Jump to content
Shipfriends

Ο Κράλης Αλέξανδρος και τα μυστήρια του Αράξου.


Recommended Posts

Quote

To «Βασιλεύς Αλέξανδρος» (KRALJ ALEKSANDAR είχε επιταχθεί από τους Ιταλούς τον Απρίλιο του 1941. Στις 9 Σεπτεμβρίου 1943 στις οκτώ το βράδυ κάτω από Γερμανική διοίκηση αναχώρησε από την Κεφαλονιά με το επιβατικό «Αρντένα» για τον Πειραιά μεταφέροντας Ιταλούς αιχμαλώτους. Κοντά στο ακρωτήριο Πάπας χτύπησε σε νάρκη που δημιούργησε εισροή υδάτων στο μπροστινό deck.Κάποιες Γερμανικές πηγές αναφέρουν πιθανό σαμποτάζ αλλά αυτή η εκδοχή δεν είναι τόσο πιθανή. Ο καπετάνιος το προσάραξε σε κοντινή ακτή. Το μέρος από τότε ονομάστηκε Καραβοστάσι και συνδέεται με φήμες για σφαγές που έκαναν οι Γερμανοί όταν κάποιοι Ιταλοί προσπάθησαν να διαφύγουν στην ξηρά.

Μεταπολεμικά Σερβικό συνεργείο που εγκαταστάθηκε στο κοντινό χωριό Αλυκή είχε στόχο να το ανελκύσει. Όπως αναφέρει η εφημερίδα Νεολόγος, οι Σέρβοι εγκατέλειψαν την προσπάθεια ανέλκυσης. Τελικά το πλοίο διαλύθηκε στο Σπλίτ το 1956. (πηγή http://www.fleetfile...l/warlosses.pdf )

http://patraikosgulf.files.wordpress.com/2010/09/vasileus-aleksandros.jpg

http://patraikosgulf...b4%ce%b9%ce%b1/

Ο φίλος Γιώργος Καρέλας αναφέρει τα παραπάνω σχετικά με το ναυάγιο του ΒΑΣΙΛΕΥΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ (KRALJ ALEKSANDAR) στο πολύ ενδιαφέρον site Ο ΑΓΝΩΣΤΟΣ ΠΑΤΡΑΪΚΟΣ. Κάποια στιγμή και με αφορμή κάποια άλλη αναζήτηση, έτυχε να διαβάσω ένα άρθρο του καθηγητή Ιάκωβου Μιχαηλίδη για τις μεταπολεμικές σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Γιουγκοσλαβίας και ανακάλυψα μια ενδιαφέρουσα εμπλοκή του πλοίου στην υπόθεση. Και έψαξα λίγο σε δημοσιεύματα εκείνης της εποχής.

Κατά την διάρκεια, λοιπόν, των εργασιών ανέλκυσης του πλοίου διαπιστώθηκε ότι εκτός από τις ζημιές που προκάλεσε η νάρκη, υπήρχαν και ζημιές από βολές πυροβολικού. Και καθώς εκείνη την περίοδο υπήρχε ένταση στις Ελληνογιουγκοσλαβικές σχέσεις εξ αιτίας του Μακεδονικού, οι Γιουγκοσλάβοι κατηγόρησαν την Ελλάδα ότι κατέστρεψε το πλοίο με βολές πυροβολικού, ώστε να αχρηστευθεί εντελώς. Η Ελλάδα το αρνείται, ενώ η Βρετανική Πρεσβεία της Αθήνας ανακοινώνει ότι δεν ευθύνεται η Ελλάδα, αλλά ότι η RAF έκανε ασκήσεις με βολές ρουκετών χρησιμοποιώντας σαν στόχο το «Βασιλεύς Αλέξανδρος», καθώς από λάθος το εξέλαβε ως ένα βυθισμένο Γερμανικό πλοίο που ήταν αδύνατο να ανελκυσθεί.

Παρ’ όλες τις εξηγήσεις η Γιουγκοσλαβία επέμεινε στις θέσεις της και ανακάλεσε τον πρεσβευτή της στην Αθήνα. Ανεξάρτητα από το ποια είναι η αλήθεια για τις βολές στις πλοίο, αυτή η υπόθεση δεν ήταν η πραγματική αιτία της ανάκλησης του πρεσβευτή. Απλώς αποτέλεσε την αφορμή.

Περισσότερα για την υπόθεση υπάρχουν σε δημοσιεύματα της εφημερίδας ΕΜΠΡΟΣ:

ΕΜΠΡΟΣ 22-8-1946 (σελ. 4): http://www.nlg.gr/di...22&db=8&da=1946

ΕΜΠΡΟΣ 23-8-1946 (σελ. 4): http://www.nlg.gr/di...23&db=8&da=1946

ΕΜΠΡΟΣ 18-9-1946 (σελ. 4): http://www.nlg.gr/di...18&db=9&da=1946

Edited by Nick the Greek
Link to comment
Share on other sites

  • 10 months later...

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...