Jump to content
Shipfriends

Δελτίο Mallorca (Palma και Alcudia)


Recommended Posts

Η Μallorca αποτελεί το μεγαλύτερο νησί του συμπλέγματος των Βαλεαρίδων. Όμορφο, κοσμοπολίτικο, καθαρό, με πολύ πράσινο (πεύκα και φοίκινες), αμμώδεις παραλίες, μαρίνες, πολύ καλό οδικό δίκτυο, μεγάλο αεροδρόμιο με συνεχείς συνδέσεις (κυρίως με Γερμανίας, να 'ναι καλά η Air Berlin) και αξιόλογες τουριστικές εγκαταστάσεις. To λιμάνι της πρωτεύουσας, Palma, έχει επιβατικό και εμπορικό χαρακτήρα, με πολλά κρουαζιερόπλοια, επιβατηγά-οχηματαγωγά και αμιγώς οχηματαγωγά πλοία, κυρίως, να προσεγγίζουν καθημερινά. Περιλαμβάνει μεγάλη μαρίνα, γεμάτη τουριστικά πλοιάρια για mini cruises στις παραλίες της Μαγιόρκα και της Ίμπιζα και σκάφη ιδιωτών. Δεν προσφέρεται για ship spotting, γιατί είναι παντού περιφραγμένο (κατάφερα να έχω πρόσβαση στη μαρίνα) και η είσοδος στον κυματοθραύστη είναι κλειδωμένη, παρά το γεγονός ότι είναι ειδικά διαμορφωμένη για περαντάδες των πολιτών (από τις 06:00 ως τις 11:00, όπως ανέφερε ειδική σήμανση). Την κατάσταση "σωζουν" τα παρακείμενα στο λιμένα ξενοδοχεία, αμφιθεατρικά χτισμένα, που προσφέρουν άψογη θέα προς αυτόν και την ανατολή. Ο ήλιος έρχεται να δυσκολέψει κι εδώ τα πράγματα, και σίγουρα απαιτείται αρκετό zoom.

Μετά το Abel Matutes, ας δούμε την τελευταία άφιξη και αναχώρηση του Audacia στην Palma με τα σινιάλα της Grimaldi πλέον. To πλοίο, που συνέδεε μέχρι το περασμένο Σάββατο τη Valencia με την Palma για λογαριασμό της Acciona, αντικαταστάθηκε από το Murillo, το οποίο κατέπλευσε χαράματα της επομένης για να ξεκινήσει δρομλόγια στις 11:00 της ίδιας ημέρας.

post-2195-0-69429700-1310090802_thumb.jp

Edited by Nick the Greek
Link to comment
Share on other sites

Πάμε για λίγο στην Alcudia, το δεύτερο λιμάνι της Mayorca, που βρίσκεται στο βόρειο τμήμα του νησιού. Εκεί συναντάμε, πέραν του ταχύπλοου Jaume III που κατά τους καλοκαιρινούς μήνες συνδέει τη Μayorca με την Ciutadella της Menorca, το μικρό ferry της Iscomar, Nura Nova, που εκτελεί το ίδιο δρομοόγιο, αλλά και το πιό όμορφο από τα πλοία της Balearia+, το Martín i Soler, που συνδέει τη Βαρκελώνη με τη Menorca και τη Mayorca.

Link to comment
Share on other sites

Μετά το Visemar One, και επιστρέφοντας στα της Palma, ας δούμε από ψηλά ένα πρωινό κατάπλου του Fortuny, ερχόμενο από Βαρκελώνη και κατευθυνόμενο στον επιβατικό σταθμό της Acciona. Eπίσης, τo Zurbaran* ενώ προσεγγίζει την Πάλμα και κατευθύνεται στον επιβατικό λιμάνι. Ακόμη, το Super-fast Andalucia να δένει στο εμπορικό λιμάνι, όπως και το Super-fast Galicia να μανουβράρει δίπλα του και να δένει με ανάποδα ακόμη πιό μέσα. Από κρουαζιερόπλοια, συναντάμε το Island Escape και το Costa Condcordia. Τέλος, ερχόμενο από Valencia και Ibiza, το μικρότερο από τα νέα πλοία της Balearia, Passió per Formentera, που φήμες το ήθελαν να επιθεωρείται από ελληνική ακτοπλοϊκή, να πλωριοδετεί και αποπλέει το μεσημέρι για το αντίστροφο δρομολόγιο. Την παράσταση κλέβει η μοναδική θαλαμηγός "A"...

*Ζurbaran: Iσπανός ζωγράφος

gallery_2195_36_62798.jpg

Link to comment
Share on other sites

  • 11 months later...

Έχει και εμπορική κίνηση η Mallorca, εδώ βλέπουμε το τάνκερ Tinerfe(IMO 9498107) να ξεφορτώνει κάποιο προιόν πετρελαίου για τις ανάγκες του νησιού. Πλοιοκτήτης του η Ισπανική Petrogas η οποία και το αγόρασε σχεδόν ex-yard, με συνέπεια το πρώτο του όνομα(Samho Freedom) να το κρατήσει μόλις για λίγες ημέρες. Χτισμένο στο Κορεάτικο ναυπηγείο Samho(KRS 525600) το 2009 και με μηχανή STX.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...