Jump to content
Shipfriends

Κατακυρώσεις/προκυρήξεις επιδοτούμενων (κλπ) γραμμών


Recommended Posts

η ελευθεροτυπια στο τελευταο φυλλο του 2007 κανει αναφορα στην αγονη της καβαλας και το παρασκηνιο της και παιρνει διακριτικα το μερος της agoudimos lines.

Αν και έχουν περάσει περίπου δύο χρόνια, η σύμβαση δεν έχει υπογραφεί εξαιτίας της δικαστικής διαμάχης των δύο ακτοπλοϊκών εταιρειών που μετείχαν στον σχετικό διαγωνισμό του υπουργείου Αιγαίου, αλλά και της απορριπτικής γνωμάτευσης του Ελεγκτικού Συνεδρίου[...]

Η υπογραφή της επιδότησης προς την εταιρεία Μανούση από τον λ. Βουλγαράκη καθυστερεί κυρίως λόγω της ασύμφωνης γνώμης του παρέδρου του Ελεγκτικού Συνεδρίου ως προς τους όρους της σύμβασης που, όπως τονίζεται, «δεν είναι συμβατοί με την προκήρυξη του μειοδοτικού διαγωνισμού», ενώ ερωτήματα προκαλούν και οι «προσφυγές-ενστάσεις» της ΣΑΟΣ κατά της κρατικής ακτοπλοϊκής ΛΑΝΕ[...]

Επίσης, η αποκλεισθείσα εταιρεία, με επιστολή διαμαρτυρίας προς το πρωθυπουργικό γραφείο, επιρρίπτει πολιτικές ευθύνες στην τότε ηγεσία του υπουργείου Αιγαίου και αφήνει αιχμές «για σωρεία παρανομιών των κρατικών υπηρεσιών, ώστε να στηριχθεί οικονομικά ο άλλοτε γ.γ. του ΥΠΕΧΩΔΕ νυν πλοιοκτήτης της ΣΑΟΣ ΑΝΕ, Φώτης Μανούσης, με το αστρονομικό ποσό των 7.399.992 ευρώ».

ωραια τα λεει. μονο που η ΛΑΝΕ ειναι κρητικη και οχι κρατικη κυριε διορθωτη

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...
  • Replies 996
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

Σύμφωνα με την ΡΟΔΙΑΚΗ, τις ενδωδεκανησιακές γραμμές παίρνουν:

Κως-Νίσυρος-Τήλος-Σύμη-Ρόδος με επιστροφή...και Ρόδο-Καστελλόριζο...η ΑΝΕΣ για 12 χρόνια με τον ΠΡΩΤΕΑ στην αρχή και με την υποχρέωση να τον αντικαταστήσει μέσα σε 30 μήνες με πλοίο νεώτερο του 2000 και ταχύτητας 22 μιλίων. Τώρα το που θα βρεί τέτοιο πλοίο...μάλλον αυτοί ξέρουν καλύτερα.

Ρόδος-Κως-Κάλυμνος-Λέρος-Πάτμος-Λειψοί με επιστροφή...το ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΣ PRIDE

Link to comment
Share on other sites

ΕΜΠΛΟΚΗ σημειώνεται με τους διαγωνισμούς για τις άγονες γραμμές του ΥΕΝ Οπως έγινε γνωστό η αρμόδια επιτροπή αξιολόγησης του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής έθεσε εκτός διαδικασιών όλες τις ακτοπλοϊκές εταιρείες που συμμετείχαν στο διαγωνισμό της 2ας Ιανουαρίου 2008 και αφορούσε εννέα άγονες γραμμές.

Οι λόγοι είναι η μη σύννομη σύνταξη των φακέλων με βάση τις απαιτήσεις που έθετε ο διαγωνισμός. Πάντως στις περισσότερες των περιπτώσεων οι λόγοι είναι τυπικοί όπως προκύπτει από το σχετικό πρακτικό της επιτροπής καθώς οι εταιρείες δεν έστειλαν αντίγραφο ποινικού μητρώου ή κάποια έγγραφα δεν ήταν επαρκώς συμπληρωμένα.

Λόγοι που δεν αφορούσαν στην ασφάλεια των πλοίων ή τη λειτουργία τους. Ακτοπλοϊκοί κύκλοι επισημαίνουν ότι πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια επεδείχθη τόση σχολαστικότητα στην εξέταση των αιτήσεων.

Μεταξύ των εταιρειών που είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον ήταν η ΑΝΕΝ για τη γραμμή των Κυθήρων, η Blue Star Ferries για τα επιδοτούμενα τμήματα της γραμμής των Δωδεκανήσων, η GA Ferries για επιδοτούμενα τμήματα των γραμμών των Κυκλάδων κ.λπ.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Blue Star κ. Μιχάλης Σακέλλης δήλωσε στη «Ν» ότι «η αίτηση της Blue Star Ferries ήταν καθόλα νόμιμη, το πλοίο εκτελεί ήδη το συγκεκριμένο δρομολόγιο με βάση τα αποτελέσματα του προηγούμενου διαγωνισμού και προτιθέμεθα να ασκήσουμε όλα τα νόμιμα δικαιώματά μας».

Οι γραμμές για τις οποίες δημιουργήθηκε το πρόβλημα είναι:

1. Κύμη - Σκύρος και επιστροφή

2. Πειραιάς- Ικαρία - Φούρνοι -Καρλόβασι - Βαθύ Σάμου

3. Πειραιάς - Πάτμος - Λειψοί - Λέρος-Κάλυμνος- Κως - Σύμη - Ρόδος

4. (α) Πειραιάς - Κύθηρα - Αντικύθηρα

4. (β) Γύθειο - Κύθηρα - Αντικύθηρα -Καστέλι Κισσάμου

4. (γ) ν. Βοιών - Κύθηρα - Αντικύθηρα

4. (δ) ν. Βοιών - Κύθηρα και επιστροφή,

4. (ε) Γύθειο - Κύθηρα και επιστροφή

5. Πειραιάς - Πάρος - Νάξος - Ιος -Θήρα -Ανάφη

6. Πειραιάς - Κύθνος - Σέριφος -Σίφνος -Κίμωλος - Μήλος

7. (α) Πειραιάς - Αστυπάλαια -Κάλυμνος -Κως - Νίσυρος - Τήλος -Ρόδος

7. (β) Πειραιάς - Κάλυμνος -Κως -Νίσυρος - Τήλος - Ρόδος

8. Αγ. Στέφανος/Παλαιοκαστρίτσα -Ερεικούσα - Μαθράκι - Οθωνοί

9. Κάστος (Λευκάδας) - Μύτικας (Αιτ/νιας)

Εθεσαν εκτός διαγωνισμού όλες τις συμμετέχουσες εταιρείες είτε για τυπικούς είτε ουσιαστικούς λόγους. Μεταξύ των ακτοπλοϊκών εταιρειών επικρατεί αναστάτωση καθώς εκτιμούν ότι οι περισσότεροι από τους λόγους που επικαλούνται οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΕΝ για την απόρριψη των συμμετεχόντων είναι τυπικοί και ουσιαστικά άνευ σημασίας.

Οι εταιρείες ή τουλάχιστον ορισμένες από αυτές που θεωρούν ότι αδίκως αποκλείστηκαν θα προσφύγουν κατά των αποτελεσμάτων της επιτροπής.

Ναυτεμπορική

Link to comment
Share on other sites

Η γραμμή "Κύμη - Σκύρος και επιστροφή" ήταν επιδοτούμενη ή τώρα θα γίνει?

ΥΓ Μήπως οι πραγματικοί λόγοι δεν ήταν μόνο τυπικοί, αλλά μόνον η αιτιολογία ήταν τυπική? ;)

ΥΓ2 Η BSF που διαμαρτύρεται για την γραμμή Καστός-Μύτικας ενδιαφέρεται?:P

Link to comment
Share on other sites

  • 6 months later...

Ας κάνουμε λοιπόν την σούμα:

SAOS---> 28.144.774€

GA-----> 30.774.770€

ΛΑΝΕ---> 18.254.019€

C-Link--> 28.746.384€

Blue Star-> 9.654.745€

ΑΝΕΝ----> 8.894.597€

ΑΝΕ Καλύμνου->8.602.503,73€

ΑΝΕ Σύμης---->5.776.595,12€

Αγία Μαρίνη--->6.112.381,24€

Ακτοπλοϊκή Αιγαίου-> 7.150.631€

Κατέχης---------->2.241.054,47€

Σκοπελίτης-------->5.924.792,97€

_______________________________

Σύνολο: 152.277.247,53€

Και ρωτάω εγώ τώρα είναι δυνατόν να δαπανείτε ένα τέτοιο ποσό για τις επιδοτούμενες άγονες γραμμές και να μην υπάρχει σωστή συγκοινωνία; Μήπως θα ήταν καλύτερο εάν το κράτος (το ποιο;;;; έχουμε κάτι τέτοιο;;;:P) αναλάμβανε με μια δική του ακτοπλοϊκή εταιρεία(ιδιωτικού δικαίου) τις άγονες , αφού ούτως ή άλλως τα πλοία στις περισσότερες από αυτές είναι υπερήλικα και συνεπώς άνετα θα μπορούσαν να αποκτηθούν πλοία αντίστοιχης ηλικίας από το Δημόσιο που θα εξυπηρετούσαν αυτές τις γραμμές; Τι είπα πάλι... :eek:

Link to comment
Share on other sites

Ένα δημοσίευμα τοπικής εφημερίδας της Ρόδου έχει προκαλέσει αναταραχή στους κύκλους της ακτοπλοϊας. Το δημοσίευμα αναφέρει ότι ο Έπαρχος Καρπάθου ανακοίνωσε συμφωνίες που έγιναν με τον υφυπουργό Πάνο Καμμένο για το ποια συγκεκριμένη εταιρεία θα καλύψει συγκεκριμένα επιδοτούμενα, στην ευρύτερη νησιωτική περιοχή, δρομολόγια, χωρίς να έχει προκηρυχθεί ακόμη ο διεθνής διαγωνισμός για τις άγονες γραμμές.

Η Ενωση Επιχειρήσεων Ακτοπλοϊας, σύμφωαν με πληροφορίες του Marinews.gr αναμένεται να ζητήσει από τον υφυπουργό να ξεκαθαρίσει εάν έχουν πράγματι γίνει τέτοιου είδους συμφωνίες.

Κύκλοι της ακτοπλοϊας επεσήμαναν στο Marinews.gr ότι το συμπέρασμα που προκύπτει είναι ότι <οι προκηρύξεις θα έχουν τέτοιους όρους ώστε οι υπόλοιποι πλοιοκτήτες θα αποκλείονται έντεχνα με κάποιους ειδικούς όρους και τις γραμμές θα τις πάρουν αυτοί που το Υπουργείο έχει προαποφασίσει και φωτογραφίζονται από τις συμφωνίες Επάρχου και Υφυπουργού Ε.Ν.» και συμπληρώνουν:

<Ευχαριστούμε που μας δίδεται το δικαίωμα από τώρα να κάνουμε ένσταση γιατί οι προκηρύξεις είναι τρύπιες και βγαίνουν δρομολόγια όχι σύμφωνα με τις ανάγκες των νησιωτών αλλά τις ψηφοθηρικές ορέξεις των κομμάτων εδώ και 30 χρόνια>.

Η θέση του Π.Καμμένου

Το Marinews.gr επικοινώνησε με τον υφυπουργό Πάνο Καμμένο ο οποίος ξεκαθάρισε τηνκατάσταση: <Δεν υπάρχει καμία τέτοια συμφωνία. Εμείς ζητήσαμε από τον Έπαρχο και τους Δημάρχους να μας πουν πως θέλουν να εξυπηρετηθεί η γραμμή της Κάσου-Καρπάθου, επειδή φέτος ο διαγωνισμός που προκηρύχθηκε ήταν άγονος. Μας είπαν ότι θέλουν δύο δρομολόγια μέσω Σαντρορίνης και δύο δρομολόγια μέσω Ηρακλείου Κρήτης. Αυτά τα δύο δρομολόγια θα τα συμπεριλάβουμε στον διεθνή διαγωνισμό που θα προκηρυχθεί για τις άγονες. Έτσι ακριβώς έχει το θέμα .

Επιστολή προς τον υφυπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας, Πάνο Καμμένο αναμένεται να στείλει η Ένωση Επιχειρήσεων Ακτοπλοϊας με αφορμή την είδηση που δημοσιεύτηκε σε τοπική εφημερίδα της Ρόδου, ότι

Πηγή Marinews

Link to comment
Share on other sites

Γιατί πρωάρα μας θα τανε να φωτογραφίζονται πλοία σε διαγωνισμούς...Αφήστε δε που αν ισχύουν αυτά που λέει ο Πάνος Καμένος τότε ο Έπαρχος "πλαγίως" εστω και άθελά του φωτογάφησε εταιρεία..

Link to comment
Share on other sites

Η νέα δρομολογιακή περίοδος πλησιάζει (Νοέμβριος 2008 – Οκτώβριος 2009) και ακόμα δεν έχει προκηρυχτεί ο διαγωνισμός για τις άγονες γραμμές.

υπαρχει κατι νεωτερο σχετικα με το διαγωνισμο για τις αγονες; θα αλλαξει κατι στο θεσμικο πλαισιο ή απλα περιμενουμε να ξεχαστει το θεμα παυλιδη;

ΥΓ το link του orestis δεν ανοιγει.;)

Link to comment
Share on other sites

Η καθυστέρηση είναι αδικαιολόγητη και δεν έχει να κάνει με το θέμα Παυλίδη, (αφού αυτό έσκασε πριν από ένα μήνα ενώ ο διαγωνισμός θα έπρεπε να έχει γίνει μήνες πριν), αλλά με έλλειψη πόρων ή απλά με τη γνωστή ελληνική γραφειοκρατία. Επειδή πράγματι το link δεν ανοίγει, παραθέτω μέρος του σχετικού άρθρου:

Οι ισχύουσες συμβάσεις λήγουν τέλη Οκτωβρίου και οι νέες, που ξεκινούν την 1η Νοεμβρίου ακόμη δεν έχουν καθορισθεί με αποτέλεσμα να εκφράζονται φόβοι ότι μέχρι την ανωτέρω ημερομηνία ενδεχομένως να μην έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες και τα πλοία να παραμείνουν «δεμένα» στον Πειραιά.

Ναυτιλιακοί κύκλο εκτιμούν ότι ακόμη και αύριο να προκηρύσσονταν οι διεθνείς διαγωνισμοί ο χρόνος μέχρι την 1η Νοεμβρίου δεν επαρκεί, καθώς :

Υπάρχει προθεσμία 30 ημερών, προκειμένου να κατατεθούν οι προσφορές από τις ενδιαφερόμενες εταιρείες.

Στη συνέχεια ανοίγουν οι φάκελοι με τα τεχνικά χαρακτηριστικά και χρειάζονται άλλες 10 ημέρες για να ανοίξουν οι οικονομικές προσφορές. Σε ενδεχόμενο ενστάσεων - που θεωρείται πιθανό - θα χρειασθούν ακόμη 30 ημέρες και στη συνέχεια για να εγκριθούν οι συμβάσεις από το Ελεγκτικό Συνέδριο και τον Πάρεδρο χρειάζεται άλλος ένας μήνας...

Δηλαδή θα ξεκινήσει η νέα δρομολογιακή περίοδος και ακόμη δεν θα έχουν ορισθεί τα δρομολόγια προς τις «άγονες γραμμές». Που σημαίνει ότι Έλληνες πολίτες που κατοικούν σε μικρά νησιά θα μείνουν χωρίς συγκοινωνία για άγνωστο χρονικό διάστημα...

Η καθυστέρηση στην προκήρυξη του διεθνούς διαγωνισμού ,σύμφωνα με κύκλους του ΥΕΝ, οφείλεται στην προσπάθεια που καταβάλλεται για να βρεθούν τα αναγκαία χρήματα για την επιδότηση των εταιρειών και τα οποία για την δρομοογιακή περίοδο Νοέμβριος 2008 - Οκτώβριος 2009 αναμένεται να φθάσουν τα 100 εκατ ευρώ, έναντι των 70 εκατ ευρώ που απαιτήθηκαν για να καλυφθούν οι ανάγκες τις τρέχουσας δρομολογιακής περιόδου.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι παράγοντες του υπουργείου έχουν συναντηθεί με εκπροσώπους των ακτοπλοϊκών εταιρειών για τον καθορισμό των επιδοτήσεων αλλά ,όπως υποστηρίζουν ακτοπλόοι , « οι προτάσεις των υπηρεσιακών παραγόντων του ΥΕΝ για την επιδότηση των ενδιαφερομένων εταιρειών απέχουν πολύ από την οικονομική πραγματικότητα» . Ωστόσο, , από το ΥΕΝ, εκτιμάται ότι τελικώς θα βρεθεί « η χρυσή τομή» με τις ακτοπλοϊκές εταιρείες και δεν θα υπάρξει πρόβλημα με την συγκοινωνία των μικρών νησιών.

www.theseanation.gr

Link to comment
Share on other sites

Την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να δημοσιευθεί η προκήρυξη εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τoν διεθνή διαγωνισμό για τις «άγονες» γραμμές της δρομολογιακής περιόδου Νοέμβριος 2008 - Οκτώβριος 2009, σύμφωνα με πληροφορίες του ΤheSeaNation.

Ήδη η προετοιμασία της σχετικής προκήρυξης έχει ολοκληρωθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής και προωθείται προς υπογραφή.

Κύκλοι του υπουργείου σημείωσαν ότι η καθυστέρηση προκήρυξης του διαγωνισμού σημειώθηκε διότι έπρεπε να εξασφαλισθούν τα αναγκαία χρήματα προκείμενου να επιδοτηθούν οι εταιρείες που θα επιλεγούν για να εκτελέσουν δρομολόγια δημοσίου συμφέροντος.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες για το 2009 το συνολικό ύψος των επιδοτήσεων αναμένεται να ξεπεράσει τα 90 εκατ. ευρώ, όταν το 2008 έφθασε στα 70 εκατ. ευρώ και το 2006 ήταν 50 εκατ. ευρώ.

Να σημειωθεί ότι η καθυστέρηση προκήρυξης του διεθνούς διαγωνισμού είχε προκαλέσει έντονες αντιδράσεις από την πλευρά ορισμένων ακτοπλοϊκών εταιρειών οι οποίες εξέφρασαν φόβους «για ενδεχόμενες φωτογραφικές διατάξεις υπέρ συγκεκριμένων εταιρειών».

Ωστόσο ακόμη κι αν δημοσιευθεί η προκήρυξη την ερχόμενη εβδομάδα εκτιμάται ότι ο χρόνος έως την 1η Νοεμβρίου εκτιμάται ότι δεν επαρκεί προκειμένου να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες και αν επιλεγούν οι εταιρείες που θα εκτελέσουν τα δρομολόγια.

Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει ο κίνδυνος να μείνουν για ένα χρονικό διάστημα - μικρό ή μεγαλύτερο - αρκετά μικρά νησιά χωρίς συγκοινωνίες, γεγονός που θα προκαλέσει σημαντικά προβλήματα στη συνοχή του εθνικού χώρου.

Εξάλλου ένα ακόμη σενάριο που εξετάζεται απο το ΥΕΝ είναι η απευθείας ανάθεση κάποιων γραμμών καθώς ο χρόνος δεν επαρκεί.

Δεδομένων όμως των συνθηκών που επικρατούν στο κλάδο της ακτοπλοίας μετά τις αποκαλύψεις για την υπόθεση Μανούση - Παυλίδη, στις οποίες πρωταγωνιστούν οι άγονες γραμμές και οι κρατικές επιδοτήσεις, το ΥΕΝ θα εξετάσει σοβαρότερα το σενάριο των απευθείας αναθέσεων μόνο στην περίπτωση κατά την οποία προκληθούν έντονες αντιδράσεις εκ μέρους των νησιών που θα κινδυνεύσουν να μείνουν χωρίς ακτοπλοϊκή σύνδεση.

theseanation.gr

Link to comment
Share on other sites

Το γεγονός πως ο διαγωνισμός αυτός είναι διεθνής, του δίνει μια άλλη γκλαμουριά :D και μας κάνει να κοιμόμαστε ήσυχοι…

Η προκήρυξη του πρώτου διαγωνισμού για τις άγονες γραμμές αφορά γραμμές του πρώην υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας.

Δημοσιεύθηκε σήμερα στην Εφημερίδα των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, επιβεβαιώνοντας πλήρως τη «Ν», η προκήρυξη του πρώτου διαγωνισμού για τις άγονες γραμμές και αφορά γραμμές του πρώην υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας.

Το εκτιμώμενο κόστος, όπως αναφέρεται ανέρχεται μεταξύ 15.581.119,28 ευρώ και 21.681.822,96 ευρώ (χωρίς ΦΠΑ και η ημερομηνία κατάθεσης των προσφορών είναι η 10η Οκτωβρίου του τρέχοντος έτους.

Ειδικότερα οι γραμμές που αναφέρονται και το εκτιμώμενο τίμημα είναι:

- Κύμη - Σκύρος (τέσσερα δρομολόγια την εβδομάδα) κόστους μεταξύ 587.782,57 και 852.284,73 ευρώ (χωρίς ΦΠΑ όπως και οι υπόλοιπες γραμμές).

- Λαύριο - Αγ. Ευστράτιος - Λήμνος (ένα δρομολόγιο την εβδομάδα) κόστους μεταξύ 1.152.935,54 και 1.671.756,54 ευρώ.

-Λαύριο - Σιγρί- Άγιος Ευστράτιος - Λήμνος (ένα δρομολόγιο την εβδομάδα). Κόστους μεταξύ 1.589.045,21 και 2.304.115,56 ευρώ

- Θεσσ/κη - Σποράδες- Κυκλάδες-Ηράκλειo. Ένα δρομολόγιο την εβδομάδα από 1.4.2009 μέχρι 31.10.2009 και ένα δρομολόγιο την εβδομάδα για το χρονικό διάστημα από 15.6.2009 μέχρι 31.10.2009, κόστους: 2.024.000 ευρώ.

- Κύμη - Λήμνος (ένα δρομολόγιο την εβδομάδα από 15.6.2009 μέχρι 13.9.2009, κόστους μεταξύ 178.869,54 και 259.360,83 ευρώ.

- Πειραιάς - Αστυπάλαια - Κάλυμνος - Κως - Νίσυρος - Τήλος - Ρόδος (ένα δρομολόγιο την εβδομάδα καθ' όλη τη διάρκεια της δρομολογιακής περιόδου, κόστους μεταξύ 1.288.910,66 και 1.868.920,62 ευρώ.

- Πειραιάς - Κάλυμνος - Κως - Νίσυρος - Τήλος - Ρόδος (ένα δρομολόγιο την εβδομάδα) κόστους μεταξύ 1.036.310,08 και 1.502.649,62 ευρώ.

- Πειραιάς - Πάτμος - Λειψοί - Λέρος- Κάλυμνος - Κως - Σύμη - Ρόδος (Δύο δρομολόγια την εβδομάδα). Κόστους μεταξύ 3.224.388,70 και 4.675.363,62 ευρώ.

- Πειραιάς - Πάρος - Νάξος - Ηρακλειά - Σχοινούσα - Κουφονήσια - Κατάπολα (ένα δρομολόγιο την εβδομάδα, εκτός του χρονικού διαστήματος από 15.6.2009 μέχρι 13.9.2009). Κόστους μεταξύ 502.772,54 και 729.020,18 ευρώ.

- Πειραιάς - Νάξος - Δονούσα (ένα δρομολόγιο την εβδομάδα ). Κόστους μεταξύ 110.107,95 και 159 656,52 ευρώ.

- Πειραιάς - Πάρος - Νάξος - Ίος - Σίκινος - Φολέγανδρος - Θήρα (ένα δρομολόγιο την εβδομάδα και ένα επιπλέον δρομολόγιο κατά τη χρονική περίοδο από 15.6.2009 μέχρι 13.9.2009) . Κόστους μεταξύ 780.210,94 και 1.131.305,86 ευρώ.

- Πειραιάς - Πάρος - Νάξος - Ίος -Θήρα - Ανάφη (δύο δρομολόγια την εβδομάδα και ένα επιπλέον δρομολόγιο κατά τη χρονική περίοδο από 15.6.2009 έως 13.9.2009). Κόστους μεταξύ 936.734,76 και 1.358.265,40 ευρώ.

- Πειραιάς - Κύθνος - Σέριφος - Σίφνος - Μήλος - Φολέγανδρος - Σίκινος - Ιος - Θήρα (δύο δρομολόγια την εβδομάδα). Κόστους μεταξύ 1.872.206,34 και 27.146.993,19 ευρώ.

- Πειραιάς - Κύθνος - Σέριφος -Σίφνος - Κίμωλος - Μήλος (δύο δρομολόγια την εβδομάδα). Κόστους μεταξύ 187.346,43 και 271.652,33 ευρώ.

- Χάνια - Τριζώνια (τέσσερα δρομολόγια την ημέρα) κόστους μεταξύ 36.499,85 και 52.924,78 ευρώ.

- Κάλαμος Λευκάδας - Μύτικας Αιτ/Νιας (επτά δρομολόγια την εβδομάδα) κόστους μεταξύ 72. 998,18 και 105.847,35 ευρώ.

Ναυτεμπορική

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Η προκήρυξη επαναληπτικού δημόσιου διεθνούς μειοδοτικού διαγωνισμού, για τα ακτοπλοϊκά δρομολόγια των άγονων γραμμών δικαιοδοσίας του πρώην υπουργείου Αιγαίου, ήταν η «τελευταία πράξη» του Γιώργου Βουλγαράκη ως υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής.

Πρόκειται για τις γραμμές που δεν υποβλήθηκαν προσφορές ή απορρίφθηκαν από την επιτροπή του Διαγωνισμού, για το χρονικό διάστημα μέχρι 31/10/2009 για τις Συμβάσεις ενός έτους ή από 01/11/2008 μέχρι 31/10/2020 για τις Συμβάσεις 12 ετών. Ο τίτλος της προκήρυξης αναρτήθηκε χθες στο διαδικτυακό τόπο του ΥΕΝΑΝΠ, αλλά το κείμενο της αναμένεται να «ανέβει» μέσα στην επόμενη εβδομάδα.

Σημειώνεται ότι εκκρεμεί η προκήρυξη ενός ακόμα διεθνούς διαγωνισμού για τις άγονες γραμμές. Ο διαγωνισμός θα διεξαχθεί στις 20 Οκτωβρίου 2008.

Οι κυριότερες γραμμές που περιλαμβάνονται στην προκήρυξη είναι οι ομαδοποιημένες και ειδικότερα:

- Α) Σύρος - Τήνος-Αάνδρος και επιστροφή. Δύο δρομολόγια την εβδομάδα κάθε Πέμπτη και Παρασκευή βραδινή ώρα από Σύρο, διανυκτέρευση στην Ανδρο και επιστροφή πρωινή ώρα από Ανδρο.

Β) Σύρος-Κύθνος-Κέα-Λαύριο και επιστροφή. Το τμήμα Κέα -Λαύριο δεν επιδοτείται. Ένα δρομολόγιο την εβδομάδα με αναχώρηση από Σύρο Τετάρτη απόγευμα και επιστροφή Πέμπτη από Λαύριο.

Γ) Σύρος-Πάρος-Νάξος- Δονούσα-Αιγιάλη-Κατάπολα- Κουφονήσι-Σχοινούσα-Ηρακλειά-Νάξος-Πάρος- Σύρος. Ένα δρομολόγιο την εβδομάδα κάθε Δευτέρα. Το δρομολόγιο ανά 15νθήμερο θα εκτελείται ως εξής: Σύρος-Πάρος-Νάξος -Ηρακλειά-Σχοινούσα-Κουφονήσι-Κατάπολα-Αιγιάλη-Δονούσα-Νάξος-Πάρος-Σύρος.

Δ)Σύρος-Πάρος-Νάξος- Φολέγανδρος-Σίκινος-Ίος- Θηρασιά-Θήρα-Ανάφη και επιστροφή. Δύο δρομολόγια την εβδομάδα κάθε Τρίτη και Σάββατο από Σύρο, διανυκτέρευση στην Ανάφη και επιστροφή την επομένη.

-Α. Σύρος-Κύθνος-Κέα-Λαύριο και επιστροφή. Το τμήμα Κέα-Λαύριο δεν επιδοτείται. Δύο δρομολόγια την εβδομάδα.

Β. Σύρος-Πάρος-Νάξος-Ίος-Σίκινος-Φολέγανδρος- Κίμωλος-Μήλος και επιστροφή. Ένα δρομολόγιο την εβδομάδα κάθε Παρασκευή από Σύρο, επιστροφή Σάββατο από Μήλο.

Γ. Σύρος-Πάρος-Σέριφος-Σίφνος-Κίμωλος-Μήλος και επιστροφή. Τρία δρομολόγια την εβδομάδα. Το ένα χωρίς προσέγγιση στην Πάρο. Τα δρομολόγια θα εκτελούνται κάθε Τρίτη, Τετάρτη και Κυριακή.

Δ. Σύρος-Τήνος-Άνδρος και επιστροφή. Ένα δρομολόγιο την εβδομάδα με αναχώρηση από Σύρο Τετάρτη απόγευμα και από Άνδρο πρωί.

Ναυτεμπορική

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

ΑΥΤΟΥΣΙΑ Η ΠΡΟΣΦΥΓΗ

Αίτηση ακυρώσεως ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας κατά δύο Προκηρύξεων του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας

Η Ένωση Επιχειρήσεων Ακτοπλοΐας και η Ναυτιλιακή Εταιρεία Λέσβου άσκησαν την 23.9.2008 αίτηση ακυρώσεως ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας κατά δύο Προκηρύξεων του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής (ΔΜ/Φ 231.01/8902 και 3327.1/43/08) με θέμα την «Επανάληψη Διαγωνισμών για την Εξυπηρέτηση Δρομολογιακών Γραμμών» που αφορούν μεταξύ άλλων και το γνωστό ζήτημα των άγονων γραμμών.

Οι αιτήσεις αυτές ακυρώσεως διαμφισβητούν καταρχήν το σύνολο των επιλογών του εθνικού νομοθέτη, θεωρώντας ότι αρκετές διατάξεις του ν. 2932/2001 (και ιδίως τα άρθρα 4 και 8) αντιτίθενται ευθέως στην κοινοτική αρχή της ελεύθερης κυκλοφορίας υπηρεσιών θαλάσσιων μεταφορών εντός κράτους μέλους (θαλάσσιες ενδομεταφορές - καμποτάζ) για τους πλοιοκτήτες της Κοινότητας, όπως αυτή κατοχυρώνεται στο άρθρο 1§1 του Κανονισμού 3577/1992 ΕΟΚ.

Ειδικότερα στην αίτηση ακυρώσεως επισημαίνονται οι ακόλουθες αντικοινοτικές εθνικές ρυθμίσεις:

α) Το κοινοτικό καθεστώς της ελεύθερης προηγούμενης δηλώσεως του πλοιοκτήτη για τα δρομολόγια που επιθυμεί να πραγματοποιήσει έχει, κατά την ενσωμάτωσή του στο εθνικό δίκαιο, μετατραπεί σε καθεστώς προηγούμενης κρατικής εγκρίσεως.

β) Μέσω των επιβαλλόμενων κρατικών τροποποιήσεων των δηλώσεων των πλοιοκτητών το καθεστώς της ελεύθερης επιλογής δρομολογίου καθίσταται καθεστώς κρατικά επιβαλλόμενης δρομολογήσεως, δίχως ουσιαστική δυνατότητα διαπραγματεύσεως εκ μέρους των πλοιοκτητών.

γ) Οι τρεις ρυθμιζόμενες από τον ειδικό νόμο -και όχι από το Κοινοτικό Δίκαιο- διαδικασίες, ήτοι η διαδικασία της τακτικής αναθέσεως (πρώτο στάδιο), η διαδικασία συνάψεως συμβάσεως δημόσιας υπηρεσίας δια προσκλήσεως ενδιαφέροντος (δεύτερο στάδιο) και η προκήρυξη μειοδοτικού διαγωνισμού (τρίτο στάδιο) προβλέπονται, κατά τρόπο αόριστο, ως παράλληλες δυνατότητες για το κράτος. Τούτο μπορεί κάλλιστα να οδηγεί σε «φωτογραφικές» προκηρύξεις μειοδοτικών διαγωνισμών, χωρίς να έχουν προηγουμένως εξαντληθεί οι νομικές και πραγματικές δυνατότητες που προσφέρουν τα δύο προηγούμενα στάδια. Τούτο παραβιάζει τις αρχές της ελευθερίας των θαλάσσιων συγκοινωνιών, της μη διακρίσεως, της ισότητας, του ελεύθερου ανταγωνισμού και της αναλογικότητας.

Κατανοούμε ότι η ενέργειά μας αυτή είναι ασυνήθιστη θεωρούμε όμως (και πιστεύουμε ότι θα συμφωνήσετε μαζί μας), ότι δεν μας είχε μείνει άλλη επιλογή.

Ο κλάδος μας είναι αρκετά επιβαρυμένος στα μάτια της κοινής γνώμης και το να δοθεί μεγάλος αριθμός αγόνων γραμμών σε πλοία τύπου ΣΑΟΣ και τύπου Δημητρούλας θα ήταν ένα ακόμη βαρύ πλήγμα.

Περαιτέρω λόγοι ακυρώσεως που αφορούν λεπτομέρειες των ανωτέρω προκηρύξεων θα προβληθούν με δικόγραφο πρόσθετων λόγων, το οποίο θα υποβληθεί τις επόμενες ημέρες. Προβλέπεται, επίσης, να υποβληθεί και σχετική αίτηση αναστολής ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας, προκειμένου να αποτραπεί ενδεχομένως η διενέργεια του διαγωνισμού της 20.10.2008 στη βάση των ως άνω προκηρύξεων.

Οι πρόσθετοι αυτοί λόγοι θα περιλαμβάνουν συγκεκριμένες αναφορές σε φωτογραφικές διατάξεις του διαγωνισμού και συγκεκριμένα παραδείγματα παράλογων και αυθαίρετων προδιαγραφών που θέτει ο διαγωνισμός.

Εκτιμούμε ότι η κατ’ αρχήν προσβολή του συνόλου του ν. 2932/2001 (γνωστού ως νόμου Παπουτσή) και στην συνέχεια η προσβολή του συνόλου της προκήρυξης εξυπηρετούν καλύτερα τους στόχους της Ένωσης και θα είναι από άποψη διαδικασίας πιό αποτελεσματικές.

Αναφέρουμε κατωτέρω κάποια παραδείγματα από διατάξεις που αναφέρονται στις προκηρύξεις και αφήνουμε στην κρίση σας το αν είναι παράλογες ή όχι, αυθαίρετες ή όχι και φωτογραφικές ή όχι.

Α. Γραμμή 24 στην προκήρυξη του ΥΕΝΑΝΠ / ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ

Α) ΣΥΡΟΣ-ΤΗΝΟΣ-ΑΝΔΡΟΣ και επιστροφή. Ένα (1) δρομολόγιο την εβδομάδα.

Β) ΣΥΡΟΣ-ΚΥΘΝΟΣ-ΚΕΑ-ΛΑΥΡΙΟ και επιστροφή. Το τμήμα ΚΕΑ –ΛΑΥΡΙΟ δεν επιδοτείται. Ένα (1) δρομολόγιο την εβδομάδα.

Γ) ΣΥΡΟΣ-ΠΑΡΟΣ-ΝΑΞΟΣ- ΔΟΝΟΥΣΑ-ΑΙΓΑΙΑΛΗ- ΚΑΤΑΠΟΛΑ-ΚΟΥΦΟΝΗΣΙ- ΣΧΟΙΝΟΥΣΑ-ΗΡΑΚΛΕΙΑ-ΝΑΞΟΣ- ΠΑΡΟΣ-ΣΥΡΟΣ Δύο (2) δρομολόγια την εβδομάδα.

Το ένα (1) δρομολόγιο θα εκτελείτε (sic) ως εξής: ΣΥΡΟΣ-ΠΑΡΟΣ-ΝΑΞΟΣ-ΗΡΑΚΛΕΙΑ- ΣΧΟΙΝΟΥΣΑ-ΚΟΥΦΟΝΗΣΙ- ΚΑΤΑΠΟΛΑ-ΑΙΓΙΑΛΗ-ΔΟΝΟΥΣΑ- ΝΑΞΟΣ-ΠΑΡΟΣ-ΣΥΡΟΣ Δωρεάν μετακίνηση των κατοίκων της Δονούσας, Κουφονησίου, Σχοινούσας και Ηράκλειας από και προς Νάξο σύμφωνα με τις προϋποθέσεις της παραγράφου 45 του Παραρτήματος Ι.

Δ)ΣΥΡΟΣ-ΠΑΡΟΣ-ΝΑΞΟΣ- ΦΟΛΕΓΑΝΔΡΟΣ-ΣΙΚΙΝΟΣ-ΙΟΣ- ΘΗΡΑΣΙΑ-ΘΗΡΑ-ΑΝΑΦΗ και επιστροφή. Ένα (1) δρομολόγιο την εβδομάδα. Δωρεάν μετακίνηση των κατοίκων της Φολεγάνδρου και Σικίνου από και προς Ιο και της Ανάφης και Θηρασιάς από και προς Θήρα σύμφωνα με τις προϋποθέσεις της παραγράφου 45 του Παραρτήματος Ι.

Ε. ΣΥΡΟΣ-ΝΑΞΟΣ-ΙΟΣ-ΘΗΡΑ- ΣΙΚΙΝΟΣ-ΦΟΛΕΓΑΝΔΡΟΣ- ΚΙΜΩΛΟΣ-ΜΗΛΟΣ και επιστροφή. Ένα (1) δρομολόγιο την εβδομάδα. Δωρεάν μετακίνηση των κατοίκων της Σικίνου, Φολεγάνδρου και από και προς Ίο και της Κιμώλου από και προς Μήλο σύμφωνα με τις προϋποθέσεις της παραγράφου 45 του Παραρτήματος Ι.

Σημείωση: Για τις γραμμές 24Α-24Δ θα γίνει ενιαία προσφορά με χωριστό μίσθωμα για κάθε γραμμή. Γίνονται δεκτά μόνο πλοία κατηγορίας 1 ή 2 ή 3.

Και θέτουμε στην κρίση σας τα εξής:

Στον διαγωνισμό του Ιουνίου 2008, ο Φ. Μανούσης της ΣΑΟΣ ΑΝΕΣ είχε καταθέσει προσφορά για την γραμμή αυτή.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του τύπου, μαζί με τα διάφορα έγγραφα του διαγωνισμού είχε υποβάλει στον διαγωνισμό του Ιουνίου 2008 και ψευδή δήλωση σε σχέση με οφειλή της εταιρείας του για επίναυλο, οπότε με βάση τα αναφερόμενα στην ίδια την προκήρυξη (παράγραφος 27) θα έπρεπε να έχει αποκλεισθεί από τον αρχικό διαγωνισμό.

Ο ίδιος διέψευσε τα δημοσιεύματα δηλώνοντας ότι η οφειλή της εταιρείας του αφ’ ενός μεν ήταν μικρή, αφ’ ετέρου δε είχε ήδη διακανονισθεί οπότε δεν υπήρχε καμμία ληξιπρόθεσμη οφειλή. Το θέμα πάντως με την υπαρκτή ή ανύπαρκτη οφειλή δημιουργήθηκε και ο κ. Μανούσης ακούστηκε ότι αποκλείσθηκε από τον διαγωνισμό.

Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, ο κ. Μανούσης φέρεται να δήλωσε ότι δεν τον ενδιέφερε που αποκαλύφθηκε ότι κατέθεσε ψευδή δήλωση για την πληρωμή του επίναυλου διότι θα ξανασυμμετείχε στον διαγωνισμό με περισσότερα χρήματα.

Δεδομένου ότι η γραμμή στην οποία συμμετείχε η εταιρεία του κ. Μανούση με το Ε/Γ-Ο/Γ ΣΑΟΣ ΙΙ πράγματι αναφέρεται στον νέο διαγωνισμό του Υπουργείου Αιγαίου με αυξημένο μίσθωμα κατά 10,2 εκ. ευρώ, τίθενται τα ακόλουθα ερωτήματα:

α) γιατί αυξήθηκε το μίσθωμα ενώ υπήρχε μειοδότης στον προηγούμενο διαγωνισμό με την προηγούμενη τιμή, ειδικά όταν οι τιμές των καυσίμων έχουν μειωθεί κατά 15% απο την διεξαγωγή του προηγούμενου διαγωνισμού;

β) Μήπως ο κ. Μανούσης είχε τελικά κάποιο λόγο να σκηνοθετήσει την «ψευδή δήλωση» και την «αποβολή» του από τον αρχικό διαγωνισμό;

γ) πώς μπορούσε να γνωρίζει ότι επρόκειτο να αυξηθεί το μίσθωμα;

Εν πάσει περιπτώσει, γιατί δημιουργήθηκε αυτή η γραμμή? Βάση ποιών στοιχείων / μελετών ? Τι εξυπηρετεί να υπάρχουν 2 πανομοιότυπες επιδοτούμενες άγονες γραμμές με ίδια μισθώματα (αναφερόμαστε στις γραμμές 19 & 24)?

Γιατί αποκλείονται πλοία των κατηγοριών 4 & 5?

Ποιό το νόημα του να πρέπει να κατατεθεί ενιαία προσφορά για τις γραμμές 24Α έως 24Δ και ξεχωριστή προσφορά για την 24Ε? Ποιόν εξυπηρετεί αυτή η παράδοξη ρύθμιση;

Β. Γραμμή 11 στην προκήρυξη του ΥΕΝΑΝΠ / ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ – Εξυπηρετούνταν στο παρελθόν απο τον κ. Γερ. Αγούδημο (GA FERRIES)

ΡΟΔΟΣ-ΜΕΓΙΣΤΗ (ΚΑΣΤΕΛΛΟΡΙΖΟ) και επιστροφή.

Ένα (1) δρομολόγιο την εβδομάδα σε συνέχεια δρομολογίου Ε/Γ-Ο/Γ πλοίου από ΠΕΙΡΑΙΑ.

Δωρεάν μετακίνηση των κατοίκων της Μεγίστης από και προς Ρόδο σύμφωνα με τις προϋποθέσεις της παραγράφου 45 του Παραρτήματος Ι

ΚΑΤ. 1: 30.450

ΚΑΤ. 2: 28.350

ΚΑΤ. 3: 26.250

ΚΑΤ. 4: 21.000

-Για το αρχικό πλοίο.

-Για το νέο πλοίο, όπως Κατηγορίες 1 ή 2 αναπροσαρμοσμένο τιμαριθμικά και διορθωμένο βάσει της ρήτρας καυσίμου

ΚΑΤ 5: 21.000

Ένα (1) Ε/Γ-Ο/Γ ΠΛΟΙΟ

Β. Το πλοίο να έχει κατ΄ελάχιστο τα παρακάτω χαρακτηριστικά

(α) Μεταφορική ικανότητα σε επιβάτες 300 (χειμώνα)- 600 (θέρος).

(β) Επιφάνεια για φόρτωση παντός τύπου οχημάτων 1000 τ.μ εκ των οποίων 300 τ.μ για φόρτωση Φ/Γ οχημάτων.

(γ) Ολικό μήκος 100 μ.

70 ΝΑΥΤΙΚΑ ΜΙΛΙΑ είναι η απόσταση μεταξύ ΡΟΔΟ – ΜΕΓΙΣΤΗ (ΚΑΣΤΕΛΛΟΡΙΖΟ)

οπότε υπολογίζεται η παρακάτω επιδότηση ανά μίλι και ανά κατηγορία ως εξής:

ΚΑΤ.1: € 218 ΚΑΤ.2: € 203 ΚΑΤ.3: € 188 ΚΑΤ.4: € 150

Και θέτουμε στην κρίση σας τα εξής:

Το δρομολόγιο αυτό αναφέρεται ως συνέχεια του δρομολογίου από Πειραιά. Δεν είναι κατανοητό γιατί τίθεται ο περιορισμός αυτός. Δηλαδή γιατί να μην μπορεί κάποιος να κάνει μόνο την διαδρομή αυτή; Γιατί να μην μπορεί κάποιος να κάνει το δρομολόγιο Θεσσαλονίκη Ρόδος και μετά να επιδοτείται μέχρι την Μεγίστη; Θεωρούμε ότι φωτογραφίζεται πλοίο που εκτελεί το δρομολόγιο Πειραιάς Ρόδος και έχει τα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, δηλαδή πλοίο της GA Ferries.

Παρατηρούμε ότι η επιδότηση ανά μίλι του συμβατικού πλοίου είναι πολύ υψηλότερη (τριπλάσια) σε σχέση με την επιδότηση ανά μίλι με ταχύπλοο για ακριβώς το ίδιο δρομολόγιο (γραμμή 10).

Επίσης η επιδότηση αυτή στην κατηγορία 5 είναι 150 ευρώ δηλαδή υψηλότερη από την επιδότηση κατηγορίας 1 (καινούρια πλοία) για όλες τις υπόλοιπες γραμμές.

Όπως προκύπτει και από τον παρακάτω πίνακα, το ποσό της αποζημίωσης ανά μίλι ορίζεται αυθαίρετα:

Επιδότηση ανά μίλι - προκήρυξη του ΥΕΝΑΝΠ / ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ

ΓΡΑΜΜΗ ΚΑΤ. 1 ΚΑΤ. 2 ΚΑΤ. 3 ΚΑΤ. 41 140 € 131 € 121 € 97 €

2 117 € 109 € 101 € 81 €

10 72 €

11 218 € 203 € 188 € 150 €

12 162 € 162 €

13 143 € 143 €

15 103 € 143 € 132 € 106 €

16 157 € 146 € 135 € 108 €

19 Α 98 € 91 € 85 € 68 €

19 Β 100 € 93 € 86 € 69 €

19 Γ 64 € 59 € 55 € 44 €

19 Δ 94 € 87 € 81 € 65 €

20 Α 100 € 93 € 86 € 69 €

20 Β 112 € 104 € 96 € 77 €

20 Γ 115 € 107 € 99 € 80 €

20 Δ 98 € 91 € 85 € 68 €

24 Α 98 € 91 €

24 Β 100 € 93 €

24 Γ 64 € 59 €

24 Δ 93 € 87 €

24 Ε 102 € 95 €

Γ. Γραμμή 5 στην προκήρυξη του ΥΕΝΑΝΠ / ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΘΑΛΑΣΣΙΩΝ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΩΝ σε σχέση με την Γραμμή 2 στην προκήρυξη του ΥΕΝΑΝΠ / ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ

Οι γραμμές αυτές αφορούν δύο παρόμοια δρομολόγια. Και ενώ θα ανέμενε κανείς οι ζητούμενες προδιαγραφές των πλοίων να είναι παρόμοιες, δεν είναι έτσι. Τα χαρακτηριστικά των πλοίων έχουν τεράστιες διαφορές και στην γραμμή 5 του ΥΕΝΑΝΠ/ΔΘΣ αποκλείονται πλοία κατηγοριών 1, 2, 3, και 4 χωρίς κανένα λόγο, πολλώ μάλλον βάσιμο λόγο.

Έχουμε ακούσει τον Νομάρχη κ. Ψωμιάδη πολλές φορές να αναφέρει ότι η Θεσσαλονίκη δεν είναι άγονη γραμμή αλλά με τέτοιου είδους αντιμετώπιση απο το αρμόδιο Υπουργείο εκτιμούμε ότι ακριβώς αυτό θα συμβεί όταν τίθεται υποχρεωτικό χαρακτηριστικό η δυνατότητα μεταφοράς μόλις 450 ατόμων κατά την υψηλή περίοδο στη γραμμή ΘΕΣ/ΝΙΚΗ – ΣΠΟΡΑΔΕΣ – ΚΥΚΛΑΔΕΣ –ΗΡΑΚΛΕΙΟ από το ΥΕΝΑΝΠ ενώ η Γενική Γραμματεία Αιγαίου θέτει υποχρεωτικό χαρακτηριστικό την δυνατότητα μεταφοράς τουλάχιστον 900 ατόμων στη γραμμή ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ-ΣΙΓΡΙ-ΧΙΟΣ- ΚΑΡΛΟΒΑΣΙ

Εδώ δηλαδή παρατηρούμε το φαινόμενο, αντί να επιδοτείται ένα πλοίο κατάλληλο για την γραμμή, να επιδοτείται ένα πλοίο το οποίο είναι ακατάλληλο και δεν πρόκειται να λύσει το πρόβλημα που υπάρχει στην γραμμή.

Γραμμή 5 ΥΕΝΑΝΠ / ΔΙΕΘΥΝΣΗ ΘΑΛΑΣΣΙΩΝ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΩΝ. ΘΕΣ/ΝΙΚΗ – ΣΠΟΡΑΔΕΣ – ΚΥΚΛΑΔΕΣ -ΗΡΑΚΛΕΙΟ

Μισθούμενο τμήμα: ΘΕΣ/ΝΙΚΗ – προσέγγιση σε τουλάχιστον δύο νησιά των ΣΠΟΡΑΔΩΝ –προσέγγιση σε τουλάχιστον δύο νησιά των ΚΥΚΛΑΔΩΝ - ΗΡΑΚΛΕΙΟ και επιστροφή ως ακολούθως :

α) Ένα (01) δρομολόγιο την εβδομάδα από 01/04/2009 μέχρι 31/10/2009 καθ’ όλη τη διάρκεια της δρομολογιακής περιόδου

β) Ένα (01) δρομολόγιο την εβδομάδα για το χρονικό διάστημα από 15/06/2009 μέχρι 13/09/2009. Ημέρες εξυπηρέτησης μετά από σύμφωνη γνώμη ΥΕΝΑΝΠ/ΔΘΣ.

Με υποχρεωτική προσέγγιση νήσου Σύρου.

Υποχρέωση:

α) για την εκτέλεση ενός (01) μη επιδοτούμενου δρομολογίου στην γραμμή Θεσσαλονίκη –Σποράδες, από 15/06/2009 μέχρι 13/09/2009 η οποία παύει να υφίσταται εφόσον τα δρομολόγια της εν λόγω γραμμής καλυφθούν με δήλωση ελεύθερης δρομολόγησης, και

β) την εκτέλεση ενός (01) μη επιδοτούμενου δρομολογίου στην γραμμή «ΠΕΙΡΑΙΑΣ – ΚΥΘΝΟΣ- ΣΕΡΙΦΟΣ – ΣΙΦΝΟΣ – ΚΙΜΩΛΟΣ – ΜΗΛΟΣ » με το ίδιο ή άλλο πλοίο για την χρονική περίοδο ακινησίας του Ε/Γ-Ο/Γ πλοίου που εξυπηρετεί την εν λόγω γραμμή, η οποία παύει να υφίσταται εφόσον τα δρομολόγια της εν λόγω γραμμής καλυφθούν με δήλωση ελεύθερης δρομολόγησης. Ημέρες εξυπηρέτησης μετά από σύμφωνη γνώμη ΥΕΝΑΝΠ/ΔΘΣ. Το πλοίο θα εκτελεί δρομολόγια σε ακτοπλοϊκές γραμμές τουλάχιστον για δέκα μήνες.

Επιδότηση:

Κατηγορία 5: 46.000,00 €

(Η παρούσα δρομολογιακή γραμμή επιδοτείται για το χρονικό διάστημα μέχρι 31/10/2009 )

Β. Τα πλοία να πληρούν κατ ’ ελάχιστον τα παρακάτω στοιχεία:

i) Να έχουν μεταφορική ικανότητα τουλάχιστον 300 (χειμώνα) - 450 (θέρους) επιβατών.

ii) Να έχουν επιφάνεια για φόρτωση Ι.Χ.Ε. οχημάτων μεγαλύτερη ή ίση από 600 τ.μ. Στην επιφάνεια αυτή να είναι δυνατή η φόρτωση Φ/Γ οχημάτων τουλάχιστον 400τ.μ.

iii) Να έχουν ολικό μήκος άνω των 100 μ.

iv) Να διαθέτουν εκατό (100) κλίνες.

Εκτός από τα παραπάνω, θέτουμε στην κρίση σας και τα εξής για την συγκεκριμένη γραμμή:

Επιδοτείται δηλαδή η προσέγγιση σε δύο νησιά των Κυκλάδων και δύο των Σποράδων τα οποία δεν ορίζονται (ορίζεται μόνον η Σύρος). Δηλαδή ο πλοιοκτήτης θα πηγαίνει σε όποιο νησί θέλει κάθε φορά; Ποιά οικονομοτεχνική μελέτη κατέληξε σε αυτό το συμπέρασμα;

Η επιδότηση δίδεται για περίοδο επτά μηνών αλλά το πλοίο πρέπει να εκτελεί δρομολόγια για δέκα μήνες. Τους υπόλοιπους τρεις μήνες θα κάνει δρομολόγια χωρίς επιδότηση;

Και τα παράδοξα δεν σταματούν εδώ. Υπάρχει υποχρέωση εκτέλεσης ενός ακόμη δρομολογίου την εβδομάδα για το χρονικό διάστημα από 15/06/2009 μέχρι 13/09/2009. Υπάρχει όμως ταυτόχρονα και η υποχρέωση για το ίδιο διάστημα να εκτελείται το ίδιο δρομολόγιο χωρίς επιδότηση. Η υποχρέωση αυτή παύει εάν καλυφθεί η γραμμή με δήλωση ελεύθερης δρομολόγησης. Μόνο που δεν ορίζεται πότε πρέπει να καλυφθεί ...

Και αν θεωρείται πιθανό ή αναμενόμενο να καλυφθεί η γραμμή με δήλωση ελεύθερης δρομολόγησης τότε γιατί συμπεριλαμβάνεται στην προκήρυξη; Μήπως κατόπιν συνεννοήσεως; Και ποιός θα κάνει δεκτή την (προφανώς εκπρόθεσμη) δήλωση δρομολόγησης; Μήπως η ίδια υπηρεσία που συνέταξε, δημοσίευσε και υποστήριξε την προκήρυξη;

Για την περίοδο ακινησίας του πλοίου αυτού, πρέπει να αντικατασταθεί από άλλο, το οποίο όμως δεν θα κάνει το δρομολόγιο του πλοίου που αντικαθιστά αλλά κάποιο άλλο δρομολόγιο, τελείως διαφορετικό. Εκτιμούμε ότι θα είχε μεγάλο ενδιαφέρον να δούμε την μελέτη που κατέληξε στο συμπέρασμα αυτό

Και όλα τα παραπάνω πρέπει να γίνουν αποκλειστικά από πλοίο κατηγορίας πέντε. Για κάποιο λόγο τον οποίο εμείς δεν ξέρουμε αλλά (αν υπάρχει) προφανώς τον ξέρει ο συντάκτης της προκήρυξης, πλοία μικρότερης ηλικίας δεν μπορούν να εκτελέσουν την γραμμή αυτή.

Γραμμή 2 ΥΕΝΑΝΠ / ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ-ΣΙΓΡΙ-ΧΙΟΣ- ΚΑΡΛΟΒΑΣΙ ΣΑΜΟΥ- ΚΑΛΥΜΝΟΣ-ΚΩΣ-ΡΟΔΟΣ και επιστροφή.

Ένα (1) δρομολόγιο την εβδομάδα τη θερινή περίοδο από 1η Ιουνίου έως 30 Σεπτεμβρίου εκάστου έτους με αναχώρηση από Θεσσαλονίκη κάθε Παρασκευή.

Επιδότηση:ΚΑΤ.1 :101.500 ΚΑΤ.2: 94.500 ΚΑΤ.3 :87.500 ΚΑΤ.4 :70.000 -

Για το αρχικό πλοίο. –

Για το νέο πλοίο, όπως Κατηγορίες 1 ή 2 αναπροσαρμοσμένο τιμαριθμικά και διορθωμένο βάσει της ρήτρας καυσίμου

ΚΑΤ 5: 70.000

Α. Ένα (1) Ε/Γ-Ο/Γ ΠΛΟΙΟ

Β. Το πλοίο να έχει κατ΄ελάχιστο

Τα παρακάτω χαρακτηριστικά

(α) Μεταφορική ικανότητα σε επιβάτες 900 (θέρος)

(β) Επιφάνεια για φόρτωση παντός τύπου οχημάτων 1500 τετρ. μέτρα εκ των οποίων 1000 τετραγ. μέτρα για φόρτωση Φ/Γ οχημάτων

(γ) Ολικό μήκος των 120 μ.

(δ)Κλίνες επιβατών 300

Εκτός από τα γενικά σχόλια για την αρμονία μεταξύ των δύο προκηρύξεων, επισημαίνουμε και τα κατωτέρω:

Η γραμμή αυτή επιδοτείται για τέσσερεις μήνες, οι οποίοι μάλιστα είναι οι μήνες της υψηλής περιόδου. Μάλλον το αντίθετο έπρεπε να γίνεται και όχι αυτό, δηλαδή να επιδοτείται η γραμμή την χαμηλή περίοδο και να μην επιδοτείται την υψηλή περίοδο. Πώς έχει υπολογίσει η οικονομοτεχνική μελέτη ότι θα καλυφθεί η γραμμή χωρίς επιδότηση και χωρίς κίνηση επί έξι μήνες;

Πέρα από αυτό, πώς θα καλυφθεί η υποχρέωση δεκάμηνης δρομολόγησης την οποία οι υπηρεσίες του Υπουργείου σπεύδουν να επιβάλλουν σε όλα τα πλοία;

Σημειωτέον ότι το μίσθωμα για την γραμμή αυτή έχει αυξηθεί κατά 27% περίπου από τον Μάϊο.

Κατά την άποψή μας αυτά είναι μερικά παραδείγματα φωτογραφικών και μη ορθολογικών διατάξεων.

Θα μπορούσαμε να αναφέρουμε πολλά ακόμη, πιστεύουμε ότι δεν έχει νόημα να σας κουράσουμε με λεπτομέρειες και γι αυτό δεν συνεχίζουμε την λίστα.

Με βάση αυτά, θεωρούμε ότι οι δύο προκηρύξεις που είδαν το φως της δημοσιότητας πρόσφατα πάσχουν σε πολλά σημεία και υπάρχουν βάσιμοι λόγοι που μπορούν να οδηγήσουν στην ακύρωσή τους.

πηγή:aegaio

Link to comment
Share on other sites

Απαντήσεις Γ.Γ. ΥΕN καθηγητή Ι.Τζωάννου και Χρ. Κουρούση σε δηλώσεις του Προέδρου της Ε.Ε.Α.

24/9/2008

Αναφορικά με τις αιτιάσεις της Ένωσης Επιχειρήσεων Ακτοπλοΐας (ΕΕΑ) και τις σημερινές δηλώσεις του προέδρου της, κ. Απόστολου Βεντούρη, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, καθηγητής κ. Ιωάννης Τζωάννος και ο Γενικός Γραμματέας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Χρήστος Κουρούσης έκαναν τις εξής δηλώσεις:

Ιωάννης Τζωάννος:

«Τα όσα ισχυρίστηκε εκ νέου σήμερα ο πρόεδρος της Ένωσης Επιχειρήσεων Ακτοπλοΐας, κ. Απόστολος Βεντούρης έχουν απαντηθεί από εμένα στο πολύ πρόσφατο παρελθόν. Υπενθυμίζω λοιπόν, για μια ακόμη φορά, πως προτεραιότητα για το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής είναι η κάλυψη των συγκοινωνιακών αναγκών των νησιών με συνεχή ποιοτική αναβάθμιση των προσφερόμενων υπηρεσιών.

Για να επιτευχθούν τα παραπάνω, γίνεται με διαφανείς διαδικασίες και υπό το φως της δημοσιότητας, διαβούλευση σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, στο Συμβούλιο Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών (Σ.Α.Σ.) βάσει των προτάσεων τοπικών φορέων από διάφορες περιοχές της χώρας και χρηστών.

Στο Σ.Α.Σ. συμμετέχουν, όπως είναι γνωστό, με δικαίωμα ψήφου εκτός από τους Γενικούς Γραμματείς του Υπουργείου και άλλους υπηρεσιακούς παράγοντες, εκπρόσωποι της νομαρχιακής και δημοτικής αυτοδιοίκησης (ΕΝΑΕ, ΚΕΔΚΕ), των ναυτεργατών (ΠΝΟ), του Ναυτικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, των ναυτικών πρακτόρων, του συνδικάτου χερσαίων εμπορευματικών μεταφορών αλλά και εκπρόσωπος της Ένωσης Επιχειρήσεων Ακτοπλοΐας.

Μάλιστα για τους διαγωνισμούς που επαναπροκηρύχθηκαν υπήρξε από την 1η Ιουλίου 2008, ομόφωνη απόφαση του ΣΑΣ, στο οποίο όπως είναι φυσικό συμμετείχε και ψήφισε θετικά εκπρόσωπος της ΕΕΑ.

Υπενθυμίζω επίσης πως οι διαγωνισμοί για τις άγονες γραμμές, οι οποίοι είναι μειοδοτικοί, αποστέλλονται πρώτα στην εφημερίδα των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, προς γνώση όλων των εταιριών σε ευρωπαϊκό επίπεδο και ακολούθως δημοσιεύονται στον ελληνικό τύπο. Αυτά για την αποκατάσταση της αλήθειας.»

Χρήστος Κουρούσης:

«Χρέος της πολιτείας είναι να διασφαλίζει την απρόσκοπτη εξυπηρέτηση των νησιωτών προστατεύοντας το δημόσιο συμφέρον, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Τα πλοία υπάρχουν και θα υπάρχουν για την εξυπηρέτηση αυτού του σκοπού.

Όλες οι διαδικασίες είναι ανοιχτές, νόμιμες, με διαφάνεια, αξιοκρατία και δημοκρατική συλλογικότητα.

Οι διαγωνισμοί των αγόνων γραμμών της 20ης Οκτωβρίου είναι επαναληπτικοί, ανοιχτοί, διεθνείς, μειοδοτικοί διαγωνισμοί σύμφωνα με την ευρωπαϊκή και την εθνική νομοθεσία και δημοσιεύονται τόσο στον ελληνικό τύπο, όσο και στην εφημερίδα των ευρωπαϊκών κοινοτήτων.

Το Συμβούλιο Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών της 1ης Ιουλίου, όπου συμμετείχε θεσμικά, όπως πάντα, ο εκπρόσωπος της Ένωσης Επιχειρήσεων Ακτοπλοΐας, ομόφωνα εισηγήθηκε, με σύμφωνη γνώμη των τοπικών κοινωνιών, την επαναπροκύρηξη του επαναληπτικού διαγωνισμού των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών, με τους ίδιους όρους και τα ίδια χαρακτηριστικά των πλοίων, ως όφειλε να γίνει.

Πάγια θέση του Υπουργείου είναι να μην παρεμβαίνει σε ανταγωνισμούς, κόντρες, προστριβές, διενέξεις και αποχωρήσεις ακτοπλοϊκών εταιρειών από την Ένωση Ακτοπλόων. Τις ίδιες αποστάσεις κρατάμε από επιχειρηματικά σχέδια και συμφέροντα.

Η συμμετοχή μας είναι θεσμική και ουσιαστική. Σε ανυπόστατες ύβρεις και αόριστες συκοφαντίες, επιφυλάσσομαι κάθε δικαιώματος μου.»

Πηγή: www.marinews.gr

Βαρύτατη κατηγορία κατά του υφυπουργού Πάνου Καμένου για στημένη προκήρυξη στις άγονες γραμμές, διατύπωσε σε γεύμα εργασίας με τους ναυτιλιακούς συντάκτες ο πρόεδρος της ΕΕΑ Απόστολος Βεντούρης.

Όπως είπε ο ίδιος ο κ. Βεντούρης, ο υφυπουργός ένα μήνα πριν προκηρυχθούν οι διαγωνισμοί για τις άγονες γραμμές, είχε επικοινωνήσει με τον δήμαρχο της Κάσου ή της Καρπάθου (δεν θυμόταν ακριβώς) και του είπε ότι κανόνισε να πάει στη γραμμή τους το πλοίο ΔΙΑΓΟΡΑΣ.

Σύμφωνα με τον κ. Βεντούρη, όταν ανακοινώθηκαν οι τελευταίες προκηρύξεις, στο δρομολόγιο Πειραιά – Κάσου – Καρπάθου- Ηρακλείου δεν υπήρχε η υποχρεωτική 5η κατηγορία πλοίων, ενώ περιελάμβανε φωτογραφικές διατάξεις που ευνοούσαν το πλοίο ΔΙΑΓΟΡΑΣ της Blue Star.

Σύμφωνα πάντα με τον κ. Βεντούρη, το υπουργείο Ναυτιλίας διόρθωσε εκ των υστέρων την προκήρυξη μετά από έντονες διαμαρτυρίες της ΛΑΝΕ.

Πάντως, ο υφυπουργός Ναυτιλίας με τον οποίο ο ΣΚΑΪ επικοινώνησε, υποστήριξε ότι στο συγκεκριμένο σημείο υπήρξε ένα τυπογραφικό λάθος, καθώς υπήρχαν στοιχεία για τη 5η κατηγορία πλοίων αλλά απουσίαζε ο τίτλος: 5η κατηγορία.

Επίσης ο κ. Γαλανάκης της ΛΑΝΕ με τον οποίον ο ΣΚΑΪ επίσης επικοινώνησε, αν και επέμενε ότι η προκήρυξη έγινε για να ευνοηθεί το πλοίο ΔΙΑΓΟΡΑΣ ωστόσο, παραδέχθηκε ότι καμία προκήρυξη δεν είναι έγκυρη εάν δεν περιλαμβάνει και την 5η κατηγορία.

Πάντως, κύκλοι του ΥΕΝ διέρρευσαν ότι ο υφυπουργός προτίθεται να υποβάλει αγωγή για συκοφαντική δυσφήμιση κατά του κ. Βεντούρη.

Επίσης σύμφωνα με πληροφορίες, τη θέση του διαχώρισε ο κ। Γιάννης Βαρδινογιάννης, ο οποίος απέρριψε τα όσα αναφέρθηκαν από τον κ. Βεντούρη περί φωτογραφικών διατάξεων στις προκηρύξεις των άγονων γραμμών.

πηγή σκάι

Edited by proud_ionian
Link to comment
Share on other sites

Απάντηση στα όσα του καταμαρτυρεί ο πρόεδρος της ΕΕΑ, Απ.Βεντούρης έδωσε μέσω επικοινωνίας του με το Marinews.gr ο Γεράσιμος Αγούδημος

<Παρ’ όλο που το κανάλι MEGA μου είχε υποσχεθεί ότι θα με έβγαζε, σήμερα, το πρωϊ για να κάνω παρέμβαση στην πρωϊνή εκπομπή του σταθμού, παρ’ όλο που περίμενα από τις 07.00 το πρωϊ και τις επανειλημμένες μου κλήσεις, μάταια περίμενα. Και ακούσαμε τον μονόλογο του κου Βεντούρη που έλεγε ότι το 70% των επιδοτήσεων του 2008 τις πήραμε εγώ με την G.A.Ferries και μία άλλη εταιρεία. Εγώ με έξι πλοία , συμπεριλαμβανομένων του ε/γ-ο/γ Ροδάνθη και του ε/γ-ο/γ Μαρίνα, πήρα επιδότηση που ήταν πέντε εκατ.ευρώ. Δηλαδή ούτε το 8% των συνολικών επενδύσεων εν αντιθέσει με τον κο Βεντούρη που με δύο πλοία μήκους 70 μέτρων και ταχύτητα 13 μιλίων πήρε συνολικές επιδοτήσεις που υπερβαίνουν τα 5 εκατ.ευρώ> και προσέθεσε:

< Εν πάσει περιπτώσει σε οποιονδήποτε σταθμό θέλει ο κος Βεντούρης να βγούμε πρόσωπο με πρόσωπο να πούμε την αλήθεια στο επιβατικό κοινό και στους νησιώτες της πατρίδας μας. Και επίσης του συστήνω άλλη φορά να μην χρησιμοποιεί εταιρείες που δεν είναι μέλη της Ένωσης του>.

πηγή:http://www.marinews.gr

Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα

Όλα καλά λοιπόν με τις διαδικασίες των διαγωνισμών για τις άγονες γραμμές. Όλα μέσα στα πλαίσια που έχει αποφασίσει να ακλουθήσει η πολιτεία.

Τότε γιατί είναι όλοι δυσαρεστημένοι? Οι μεν πλοιοκτήτες (ή κάποιοι τέλος πάντων από αυτούς) ότι είναι στημένοι, οι τοπικές κοινωνίες έξαλλες μιας και πλοία (και πολλά εκατομμύρια) ακούν και τελικά πλοία δεν βλέπουν.

Επιπλέον ποτέ δεν έγινε γνωστό τι γίνεται στις περιπτώσεις, και τώρα τελευταία είναι μπόλικες, που για χ λόγους η όποια σύμβαση δεν τηρείται. Υπάρχουν ρήτρες? Εισπράτονται αυτές? Γίνεται κατάπτωση των εγγυητικών?

Αναφέρω τα παραπάνω μιας και ειδικά εφέτος είδαμε αρκετά από τα πλοία που είχαν αναλάβει την πραγμάτωση τέτοιων δρομολογίων να κοσμούν για μακρά χρονικά διαστήματα διάφορα λιμάνια ακίνητα και σβηστά.

Πληρώνει κανείς ή απλώς είμαστε χαρούμενοι γιατί δεν χρειάζεται η εκταμίευση των ποσών από το ούτως ή άλλως ελλειματικό προϋπολογισμό.

Link to comment
Share on other sites

Κατατέθηκε πριν από λίγο αίτηση ασφαλιστικών μέτρων στο Συμβούλιο της Επικρατείας από τους ακτοπλόους, κατά του περιεχομένου των διαγωνισμών των άγονων γραμμών. Την κίνηση αυτή την είχε προ εξαγγείλει ο πρόεδρος της Ένωσης Επιχειρήσεων Ακτοπλοΐας, όταν κατήγγειλε τους διαγωνισμούς και συγκεκριμένα ότι περιέχουν «φωτογραφικές» διατάξεις.

Ουσιαστικά η διαδικασία των διαγωνισμών παίρνει νέα τροπή, καθώς, η συνέχεια είναι άγνωστη.

theseanation.gr

Link to comment
Share on other sites

Κατατέθηκε πριν από λίγο αίτηση ασφαλιστικών μέτρων στο Συμβούλιο της Επικρατείας από τους ακτοπλόους,

theseanation.gr

Νομίζω ότι η σωστή διατύπωση δεν είναι "από τους ακτοπλόους"...αλλά "από ορισμένους ακτοπλόους".
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

×
×
  • Create New...