Jump to content
Shipfriends

Εύβοια (Ν. Πειραιώς 1527)


Recommended Posts

On 2/28/2012 at 10:44 AM, gtogias said:

.......δημοσίευμα της Ελευθερίας στις 13 Απριλίου 1960. Αλήθεια η παντόφλα "Εύβοια" ποια είναι? Μήπως εννοούσε την "Ευβοϊκός" ο συντάκτης ή υπήρχε και άλλη?

Όχι, δεν εννοούσε το ΕΥΒΟΙΚΟΣ. υπήρχε την δεκαετία του '60 τουλάχιστον, παντόφλα με το όνομα ΕΥΒΟΙΑ, μόνο που υπάρχουν ελάχιστα στοιχεία για αυτήν (ένα στοιχείο είναι και αυτό που μας παρέθεσες φίλε gtogias).

post-2102-0-16634700-1330456462_thumb.jp

Ούτε καν αριθμό νηολογίου δεν διαθέτουμε, την στιγμή που είμαστε εις θέσιν να γνωρίζουμε σχεδόν όλους τους αριθμούς νηολογίου των ferries εκείνης της εποχής. Μπορούμε όμως να υποθέσουμε ότι την έχουμε δει τελικά σε φωτογραφία, μιας και παραμένει ακόμα ανεξιχνίαστη η ταυτότητα της παντόφλας που μας είχες παραθέσει σε φωτό πριν λίγο καιρό. Να είναι άραγε αυτή ??? Πολύ πιθανόν.....

Edited by Nick the Greek
Link to comment
Share on other sites

H φωτο που μας ειχε βαλει ο @gtogias ειναι πραγματι το EYBOIA

Πριν αρκετο καιρο απεκτησα την παρακατω φωτο.Ονομα δεν φαινεται,ομως στο πισω μερος γραφει ,F/B ΕΥΒΟΙΑ,οποτε προκειται για αυτη την παντοφλα

Δυστυχως δεν εχω περισσοτερα στοιχεια για τη συγκεκριμενη παντοφλα,αλλα μου στην πλωρη θυμιζει λιγο το ΕΛΕΝΗ  που ειχαμε δει σε αυτο το ποστ .

Η πλωρη δειχνει σχετικα τετραγωνη ενω ειναι λιγο υπερυψωμενη και στα δυο πλοια

ΕΛΕΝΗ 5 Ν.Π 1544..jpg

Edited by polmyt
Link to comment
Share on other sites

  • 4 years later...

Ενα κοντινο πλανο στην υπερκατασκευη της παντοφλας απο πλωρα θα δουμε σημερα

Αλλη μια φωτο που δινει το κλιμα και την χαλαροτητα της εποχης σε ολα τα επιπεδα.Μια μεγαλη παρεα που ποζαρει στο μπαλκονακι ακριβως μπροστα απο τη γεφυρα,ενας πιτσιρικας που διακρινεται μεσα απο αυτη και δυο ανθρωποι στο κεντρικο παραθυρο της γεφυρας ,λογικα ο καπετανιος και αλλος ενας .Προφανως ελαχιστη η ορατοτητα αλλα οκ ,ετσι ηταν τοτε.Εντωμεταξυ ο φωτογραφος πρεπει να εχει ανεβει στην οροφη μαλλον καποιου λεωφορειου μιας και δεν υπαρχει αλλο σημειο που να ειναι στο ιδιο υψος με το deck της γεφυρας.

Ομορφη λεπτομερια η σημαια με το ονομα της παντοφλας.Η αλλη σημαια δεν καταλαβαινω τι ακριβως ειναι

Το αλλο αξιοσημειωτο ειναι πως η φωτογραφια εχει σφραγιδα απο φωτογραφειο της Πατρας.Αναρρωτιεμαι λοιπον αν εκανε καποια εποχη και καποια γραμμη στον Κορινθιακο.Μπορει να αναγνωρισει καποιος τα βουνα και να μας πει τοποθεσια;

Μαθαινουμε και το νηολογιο της που ειναι Πειραιως 1527

Edited by polmyt
Link to comment
Share on other sites

  • polmyt changed the title to Εύβοια (Ν.Πειραιώς 1527)

Αν και τίποτα δεν μπορεί να αποκλειστεί (πολύ περισσότερο για εξήντα χρόνια πίσω), προσωπικά πιστεύω πως βλέπουμε την παντοφλιτσα στην γραμμή της, Ωρωπός - Ερέτρια. Από την Πάτρα, πιθανότατα να ήταν η παρέα, που εμφανώς ποζάρει για την φώτο (κάποια εκδρομή). 

Με την ευκαιρία, να πούμε πως σύμφωνα με το Άρη Μπιλάλη, και στοιχεία που έχει παραθέσει στο  nautilia. gr, ή παντοφλιτσα είχε μια πολύ ενδιαφέρουσα και απροσδόκητη ιστορία.

Πρώην Βρετανικό αποβατικό τύπου x-lighter, κατασκευής 1915 (!!!), αγοράστηκε στην χώρα μας το 1921. Μετασκευαστηκε σε Ε/Γ-Ο/Γ ανοικτού τύπου το 1956, και διαλύθηκε (για άγνωστους λόγους) μόλις το 1964.

Να προσθέσω ότι ήταν η πρώτη παντόφλα της Ερέτριας, και στα οκτώ μόλις χρόνια "καριέρας" της, πρόλαβε να δεχτεί ακόμα μια μετασκευή όταν της προστέθηκαν πλαϊνοι διάδρομοι επιβίβασης επιβατών.

Link to comment
Share on other sites

Επαληθεύω ότι η παντοφλίτσα στη φωτογραφία πρόκειται για την γραμμή Ερέτριας - Ωρωπού!!!Στο background οι βουνοκορφές είναι χαρακτηριστικές .

Link to comment
Share on other sites

  • Nick the Greek changed the title to Εύβοια (Ν. Πειραιώς 1527)

Τρομερα ενδιαφερουσα η ιστορια της παντοφλας και ειναι πραγματικα αποριας αξιο πως και δραστηριοποιηθηκε τοσο λιγο.

Θεωρω οτι ο λογος δεν ηταν η ηλικια της.Μπορει να ηταν κατασκευης του 1915 αλλα ειμαι σιγουρος οτι εκεινη την εποχη θα το ειχαν παρακαμψει αυτο και θα ειχε δηλωθει σαν ετος κατασκευης ,το ετος μετασκευης της ή κατι αναλογο.Χωρια που τοτε δεν υπηρχε και θεμα με την ηλικια των πλοιων

 

 

Link to comment
Share on other sites

@polmyt

Όπως τα λες. Προσωπικά αποκλείω εντελώς το ενδεχόμενο να διαλύθηκε λόγω ηλικίας. Κανείς δεν ανακατασκευαζει και κατόπιν μετασκευαζει ένα πλοίο (έστω και παντόφλα) για να το δουλέψει για λίγα χρόνια. 

Εξ άλλου, υπήρξε και άλλη παντόφλα μας πρώην x-lighter του 1915, που ανακατασκευαστηκε ίδια περίπου εποχή με το ΕΎΒΟΙΑ, και μακροημερευσε μέχρι και την δεκαετία του '90.

Πιστεύω πως το πλέον πιθανό είναι το ΕΎΒΟΙΑ να αντιμετώπισε κάποια σοβαρή αβαρια, κάποια προσάραξη ίσως ή κάποιο σοβαρό μηχανικό πρόβλημα, που δεν ήταν οικονομικά συμφέρον να αντιμετωπιστεί. 

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...