Jump to content
Shipfriends

Βύθιση εφοδιαστικού πλοίου «Αλφα 1»


Recommended Posts

Δυστηχως δεν εχει ξεκινησει καλα η χρονια πριν λιγο εγινε και αυτο και με 1 νεκρο μαλλον :(http://www.newsit.gr/default.php?pname=Article&art_id=125805&catid=3 , http://www.skai.gr/news/greece/article/196516/vuthistike-efodiastiko-ploio-kai-agnoeitai-nautikos/ , http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22768&subid=2&pubid=63625679 ..............

Link to comment
Share on other sites

όταν το παρέθεσα, αυτό έγραφε. Προφανώς δεν επιβεβαιώθηκε η πληροφορία και ανανεώθηκε το άρθρο.

Ας ελπίσουμε να πάνε όλα καλά

Edited by proud_ionian
Link to comment
Share on other sites

όταν το παρέθεσα, αυτό έγραφε. Προφανώς δεν επιβεβαιώθηκε η πληροφορία και ανανεώθηκε το άρθρο.

Ας ελπίσουμε να πάνε όλα καλά

Το φαντάστηκα.

Και μακάρι να είχες και δίκιο και ο άνθρωπος να ζούσε τώρα. Τουλάχιστον αναβίωσε τον μύθο, οτι ο καπετάνιος πάει μαζί με το καράβι του... τι ανοησία... :( .

Link to comment
Share on other sites

Από πληροφορίες που είχα, ο καπετάνιος κατέβηκε την τελευταία στιγμή να βεβαιωθεί ότι δεν είναι κανένας άλλος μέσα στο πλοίο και απλά δεν πρόλαβε να ανέβει... :( Θερμά συλλυπητήρια στους οικείους του. :( Όντως απ'ότι φαίνεται το πλοίο προσέκρουσε σε ναυάγιο το οποίο προκάλεσε και μεγάλο ρήγμα στο πλοίο γι'αυτό και βυθίστηκε σε ελάχιστο χρόνο.

Ένα από τα ουσιώδη ζητήματα τώρα είναι και η απορρύπανση, καθώς η ποσότητα που υπήρχε στα αμπάρια είναι σημαντική. Ελπίζω να γίνουν τα δέοντα.

Edited by kyr1
Link to comment
Share on other sites

Το όνομα του πλοίαρχου είναι Δημήτρης Φωκιανός με καταγωγη από την Ικαρία και πατέρας τριών παιδιών καπετάνιος, που δεν πρόλαβε να εγκαταλείψει το πλοίο, σύμφωνα με συναδέλφους του.

Πηγη: MARINEWS

Link to comment
Share on other sites

Aν και μικρή σημασία έχει, το πλοίο δεν πήγαινε από τον Πειραιά προς την Ελευσίνα, αλλά μετακινείτο μέσα στον κόλπο, από την ανατολική του πλευρά κοντά στις εγκαταστάσεις της Πετρογκάζ, προς το λιμάνι της Ελευσίνας. Τελευταίο του στίγμα στο ΑIS στις 09.45.

Εδώ το θέμα του πλοίου στο φόρουμ.

Link to comment
Share on other sites

Η ανακοίνωση της Ελληνικής Ακτοφυλακής για τη βύθιση Δ/Ξ «ΑΛΦΑ Ι» Ν.Π. 10296 στην Ελευσίνα

Το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ελευσίνας ενημερώθηκε πρωινές ώρες σήμερα ότι το Δ/Ξ – ΑΝΕΦΟΔΙΑΣΤΙΚΟ «ΑΛΦΑ Ι» Ν.Π. 10296, με πλήρωμα έντεκα (11) ημεδαπούς, βυθίστηκε έξω από το λιμάνι της.

Το Δεξαμενόπλοιο είχε αποπλεύσει σήμερα το πρωί από το αγκυροβόλιο των ΕΛ.ΠΕ. Ασπροπύργου έμφορτο με 1.800 Μ.Τ. fueloilκαι 200 Μ.Τ. marinegasoil(σύμφωνα με την πλοιοκτήτρια εταιρεία) προκειμένου να εφοδιάσει το M/V«FAVOLA» σημαίας Ιταλίας στο αγκυροβόλιο της Ελευσίνας.

Στην περιοχή κατέπλευσαν άμεσα τρία (03) πλωτά Λ.Σ. – ΕΛ.ΑΚΤ. προς παροχή συνδρομής.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν συλλεχθεί μέχρι στιγμής το «ΑΛΦΑ Ι» προσέκρουσε με τα ύφαλα σε υπάρχον ναυάγιο με αποτέλεσμα τη βύθισή του μέχρι το ύψος της πλώρης.

Από την ημιβύθιση δέκα (10) μέλη του πληρώματος περισυνελέγησαν και μεταφέρθηκαν στο λιμάνι της Ελευσίνας από λάντζες της περιοχής ενώ ο 48χρονος Πλοίαρχος εντοπίστηκε νεκρός στην καμπίνα του, μεσημβρινές ώρες σήμερα, από δύτες της Μονάδας Υποβρυχίων Αποστολών Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. και στη συνέχεια η σορός του μεταφέρθηκε στο ΘΡΙΑΣΙΟ Νοσοκομείο.

Ο Α΄ Μηχανικός του πλοίου διεκομίσθη με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο ίδιο Νοσοκομείο για προληπτικούς λόγους, όπου παραμένει νοσηλευόμενος ενώ οι υπόλοιποι είναι καλά στην υγεία τους.

Αποτέλεσμα της βύθισης ήταν να προκληθεί θαλάσσια ρύπανση, έκτασης περίπου 50 τ.μ. μαύρων πετρελαιοειδών και περίπου 2.000 τ.μ. διάσπαρτων αυτοδιαλυόμενων ιριδιζουσών κηλίδων, η οποία αντιμετωπίζεται από ιδιωτικές εταιρείες απορρύπανσης.

Επίσης από ιδιώτες δύτες των εταιρειών απορρύπανσης πραγματοποιήθηκε σφράγιση των επιστομίων για αποφυγή περαιτέρω επέκτασης της ρύπανσης ενώ επίκειται άμεση απάντληση του φορτίου και των καυσίμων κίνησης του πλοίου.

Από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ελευσίνας διενεργείται προανάκριση.

Edited by Panagia Ekatontapiliani
Link to comment
Share on other sites

Συνέχεια ενημέρωσης για βύθιση Δ/Ξ «ΑΛΦΑ Ι» Ν.Π. 10296 στην Ελευσίνα

Πηγή: ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΚΤΟΦΥΛΑΚΗ

Κατά την διάρκεια της ημέρας πραγματοποιήθηκαν έλεγχοι στη περιοχή του ναυαγίου και στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή του κόλπου της Ελευσίνας για εντοπισμό ρύπανσης από πλωτά περιπολικά και αεροσκάφος Λ.Σ. – ΕΛ.ΑΚΤ..

Από τις έρευνες διαπιστώθηκε η ύπαρξη εντός του φράγματος που έχει αναπτυχθεί γύρω από το πλοίο και περιμετρικά αυτού ποσότητες διάσπαρτων μαύρων πετρελαιοειδών και ιριδισμών εκτάσεως περίπου 800 τ.μ., ενώ στη θαλάσσια περιοχή ναυστάθμου Σαλαμίνας η ύπαρξη διάσπαρτων μαύρων πετρελαιοειδών και ιριδισμοί εκτάσεως 1000 τ.μ..

Στην θαλάσσια περιοχή επιχειρούν πλωτά μέσα αναδόχου εταιρείας και πλωτό σκάφος Λ.Σ. –ΕΛ.ΑΚΤ με περισυλλογή των πετρελαιοειδών και χρήση απορροφητικών υλικών, ενώ από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ελευσίνας έχει δοθεί εντολή στην ανωτέρω εταιρεία για την άμεση υποβολή κατάλληλου σχεδίου απάντλησης φορτίου – καυσίμων – λιπαντικών – πετρελαιοειδών μιγμάτων από το Δ/Ξ «ΑΛΦΑ Ι».

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...
Ένα από τα ουσιώδη ζητήματα τώρα είναι και η απορρύπανση, καθώς η ποσότητα που υπήρχε στα αμπάρια είναι σημαντική.

Που βρισκεται το θεμα; εχει ολοκληρωθει η απαντληση των πετρελαιοειδων;

Link to comment
Share on other sites

Χωρίς να είμαι βέβαιος, επειδή τηρείται μεγάλη σιγή ιχθύος ως προς το θέμα, εχτές κάτι πήρε τ αυτί μου ότι ακόμα δεν έχει γίνει κάποια ουσιώδης κίνηση (πέρα από τη σφραγιση του πλοίου που είχε γίνει στην αρχή.) Για τις όποιες ποσότητες διαρρέουν υπάρχει ειδικό σκάφος που μεριμνά. Απ'όσο είχα διαβάσει είχε δωθεί εντολή στην εταιρεία να παρουσιάσει το συντομότερο σχέδιο απάντλησης των πετρελαιοειδών που βρίσκονται στο πλοίο, τώρα για το τι έχει γίνει από τότε δεν έχω ακούσει ούτε και έχω διαβάσει τίποτα. Υποθέτω (και ελπίζω) να υπάρξει σύντομα τόσο κάποια επίσημη ενημέρωση όσο και κάποια δράση...

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Εαν οι πληροφορίες μου ειναι σωστές την απάντληση του φορτίου από το Άλφα Ι ανέλαβε και θα εκτελέσει (αν δεν έχει ήδη εκτελέσει, καθώς αναμένεται στη συνέχεια η εκφόρτωση του φορτιου) το Βlue Crystal. Έτσι, με το πέρας της διαδικασίας αυτής κλείνει ένα ουσιώδες κεφάλαιο αυτής της ιστορίας. Μένει μόνο να μάθουμε (αν το μάθουμε ποτέ) τους λόγους που οδήγησαν σ'αυτό το δυστύχημα που στοίχισε τη ζωή του καπετάνιου του πλοίου...

Link to comment
Share on other sites

Χθες που πέρασα από Ελευσίνα είδα πως νότια της ντάνας που βρίσκεται στα ανοιχτά της νέας μαρίνας της Ελευσίνας υπάρχει πλωτό φράγμα (λογικά από την πρώτη μέρα που συνέβη το δυσάρεστο αυτό συμβάν), και από κοντά το ρυμουλκό ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ και το εφοδιαστικό BLUE CRYSTAL.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Να πούμε για την ιστορία ότι το BLUE CRISTAL τελείωσε και την εκφόρτωση του φορτίου του Αλφα 1. Το έργο της απάντλησης περάτωσε (αν οι πληροφορίες μου είναι σωστές) και έτερο εφοδιαστικό. Μένει να δούμε τι θα γίνει με το ναυάγιο, και πότε θα γίνει (αν γίνει) η ανέλκυσή του για τα περαιτέρω...

Link to comment
Share on other sites

Το έργο της απάντλησης περάτωσε (αν οι πληροφορίες μου είναι σωστές) και έτερο εφοδιαστικό.

Αν και λίγη σημασία έχει, το δεύτερο εφοδιαστικό πρέπει να ήταν το ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ.

Edited by TankerShip
Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες για την απαντληση του φορτιου του πλοιου στις 30 Απριλιου

Από την αρμόδια Διεύθυνση Προστασίας Θαλασσίου Περιβάλλοντος (ΔΙ.Π.ΘΑ.Π) του Αρχηγείου Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής σχετικά με το περιστατικό της βύθισης του εφοδιαστικού Δ/Ξ «ΑΛΦΑ Ι» Ν.Π. 10293, την 05-03-2012 στη θαλάσσια περιοχή κόλπου Ελευσίνας και την εξέλιξη της επιχείρησης απάντλησης φορτίου – καυσίμων, ανακοινώνονται τα ακόλουθα:

Οι εργασίες απάντλησης πετρελαιοειδών μειγμάτων – φορτίου καθώς και καταλοίπων από το υπόψη Δεξαμενόπλοιο, ολοκληρώθηκαν στις 30-04-2012.

Από ιδιωτική εταιρεία ολοκληρώθηκαν οι εργασίες απορρύπανσης της ακτογραμμής του κόλπου Ελευσίνας υπό την εποπτεία / επίβλεψη των οικείων Λιμενικών Αρχών.

Απο το hcg.gr

Edited by polmyt
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...