Jump to content
Shipfriends

Ναυάγιο Jupiter έξω απο τον Πειραιά


Recommended Posts

Ψαχνοντας στο φορουμ ειδα πως δεν υπαρχει θεμα για τη βυθιση του Τζουπιτερ η Ζευς (πρωην Moledet) στις 21.10.1988 εξω απο το λιμανι του Πειραια.

1458367.jpg

To Jupiter στο λιμανι του Πειραια το 1983 ,μια φωτογραφια του Tony Garner ανεβασμενη

στο Shipspotting

Λιγα λογια για το συμβαν ...

Το πλοίο ηταν γεμάτο με παιδιά σχολικής ηλικίας και τους δασκάλους τους από το Ηνωμένο Βασίλειο.Βυθίστηκε αφού προσέκρουσε με ένα φορτηγό πλοίο μεταφοράς αυτοκινήτων και συγκεκριμένα το Adige που άνηκε στη Grimaldi Siosa. . Υπήρχαν 415 μαθητές και 60 καθηγητές από 30 διαφορετικά βρετανικά σχολεία πάνω στο κρουαζιερόπλοιο.

Οι σωσίβιες λέμβοι ήταν αχρησιμοποιήτες. Οι περισσότεροι επιβάτες και το πλήρωμα μεταφέρθηκαν σε μικρότερα σκάφη, καθως το επίπεδο του νερού ανήλθε στα πάνω καταστρώματα, αλλά 25 παιδιά ανέβηκαν στην επιφάνεια της θάλασσας με το που βυθίστηκε το πλοιο και περισυνελλέχτηκαν αμεσως. Το ναυάγιο ειχε ως συνέπεια το θάνατο 4 ατόμων .Μάλιστα 2 απο τους νεκρούς ηταν απο το πλήρωμα .Ηταν δυο λαδάδες ,οι κυριοι Γολεμάτης και Ψωμάς.Σε αυτο το λινκ θα βρείτε αποσπάσματα απο ένα βιβλίο που γράφτηκε για το ατύχημα . Αναφέρονται ονόματα τόσο απο το πλήρωμα οσο και απο τους ανθρώπους που βοήθησαν στη διάσωση,μεταξυ των οποίων και ο τότε λιμενάρχης Πειραιως Ναύαρχος ε.α. Μανώλης Πελοποννήσιος Λ.Σ.

To Jupiter βυθίστηκε σε μόλις 40 λεπτά μετά την πρόσκρουση έξω από το λιμάνι του Πειραιά. Παιδιά από 15 σχολεία, συμπεριλαμβανομένων του ΤΡ Riley απο το Bloxwich, του Streetly του Brownhills μολις στην αρχή της κρουαζιέρας των οκτώ ημερών, βρέθηκαν μπροστα απο το χειρότερο εφιάλτη της ζωής τους.

Ένας επιβάτης του Jupiter ήταν στην τραπεζαρία, όταν συνέβη το ατύχημα. Περιέγραψε τη σκηνή. "Υπήρχε ένα μεγάλο μαύρο πράγμα που είχε κολλήσει στη μια πλευρά του πλοίου - όλοι οι τοίχοι τραβηχτεί προς τα πίσω...σαν σαρδέλα μπορεί ενα πράγμα - και το νερό εμπαινε με δύναμη.."

Στο facebook υπαρχει ενα γκρουπ των επιζοντων του ναυαγιου απο το οποιο πηρα την αδεια να παρω καποιες φωτογραφιες ,τοσο απο την ωρα του ναυαγιου οσο και απο αποκομματα εφημεριδων που μιλαγαν για το συμβαν

Φωτογραφιες απο την ωρα του ναυαγιου

294303_10150245070284996_1641396748_n.jpg

375831_10150245070344996_458938670_n.jpg

603519_10150245070384996_1505269775_n.jpg

Edited by Petros P
Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Πέτρο ευχαριστούμε που μας το υπενθυμίζεις, και εδώ και στο Facebook. Το συγκεκριμένο ατύχημα πάντα θα μου θυμίζει το αντίστοιχο του Moby Prince έξω από το Livorno.

Link to comment
Share on other sites

Μια χαζή λεπτομέρεια είναι η αλήθεια αλλά είμαι περίεργος: Το ελληνικό όνομα του πλοίου, αυτό που αναγραφόταν στην πρύμη του δηλαδή ήταν Τζούπιτερ ή Ζεύς?

Link to comment
Share on other sites

Νομίζω (κάπου το είχα διαβάσει) ότι είχε και τα δύο, δηλαδή λατινικό Jupiter στην πλώρη και ελληνικό Ζεύς στην πρύμνη.

Πράγματι, είχε και τα δύο ονόματα, όπως και το Ποσειδών (Neptune) της ίδιας εταιρείας.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 years later...
  • 3 years later...
  • 1 year later...
  • 3 months later...

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...