Jump to content
Shipfriends

"Διώρυγα Κωνσταντινούπολη"


Recommended Posts

Οι γείτονές μας υπόσχονται μεγάλο έργο στη περιοχή του Βοσπόρου, ώστε να αποσυμφορηθεί η υπάρχουσα δίοδος από την κίνηση των πλοίων.

Προεκλογική η ανακοίνωση και δε μένει παρά να δούμε πώς θα εξελιχθεί.

Τα τεχνικά χαρακτηριστηκά του έργου το θέλουν 40-50km μήκος, 150m πλάτος και 25m βάθος.

Περισσότερα από τη Ναυτεμπορική:

"Την κατασκευή διώρυγας πλάτους 150 μέτρων για την αποσυμφόρηση του Βοσπόρου, η οποία θα συνδέει τη Μαύρη Θάλασσα με τη Θάλασσα του Μαρμαρά, ανακοίνωσε την Τετάρτη ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Σηκώνουμε τα μανίκια μας για τη Διώρυγα Κωνσταντινούπολη, ένα από τα μεγαλύτερα σχέδια του αιώνα που θα επισκιάσει τις διώρυγες του Παναμά και του Σουέζ», δήλωσε ο Ερντογάν κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής ομιλίας του.

Οι προκαταρκτικές μελέτες για το σχέδιο, που πρόκειται να διαρκέσουν δύο χρόνια, θα αρχίσουν μετά τις βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου, πρόσθεσε ο Τούρκος πρωθυπουργός χωρίς να αναφερθεί στις οικονομικές πλευρές του σχεδίου.

Όπως διευκρίνισε, η διώρυγα θα έχει μήκος από 40 ως 50 χιλιόμετρα και βάθος 25 μέτρα."

Edited by giorgosz
Link to comment
Share on other sites

Είναι σαφές ότι η Τουρκια εδώ και χρόνια χτίζει σταθερά την θέση της ως ισχυρής περιφερειακής δύναμης, αναβιώνοντας μέρος από το αυτοκρατορικό της παρελθόν. Και ένα τα ισχυρά της ατού είναι ο έλεγχος των Στενών, που με τις υπάρχουσες συνθήκες είναι εκτός τουρκικού ελέγχου. Και είναι λογικό να θέλουν να επιστρέψουν τα Στενά υπό τουρκικό έλεγχο. Οι συνθήκες καλύπτουν τον Βόσπορο και όχι μια νέα διώρυγα. Και όταν υπάρξει μια νέα και σύγχρονη θαλάσσια οδός, θα είναι πολύ εύκολο να καταργηθεί η "παλιά και επικίνδυνη για την ναυσιπλοϊα" οδός του Βοσπόρου. :rolleyes: Δεν είμαι βέβαιος ούτε ότι θα την κατασκευάσουν ούτε καν εάν την σκέφτονται, το ότι όμως ανακοινώνουν τις σκέψεις τους από μόνο του αποτελεί διπλωματική πίεση προς κάθε κατεύθυνση.

Link to comment
Share on other sites

Αμφιβαλλω αν θα δουμε ποτε να γινεται ενα τετοιο εργο :rolleyes: Διαβαζοντας λιγο απο δω κι απο κει,μιλανε ολοι για την αναγκη που εχει ο Ταγιπ να γραφτει το ονομα του στην ιστορια της Τουρκιας(ακριβως απο κατω απ του Κεμαλ :P )και την ματαιοδοξια που τον διακατεχει.

υπαρχει και ενα εικονικο βιντεακι με τα φοβερα και τρομερα σχεδια που εχουν :blink:

post-2049-0-28328400-1303925556_thumb.jp

Link to comment
Share on other sites

τι θυμασαι και συ ρε παιδι μου:D. (τον ιουνιο ειναι και τα 15χρονα:ph34r:)

παντως ας μην σπευσουμε να το χαρακτηρισουμε σαπουνοφουσκα. αν εχει να κανει με τις επιδιωξεις της τουρκιας για αυστηροτερο ελεγχο των στενων, μπορει να προχωρησει. οταν ο παναμας κατασκευαζει (με μυρια εμποδια) νεα postpanamax διωρυγα, γιατι οχι και η τουρκια που (μας αρεσει, δεν μας αρεσει) ειναι περιφερειακη δυναμη.

διωρυγα σκετη θα ειναι; διωρυγα που στις δυο "οχθες" της θα υπαρχουν αγωγοι πετρελαιου και φυσικου αεριου θα ειναι και κοντα στις δυο εισοδους της jetties; θα το δουμε.

Link to comment
Share on other sites

  • 4 months later...

Σύμφωνα με τα τούρκικα ΜΜΕ, τα Στενά θα κλείσουν την άλλη εβδομάδα για τα πλοία για 2 μέρες, 28-29 Σεπτεμβρίου για να διεξαχθεί μεγάλη άσκηση αντιμετώπισης ατυχήματος (σύγκρουση τάνκερ με επιβατηγό) και εκτεταμένης ρύπανσης. Αντίθετα άλλα ΜΜΕ (πχ Bloomberg) λένε ότι θα κλείσουν μόνο για 4 ώρες στις 29/9. Πάντως, θεωρώ παράλογο να κλείσουν τα Στενά για 2 ημέρες για μία άσκηση και μάλιστα σε αυτή την συγκυρία για την περιοχή, ενώ 4 ώρες είναι λογικό.

Link to comment
Share on other sites

Τελικά έγινε σήμερα η άσκηση και τα Στενά έκλεισαν μόνο για 5 ώρες, όπως ήταν και το λογικό. Σκορπίζοντας βέβαια την απογοήτευση σε όσα ελληνικά μέσα αναπαρήγαγαν άκριτα τα πρώτα τούρκικα δημοσιεύματα και έσπευσαν να κάνουν περισπούδαστες αναλύσεις.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...