οι δύο πλευρές έχουν παραλάβει το σχετικό έγγραφο, με τις συγκεκριμένες προθεσμίες να είναι δεσμευτικές, καθώς ο νόμος είναι ξεκάθαρος.

Σε περίπτωση που καμία από τις δύο πλευρές -που όλα αυτό δείχνουν- δεν δεχθεί να απομακρύνει το πλοίο από το σημείο, τότε θα αναλάβει το Λιμενικό Ταμείο Χανίων.

Υπενθυμίζεται ότι έχουν δεσμευτεί 70.000 ευρώ για την απομάκρυνση του “Απόλλων Κ” με πλωτό γερανό από την Αγ. Ρουμέλη.

Την ερχόμενη Δευτέρα συγκαλείται μάλιστα συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του Λιμενικού Ταμείου, όπου και αναμένονται οι όποιες αποφάσεις για τις περαιτέρω ενέργειες.

 

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Ούτε η πλοιοκτήτρια εταιρεία, ούτε η μισθώτρια, ανταποκρίθηκαν εντός προθεσμίας σε σχετικό έγγραφο που είχε αποστείλει η Λιμενική Επιτροπή και το Λιμενικό Ταμείο Χανίων θα προχωρήσει στην απομάκρυνση του πλοίου με πλωτό γερανό. Όπως αναφέρει ο πρόεδρος του ΛΤΧ, Δημήτρης Βιριράκης

Quote

 

Σε σημερινή (σ.σ. χθεσινή) συνεδρίαση της Λιμενικής Επιτροπής του Λιμενικού Ταμείου νομού Χανίων, συζητήθηκαν οι εξελίξεις για το ναυάγιο του πλοίου Απόλλων Κ στον λιμενίσκο Άγιας Ρουμέλης.

Μετά την άκαρπη προθεσμία που ετεθη σε πλοιοκτήτη και εκμεταλλευτή του παραπάνω πλοίου, να το απομακρύνει το συντομότερο με δικές του δαπάνες, η Λιμενική Επιτροπή αποφάσισε ομόφωνα, σε εφαρμογή του νομού να απομακρύνει το ναυαγισμένο πλοίο με δαπάνες του Λιμενικού Ταμείου ,τις όποιες θα αναζητήσει από τους υπευθύνους .

Λαμβάνοντας υπόψη την επικινδυνότητα του ναυαγίου ,την ενδεχόμενη περιβαλλοντολογική καταστροφή από την περαιτέρω βύθιση και καταστροφή του πλοίου το οποίο κρίθηκε από ειδικό -ναυπηγό πραγματογνώμονα ως οριστικό ναυάγιο μη επισκευάσιμο, αποφασίστηκε ότι η απομάκρυνση του πλοίου θα γίνει με διαδικασίες απ ευθείας ανάθεσης (κατόπιν ειδικής προσκλήσεως εξειδικευμένων εταιρειών ανέλκυσης ναυαγίων) , για συντόμευση των απαιτούμενων διαδικασιών .

 

 

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Γιγαντιαία επιχείρηση για την ανέλκυση του ναυαγίου από την Αγ. Ρουμέλη Σφακίων

Quote

Τέσσερις μήνες μετά την βύθιση του επιβατηγού πλοίου «Απόλλων Κ.» στην προβλήτα της Αγίας Ρουμέλης στα Σφακιά και οι αρμόδιοι του Λιμενικού Ταμείου ν. Χανίων έχουν επιδοθεί σε έναν «αγώνα δρόμου» για να γίνει η ανέλκυση του ναυαγίου πριν τις χεριμωνιάτικες κακοκαιρίες οι οποίες είναι πολύ πιθανό να έχουν καταστρεπτικά αποτελέσματα για την περιοχή στην έξοδο του φαραγγιού της Σαμαριάς.

Εάν δεν γίνει με οργανωμένο τρόπο η ανέκλυση του πλοίου, τότε είναι ορατό το ενδεχόμενο σε επερχόμενη κακοκαιρία , τα κύματα να το διαλύσουν και τα συντρίμμια του να σκορπιστούν στην θαλάσσια περιοχή.

Δυστυχώς παρά τις προσπάθειες που έγιναν από το Λιμενικό Ταμείο, η ιδιοκτήτρια εταιρεία του πλοίου, δεν ανταποκρίθηκε στο να απομακρύνει το πλοίο η ίδια και έτσι το Λιμενικό Ταμείο αποφάσισε να γίνει η ανέλκυση και απομάκρυνση του ναυαγίου  με δαπάνες του Λιμενικού Ταμείου Χανίων  «τις οποίες θα αναζητήσει από τους υπευθύνους».

Όμως παρά στην δημόσια πρόσκληση για να αναλάβει το έργο εταιρεία με πλωτό γερανό, δεν υπήρξε ουδεμία προσφορά από ολόκληρη την χώρα και όπως αναφέρει ο πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Δημήτρης Βιριράκης ίσως θεώρησαν ότι τα 100.000 ευρώ που διατίθεντο από ιδίους πόρους, να είναι χαμηλό ποσό.

Έτσι και προκειμένου να γίνει η ανέλκυση πριν τον Χειμώνα, αποφασίστηκε να εφαρμοστεί για πρώτη φορά ένας διαφορετικός τρόπος για την απομάκρυνση του ναυάγιου του πλοίου.

Όπως είπε στο Flashnews.gr ο κ. Βιριράκης, πρόκειται για μια γιγαντιαία επιχείρηση η οποία αφορά στην μεταφορά στην Αγία Ρουμέλη με τα πλοία της ΑΝΕΝΔΥΚ που εκτελούν δρομολόγια, φορτηγών, μηχανημάτων και γερανών μαζί με τα ανάλογα συνεργεία εργολάβων που θα αναλάβουν το έργο.

Αρχικά οι εργάτες θα απομακρύνουν από το ημιβυθισμένο πλοίο τα υλικά που μπορούν να ξηλωθούν εύκολα και στην συνέχεια θα ακολουθήσει ο τμηματικός τεμαχισμός του σκάφους.

Όλα τα υλικά θα φορτώνονται σε φορτηγά τα οποία με τα πλοία θα πηγαίνουν στο λιμάνι της Χώρας Σφακίων και στην συνέχεια οδικώς σε εγκεκριμένο χώρο εναπόθεσης στα Χανιά.

Η επιχείρηση έχει πολλές δυσκολίες, όπως το ότι στην Αγία Ρουμέλη δεν υπάρχουν κατάλληλοι δρόμοι για την κίνηση των φορτηγών, αλλά όπως ανέφερε ο κ. Βιριράκης πρέπει να γίνει το ταχύτερο δυνατόν για να προληφθεί η καταστροφική διάλυση του πλοίου από κακοκαιρία.

Την Κυριακή 25/9 κλιμάκιο του Λιμενικού Ταμείου μετέβη στην Αγία Ρουμέλη για αυτοψία και επιτόπιο έλεγχο όλων των λεπτομερειών του σχεδίου ενώ αυτή την εβδομάδα αναμένονται οι σχετικές εγκρίσεις από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης.

Στόχος είναι το επόμενο Σαββατοκύριακο και ίσως την επόμενη Δευτέρα να ξεκινήσει η επιχείρηση η οποία – εφόσον βοηθήσουν οι καιρικές συνθήκες – αναμένεται  να διαρκέσει μια εβδομάδα.

Επόμενος στόχος για το Λιμενικό Ταμείο Χανίων είναι η ανέλκυση από το λιμάνι της Παλαιόχωρας, του υπο Ουκρανική σημαία  «τσιγαράδικου» φορτηγού  “RS300-97” το οποίο έχει κατασχεθεί και βρίσκεται εγκαταλειμμένο στο λιμάνι από το 2016 όταν μηχανική βλάβη άφησε το σκάφος ακυβέρνητο νότια της Κρήτης, για να ακολουθήσει η επιχείρηση διάσωσης από το Λιμενικό Σώμα και ο εντοπισμός των εκατομμυρίων τσιγάρων μέσα στα αμπάρια του.

 

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...