Jump to content
Shipfriends

Recommended Posts

To ΕΥΒΟΙΚΟΣ είναι σύμφωνα με το site corfuland.gr, το πρώτο πορθμείο ανοικτού τύπου που ξεκίνησε την γραμμή Κέρκυρας - Ηγουμενίτσας στα τέλη της δεκαετίας του '50.

Μπορούμε να το δούμε σε παλιά καρτποστάλ, την οποία μας έχει παραθέσει ο φίλος sasha στην gallery του φόρουμ, στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας.

1_evoicosigoumenitsa.jpg

Πρώην αποβατικό του Β' Παγκοσμίου πολέμου τύπου LCT4, κατασκευασμένο το 1943, ήρθε στην χώρα μας και μετασκευάστηκε σε πορθμείο στις αρχές του '50.

Εκτός από την γραμμή Κέρκυρας - Ηγουμενίτσας, υπάρχουν στοιχεία ότι δούλεψε ανα καιρούς και στις γραμμές Καλάμου - Αλιβερίου, Αιγίου - Ιτέας − Γαλαξειδίου, Αιδηψού - Αρκίτσας και Ερέτριας - Ωρωπού.

Στο corfuland.gr, υπάρχει και μία ωραιοτάτη φωτογραφία του πλοίου από το λιμάνι της Άνδρου, σύμφωνα με τον συντάκτη του άρθρου. Προσωπικά θα στοιχημάτιζα ότι το λιμάνι που απεικονίζεται το πλοίο, δεν είναι κάποιο της Άνδρου, αλλά το λιμάνι της ιδιαίτερης "πατρίδας" μου, δηλαδή αυτό της Καρύστου ;) .

post-2102-0-18969600-1306356568_thumb.jp

Πηγή φωτό (2ης) : corfuland.gr

Edited by Nick the Greek
Link to comment
Share on other sites

Η δευτερη φωτογραφια ειναι σαφως παλαιοτερη απο την πρωτη.Μπορει να κανω και λαθος αλλα εχω την εντυωπωση οτι στην αρχη δεν ειχε καθολου εσωτερικους χωρους ή ειχε ελαχιστους στο χωρο ακριβως κατω απο τη γεφυρα.Ειναι εμφανεστατη παντως η μετασκευη που εφαγε αργοτερα με το σαλονι να πιανει σχεδον ολο το πλατος του πλοιου

Πολλα και ενδιαφεροντα ομως μαθαινουμε και απο την εφημεριδα Ελευθερια το οποια επιβεβαιωνουν μερικα απο αυτα που μας ειπε ο ΣΕΙΡΙΟΣ

Αρχικα φαινεται οτι ξεκινησε την ανοιξη του 1953 απο Καλαμο Αττικης για Αλιβερι ανοιγοντας ουσιαστικα τη γραμμη

post-1819-0-15541900-1306409903_thumb.jp

Τον Οκτωβριο του 1956 φαινεται οτι ξαναξεκινα δρομολογια στη γραμμη Ηγουμενιτσα-Κερκυρα.Αρα λογικα καπου το 55-56 ξεκινησε να δουλευει εκει και στο μεσοδιαστημα πρεπει να εγινε και η μετασκευη που ανεφερα παραπανω

post-1819-0-70471800-1306410214_thumb.jp

Το πλοιο δουλεψε σιγουρα για καποιο διαστημα το 1959 απο Αιγιο για Γαλαξειδι και Ιτεα και μαλιστα η γραμμη ηταν επιδοτουμενη οπως φαινεται απο το αρθρο στην Ελευθερια

post-1819-0-72315000-1306408679_thumb.jp

Το 1965 το βρισκουμε να δουλευει απο Ριο για Αντιριο και μαλιστα ειχε και ενα θεματακι αφου προσαραξε και ο κοσμος βγηκε με τις βαρκες

post-1819-0-61239300-1306410292_thumb.jp

Οπου και να πηγε παντως φαινεται οτι δεν στεριωσε για πολυ καιρο.

Link to comment
Share on other sites

Κοιτάζοντας την παραπάνω φωτογραφία από το corfuland.gr και συγκρίνοντας με παλιές φωτογραφίες της εποχής, μπορώ να πω ότι δεν ταιριάζει με κάποιο λιμάνι της Άνδρου (Μπατσί, Γαύριο ή Χώρα), ενώ πράγματι ταιριάζει πολύ, σχεδόν απολύτως, με το τότε λιμάνι της Καρύστου.

Link to comment
Share on other sites

  • 6 months later...
  • 2 weeks later...

Eνα ευχαριστώ και στους δύο φίλους που βρήκαν το όνομα της παντόφλας. Aυτό που έκανε εντύπωση είναι η έλλειψη του ονόματος ενώ στη γνωστή καρτ ποστάλ είναι με τεράστια, έστω και περίεργη, γραμματοσειρά. Eκτός αν ο φωτογράφος το αφαίρεσε μετά.

Link to comment
Share on other sites

To να αφαίρεσε το όνομα μετέπειτα ο φωτογράφος, το βλέπω κάπως δύσκολο. Dεν βλέπω τον λόγο για να κάνει κάποιος κάτι τέτοιο και δεν διακρίνω και τέτοια σημάδια στην φωτό. Mία άλλη πιθανότητα, να βρισκόταν το πλοίο σε κάποιο στάδιο φρεσκαρίσματος, δεν την βλέπω και πολύ ισχυρή μιας και το υπόλοιπο σκάφος δεν φαίνεται φρεσκοβαμμένο.

Mια τρίτη ίσως, είναι το πλοίο να απεικονίζεται σε κάποιο στάδιο μετονομασίας του (???) πριν ακόμα γραφτεί το νέο του (???) όνομα. Yποθέσεις κάνουμε.........

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

ΥΓ Επίσης ανάμεσα στις φωτογραφίες των Draper υπάρχουν και άλλες δύο ( 1 , 2 ) από μια ένα ταξίδι με παντόφλα από το Αίγιο στην Ιτέα. Δεν ξέρω ποιο πλοίο είναι, αλλά σίγουρα δεν είναι το ΝΑΥΠΑΚΤΟΣ.

Η παντόφλα στις δύο φωτογραφίες είναι το ΕΥΒΟΙΚΟΣ.

Link to comment
Share on other sites

  • 10 months later...

Ευβοικός (ΙΜΟ 5110472)

(1943)

 

Ανευρέθη ο αριθμός ΙΜΟ που έφερε το πλοίο, ΙΜΟ 5110472, ο οποίος όμως δεν μας οδηγεί σε κάποιο νεότερο στοιχείο για το ιστορικό του , παρά μόνο ότι ως τελευταία του σημαία αναφέρεται η Ελληνική, και η επιβεβαίωση ότι πράγματι είχε κατασκευαστεί το 1943.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Λεπτομερια αυτης της παλιας καρτ ποσταλ απο το λιμανι της Κερκυρας αποτελει η παρακατω φωτογραφια 

Απο συγκριση με τις υπολοιπες φωτο ειμαι κατα 99% σιγουρος οτι η παντοφλα που φευγει απο την Κερκυρα ειναι το ΕΥΒΟΙΚΟΣ 

Η φωτογραφια πρεπει να ειναι της δεκαετιας του 1950 ενω αξιζει να προσεξουμε τον καταπελτη που φαινεται ανοιχτος

 

post-1819-0-69484300-1363691929_thumb.jp

Edited by polmyt
Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...

Το πρώτο από τα πορθμεία με το όνομα Ευβοϊκός, φωτογραφία άγνωστης χρονολογίας. Αυτό που μου κάνει εντύπωση είναι η "αεράτη" φόρτωση των οχημάτων. Καμμιά σχέση με αυτά που ζούμε σήμερα.

post-2126-0-61285500-1372705156_thumb.jp

Link to comment
Share on other sites

  • 5 months later...

H αναζήτηση για την ιστορία των πορθμείων συνεχίζεται. Ενίοτε με θετικά αποτελέσματα όπως η εύρεση της παρακάτω καρτ ποστάλ με το Ευβοϊκός στο Γαλαξίδι. Πρώτη φορά συναντώ τέτοια φωτογραφία. Μέχρι πρόσφατα είχα δει πορθμεία στην Ιτέα, στο Γαλαξίδι ποτέ:

 

 

post-2126-0-83600900-1386676210_thumb.jp

Link to comment
Share on other sites

Εκπληκτικη φωτογραφια απο καθε αποψη και υπερσπανια μιας και ειναι η πρωτη φορα,παρα τις αναφορες που υπηρχαν, που εμφανιζεται φωτο παντοφλας στο Γαλαξειδι.Ευχαριστουμε παρα πολυ

Η φωτογραφια ειναι τραβηγμενη απο το δασακι που βρισκεται απεναντι απο το Γαλαξειδι.Κρινοντας απο τις εφημεριδες της εποχης πρεπει να ειναι τραβηγμενη τελος δεκαετιας 50 με αρχες 60,οταν και υπηρχε πορθμειο που εξυπηρετουσε τη γραμμη Αιγιο-Ιτεα-Γαλαξειδι.

Η παντοφλα δενει στο χωρο που βρισκεται το σκεπαστρο και λογικα δενει καθετα ή λοξα σε αυτο μιας και απο τις αλλες μεριες υπαρχουν ακομα και τωρα αβαθη με βραχια.Εντυπωση μου κανει και οτι ειναι γραμμενο και το νηολογιο πραγμα που σπανια συνανταμε σε παντοφλα

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...
  • 6 months later...

ΥΓ Επίσης ανάμεσα στις φωτογραφίες των Draper υπάρχουν και άλλες δύο ( 1 , 2 ) από μια ένα ταξίδι με παντόφλα από το Αίγιο στην Ιτέα. Δεν ξέρω ποιο πλοίο είναι, αλλά σίγουρα δεν είναι το ΝΑΥΠΑΚΤΟΣ.

Για την ιστορια να πουμε οτι το πορθμειο ειναι το ΕΥΒΟΙΚΟΣ

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Μια ομορφη, εγχωρμη μαλιστα, φωτογραφια του ΕΥΒΟΙΚΟΣ ηρθε στα χερια μου τις προαλλες.

Η ημερομηνια ληψης συμφωνα παντα με αυτά που γραφει στο slide είναι το 1976 αλλα δυστυχως δεν αναγραφεται τοποθεσια.Αν κρινω όμως απο το ΣΟΦΡΑΣ που διακρινεται διπλα του πρεπει να ειανι στη γραμμη Ριο- Αντιρριο.Η ημερομηνια ταιριαζει ,αλλα όπως και να εχει είναι σιγουρα η πιο προσφατη φωτογραφια της παντοφλας που εχουμε δει.Παρατηρούμε και καποιες αλλαγες στην παντοφλα όπως το "Π" που εχει τοποθετηθεί στην πλωρη 

 

Edited by polmyt
Link to comment
Share on other sites

  • 7 months later...
On 5/22/2015 at 10:42 AM, gtogias said:

Από τις καλύτερες φωτογραφίες του πορθμείου που έχουν εμφανιστεί. Αλήθεια, το "λιμάνι" ποιο είναι?

post-2126-0-57284400-1432280526_thumb.jp

Ηγουμενιτσα ειναι εκει...το τεραστιο κτηριο στο βαθος ειναι η σημερινη Νομαρχια

Just now, Kosmas25 said:

κτίριο

 

Link to comment
Share on other sites

  • 2 years later...

Οχι η καλυτερη φωτογραφια της παντοφλας μιας και φαινεται μιση ,αλλα αρκετα σημαντικη γιατι μπορουμε να τη δουμε την επεκταση που εχει δεχτει η υπερκατασκευη στην πρυμη.Η φωτο ειναι του 1974 οποτε μιλαμε λογικα για την τελευταια μορφη που ειχε η παντοφλα.Επισης το ονομα στον καθρεφτη δεχεται ενα μικρο φρεσκαρισμα

Επιπλεον να προσθεσουμε οτι σε καποια απο τις μετασκευες καταργηθηκε και το μπαλκονακι που υπηρχε στην πλωρη

Link to comment
Share on other sites

  • 2 years later...
On 5/25/2011 at 11:55 PM, ΣΕΙΡΙΟΣ said:

Στο corfuland.gr, υπάρχει και μία ωραιοτάτη φωτογραφία του πλοίου από το λιμάνι της Άνδρου, σύμφωνα με τον συντάκτη του άρθρου. Προσωπικά θα στοιχημάτιζα ότι το λιμάνι που απεικονίζεται το πλοίο, δεν είναι κάποιο της Άνδρου, αλλά το λιμάνι της ιδιαίτερης "πατρίδας" μου, δηλαδή αυτό της Καρύστου ;) 

post-2102-0-18969600-1306356568_thumb.jp

Πηγή φωτό (2ης) : corfuland.gr

Ευτυχώς που δεν... στοιχημάτισα, παρόλο βέβαια που τότε υπήρχε σύμφωνη άποψη και αλλού μέλους. Δώδεκα χρόνια μετά λοιπόν (ποτέ δεν είναι αργά)  μπορώ μετά πάσης βεβαιότητας να πω ότι τελικα το λιμάνι ήταν του Αλιβεριου. 

Να παραθέσω ακόμα μια απίστευτη - πραγματικά σπάνια φώτο του πλοίου από "απέναντι", από την παραλία των Αγίων Αποστόλων (Κάλαμος), λήψεως φυσικά την ίδια εποχή με την προηγούμενη (1953-1956). Παρατηρήστε τον πρόσθετο χώρο μέσα στο γκαράζ, μπροστά από την γέφυρα, που πιθανότατα εχρησιμοποιειτο τότε ως χώρος επιβατών.

Πηγή - Credits Facebook - Παλιές φωτογραφίες της Ελλάδας -  Βιτης Σπύρος.

Αγ.Απόστολοι Καλάμου Αττικής_Facebook_Vitis Spyros_Palies photo Elladas_PR.jpg

Link to comment
Share on other sites

Τρομερη φωτογραφια απο τους Αγιους Αποστολους.

Βλεπουμε οτι ειναι σημαιοστολισμενη .Αρκετα πιθανο ειτε να ηταν καποια γιορτη ή ισως το πρωτο της δρομολογιο εκει

Ο χωρος στο γκαραζ πραγματι για χωρος επιβατων φαινεται .Διακρινονται αρκετοι στο συγκεκριμενο σημειο.Αργοτερα εκλεισε και εγινε το σαλονι του πλοιου διατηροντας μονο ενα μικρο μπαλκονακι.Η παντοφλα πρεπει να εχει δεχτει 5-6 μετασκευες στην καριερα της.

 

 

Edited by polmyt
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...