Jump to content
Shipfriends

Δημήτριος (ΙΜΟ 5190161) - Το ναυάγιο του Γυθείου


Recommended Posts

On 9/7/2011 at 6:33 PM, .voyager said:

Υπάρχουν κι άλλες παραλίες με ναυάγια στην Ελλάδα, όπως αυτή με το Dimitrios στο Γύθειο, παραλία όχι το ίδιο δημοφιλής (παρότι πανεύκολα προσβάσιμη, τεράστια και αμμώδης).

Άλλο ένα "διάσημο" λοιπόν ναυάγιο της χώρας μας αυτό του ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ (1950, ΙΜΟ 5190161) στην παραλία του Γυθείου, πολυφωτογραφημένο και αυτό και με πολλές αναφορές στο διαδίκτυο, αλλά χωρίς αξιόλογα στοιχεία για το πως κατέληξε εκεί.

Η είδηση που κυκλοφόρησε σήμερα, είναι ότι κάποιοι "επισκέφθηκαν" το σκουριασμένο σκαρί, και αφαίρεσαν από αυτό διάφορα "μεταλλικά τμήματα". Διαβάζουμε από το σημερινό δελτίο τύπου του ΥΕΝ :

Quote

Τρεις αλλοδαποί άνδρες συνελήφθησαν, μεσημβρινές ώρες χθες, στη θαλάσσια περιοχή «ΒΑΛΤΑΚΙ», Δ.Δ. Λάγιου, Δ. Ευρώτα Λακωνίας, από προσωπικό της Λιμενικής Αρχής Γυθείου, διότι διαπιστώθηκε ότι είχαν αφαιρέσει παράνομα μεταλλικά τμήματα από το προσαραγμένο ναυάγιο «ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ» Ν.Π. 2707, τα οποία μετέφεραν σε Ι.Χ.Ε. όχημα.

Το προαναφερόμενο όχημα κατασχέθηκε και τα αφαιρεθέντα μεταλλικά τμήματα του «ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ» φυλάσσονται από τη Λιμενική Αρχή Γυθείου, που διενεργεί την προανάκριση.

1_DSC_8306-b.jpg

Edited by Nick the Greek
link
Link to comment
Share on other sites

  • 8 months later...

Ε μας πως να απομακρυνθεί, εάν δεν αφήνουν τα "συνεργεία" να δουλέψουν με την ησυχία τους? :rolleyes:

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

ΑΡΧΗΓΕΙΟ ΛΙΜΕΝΙΚΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ – ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΚΤΟΦΥΛΑΚΗΣ

Κυριακή, 10 Ιουνίου 2012

Σύλληψη για κλοπή στο Γύθειο

Απογευματινές ώρες χθες, προσωπικό της Λιμενικής Αρχής Γυθείου, κατόπιν αξιοποίησης πληροφοριών, μετέβησαν στη θέση «ΒΑΛΤΑΚΙ Δ.Δ. ΛΑΓΙΟΥ Δ. ΕΥΡΩΤΑ» Λακωνίας και διαπίστωσαν ότι επτά (07) άτομα αφαιρούσαν μεταλλικά τμήματα με εργαλεία χειρός, από το προσαραγμένο στο σημείο ναυάγιο Φ/Γ «ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ» Ν.Π. 2707 και μετά τα φόρτωναν σε δύο (02) οχήματα.

Από το Λιμεναρχείο Γυθείου που διενεργεί την προανάκριση, συνελήφθησαν τα ανωτέρω άτομα, ενώ κατασχέθηκαν τα οχήματα.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Συγκροτήθηκε επιτροπή που αποφάσισε την απομάκρυνση του πλοίου, που βρίσκεται προσαραγμένο από τις 23/12/1981. Εκτιμώμενη τιμή εκκίνησης 50.000, μαζί με την αποκατάσταση της ακτής. Βέβαια αναφέρεται ότι το πλοίο βρίσκεται σε κηρυγμένο αρχαιολογικό χώρο, οπότε φαντάζομαι ότι οι αρχαιολόγοι θα προτείνουν το πλοίο να το σηκώσει ελικόπτερο...

 

...
Το Λιμεναρχείο Γυθείου που έχει βάση της κείμενης νομοθεσίας, όπως προαναφέρθηκε, καταστεί νόμιμος εντολοδόχος των πλοιοκτητών του ναυαγίου Φ/Γ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ Ν.Π. 2707 δεν διαθέτει τα κατάλληλα μέσα και προσωπικό για να αναλάβει την ανέλκυση του και ούτε δύναται να αναθέσει τις σχετικές εργασίες σε τρίτο, λόγω των ειδικών συνθηκών που στην συγκεκριμένη περίπτωση κρίνονται αδύνατες και ασύμφορες. Για τη συνεκτίμηση της αξίας του ναυαγίου και προκειμένου να ορισθεί η τιμή εκκίνησης αναφέρθηκε ότι το εν λόγω πλοίο είναι κενό και άφορτο και υπολείπεται σημαντικά του βάρους κατάστασης “light ship”. Ακριβής υπολογισμός του βάρους του μεταλλεύματος δεν δύναται να προσδιοριστεί, αλλά είχε εκτιμηθεί ότι ανέρχεται περί τους 800 τόνους σύμφωνα με το αριθ. 1/2009 Πρακτικό Γνωμοδοτικής Επιτροπής Ν. 2881/2001.
Λαμβάνοντας υπόψιν α) τη σημερινή αξία μεταλλεύματος αγοράς scrap, β) την παλαιότητα του μετάλλου, δεδομένου ότι η σκουριά με το πέρας πολλών ετών έχει διαβρώσει μεγάλο μέρος του πλοίου, γ) τη θέση του ναυαγίου σε συνδυασμό με το δύσβατο της περιοχής, δ) το γεγονός ότι η παραλία Βαλτάκι χρησιμοποιείται ως ακτή κολύμβησης και είναι περιβαλλοντικά ευαίσθητη, ε) την οικονομική συγκυρία και την αναγκαιότητα απομάκρυνσής του, ορίζεται τιμή εκκίνησης τα 50.000 Ευρώ με την υποχρέωση ο πλειοδότης να απομακρύνει το ναυάγιο από τον τόπο που βρίσκεται, ενώ οι δαπάνες για τυχόν άλλα έξοδα καθώς και για την επαναφορά της ακτής στην πρότερα φυσική κατάσταση θα βαρύνουν αποκλειστικά και μόνο τον ανάδοχο. 
...
 

 

 

Link to comment
Share on other sites

  • Nick the Greek changed the title to Δημήτριος (ΙΜΟ 5190161) - Το ναυάγιο του Γυθείου
  • 10 months later...

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...