Jump to content
Shipfriends

Recommended Posts

ΟΙ ΔΕΣΜΕΥΣΕΙΣ και οι εξαγγελίες της πολιτείας, που έχουν στόχο να αναστρέψουν την αρνητική «ρότα» που ακολουθεί η Ναυπηγοεπισκευαστική Βιομηχανία στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, πρέπει να γίνουν πράξη. Να μπουν οι βάσεις για την αναγέννηση του κλάδου, πριν χαθεί και η «τελευταία ευκαιρία».


Ο νέος πρόεδρος της Ενωσης Ναυπηγοεπισκευαστών Πειραιά, Δημήτρης Μεταξάς, δίνει το «στίγμα» των σκοπών αλλά και των μέσων που θα χρησιμοποιήσει η νέα διοίκηση της Ενωσης, για να φτάσει στο επιθυμητό αποτέλεσμα.

Να λυθούν τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν την τελευταία 12ετία οι επιχειρήσεις της Ν/Ζώνης Πειραιά - Περάματος. «Θα προσπαθήσουμε όσο το δυνατόν καλύτερα και αποτελεσματικά να εξυπηρετήσουμε τα συμφέροντα του κλάδου», ανέφερε χαρακτηριστικά στη «Ν» ο Δημήτρης Μεταξάς και προσέθεσε:

«Τα προβλήματα αυτά έχουν επιφέρει το μαρασμό και την εξαθλίωση των επιχειρήσεων του κλάδου. Παράλληλα, έχουν παρασύρει εκατοντάδες άλλες δορυφορικές επιχειρήσεις που ασχολούνται με το αντικείμενο πλοίο, βάζοντας χιλιάδες εργαζομένους στην περιπέτεια της ανεργίας».

- Κύριε Μεταξά, οι επιχειρηματίες του κλάδου, στο σύνολό τους, αναφέρονται συνέχεια στο 1992 και το κατονομάζουν ως τη χρονιά που άρχισε η αντίστροφη πορεία για τη ναυπηγοεπισκευαστική βιομηχανία στην Ελλάδα. Τι συνέβη ακριβώς;

«Είναι γνωστό σε όλους ότι η Ναυπηγοεπισκευστική Ζώνη Περάματος Πειραιά αποτελούσε μια από τις κύριες πηγές εσόδων για την οικονομία της χώρας και η ιδιαίτερα της πόλης του Πειραιά και των όμορων δήμων, ενώ με τις κατάλληλες πολιτικές αποφάσεις πολύ σύντομα μπορεί να γίνει 'πόλος έλξης' πλούτου για την ελληνική οικονομία στο σύνολό της.

Χαρακτηριστικά θα σας αναφέρω ότι, μέχρι το 1992, η Ν/Ζώνη, πέραν των 650 και πλέον ναυπηγικών επιχειρήσεων, απασχολούσε 10.000 με 12.000 εργαζομένους. Παράλληλα, υπήρχαν και 1.500 δορυφορικές επιχειρήσεις, που δραστηριοποιούνταν στο ίδιο αντικείμενο, με αποτέλεσμα τα οικονομικά οφέλη της εθνικής μας οικονομίας και της πόλης του Πειραιά να είναι τεράστια. Σήμερα, τα προβλήματα έχουν επιφέρει το μαρασμό και την εξαθλίωση των επιχειρήσεων του κλάδου».


ναυτεμπορικη

Edited by proud_ionian
tag
Link to comment
Share on other sites

η συνεχεια:

Από το 1992 και μετά τι άλλαξε;

«Η μεγάλη πτώση των ναυπηγικών εργασιών στη Ν/Ζώνη ξεκίνησε με την είσοδο των ανατολικών κρατών στην επισκευή και ναυπήγηση πλοίων. Είχαμε να ανταγωνιστούμε πολύ τα φτηνά εργατικά κοστολόγια, αλλά και την πολιτική στήριξης των ναυπηγικών μονάδων των χωρών τους, την ίδια ώρα που η ελληνική πολιτική στήριξης του κλάδου ήταν ανύπαρκτη. Ακολούθησε όμως και μια σειρά από γεγονότα και αποφάσεις που έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην αρνητική πορεία που ακολούθησε ο κλάδος».

- Και ποιοι είναι κατά την άποψή σας, κύριε Μεταξά, οι λόγοι αυτοί που έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην αρνητική πορεία του κλάδου;

«Θα αναφερθώ ειδικότερα για την περιοχή Περάματος - Πειραιά. Οι σημαντικότεροι λόγοι που συνέβαλαν στην αρνητική πορεία του κλάδου είναι:

* Η διακριτική πολιτική που έχει ακολουθηθεί υπέρ των μεγάλων ναυπηγείων.

* Η στέρηση του δικαιώματος των επιχειρήσεων της Ν/Ζώνης να εισπράξουν απαιτήσεις του ύψους τεσσάρων δισ. δραχμών από τα Ναυπηγεία της Ελευσίνας με τον νόμο 2000/91.

* Η κατάργηση του κινήτρου επιδότησης των εργοδοτικών εισφορών κατά 30% που ενίσχυε τον κλάδο επί 40 χρόνια από το 1951 (Νόμος 2861/51) έως και το 1992, όπου και καταργήθηκε στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής νομοθεσίας.

* Το υπέρογκο (52,4% επί των αποδοχών) κόστος των ασφαλιστικών εισφορών που είναι το μεγαλύτερο σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

* Το υπέρογκο ποσοστό ύψους 40% που κατέβαλαν ετησίως οι επιχειρήσεις του κλάδου μέχρι το 1999 για καθυστερήσεις πληρωμών προς τα ασφαλιστικά ταμεία. Χαρακτηριστικά μπορώ να αναφέρω ότι σήμερα ανέρχεται στο 27%.

* Το αυξημένο εργατικό κόστος στη Ν/Ζώνη. Είναι κατά 100% μεγαλύτερο από το αντίστοιχο των μεγάλων ναυπηγείων.

* Η πληρωμή του διπλάσιου και πλέον ασφαλιστικού έναντι των μεγάλων ναυπηγείων».

Χωρίς αποτέλεσμα

- Εσείς, ως επιχειρηματίες, τότε πώς αντιδράσατε;

«Αναφέραμε τα προβλήματα αυτά στην πολιτεία. Κατ' επανάληψη θα μπορούσα να πω. Υπήρξε όμως σημαντική καθυστέρηση. Τελικά, η πολιτεία άκουσε τα προβλήματά μας και αρχικά φάνηκε ότι αυτό θα αποφέρει κάποιους 'καρπούς'. Ειδικότερα και ύστερα από πολλές συντονισμένες κινήσεις μας, το 1995 κάτι άρχισε να αλλάζει. Από το σημείο αυτό και μετά, η πολιτεία έδειξε να συνειδητοποιεί τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος της ναυπηγικής βιομηχανίας και ιδιαίτερα της Ν/Ζώνης και ξεκίνησε προσπάθειες να στηρίξει την ανάπτυξή του.

Παρουσίασε λοιπόν τότε μια δέσμη μέτρων, τα λεγόμενα 26 σημεία. Το σχέδιο αυτό δεν ολοκληρώθηκε ποτέ. Οι στόχοι του επετεύχθησαν σε ποσοστό όχι πάνω από 30%. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα η Ζώνη να συνεχίσει να αντιμετωπίζει όλο και μεγαλύτερα προβλήματα. Λίγα χρόνια αργότερα, τον Ιούνιο του 2002, και αφού οι φορείς του κλάδου ενεργοποιήθηκαν περισσότερο από κάθε άλλη φορά, οι τότε υπουργοί Εμπορικής Ναυτιλίας, Γιώργος Ανωμερίτης, και Οικονομίας και Οικονομικών, Νίκος Χριστοδουλάκης, παρουσίασαν μια νέα σειρά μέτρων ανάπτυξης της Ν/Ζώνης. Τα μέτρα αυτά αναφέρονταν στα εξής:

* Κίνητρα εισροής εργασιών στη ΝΕΖ.

* Επιδοτήσεις θέσεων εργασίας.

* Χωροθέτηση των ναυπηγοεπισκευαστικών ζωνών (ΝΑΖΩ).

* Ιδρυση θυγατρικής εταιρείας του ΟΛΠ για τη διαχείριση της Ν/Ζώνης.

* Ρυθμίσεις οφειλών επιχειρήσεων.

* Επιστροφές εργοδοτικών εισφορών.

Τα μέτρα αυτά οι φορείς του κλάδου τα πίστεψαν. Επένδυσαν στην προοπτική εφαρμογής τους, αφού ήταν σίγουροι ότι θα έδιναν σοβαρές λύσεις στα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος. Για μια ακόμη φορά, όμως, στο τέλος δεν έγινε τίποτα».

Η τελευταία ευκαιρία

- Τον τελευταίο χρόνο, η νέα κυβέρνηση προχώρησε σε μελέτη του κλάδου. Σήμερα, βρισκόμαστε «ένα βήμα» πριν από την εξαγγελία συγκεκριμένων μέτρων στήριξης της Ν/Ζώνης. Τι πιστεύετε ότι θα γίνει τελικά και σε ποια σημεία, κατά την άποψή σας, θα πρέπει να δώσει έμφαση η πολιτεία;

«Πριν πω οτιδήποτε άλλο, θα σας τονίσω ότι είναι πολύ πιθανόν να μιλάμε για την τελευταία ευκαιρία για την ανάπτυξη του κλάδου στην Ελλάδα. Τώρα, όσον αφορά τις ενέργειες στις οποίες προχωρά η νέα κυβέρνηση, θέλουμε να πιστεύουμε ότι θα δώσει επιτέλους λύσεις στο χώρο της Ν/Ζώνης. Αλλωστε, αποτελεί και εξαγγελία του πρωθυπουργού, Κώστα Καραμανλή. Ηδη έχει συσταθεί ομάδα εργασίας, την οποία πλαισιώνουν οι γενικοί γραμματείς των συναρμόδιων υπουργείων, με προεδρεύοντα το διευθύνοντα σύμβουλο, γ.γ. λιμένων και λιμενικής πολιτικής του ΥΕΝ Γιώργο Βλάχο. Η ομάδα εργασίας, μετά την έρευνα που έκανε, κατέθεσε έκθεση διαμόρφωσης πολιτικής ενίσχυσης του κλάδου.

Εμείς, ως νέα διοίκηση, διεκδικούμε τις προτάσεις που κατέθεσε η ομάδα εργασίας και όσα έχουν ήδη εξαγγελθεί διά στόματος υπουργών και γενικών γραμματέων όπως:

* Κίνητρα και παροχές ενισχύσεων για την απόσυρση μεσογειακών πλοίων άνω της 20ετίας και τη ναυπήγηση νέων έως 3.000 κοχ. δεξαμενόπλοιων και έως 5.000 κοχ. φορτηγών πλοίων, που αποτελούν εξαγγελία του ΥΕΝ, Μανώλη Κεφαλογιάννη, στις 15/9/2004.

* Καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών επί της προβλεπόμενης αμοιβής της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (εξαγγελίας ομάδος εργασίας και κ. Κοντού γενικού γραμματέα υπουργείου Απασχόλησης).

* Επιδοτήσεις θέσεων εργασίας (εξαγγελία προηγούμενης και σημερινής κυβέρνησης).

* Κρατικές εγγυήσεις για κατασκευή νέων πλοίων ξένων και ελληνικών συμφερόντων.

* Επιστροφή επιδότησης εργοδοτικών εισφορών που είχε ισχύ μέχρι το 1992.

* Αμεση επίλυση των οφειλών των επιχειρήσεων στους ασφαλιστικούς οργανισμούς.

* Νομοθετική κατοχύρωση της λειτουργίας της Ν/Ζώνης έως το 2030.

Είμαστε βέβαιοι ότι, η υλοποίηση των μέτρων αυτών από τη σημερινή κυβέρνηση θα συμβάλει τα μέγιστα για την αποκατάσταση μιας πολύχρονης κοινωνικής αδικίας για την εξυγίανση των επιχειρήσεων της Ζώνης, κυρίως όμως για την προσέλκυση εργασιών που αποτελεί το φάρμακο για την αντιμετώπιση της διαμορφωμένης μέχρι σήμερα κατάστασης αλλά και για τη μελλοντική προοπτική του κλάδου, ώστε πολιτεία, επιχειρήσεις και εργαζόμενοι να ξανακάνουμε τη Ν/Ζώνη Πειραιά - Περάματος πηγή ζωής για τους εκατοντάδες χιλιάδες κατοίκους της περιοχής, με τεράστιο όφελος για την εθνική μας οικονομία».

Το νέο διοικητικό συμβούλιο

Μετά τις εκλογές στην Ενωση Ναυπηγοεπισκευαστών Πειραιά, το νέο διοικητικό συμβούλιο συγκροτήθηκε σε σώμα. Ο Δημήτρης Μεταξάς είναι ο νέος πρόεδρος της Ενωσης Ναυπηγοεπισκευαστών Πειραιά. Επίσης, από τις εκλογές που έγιναν στην Ενωση, στη θέση του α' αντιπροέδρου εξελέγη ο κ. Στέφανος Τζουβελέκης και στη θέση του β' αντιπροέδρου ο κ. Πολυχρόνης Σαβιολάκης. Ο κ. Θεόδωρος Χάραμης είναι γενικός γραμματέας και ο κ. Γιώργος Πιπεράκης ταμίας. Επίσης, μέλη εξελέγησαν ο Νίκος Αποστολέλλης, ο Βασίλης Κόκκινος ο Ηλίας Πέρρος, ο Αγγελος Πλατής, ο Κυριάκος Σπαρίδης και ο Κωνσταντίνος Τέρσης.

Το νέο διοικητικό συμβούλιο υπογράμμισε ότι θα προσπαθήσει όσο το δυνατόν καλύτερα και αποτελεσματικά να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα του κλάδου.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Πρόβλημα επιβίωσης για τις επιχειρήσεις της Ναυπηγοεπισκευαστικής ζώνης

Οι αρμόδιοι παραμένουν παγερά αδιάφοροι για τα προβλήματα της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης» υποστηρίζουν ο πρόεδρος και ο γενικός γραμματέας της Επιτροπής Εξυγίανσης Ναυπηγοεπισκευαστικών Επιχειρήσεων, Εμμανουήλ Τσακαλάκος και Στέφανος Τζουβελέκης, αντίστοιχα, και προσθέτουν: «Η μεγαλύτερη βιομηχανία που παρέχει εισροή εκατομμυρίων δολαρίων στη χώρα μας οδεύει προ την εξαφάνιση. Οι επιχειρηματίες της Ζώνης καλούνται να πληρώσουν διπλές ασφαλιστικές εισφορές στους εργαζόμενους, συγκριτικά με τα Ναυπηγεία Ελευσίνας, Σκαραμαγκά και Σύρου, με αποτέλεσμα να συσσωρεύονται χρέη που αδυνατούν να πληρώσουν και να οδηγούνται σε οικονομικό μαρασμό». Επίσης επισημαίνουν ότι «όλοι οι αρμόδιοι θα πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να δώσουν οριστική λύση στα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος» και υπογραμμίζουν ότι «σε συνδυασμό με την ανταγωνιστικότητα από τις βαλκανικές χώρες, την ανύπαρκτη υποδομή και επισκευές - μετασκευές και κατασκευές πλοίων, οι επιχειρηματίες της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης, περίπου 600 επιχειρήσεις, και οι δορυφορικές αυτών, περίπου 1.500, προσπαθούν να επιβιώσουν».

Η Επιτροπή Εξυγίανσης, στη συνέχεια, διατυπώνει τις προτάσεις της για τη στήριξη των επιχειρήσεων:

1. Προσέλκυση εργασιών για κατασκευή νέων πλοίων, βάσει εξαγγελιών του υπουργού Ναυτιλίας.

2. Εξυγίανση των επιχειρήσεων της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης όπως στα μεγάλα ναυπηγεία των οποίων οι οφειλές διαγράφηκαν, εμείς ζητάμε πάγωμα - διαγραφή των οφειλών για πέντε έτη. Το συγκεκριμένο αίτημα μετά από επιστολή του υπουργού Ναυτιλίας τείνει προς επίλυση.

3. Κρατικές εγγυήσεις για νέες κατασκευές.

4. Ασφαλιστικές εισφορές ίσες με την Πανελλαδική Σύμβαση Εργασίας.

5. Επιστροφή επιδότησης των εργοδοτικών εισφορών που είχε ισχύ έως το 1992.

6. Ενταξη θέσεων εργασίας, εξαγγελία προηγούμενης και νέας κυβέρνησης.

7. Ενταξη της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης στο Δ' Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης.

8. Συμμετοχή στο κατασκευαστικό πρόγραμμα του Πολεμικού Ναυτικού.

9. Αμεση οριοθέτηση της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης.

το κερδος

Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...

Η μελέτη ανάπτυξης για το Πέραμα που εκπόνησε ο ΥΕΝ και η Γενική Γραμματεία Λιμένων

AΠΟ ΤΕΣΣΕΡΙΣ άξονες περνάει η ανάπτυξη της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης του Περάματος αλλά και ολόκληρης της περιοχής. Σύμφωνα με τις βασικές αρχές του σχεδιασμού της βιώσιμης λύσης για την ΝΕΖ θα πρέπει να είναι, διαχειρίσιμη - ανταγωνίσιμη - χρηματοδοτήσιμη και κατοικήσιμη.

Η «Ν» παρουσιάζει σήμερα αποκλειστικά τη μελέτη για το πρόγραμμα οικονομικής αναγέννησης του Περάματος, η οποία εκπονήθηκε με πρωτοβουλία του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, και της γενικής γραμματείας Λιμένων και Λιμενικής Πολιτικής του ΥΕΝ

Το πλέγμα των λύσεων που επιλέγονται και προτείνονται από τη μελέτη ως οι καταλληλότερες για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της ΝΕΖ αποτελούνται από έξι σημεία οικονομικού χαρακτήρα και εφτά σημεία θεσμικού χαρακτήρα.

Κοινή απαίτηση όλων των φορέων είναι η εφαρμογή των μέτρων το συντομότερο δυνατό. Επίσης, ένα γενικότερο θέμα που τίθεται έντονα από την πλευρά των εργαζομένων, είναι η απευθείας ανάθεση παραγγελιών του Πολεμικού Ναυτικού και του Λιμενικού σε μονάδες της Ζώνης, έτσι ώστε να ισχύουν ίσοι όροι με τα μεγάλα ναυπηγεία και διατήρηση της απασχόλησης σε υψηλά επίπεδα.

Πάντως σύμφωνα με τη μελέτη από το συνδυασμό των βασικών αρχών προκύπτει ότι το κοινό σημείο επαφής τους είναι μικρό, δηλαδή τα περιθώρια εύρεσης εφικτής λύσης που να ικανοποιεί και τις τέσσερις ομάδες κριτηρίων είναι περιορισμένα.

πηγη:Η Ναυτεμπορικη

Link to comment
Share on other sites

Οικονομικά μέτρα

Σύμφωνα με τη μελέτη τα μέτρα οικονομικού χαρακτήρα που μπορούν να ληφθούν είναι:

- Ρύθμιση των ορίων αποπληρωμής των οφειλετών στο ΙΚΑ

Θετικά Σημεία: Άμβλυνση του προβλήματος των οφειλών στο Ι.Κ.Α που έχουν προκύψει εν μέρει από τις υπερβολικές προσαυξήσεις. Το μέτρο αυτό αντιμετωπίζει ίσως πλέον το οξύ και δυσβάστακτο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρηματίες στη ΝΕΖ Περάματος.

Όπως ήδη έχει τονιστεί πρέπει να εκπονηθεί από το ΙΚΑ αναλογιστική μελέτη με σκοπό αφενός τον επακριβή προσδιορισμό των βασικών οφειλών, αφετέρου τη σταδιακή εξόφληση οφειλών δίχως των προσαυξήσεων και αφαιρουμένων των ήδη καταβληθέντων από τους επιχειρηματίες.

Με τον τρόπο αυτό και οι οφειλέτες θα ενθαρρυνθούν να αποπληρώσουν τις οφειλές τους και οι μη οφειλέτες θα θεωρήσουν ως δίκαιη την αντιμετώπιση των συναδέλφων τους.

Κόστος του Μέτρου: το μέτρο αυτό μόνο οφέλη θα προσφέρει στο Ταμείο που μέχρι σήμερα καθίσταται αδύνατο να εισπράξει ούτε τις βασικές οφειλές, τις οποίες συμψηφίζει με τις προσαυξήσεις.

- Επιδότηση ή και μείωση ποσοστού εργοδοτικών (ασφαλιστικών) εισφορών με παράλληλη πρόωρη συνταξιοδότηση.

Θετικά σημεία: Με την εφαρμογή του μέτρου αυτού και τη μείωση της οικονομικής επιβάρυνσης λόγω των ασφαλιστικών εισφορών αναμένονται θετικές επιδράσεις στην ταμιακή θέση και ευρύτερα ενισχύεται η ανταγωνιστικότητα των επιχειρηματικών μονάδων.

Επίσης, άμεσα θα υπάρξει θετικό αντίκτυπο στην επαναδραστηριοποίηση και ενεργοποίηση μεγάλου τμήματος του λιμνάζοντος σήμερα εργατοτεχνικού δυναμικού, ενώ θα διευκολυνθεί η διαδικασία και θα αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά τα μείζονα κοινωνικά προβλήματα που προκαλεί η έξοδος του πλεονάζοντος εργατικού δυναμικού.

Τέλος, θα υπάρξει συνολικό όφελος του Ασφαλιστικού Οργανισμού, μέσω αντιστάθμισης από την προσέλκυση εργασιών και την αύξηση του αριθμού των ασφαλισμένων.

Κόστος του Μέτρου: Το κόστος που θα προκύψει από την εφαρμογή αυτού του μέτρου, ιδιαίτερα για το Ι.Κ.Α θα πρέπει να υπολογιστεί με γνώμονα τη σημερινή αδυναμία του Οργανισμού να εισπράξει τις οφειλές του, καθώς επίσης και με την προοπτική αύξησης του συνολικού ετήσιου κύκλου εργασιών στην περιοχή.

Πιστεύουμε ότι η υιοθέτηση αυτού του μέτρου με μείωση των εργοδοτικών εισφορών (κατά 50% υπολογίζουν οι εργοδοτικές ενώσεις, αλλά σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να καθοριστεί σε συνεργασία με το ΙΚΑ), θα αυξήσει τελικά την πρόσοδο του Οργανισμού σε απόλυτες τιμές.

Η τελική κοστολόγηση της παρέμβασης, ιδιαίτερα όσον αφορά την πρόωρη συνταξιοδότηση, θα πρέπει να συνδυαστεί με ανταλλαγή θέσεων και απόψεων τόσο με το υπουργείο Απασχόλησης και τους Ασφαλιστικούς Οργανισμούς, όσο και με τις επαγγελματικές ομάδες της Ζώνης.

Στην κατεύθυνση αυτή, η ΚΥΑ 28.000/600/ 11.2000 περί Ενισχύσεων Ναυπηγοεπισκευαστικών Επιχειρήσεων και Ναυπηγικών Εργασιών, προέβλεπε ενισχύσεις για το κλείσιμο, ή το μερικό κλείσιμο ή και την αναδιάρθρωση των μονάδων που τελούν σε δυσχέρεια, περιλαμβανομένης της αντιμετώπισης των κοινωνικών επιπτώσεων από το κλείσιμο τους, δηλαδή και την κάλυψη του κόστους της πρόωρης συνταξιοδότησης.

Παρά το γεγονός ότι η Κ.Υ.Α αναφέρεται σε Ναυπηγοεπισκευαστικές μονάδες, δεν κατέστη δυνατή μέχρι σήμερα η εκμετάλλευση αυτής της ΚΥΑ από τις επιχειρήσεις της Ζώνης. Βασικότερος λόγος για την υπαγωγή στην ΚΥΑ, είναι η απαίτηση ύπαρξης άδειας λειτουργίας με χαρακτηρισμό «ναυπηγείο».

- Δημιουργία υποδομών με συμμετοχή του Φορέα ΒΕ.ΠΕ. (εποπτείας της Ζώνης), του ΟΛΠ Α.Ε και των επιχειρηματιών της Ζώνης.

Θετικά σημεία: Η δημιουργία συμπληρωματικών - στις ήδη υπάρχουσες και εκτελούμενες - υποδομών στη Ζώνη είναι απαραίτητη προκειμένου αυτή να καταστεί διεθνώς ανταγωνιστική και πόλος έλξης για την διεθνή πελατεία. Η αύξηση της ανταγωνιστικότητας - η οποία σε καμία περίπτωση δεν θα προσεγγίζει τα επίπεδα των γειτονικών αγορών - αναμένεται να εκφρασθεί με την προσέλκυση διεθνούς πελατείας η οποία ήδη γνωρίζει το Πέραμα και ενδιαφέρεται για ποιοτικές εργασίες σε σχετικά ανταγωνιστικές τιμές.

Κόστος του Μέτρου: Η εκτίμηση του κόστους των αναγκαίων έργων υποδομής θα διενεργηθεί σε επόμενο στάδιο και αποτελεί βασικό τμήμα του επενδυτικού προγραμματισμού του προτεινόμενου Φορέα ΒΕ.ΠΕ. Με την ένταξη της ΝΑ.ΖΩ. (ναυπηγοεπισκευαστική βάση Περάματος, Κυνοσούρα και για μια μεταβατική περίοδο, μόλος ΔΕΗ, μόλος Δραπετσώνας) στις διατάξεις περί Β.Ε.ΠΕ με απόφαση του ΥΠΑΝ, το κόστος για τον Φορέα υλοποίησης, δηλαδή η ίδια συμμετοχή, δεν μπορεί να είναι κατώτερη του 25% του τελικού εγκεκριμένου προϋπολογισμού του Επιχειρηματικού Σχεδίου που περιλαμβάνει τις διαδικασίες πολεοδόμησης (Ν. 2545, Άρθρο 7) και την εκτέλεση των έργων υποδομής.

Η χρηματοδότηση του υπόλοιπου 75% θα προέλθει από δανεισμό και από επιχορήγηση μέσω κρατικών ενισχύσεων. Το ποσοστό επιχορήγησης δεν μπορεί να υπερβαίνει το οριζόμενο από το άρθρο 20 του Ν.3190/2003 (ΦΕΚ 249/Α/03) και κυμαίνεται από 35 % (Α ζώνη) μέχρι 50 % (Δ ζώνη).

Το Πέραμα ανήκει στη Περιοχή Δ' του Νομού Αττικής όπου το ανώτατα όριο έντασης των Περιφερειακών Ενισχύσεων ορίζεται σε 40%. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι, οι κρατικές ενισχύσεις αφορούν δημιουργία υποδομών για κοινή χρήση των επιχειρήσεων (π.χ.: δίκτυα ύδρευσης, κοινό κτίριο διοίκησης, κατασκευή εγκαταστάσεων - δεξαμενές) που θα εγκατασταθούν στις ΒΕΠΕ Εθνικής Εμβέλειας.

Διευκρινίζεται ότι η λειτουργία των ΒΕ.ΠΕ. διέπεται από τον προς τούτο καταρτιζόμενο κανονισμό λειτουργίας. Ο κανονισμός λειτουργίας εγκρίνεται με απόφαση του ΥΠΑΝ και περιλαμβάνει όλα όσα σχετίζονται με τη διοίκηση και τη διαχείριση της ΒΕΠΕ. Οι πόροι για την εξασφάλιση των σχετικών επενδύσεων, αναφέρονται στα έσοδα του υπό ίδρυση Φορέα Διαχείρισης της Ζώνης από την ένταξη της ΝΑ.ΖΩ στις διατάξεις περί Β.Ε.ΠΕ. Η υλοποίηση αυτού του μέτρου θα συμβάλλει αποφασιστικά στην δημιουργία σύγχρονης και λειτουργικής ναυπηγοεπισκευαστικής περιοχής.

Στο πλαίσιο της υλοποίησης έργων υποδομής προκρίνεται η ένταξη της περιοχής της Κυνοσούρας στο ναυπηγοεπισκευαστικό δυναμικό, ενδεχομένως μέσω συμμετοχής ιδιωτικών κεφαλαίων (Σύμβαση Παραχώρησης 25ετούς τουλάχιστον διάρκειας σε όμιλο επιχειρηματιών της ναυπηγοεπισκευής, κατόπιν Δημόσιας Διαβούλευσης και Ανοικτού Διεθνούς Διαγωνισμού)

- Δημιουργία εγγυοδοτικού μηχανισμού (ή επέκταση του Ταμείου Εγγυοδοσίας Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων, έτσι ώστε να περιλάβει και τις ναυπηγοεπισκευαστικές επιχειρήσεις) με συμμετοχή του ιδιωτικού και δημοσίου τραπεζικού τομέα.

Θετικά Σημεία: Άμβλυνση της έλλειψης πηγών χρηματοδότησης και μηχανισμών απαραίτητων για την προσέλκυση διεθνούς πελατείας και την ανάληψη νέων και μεγάλων κατασκευαστικών, μετασκευαστικών και εκτεταμένων επισκευαστικών έργων έστω και υπό τη μορφή μικρού, πιλοτικού έργου, τα οποία είναι σχεδόν ανύπαρκτα σήμερα και για τα οποία τίθεται ως γενικός στόχος η αύξηση του κύκλου εργασιών κατά 50% στην επόμενη τριετία.

Επίσης, η εγγυοδοσία θα αποφέρει κέρδος στο ειδικό Ταμείο καθώς θα εφαρμοστούν κανόνες αξιολόγησης των επενδύσεων που θα αναληφθούν.

Κόστος του Μέτρου: Η καταβολή του αρχικού μετοχικού κεφαλαίου του Ταμείου, το ύψος του οποίου θα προσδιοριστεί σε επόμενο στάδιο.

- Εκπόνηση προγραμμάτων κατάρτισης, επανεκπαίδευσης και εξειδίκευσης του εργατοτεχνικού προσωπικού.

Θετικά Σημεία: Αύξηση εξειδικευμένου προσωπικού και δημιουργία συνθηκών μείωσης του υψηλού ποσοστού των ανέργων της ΝΕΖ Περάματος. Η εκπόνηση προγραμμάτων εκπαίδευσης, κατάρτισης, εξειδίκευσης ή επανακατάρτισης, κρίνονται απαραίτητα προκειμένου να αναβαθμιστούν και να επικαιροποιηθούν οι δεξιότητες του εργατοτεχνικού προσωπικού. Σημαντικό στοιχείο αποτελεί ο φορέας διεξαγωγής των καταρτίσεων. Προτείνεται η οργάνωση των δράσεων από τον ΟΑΕΔ μέσω Σχολών Μαθητείας και όχι μέσω ΚΕΚ, όπου η αποτελεσματικότητα είναι αμφίβολη.

Ήδη έχουν εξαγγελθεί δράσεις που στοχεύουν στην μείωση της ανεργίας της περιοχής. Οι συμπληρωματικές προτάσεις θα ενταχθούν στις δράσεις αυτές. Επίσης, το μέτρο κρίνεται απαραίτητο προκειμένου να εισέλθουν νέοι εργατοτεχνίτες στον χώρο με ικανότητες κει δεξιότητες που θα τους βοηθήσουν να ενσωματωθούν γρήγορα με την εμπειρία και τη «μαστοριά» των ήδη υπαρχόντων.

Επίσης, η προτεινόμενη δημιουργία Επαγγελματικού Κέντρου Ενημέρωσης για θέματα επιχειρηματικότητας, θα διευρύνει τους ορίζοντες των νέων ανέργων της περιοχής.

Κόστος Μέτρου: Σχετικά με τους αναγκαίους πόρους για την υλοποίηση του μέτρου, προτείνεται η εκπόνηση προγραμμάτων κατάρτισης, τα οποία θα υποβληθούν και θα ενταχθούν στα σχετικά προγράμματα του Υπουργείου Εργασίας. Η διεξαγωγή των προγραμμάτων θα γίνεται με ευθύνη του ΟΑΕΔ ή του Φορέα Διαχείρισης της ΒΕ.ΠΕ που θα αναπτυχθεί, έτσι ώστε να αποφευχθούν φαινόμενα υλοποίησης προγραμμάτων χωρίς μετρήσιμα αποτελέσματα και ουσιαστικά χωρίς πρακτικό όφελος για τους εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις της Ζώνης.

- Ενθάρρυνση συγχωνεύσεων, κοινοπρακτικών σχημάτων και επιχειρηματικών δικτύων με την αρωγή του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα».

Θετικά Σημεία: Υπαγωγή στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα» των επιλέξιμων μεταποιητικών επιχειρήσεων της Ζώνης και αναβάθμιση του εξοπλισμού και των υποδομών των ναυπηγοεπισκευαστικών επιχειρήσεων. Η υλοποίηση του μέτρου αυτού θα βοηθήσει τις επιχειρήσεις στο να αναπτύξουν τις απαραίτητες οικονομίες κλίμακας και να μειώσουν το μέσο κόστος παραγωγής τους.

Το μέτρο προτείνεται ως παρακίνηση των επιχειρήσεων να αντιληφθούν την σύγχρονη πραγματικότητα και να διαπιστώσουν ότι μόνο μέσω συνεργασιών θα μπορέσουν να εκσυγχρονιστούν και να εκπονήσουν προγράμματα marketing, αλλά και να προσελκύσουν υψηλής απόδοσης επενδύσεις στην περιοχή.

Κόστος του Μέτρου: Το κόστος από την δημόσια χρηματοδότηση προβλέπεται να προσεγγίσει τα 10 εκ. ευρώ. Κατά καιρούς έχουν εκφρασθεί απόψεις οι οποίες υποστηρίζουν ότι οι επιχορηγήσεις στην ζώνη δεν είναι συμβατές με το Κοινοτικό κεκτημένο, και οι μονάδες της Ζώνης εξισώνονται με τα ναυπηγεία.

Ωστόσο, υπογραμμίζεται ότι οι μονάδες της Ζώνης αποτελούν στην πλειοψηφία τους ευέλικτα «συνεργεία» εκτέλεσης πάσης φύσεως ελασματουργικές εργασίες, είτε αυτές απευθύνονται στην ναυπηγική, είτε στην βιομηχανία. Πολύ περισσότερο δεν αποτελούν αμιγώς ναυπηγεία, αφού οι περισσότερες μονάδες δεν διαθέτουν την κατάλληλη υποδομή.

Σε κάθε περίπτωση, δεν είναι ορθό να αντιμετωπίζονται οι μονάδες της Ζώνης σαν ναυπηγεία μόνο για την περίπτωση των επιχορηγήσεων, αφού όταν οι ίδιες οι μονάδες ζητούν να χαρακτηριστούν ναυπηγεία, σε πάρα πολλές περιπτώσεις επίσημοι κρατικοί φορείς τους αποκαλούν μηχανουργεία, ή ναυπηγοεπισκευαστικές επιχειρήσεις.

Ο λόγος αυτός είναι ίσως ο βασικότερος για τον οποίο δεν κατέστη δυνατή η εκμετάλλευση των επιχορηγήσεων της ΚΥΑ 28.000/600/11.2000 περί Ενισχύσεων Ναυπηγοεπισκευαστικών Επιχειρήσεων και Ναυπηγικών Εργασιών , με αποτέλεσμα στην πράξη να περάσει η δυνατότητα αξιοποίησης των κρατικών ενισχύσεων ανεκμετάλλευτη, τουλάχιστον από τις ναυπηγοεπισκευαστικές μονάδες της Ζώνης.

Λύσεις θεσμικού χαρακτήρα

Τα μέτρα που ακολουθούν αναφέρονται σε ικανοποίηση θεσμικών αιτημάτων πολλών και διαφορετικών συμφερόντων στην Ζώνη. Οι προτάσεις καλύπτουν όλες τις τάσεις και βρίσκουν σύμφωνη την πλειοψηφία των δραστηριοποιούμενων στην Ζώνη.

- Θεσμική κατοχύρωση συνθηκών ελεύθερης αγοράς, όρων και προϋποθέσεων για την επέκταση δραστηριοτήτων.

Θετικά Σημεία: Απελευθέρωση αγοράς ναυπηγοεπισκευαστικών υπηρεσιών. Η σχετική ρύθμιση θα προέλθει με τροποποίηση του Ν. 2642/1998, έτσι ώστε να απλοποιηθεί η τήρηση του μητρώου ναυπηγοεπισκευαστικών επιχειρήσεων και να εξομαλυνθούν διάφορες ατέλειες στην Ζώνη.

Κόστος του Μέτρου: Δεν αναμένεται κόστος από το προτεινόμενο μέτρο (είτε Ιδιωτικού χαρακτήρα, είτε Δημοσίου). Αντίθετα, αναμένεται να προκύψει ευρύτερο όφελος, ειδικά σε ότι αφορά στην εξομάλυνση της λειτουργίας των επιχειρήσεων της Ζώνης και της θέσπισης κανόνων που να ρυθμίζουν και να απλοποιούν τις δραστηριότητες στην ζώνη.

- Άμεση ρύθμιση του θέματος της χωροθέτησης της ΝΑ.ΖΩ και ένταξή της στις διατάξεις περί ΒΕ.ΠΕ.

Θετικά Σημεία: Ανάπτυξη υποδομών και οργάνωση της ΝΕΖ. Το συγκεκριμένο μέτρο στοχεύει στον θεσμικό προσδιορισμό των ορίων της Ζώνης, ενώ η ένταξή της στις διατάξεις περί Β.Ε.ΠΕ, αναμένεται να αναβαθμίσει σημαντικά το επιχειρηματικό περιβάλλον.

Κόστος του Μέτρου: Το αναμενόμενο κόστος του μέτρου, αναφέρεται στην ευρύτερη αναβάθμιση των υποδομών και αντισταθμίζεται πλήρως από την υπεραξία που δημιουργείται σε όλη την έκταση της Β.Ε.ΠΕ.

Στην εν λόγω ΒΕ.ΠΕ θα ενταχθεί η ναυπηγοεπισκευαστική βάση Περάματος, ο μόλος της Δραπετσώνας και ο μόλος της ΔΕΗ, μέχρις ότου αναπτυχθεί (με ιδιωτικά κεφάλαια ή/και με την συμμετοχή του ΟΛΠ) η περιοχή της Κυνοσούρας. Το κόστος από τις υποδομές που θα κριθούν ως συμπληρωματικά αναγκαίες θα καλυφθεί μόνο κατά 25% από τον υπό σύσταση Φορέα, εάν η ΝΑ.ΖΩ υπαχθεί στις ισχύουσες διατάξεις περί Β.Ε.ΠΕ (Ν.2545/97 (ΦΕΚ254/Α/97) «Βιομηχανικές και Επιχειρηματικές Περιοχές και άλλες Διατάξεις»).

- Θεσμοθέτηση των ορίων ευθύνης της Πολεοδομίας εκτός των ορίων της χωροθετημένης ΝΑ.ΖΩ.

Θετικά Σημεία: Απλοποίηση του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας της ΝΑ.ΖΩ. Το μέτρο αυτό απαντά στην μέχρι σήμερα εμπλοκή των Φορέων του Δημοσίου, όπως η Πολεοδομία σε σχέση με την τήρηση του Γ.Ο.Κ, εντός των ορίων της ΝΑ.ΖΩ. Το όφελος που θα προκύψει από την διευκρίνηση χωρικά των αρμοδιοτήτων μεταξύ των Υπηρεσιών της Πολεοδομίας και της Ο.Λ.Π Α.Ε. Φορέα, κρίνεται ως ουσιαστικό.

Κόστος του Μέτρου: Δεν αναμένεται κάποιο κόστος υλοποίησης.

- Λειτουργική οργάνωση επιχειρηματικών μονάδων - απλοποίηση διαδικασιών - έναρξη διαλόγου με επαγγελματικούς φορείς και ενώσεις υπό την εποπτεία του υπό ίδρυση Φορέα.

Θετικά Σημεία: Η εξάλειψη των γραφειοκρατικών δυσλειτουργιών στις επιχειρηματικές δραστηριότητες της Ζώνης. Το προτεινόμενο μέτρο αποσκοπεί στην λειτουργική διευθέτηση και εξυπηρέτηση πολλών δραστηριοτήτων των μονάδων και επιχειρηματικών φορέων της Ζώνης. Η αναγκαιότητα αυτή προκύπτει από τις γραφειοκρατικές διαδικασίες, οι οποίες δυσχεραίνουν την εκτέλεση εργασιών σε πολλούς τομείς της ναυπηγοεπισκευής.

Ο υπό σύσταση Φορέας ΒΕ.ΠΕ. (εποπτείας) της Ζώνης, θα πρέπει να ξεκινήσει διάλογο με τους επαγγελματικούς φορείς και ενώσεις, προκειμένου να καταγραφούν οι δυσλειτουργίες και να προταθούν οι βέλτιστες λύσεις, οι οποίες θα κοινοποιηθούν σε όλους τους εποπτεύοντες φορείς, έτσι ώστε να υπάρξει ομοιόμορφη αντιμετώπιση και απλούστευση των καθημερινών εργασιών και διαδικασιών.

Κόστος του Μέτρου: Το μέτρο είναι θεσμικού και διαδικαστικού χαρακτήρα - προβλέπεται ίσως το ad hoc κόστος σύστασης στα πλαίσια του νέου Φορέα, να καλυφθεί από τον προϋπολογισμό του Φορέα.

- Δημιουργία Διεύθυνσης παρακολούθησης θεμάτων υγιεινής και ασφάλειας των εργαζομένων, στα πλαίσια του υπό ίδρυση Φορέα.

Θετικά Σημεία: Το μέτρο αυτό αναμένεται να προσδώσει στα θέματα υγιεινής και ασφάλειας την αρμόζουσα και ιδιαίτερη σημασία που έχουν για την ζώνη και τις εργασίες που συντελούνται σε αυτή. Επίσης, αναμένεται να δημιουργήσει ευνοϊκές συνθήκες εργασίας για τους εργαζόμενους, κυρίως λόγω της στενής εποπτείας της Ζώνης.

Κόστος του Μέτρου: Το κόστος από την υλοποίηση του μέτρου αναφέρεται στην δημιουργία συγκεκριμένης Διεύθυνσης παρακολούθησης στα πλαίσια του υπό ίδρυση Φορέα και την άντληση πόρων λειτουργίας από τον προϋπολογισμό του νέου Φορέα.

- Ανάπτυξη προγραμμάτων κατάρτισης και εξειδίκευσης στις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες της ευρύτερης περιοχής.

Θετικά Σημεία: Υποβοήθηση των δράσεων ενίσχυσης της απασχόλησης και μείωσης της ανεργίας των κλάδων της ναυπηγοεπισκευής. Ο υπό σύσταση Φορέας της Ζώνης θα πρέπει να σχεδιάσει και να υλοποιήσει σε συνεργασία τους κατάλληλους οργανισμούς κατάρτισης, Προγράμματα που να εκπληρώνουν τον στόχο της δημιουργίας στελεχών ικανών να απορροφηθούν είτε από την αγορά εργασίας της ευρύτερης περιοχής στην οποία δραστηριοποιείται η ΝΕΖ, είτε στην ευρύτερη αγορά εργασίας.

Οι πόροι για την υλοποίηση των σχετικών Προγραμμάτων θα προέρχονται από τα Προγράμματα του Υπουργείου Απασχόλησης. Έμφαση θα δοθεί στις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες (άνεργοι νέοι και νέες, άνεργοι μεγάλης ηλικίας, μακροχρόνια άνεργοι, κλπ).

Κόστος του Μέτρου: Αναφέρεται στο συνολικό κόστος των εξαγγελιών καταπολέμησης της ανεργίας, υλοποίησης προγραμμάτων κατάρτισης και ενίσχυσης της απασχόλησης και αυτοαπασχόλησης - συνολικά 20 εκατ. ευρώ

- Ίδρυση «επαγγελματικών κέντρων ενημέρωσης» με την συνεργασία των ΟΤΑ, ΕΟΜΜΕΧ ΕΚ, Πανεπιστήμια, υπό την εποπτεία του υπό σύσταση Φορέα.

Θετικά Σημεία: Διαρκής ενημέρωση και ενθάρρυνση των ευπαθών ομάδων της περιοχής για αυτοαπασχόληση, απασχόληση, κατάρτιση και επιχειρηματικότητα. Το προτεινόμενο μέτρο έχει σαν σκοπό την ανάπτυξη εξειδικευμένων «Επαγγελματικών Κέντρων Ενημέρωσης», με σκοπό την ενθάρρυνση των κοινωνικών ομάδων που πλήττονται από την ανεργία στην περιοχή της ευρύτερης ΝΕΖ, στο να δημιουργήσουν επιχειρηματικούς φορείς, συμπληρωματικής ή εναλλακτικής κατεύθυνσης σε σχέση με τις σημερινές δραστηριότητες.

Για τον σκοπό αυτό, ο υπό σύσταση Φορέας Διαχείρισης εποπτείας της Ζώνης - στην αρμοδιότητα του οποίου θα υπάγεται ο σχεδιασμός των Κέντρων - θα συνεργαστεί στενά με Φορείς που παρέχουν εξειδίκευση και διακρίνονται από εμπειρία σε αντίστοιχα θέματα. Τέτοιοι φορείς αναφέρονται ο Ελληνικός Οργανισμός Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων και Χειροτεχνίας, το Πανεπιστήμιο Πειραιά, οι Οργανισμοί Τοπικής και Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, το Εργατικό Κέντρο, κ.ά.

Η δημιουργία ενός τέτοιου Κέντρου (με περιφερειακή εκπροσώπηση μέσω ηλεκτρονικής δικτύωσης στους Δήμους της περιοχής), δεν αποτελεί επένδυση ιδιαίτερων χρηματικών απαιτήσεων. Το κόστος ανάπτυξης και λειτουργίας του προτείνεται να αναληφθεί από τον υπό σύσταση Φορέα, ο οποίος θα έχει την ευθύνη ανάπτυξης και διαχείρισης.

Κόστος του Μέτρου: Η λειτουργία Επαγγελματικού Κέντρου Ενημέρωσης θα λειτουργεί στα πλαίσια του νέου Φορέα εποπτείας της Ζώνης.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Ψηφίστηκε η τροπολογία για τις ναυπηγοεπισκευαστικές επιχειρήσεις που είχε κατατεθεί από το υπουργείο Ανάπτυξης σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομίας και Οικονομικών, Περιβάλλοντος & Δημοσίων Έργων και Εμπορικής Ναυτιλίας στο πλαίσιο του Νομοσχεδίου του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας «Αναβάθμιση και αναδιάρθρωση της ναυτικής εκπαίδευσης και άλλες διατάξεις».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Ανάπτυξης, με την τροπολογία αυτή δίνεται η δυνατότητα:

1ον οι Ναυπηγοεπισκευαστικές μονάδες, τόσο της Αττικής όσο και της υπόλοιπης χώρας να εκμεταλλευθούν τις νέες δυνατότητες που τους δίνει ο νόμος 3325/2005 για νόμιμη λειτουργία και να νομιμοποιήσουν το μηχανολογικό εξοπλισμό τους όσες μονάδες λειτουργούν σε περιοχές, που προορίζονται για τη λειτουργία μονάδων υψηλής όχλησης και εμποδίζονται από τυχόν υπάρχοντες περιορισμούς,

2ον: οι νεοσύστατες Διευθύνσεις Ανάπτυξης στις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις να δημιουργήσουν την απαραίτητη υποδομή (όπως η ηλεκτρονική βάση δεδομένων) και να μπορέσουν να προσαρμόσουν τη λειτουργία των Υπηρεσιών Μητρώου στα πλαίσια της νέας δομής και λειτουργίας που προβλέπεται γι’ αυτές από τον ανωτέρω νόμο και

3ον: τα συναρμόδια υπουργεία να επεξεργασθούν και να θέσουν σε εφαρμογή συνολικό πρόγραμμα παρέμβασης στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη Περάματος, ώστε να αντιμετωπισθούν κατά τρόπο αποτελεσματικό και ολοκληρωμένο τα επί μεγάλο διάστημα χρονίζοντα προβλήματα της περιοχής αυτής που αφορούν σε θέματα Επενδύσεων, Αγοράς, Ανάπτυξης πωλήσεων, Χρηματοδοτήσεων, Χωροθεσίας, Κινήτρων, Ασφαλιστικών και Φορολογικών υποχρεώσεων κλπ.

Η νομοθετική ρύθμιση υπαγορεύθηκε από τους εξής λόγους:

1. Τις λειτουργικές αδυναμίες του ισχύοντος νομοθετικού πλαισίου με αποτέλεσμα να δυσκολεύονται οι ναυπηγοεπισκευαστικές επιχειρήσεις να ικανοποιήσουν τις προϋποθέσεις εγγραφής στο Μητρώο. Ειδικότερα, οι συνθήκες που επικρατούν στην αγορά εργασίας δυσχεραίνουν τις επιχειρήσεις αυτές να ανταποκριθούν στις οικονομικού χαρακτήρα απαιτήσεις του νόμου. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι στη Νομαρχία του Πειραιά, όπου βρίσκονται σημαντικές ναυπηγοεπισκευαστικές μονάδες, εγγράφηκαν στο Μητρώο μόνον 155 επιχειρήσεις από τις 662 που εκδήλωσαν ενδιαφέρον μέχρι σήμερα.

2. Το γεγονός ότι πολλές νομαρχίες, στις οποίες υπάρχει ναυπηγοεπισκευαστική δραστηριότητα, δεν έχουν ολοκληρώσει την προβλεπόμενη διοικητική διαδικασία (έκδοση διαπιστωτικής πράξης). Αυτό δείχνει και το μέτρο της δυσκολίας της κεντρικής διοίκησης να ενεργοποιήσει το Μητρώο αν και έχουν περάσει οκτώ (8) χρόνια από τη ψήφιση του σχετικού νόμου 2642/1998, παρά τις διορθωτικές νομοθετικές παρεμβάσεις της με τα προεδρικά διατάγματα υπ’ αριθμόν 4/31-12-2003 και 50/31-12-2003.

3. Το γεγονός ότι πολλές ναυπηγοεπισκευαστικές επιχειρήσεις δεν έχουν εφοδιασθεί με άδεια λειτουργίας, παρότι υπήρξε κατά το παρελθόν σχετική νομοθετική δυνατότητα (Κοινή Υπουργική Απόφαση 28311/22-11-2000) ώστε οι μονάδες τις Αττικής να νομιμοποιήσουν το μηχανολογικό εξοπλισμό τους, κατά παρέκκλιση των διατάξεων που ίσχυαν.

4. Το γεγονός ότι ο νέος νόμος 3325/2005 για την αδειοδότηση των μεταποιητικών επιχειρήσεων δίνει νέες δυνατότητες (προθεσμία για τεχνική ανασυγκρότηση ή μεταφορά της μονάδας) νόμιμης λειτουργίας και στις ναυπηγοεπισκευαστικές μονάδες που αδυνατούν να εφοδιασθούν με άδεια λειτουργίας και επομένως να εγγραφούν στο σχετικό Μητρώο, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι οι περιπτώσεις αυτές δεν καλύπτονται από τον ειδικό νόμο 2642/1998 που διέπει επίσης τη λειτουργία των μονάδων αυτών.

απο το MARINENEWS

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...
  • 1 year later...

Διαγραφή από το Μητρώο 70 επιχειρήσεων της Ζώνης που δεν κατέθεσαν ασφαλιστική και φορολογική ενημερότητα

Πηγή: ΝΟΜΑΡΧΙΑ ΠΕΙΡΑΙΑ

Στη διαγραφή 70 επιχειρήσεων από το Ειδικό Μητρώο Ναυπηγοεπισκευής, επειδή δεν κατέθεσαν πιστοποιητικό φορολογικής και αποδεικτικό ασφαλιστικής ενημερότητας μέσα στον Ιανουάριο, σύμφωνα με τον Ν. 3551/07, προχώρησε η Νομαρχία Πειραιά.

Οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις δεν τήρησαν ούτε τις ελάχιστες ασφαλιστικές δικλείδες που άφησε η Κυβέρνηση στον νόμο για το Μητρώο, όταν με τον Ν. 3551/2007 τροποποίησε ουσιωδώς και προς το χειρότερο το προηγούμενο παρά τις τότε έντονες διαμαρτυρίες της Νομαρχίας Πειραιά και των συλλογικών οργάνων των εργαζομένων, δηλαδή δεν προσκόμισαν φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα.

Για τις υποχρεώσεις των επιχειρήσεων προκειμένου να εξακολουθούν να παραμένουν εγγεγραμμένες στο Μητρώο η Νομαρχία Πειραιά είχε ενημερώσει έγκαιρα με επιστολή της τα Επιμελητήρια, ενώ για τον σκοπό αυτό είχε εκδοθεί ανακοίνωση προς τον τύπο.

Επισημαίνεται ότι η εγγραφή στο Ειδικό Μητρώο Ναυπηγοεπισκευής αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την πραγματοποίηση εργασιών ναυπήγησης, μετατροπής, επισκευής και συντήρησης πλοίων και η ετήσια υποβολή ασφαλιστικής και φορολογικής ενημερότητας είναι η ελάχιστη υποχρέωση που έχουν οι επιχειρήσεις απέναντι στο Κράτος και στους εργαζομένους της Ζώνης.

Υπενθυμίζεται δε ότι η Νομαρχία Πειραιά είχε διαφωνήσει κάθετα με τον απαράδεκτο νόμο (3551/07) που ψήφισε στις αρχές του 2007 στη Βουλή, με τον οποίο ελαχιστοποιήθηκαν τα κριτήρια εγγραφής και δόθηκε άφεση αμαρτιών σε επιχειρηματίες του κλάδου, καθώς χαρίστηκαν οφειλές περίπου 35 εκ. ευρώ, ποσό που αποστερήθηκε βέβαια το ΙΚΑ και ουσιαστικά ανήκε στους εργαζόμενους.

Το αποτέλεσμα αυτής της πρωτοφανούς νομοθετικής ρύθμισης είναι ακόμη και σήμερα αρκετοί επιχειρηματίες να συνεχίζουν την ίδια απαράδεκτη τακτική της φοροδιαφυγής και της μη κατάθεσης ασφαλιστικών εισφορών, υπονομεύοντας ευθέως την προοπτική στους εργαζομένους στη Ζώνη για μία στοιχειωδώς αξιοπρεπή σύνταξη μετά από δεκαετίες σκληρής εργασίας.

Σε δηλώσεις του ο Νομάρχης Πειραιά Γιάννης Μίχας τόνισε ότι «Δυστυχώς και παρά το τραγικό πολύνεκρο δυστύχημα που συνέβη στη Ζώνη το περασμένο καλοκαίρι με το Friendship Gas, κάποιοι εξακολουθούν να μην καταλαβαίνουν ή να κάνουν πως δεν καταλαβαίνουν τίποτε. Το χειρότερο όμως από όλα είναι ότι την ίδια συμπεριφορά επιδεικνύει και η Κυβέρνηση η οποία διατηρεί σε ισχύ τον σημερινό νόμο που ευνοεί την παρανομία και την μαύρη εργασία. Και αντί να επιβάλλει ουσιαστικά μέτρα ελέγχου και ασφάλειας για την προστασία των εργαζομένων, έχει ανοίξει η ίδια την πόρτα στην εργοδοτική αυθαιρεσία με την ουσιαστική κατάργηση του Μητρώου Επιχειρήσεων, αναδεικνύοντας την παρανομία και αυθαιρεσία ως ανταγωνιστικό πλεονέκτημα σε βάρος τη ασφάλειας των εργαζομένων και των επιχειρηματικών δράσεων στη Ζώνη. Την καλούμε και πάλι προκειμένου να προλάβουμε μια νέα τραγωδία, να προχωρήσει έστω και με μεγάλη καθυστέρηση στην κατάργηση του απαράδεκτου νόμου 3551/07 για το Μητρώο Ναυπηγοεπισκευαστικών Επιχειρήσεων και στην έναρξη ουσιαστικού διαλόγου με όλους τους φορείς. Η Νομαρχία Πειραιά είναι πρόθυμη να συμβάλει στη βελτίωση του σημερινού νομικού πλαισίου με σκοπό στην εξυγίανση και ανάπτυξη των ναυπηγοεπισκευαστικών δραστηριοτήτων, με ταυτόχρονη βελτίωση της ασφάλειας των εργασιών και της προστασίας των εργασιακών δικαιωμάτων».

Για την εγγραφή τους στο Μητρώο, οι επιχειρήσεις θα πρέπει να υποβάλουν νέα αίτηση που θα συνοδεύεται από τα δικαιολογητικά που ορίζονται στο άρθρο 6 του Ν. 3551/07.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Mείωση μισθών 10% στο Πέραμα…

Μείωση ημερομισθίων, ευέλικτο ωράριο και κατάργηση δικαιωμάτων πρότειναν οι εργοδότες στην ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη Πειραιά – Περάματος στους μεταλλεργάτες με πρόσχημα την κρίση και τον ανταγωνισμό σε σχέση με τα Βαλκάνια και την Τουρκία.

Σε μια ζώνη που ταλανίζεται από την ανεργία (τις 5.000 φτάνουν σήμερα οι άνεργοι) και την υποαπασχόληση (ελάχιστα μεροκάματα το μήνα) αποτυπώνεται με τον πιο σκληρό τρόπο η ανεξέλεγκτη δράση των εργοδοτών, τον καιρό της κρίσης.

Στην επιστολή - πρόσκληση που έστειλε η ένωση Ναυπηγοεπισκεαστών Πειραιά για διαπραγματεύσεις εν όψει της υπογραφής συλλογικής σύμβασης πρότειναν: σύμβαση τριετούς διαρκείας, μείωση 10% του ημερομισθίου για όσους δουλεύουν πάνω από ένα χρόνο στην ίδια επιχείρηση και ελεύθερο ωράριο απασχόλησης ανάλογα με τις ανάγκες.

Το συνδικάτο μεταλλεργατών καταγγέλλει ότι οι ναυπηγοεπισκευαστές, με το κατάπτυστο κειμενό τους, οδηγούν μας οδηγούν σε εργασιακό μεσαίωνα ενώ το ΠΑΜΕ σε ανακοίνωσή του κατηγορεί τους εργοδότες ότι απαιτούν οι εργαζόμενοι στη Ζώνη να ζουν για ένα πιάτο φαϊ , χωρίς ωράριο και να τους χρησιμοποιούν όπου θέλουν, όσο θέλουν. Καλούμε τους εργαζόμενους να μην υποκύψουν στους εκβιασμούς”.

απο το MARINENEWS

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Ο Υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Αναστάσης Παπαληγούρας συναντήθηκε με αντιπροσωπεία των εργαζομένων της ΝΕΖ, παρα τα παρατραγουδα:o

Ο Υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Αναστάσης Παπαληγούρας συναντήθηκε με αντιπροσωπεία των εργαζομένων παρουσία των Γενικών Γραμματέων του Υπουργείου, κ.κ. Ιωάννη Τζωάννου και Γεωργίου Βλάχου. Κατά την συνάντηση τονίστηκε από τον κ. Υπουργό ότι το ΥΕΝΑΝΠ, στο πλαίσιο της αρμοδιότητάς του, εξαντλεί όλα τα περιθώρια, προκειμένου να βελτιωθούν οι συνθήκες εργασίας στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη του Περάματος.

Συγκεκριμένα:

- έχει παραχωρηθεί από τον ΟΛΠ ένα ασθενοφόρο στο ΕΚΑΒ, το οποίο διατίθεται στο ΙΚΑ Περάματος, αποκλειστικά για την Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη.

- υπεγράφη Κοινή Υπουργική Απόφαση των Υπουργών ΥΕΝΑΝΠ και Υγείας για την κατασκευή Κέντρου Υγείας στο Κερατσίνι.

- ήδη ο ΟΛΠ έχει αναλάβει την εκτέλεση της βελτίωσης των υποδομών πυρόσβεσης στη Ζώνη Περάματος.

- έχει ολοκληρωθεί η ανακατασκευή των χώρων υγιεινής και έχει επιθεωρηθεί από τις υπηρεσίες της Νομαρχίας Πειραιά.

- έχει γίνει προμήθεια πέντε νέων κλιμάκων ανόδου στα επισκευαζόμενα πλοία και ολοκληρώνεται η πιστοποίησή τους από πλευράς ασφαλείας.

- επισκευάζονται οι δύο δεξαμενές του ΟΛΠ στη Ζώνη.

Τέλος, ο Υπουργός ανέλαβε να μεταφέρει στο αρμόδιο Υπουργείο Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας τα σχετικά με την αντιμετώπιση της ανεργίας αιτήματα των ανέργων της περιοχής του Περάματος.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Διαπραγματεύσεις στο «σημείο μηδέν» στην επισκευαστική ζώνη του Περάματος μεταξύ των εργοδοτικών ενώσεων και των συνδικαλιστικών φορέων των εργαζόμενων.

Από τη Πέμπτη 29-03-09 έχουν ξεκινήσει οι απεργίες στη ζώνη.

Έχουν 17 αιτήματα για τη νέα συλλογική σύμβαση

1. Αύξηση 10€ στο μεικτό μεροκάματο όλων των κατηγοριών και ειδικοτήτων.

2. Αναγνώριση ειδικοτήτων που ηδη υπάρχουν στις Επιχειρήσεις και δεν καλύπτοντα από την υπάρχουσα Τ.Σ.Σ.Ε

Α. Χείριστες μηχανημάτων στην Α2 κατηγορία

Β. Ψυκτικοί στην Α2 κατηγορία

Γ. Εφαρμοστές-προπελάδες στην Α1 κατηγορία.

Δ. Ναυπηγοί-Χαράκτες-Σαλταδόροι στην Α1 κατηγορία

3. Κατάργηση της ειδικότητας του ανειδίκευτου εργάτη

4. Κατάργηση της κατηγορίας Α2 με άνοδο των Μανουβραδορων στην Α2 κατηγορία.

5. Έναρξη των εργασιών για όλες τις Επιχειρήσεις από 1 Μάιου έως 1 Οκτώβριου στις 7πμ.

6. Τα κατοχυρωμένα εδώ και δεκαετίες διαλειμματα για καφέ και φαγητό, τα οποία λογίζονται ως εργάσιμος χρόνος να διατυπωθούν και στο κείμενο της Τ.Σ.Ε.Ε στο Κεφάλαιο Γ, παράγραφος 1.

7. Να καταργηθεί η μείωση 7% επί του ημερομίσθιου για τους εργαζόμενους που έχουν συμπληρώσει 1 χρόνο εργασίας σε μια Επιχείρηση.

8. Οι εργασίες στις σκαλωσιές τύπου LAHER να διέπονται από 15 λεπτά διαλειμματα ανά ώρα και να καταβάλλεται στους εργαζόμενους το επίδομα των ιδιαίτερων συνθηκών εργασίας 10%.

9. Το επίδομα των ιδιαίτερων συνθηκών 10% να καταβάλλεται σε όλους τους εργαζόμενους που απασχολούνται σε κλειστούς χώρους.

10. Για τους εργαζόμενους που βρίσκονται στην τελευταία πενταετία πριν την θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος, όταν υπάρχει υπερωριακή απασχόληση να γίνονται κρατήσεις και στην υπερωρία ώστε να εξασφαλίζεται η ανώτερη 28η ασφαλιστική κλάση του ΙΚΑ.

11. Η άδεια, το επίδομα άδειας, το δώρο Χριστουγέννων και το δώρο του Πάσχα και η αποζημίωση να καταβάλλονται με βάση το σύνολο των αποδοχών.

12. Σε περίπτωση εργατικού ατυχήματος η επιχείρηση θα καταβάλει στον εργαζόμενο το υπόλοιπο του ημερομίσθιου από αυτό που δίνει το ΙΚΑ, με βάση τις ισχύουσες διατάξεις μέχρι και για 6 μήνες.

13. Τα μελή της Διοίκησης του Συνδικάτου Μετάλλου καθώς και ο Πρόεδρος και ο Γραμματέας των παραρτημάτων του Συνδικάτου να δικαιούνται 3 ημερες αδεια τον μήνα με αποδοχές για να διευκολύνονται να ασκούν τα συνδικαλιστικά τους δικαιώματα.

14. Όταν υπάρχει απόλυση εργαζομένου 1 ημέρα πριν την πληρωτέα αργία να καταβάλλεται κανονικά το ημερομίσθιο της αργίας.

15. Πρόσληψη 1 εργαζομένου πυρασφαλείας (να έχει τελειώσει σωστικά) ανά 25 εργαζόμενους.

16. Σε όσους εργαζόμενους απασχολούνται σε εξωτερικούς χώρους (τους χειμερινούς μήνες) να παρέχεται τζάκετ.

17. Όταν η θερμοκρασία είναι 40ο C και πάνω να υπάρχει παύση εργασιών στις 12 το μεσημέρι χωρίς περικοπή ημερομίσθιου.

Επιπλέον ζητάνε από τη Κυβέρνηση:

1. Παραγωγικοί ανασυγκρότηση – ανάπτυξη – επενδύσεις σε υποδομές – χωροθετηση της Ζώνης – κρατικές παραγγελίες.

2. Μέτρα στήριξης των ανέργων

Α. Επίδομα ανεργίας ισο με το 80% του μεροκάματου της Σ.Σ.Ε του κλάδου

Β. Επιδότηση όλων των ανέργων χωρίς προϋποθέσεις μέχρι να βρουν δουλειά, στην ειδικότητα του Κλάδου

Γ. Ο χρόνος ανεργίας να είναι ασφαλίσιμος και συντάξιμος

Δ. Πάγωμα όλων των δανείων (στεγαστικών-καταναλωτικών κλπ)

3. Έκτακτη οικονομική ενίσχυση σε όλους ανεξαιρέτως του εργαζόμενους της Ζώνης ενόψει εορτών του Πάσχα ύψους 1000€

Link to comment
Share on other sites

Σε ρύθμιση χρεών προς τους ασφαλιστικούς οργανισμούς των ναυπηγοεπισκευαστικών επιχειρήσεων προχωρά το υπουργείο Απασχόλησης λόγω της οικονομικής κρίσης. Η υπουργός Φάνη Πάλλη Πετραλιά συμπεριέλαβε σχετική διάταξη σε νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης το οποίο κατατέθηκε χθες στη Βουλή.

Υ.Γ: Πάλι αυτή που είναι συνεπής θα τη πληρώσουν. Ενώ αυτοί πληρώνουν τις εισφορές και στους άλλους «χαρίζονται». Που στη τελική κάνουν αθέμιτο ανταγωνισμό όταν δίνουν τιμές εξευτελιστικές για εργασίες όταν ξέρουν ότι δε πρόκειται να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους (ασφάλιση, καθυστερήσεις στις πληρωμές, χαμηλότερα ημερομίσθια από αυτά που αναφέρει η Τοπική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας

Link to comment
Share on other sites

Κατατέθηκε εξώδικη δήλωση από την Ένωση Βιοτεχνών – Εργοδοτών- Μηχανουργών Πειραιά προς το Συνδικάτο του Μετάλλου και τις αρμόδιες εργατικές αρχές μετά από το αδιέξοδο που έχουν οδηγηθεί μέχρι τώρα οι συζητήσεις. Ίσως αύριο να υπάρχουν εξελίξεις??

Link to comment
Share on other sites

Από τα μέσα Μαρτίου του 2009 η συνδικαλιστική οργάνωση του ΠΑΜΕ του ΚΚΕ έκανε πάλι το θαύμα της συνθλίβοντας και πολτοποιώντας τη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη Πειραιά. Συγκεκριμένα, η ομάδα του ΠΑΜΕ «εκτελεί» καθημερινά εργαζομένους και εργοδότες. Παραβιάζουν το αναφαίρετο δικαίωμα στην εργασία απειλώντας και εκβιάζοντας τους εργαζομένους που θέλουν να εργαστούν. Οι απειλές που δέχονται οι εργαζόμενοι από τους συνδικαλιστές «συναδέλφους τους» αφορούν στη σωματική ακεραιότητα των ιδίων και των οικογενειών τους, στην καταστροφή των περιουσιακών στοιχείων τους και στην πρόκληση υλικών ζημιών.

Η ομάδα αυτή αποτελεί πλέον εργασιακή απειλή που υπονομεύει την ελεύθερη γνώμη και υποσκάπτει την εργασιακή ειρήνη.

Το αποτέλεσμα αυτής της κατά μέτωπο επίθεσης στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη είναι αρνητικό τόσο για τους εργαζομένους όσο και το ίδιο το μέλλον της Ζώνης. Το κλίμα ανασφάλειας που δημιουργείται αποτρέπει την προσέλευση πλοίων για επισκευή στη Ζώνη, με άμεσο αποτέλεσμα την αύξηση της ανεργίας αφού η ΝΕΖ Περάματος θεωρείται νεκρή από τους πλοιοκτήτες.

Το κράτος για άλλη μια φορά είναι απών. Όλοι οι αρμόδιοι φορείς αδιαφορούν.

Κύριοι, αναλάβετε τις ευθύνες σας και μαζέψτε από την ΝΕΖ τον οργανωμένο στρατό που ενεργεί αυθαίρετα.

Link to comment
Share on other sites

το εμπολεμο κλιμα ποτε δε βοηθα. αναπτυξη και ευημερια με εξωδικα, ππροπηλακισμους και lock out δεν γινεται. το ΠΑΜΕ οντως δε βοηθα με την τακτικη του πολλες φορες, αυτο ομως δε σημαινει οτι ολα τα υπολοιπα ειναι αψογα. σε μια περιοδο κρισης και αβεβαιοτητας, οταν καποιοι λενε οτι δεν υπαρχουν κεκτημενα, πρεπει πρωτα απο ολα να αποδεχθουν οτι ισως θα πρεπει να μειωθουν και τα κερδη τους.;)

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Μάλλον η απεργία οδεύει προς το τέλος, μετά από σχεδόν ένα μήνα απεργίας. Από ότι πληροφορήθηκα η ένωση Ναυπηγοεπισκευαστών ήρθε σε συμφωνία με το σωματείο των εργαζομένων. Όμως ακόμα δεν έχει επέλθει συμφωνία με την ένωση μηχανουργών.

Link to comment
Share on other sites

Ζητούν αναστολή καταβολής οφειλών για τη ναυπηγοεπισκευή

Επιτακτική θεωρούν τα Επιμελητήρια του Πειραιά, την ανάγκη για αναστολή καταβολής των οικονομικών οφειλών των ναυπηγοεπισκευαστικών επιχειρήσεων μελών τους, προς το Δημόσιο και τους ασφαλιστικούς οργανισμούς - χωρίς προσαυξήσεις και πρόστιμα - έως και τρεις μήνες
Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...
  • 3 months later...

μια πρωτια ειχαν σημερα οι εργαζομενοι (οι ανεργοι για να ειμαι πιο ακριβης) της ζωνης. ειναι οι πρωτοι που εφαγαν ξυλο απο τα ΜΑΤ, μετα την κυβερνητικη μεταβολη.

πηγαν να συναντησουν τον υπουργο εργασιας και ανεργιας ανδρεα λοβερδο. τους ειδε χωρις να δεσμευτει για τπτ. οι πιο θερμοκεφαλοι απο τους διαδηλωτες πηγαν να αποκλεισουν το υπουργειο και τα λαοκρατικα:D ματ εδωσαν τη λυση.

Link to comment
Share on other sites

'Εκτακτο βοήθημα 1.200 ευρώ στους εργαζόμενους της Ζώνης

Πηγη:MEDIASHIPPING

Έκτακτο επίδομα 1.200 ευρώ θα εισηγηθεί ο υπουργός Εργασίας Ανδρέας Λοβέρδος για τους 4,5 χιλιάδες εργαζόμενους στην ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη Περάματος. Aυτό δήλωσε ο κ. Λοβερδος κατά τη συνάντηση του με εκπρόσωπους των εργαζομένων στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη, ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να παγώσει η εξυπηρέτηση των δανείων τους.

Με συγχωρείτε κύριε υπουργέ άλλοι άνθρωποι που δουλεύουν δε παίρνουν τόσα λεφτά για μηνιάτικο!!

Όταν υπήρχαν δουλειές το σωματείο των εργαζομένων έκανε απεργία ζητώντας υψηλές αυξήσεις(+15%):eek:. Τώρα που κατάφεραν να διώξουν τα πλοία σε γειτονικές χώρες θέλουν και επιδόματα ανεργίας??

Φέτος πιστεύω ότι θα υπάρξουν αρκετές αντιδράσεις στη ζώνη, γιατί εργαζόμενοι θέλουν να δημιουργήσουν ένα σωματείο που θα αφόρα μόνο τους εργαζόμενους της ζώνης, ανεξάρτητο από κομματικά συμφέροντα!!

Έτσι το υπάρχον σωματείο απειλεί με διαγραφές των μελών που θα υπογράψουν στο νέο σωματείο

Link to comment
Share on other sites

ας ειμαστε λιγο πιο προσεκτικοι πως μιλαμε για ανεργους, ολοι εμεις που ειμαστε βολεμενοι (ειτε γιατι εχουμε καλη και σιγουρη μισθωτη δουλεια, ειτε γιατι εχουμε επιχειρηση που παει καλα, ειτε γιατι ο μπαμπας μας εχει επιχειρηση που παει καλα).

μπορει καποιοι να μην παιρνουν τα 1200 ουτε για μηνιατικο, αλλα αυτοι οι καποιοι παιρνουν μηνιατικο και καθονται στην καρεκλα τους κανουν τη δουλεια τους με τη θερμανση και τον κλιματισμο τους. αντιθετα στο περαμα, μια εχουν μεροκαματο και τρεις δεν εχουν (πολλοι δεν εχουν για 18 μηνες) και απο οσους εχουν, καθε χρονο ολο και καποιος θα σκοτωθει στον χωρο εργασιας του.

ωραιες ειναι η μεγαλες κουβεντες, αλλα δε νομιζω οτι κανεις απο εμας θα την παλευε να δουλεψει ως εργατης μεταλλου, ακομη και αν δεν εβρισκε τπτ αλλο να κανει.

Link to comment
Share on other sites

Μια δόση είχα ανέβει σε ένα bulk carrier πλοιοκτησίας ενός συγγενή μου που έκανε επισκευή στο Πέραμα. Σε κάποια φάση κοίταξα σε ένα αμπάρι κι είδα ανθρώπους να κάνουν ακροβατικά σε σκαλωσιές και να αλλάζουν μέταλλα με οξυγόνο , όταν εμένα ήδη με είχε πιάσει ίλιγγος από το θέαμα τους χάους.

Το ψωμί στην ζώνη είναι πικρό.Πέραν από την ανεργία που πλέον μαστίζει την ζώνη , ο κάθε εργάτης ακθέτει την ζωή του καθημερινά σε κίνδυνο.

Δεν λέω αν συμφωνώ ή διαφωνώ με το επιδόμα που έταξαν γιατί δεν είμαι τόσο κοντά στα πράγματα για να έχω ιδια αντίληψη.

Πάντως το παράδειγμα κι η συγκριση που κάνει το άρθρο είναι εντελώς ατυχής.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...