Jump to content
Shipfriends

Βιβλική (και πυρηνική) καταστρόφη στην Ιαπωνία απο σεισμό και Τσουνάμι


Recommended Posts

Απο το http://www.zougla.gr

Ισχυρή σεισμική δόνηση, μεγέθους 8,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, σημειώθηκε λίγο πριν από τις 08:00 το πρωί ώρα Ελλάδας στο νησί Honshu της Ιαπωνίας, σύμφωνα με το Αμερικανικό Γεωφυσικό Ινστιτούτο.Η αρχική εκτίμηση των ιαπωνικών Αρχών ήταν για δόνηση μεγέθους 7,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, αλλά σχεδόν αμέσως το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο των Ηνωμένων Πολιτειών αναθεώρησε την ιαπωνική μέτρηση, ανακοινώνοντας ότι ο σεισμός ήταν μεγέθους 8,8 βαθμών. Η δόνηση σημειώθηκε σε ώρα αιχμής, τη στιγμή που οι κάτοικοι της πρωτεύουσας είτε βρίσκονταν στους χώρους εργασίας τους είτε στους δρόμους με τα αυτοκίνητά τους.Ο σεισμός σημειώθηκε λίγο πριν από τις 08:00 το πρωί ώρα Ελλάδας στις βορειοανατολικές ακτές της χώρας, με το επίκεντρο να εντοπίζεται σε απόσταση 400 χιλιομέτρων από την πρωτεύουσα Τόκιο και σε εστιακό βάθος περίπου 40 χιλιομέτρων.

Η δόνηση ήταν εξαιρετικά ισχυρή, διήρκεσε αρκετά λεπτά της ώρας, προκαλώντας πανικό στους κατοίκους του Τόκιο αλλά και των άλλων όμορων περιοχών στο επίκεντρο του σεισμού.Είναι χαρακτηριστικό ότι οι συνηθισμένοι σε σεισμικές δονήσεις κάτοικοι του Τόκιο άρχισαν να εκκενώνουν τα κτήρια. Προς το παρόν, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες υπάρχει επίσημη αναφορά για 29 νεκρούς, στα βορειανατολικά της χώρας, που χτυπήθηκε από παλιρροϊκό κύμα (τσουνάμι) ύψους 12 μέτρων.


sad.gif Τεραστια καταστροφη.οι εικονες μιλανε απο μονες τους

http://www.youtube.com/watch?v=JwWRMKf3dXs

Edited by proud_ionian
tag
Link to comment
Share on other sites

Σύμφωνα με ειδησεογραφικά πρακτορεία, οι νεκροί από το τσουνάμι -που προκάλεσε ο μεγαλύτερος σεισμός στην ιστορία από το 1900- θα ξεπεράσουν τους χιλίους. Επίσης, αγνοείται πλοίο με περίπου 100 επιβαίνοντες. Η θάλασσα έφτασε έως και 50 km στη στεριά. Ενδεικτικά της κατάστασης που επικράτησε -με καράβια στη στεριά και κτίρια να παρασύρονται ενώ φλέγονται- είναι τα παρακάτω videos:

http://www.youtube.c...h?v=1md3eyAntrQ

http://www.youtube.c...h?v=WPFdGH-V1J8

Link to comment
Share on other sites

Οι εικονες που μεταδιδει live το CNN απο την επομενη της καταστροφης(νομιζω ειναι 6-7 το πρωι τωρα στην Ιαπωνια)ειναι τρομακτικες.Ολα καλυμενα απο το νερο,ανθρωποι που σωθηκαν μαζεμενοι σκορπια(καποιοι ειχαν σηματισει ενα αυτοσχεδιο SOS στο εδαφος),καπνοι-φωτιες παντου,δεν ξεχωριζει η γη απο την θαλασσα.Περα απο τις ηδη χαμενες ζωες ερχεται να προστεθει και ο κινδυνος εκρηξης σε ενα εργοστασιο πυρηνικης ενεργειας που ακομα δεν εχουν καταφερει να λυσουν το προβλημα ψυξης ενος αντιδραστηρα.

Οι Αμερικανοι στελνουν ηδη 8 πολεμικα πλοια(απο αεροπλανοφορα μεχρι απλες φρεγατες,που θα βοηθησουν στο μοιρασμα τροφιμων και φαρμακευτικου υλικου με ελικοπτερα)ενω απο οτι ακουσα βοηθεια θα στειλει και η Ελλαδα μαζι με αλλες 6 Ευρωπαικες χωρες.

Link to comment
Share on other sites

Πέρα από το ανθρώπινο δράμα και πέρα από το δέος που προκαλεί η δύναμη των στοιχείων της φύσης, θα πρέπει να σταθούμε και σε κάποια χρήσιμα συμπεράσματα. Πρώτο και καλύτερο, ότι δεν υπάρχει πρόβλεψη σεισμών...κι ας λένε οι σεισμολόγοι. Αφού η Ιαπωνία, η πιό σεισμογενής χώρα και η πιό προχωρημένη στην σεισμολογία, δεν μπόρεσε να προβλέψει ένα σεισμό αυτού του μεγεθους...δεν υπάρχει πρόγνωση. Και όταν λέμε πρόγνωση εννοούμε επίκεντρο, ένταση και ημέρα. Το μόνο που μπορεί να γίνει είναι αυτό που κάνουν οι Ιάπωνες: αντισεισμικές κατασκευές...οργάνωση του κράτους και εκπαίδευση του πληθυσμού. Και βεβαίως ακόμα και στην Ιαπωνία αυτά δεν λειτούργησαν σωστά, πλην των αντισεισμικών κατασκευών. Προφανώς το πολλαπλό χτύπημα της φύσης, ξεπερνούσε και τα πιό ακραία σενάρια.

Ένα άλλο συμπέρασμα είναι ότι τα περί απόλυτης ασφάλειας των πυρηνικών εργοστασίων είναι παραμύθια της Χαλιμάς. Τίποτε δεν είναι απολύτως ασφαλές είδικά σε σεισμογενείς περιοχές. Απλώς είναι η πιό οικονομική παραγωγή ρεύματος και γι' αυτό την πλασάρουν σαν την πιό ασφαλή και εσχάτως και καθαρή. Ναι δεν συμβαίνουν συχνά ατυχήματα σε πυρηνικούς σταθμούς...όταν όμως συμβεί κανένας δεν θα ήθελε να μένει δίπλα στο εργοστάσιο. Και δυστυχώς όταν γίνει το κακό, η φθηνή ενέργεια...για ορισμένους γίνεται πανάκριβη.

Edited by ΝΗΡΕΑΣ
Link to comment
Share on other sites

Σχετικα με την οργανωση της Ιαπωνιας ΝΗΡΕΑ,πιστευω οτι πρεπει να παρει παραδειγμα καθε σεισμογενης χωρα στον πλανητη.Μεχρι στιγμης υπαρχουν περι τα 1200 θυματα(οι μισοι αγνοουνται),οχι ομως απο την καταρευση κτηριων αλλα απο το φονικο τσουναμι.Αν το επικεντρο του σεισμου ηταν πιο μακρια απο τις ακτες ισως να ειχαν γλιτωσει περισσοτεροι κυριως λογω του οτι θα ειχαν προλαβει να μετακινηθουν σε μεγαλυτερο υψομετρο.Αν ενας αναλογος σεισμος συνεβαινε στην Ελλαδα θα ειχαμε πολλα περισσοτερα θυματα απλα γιατι τα κτηρια μας δεν εχουν κατασκευαστει με τις σωστες προδιαγραφες,κατι που ειδαμε και στον τελευταιο μεγαλο σεισμο στην Αθηνα.Προβλεψη(σεισμων)μπορει να μην υπαρξει ποτε γιαυτο και η προληψη ειναι κατι που πρεπει να λαβουμε πολυ σοβαρα υποψην μας(πολυ αμφιβαλλω οτι θα το κανουμε βεβαια).

Για τα πυρηνικα εργοστασια συμφωνω.Αυτο που δεν καταλαβαινω ειναι γιατι ορισμενα τα εκαναν πανω στην ακτογραμμη της χωρας ,ενω ξερουν οτι με τους σεισμους που εχουν,το τσουναμι ειναι συχνο φαινομενο.

Τελος το οικονομικο πληγμα που θα γνωρισει η Ιαπωνια απο αυτη την καταστοφη,ειναι τεραστιο και δυστυχως πιστευω οτι δεν θα επηρεασει μονο εκεινους αλλα ολους μας.

Και μερικες φωτογραφιες απο πλοια που βγηκαν στην στερια απο το http://shippingonline.ilsecoloxix.it

post-2049-0-22998000-1300017008_thumb.jp

post-2049-0-11262200-1300017016_thumb.jp

post-2049-0-11683500-1300017025_thumb.jp

Link to comment
Share on other sites

...Προβλεψη (σεισμων) μπορει να μην υπαρξει ποτε...

Η πρόβλεψη των σεισμών είναι μία ολόκληρη συζήτηση. Μπορεί και να μην υπάρξει ποτέ, μπορεί και ήδη να υπάρχει. Αν ήδη υπάρχει ή αν κάποτε υπάρξει, τα θέματα που τίθενται προς συζήτηση είναι άπειρα. Πόσο χρόνο πριν τον σεισμό μπορεί ή θα μπορεί να γίνεται αυτή η πρόβλεψη ??? Ένα μήνα, μία εβδομάδα, μία ώρα ??? Μία εβδομάδα πριν μπορεί να σωθεί πολύς κόσμος, μία ώρα πριν (αν γίνει δημοσιοποίηση της πρόβλεψης) μπορεί να σκοτωθεί πολύς περισσότερος κόσμος από τον πανικό από όσον θα σκότωνε ο ίδιος ο σεισμός (και αν σκότωνε).

Ακόμα, ας υποθέσουμε ότι γίνεται πρόβλεψη του σεισμού (ημέρα και ώρα). Υπάρχει ή θα υπάρχει ποτέ δυνατότητα πρόβλεψης ως προς το τι είδους σεισμός θα είναι (επιφανειακός, σε βάθος και πόσο, τεκτονικός κλπ. κλπ), τι κατεύθυνση θα έχει, πόσης διάρκειας θα είναι, και -το κυριότερο- τι εντάσεως ???

Τέλος, είδαμε στον καταστροφικό σεισμό της Ιαπωνίας, ότι οι τεράστιες καταστροφές και οι μεγάλες απώλειες ανθρώπινης ζωής, δεν επήλθαν από τον ίδιο τον σεισμό, αλλά από το τσουνάμι που δημιούργησε. Πόσο πρέπει να προχωρήσει η επιστήμη, όχι μόνο για να προβλέπει ΟΛΑ όσα είπαμε παραπάνω αλλά και -κατόπιν- τα όσα θα συνεπάγεται ένα τσουνάμι που θα δημιουργηθεί από τον επερχόμενο σεισμό (ύψος κύματος, κατεύθυνση, ένταση) ώστε και οι αρμόδιες αρχές να προβούν στην λήψη μέτρων ???

Η πρόβλεψη των σεισμών μπορεί ήδη να υφίσταται, ίσως ακόμα και εδώ και πολλά χρόνια. Το θέμα είναι κατά πόσον είναι δυνατόν να μπορεί να σώσει ανθρώπινες ζωές, αν κανείς σκεφτεί όλες τις παραπάνω παραμέτρους.

Link to comment
Share on other sites

Ένα άλλο συμπέρασμα είναι ότι τα περί απόλυτης ασφάλειας των πυρηνικών εργοστασίων είναι παραμύθια της Χαλιμάς.

Όποιος παρακολουθεί την υπόθεση των Ιαπωνικών αντιδραστήρων, καταλαβαίνει ότι ακόμα και οι πιό ειδικοί φτάνει η στιγμή που αδυνατούν να ελέγξουν την κατάσταση. Εδώ και 3 μέρες έλεγαν ότι δεν είναι τίποτε το σοβαρό και όλα είναι υπό έλεγχο παρόλο που έσκαγε ο ένας αντιδραστήρας μετά τον άλλο. Μετά τους 2 πρώτους "προανήγγειλαν" έκρηξη και σε 3ο...ενώ παράλληλα σήκωσαν τα χέρια ψηλά και ζήτησαν διεθνή βοήθεια, κάτι που είχαν αρνηθεί εξ αρχής. Και την ίδια ώρα που οι Γάλλοι κατατάσσουν το ατύχημα ως το 2ο πιό σοβαρό μετά το Τσέρνομπιλ και οι Αμερικάνοι καταστρώνουν σχέδια ανάγκης για την περίπτωση που το ραδιενεργό νέφος φθάσει στην άλλη άκρη του Ειρηνικού. Νομίζω ότι σε αυτό τον τομέα οι Ιάπωνες απέτυχαν παταγωδώς. Όχι μόνο απέτυχαν να ελέγξουν την κατάσταση, αλλά ήταν εξαιρετικά καθησυχαστικοί...ακολουθώντας την πεπατημένη οδό της κακής εκτίμησης ή απόκρυψης της πραγματικής κατάστασης, όπως είχε γίνει και στα προηγούμενα πυρηνικά ατυχήματα. Μακάρι να σταματήσει εκεί το κακό, αλλά δεν το βλέπω, κρίνοντας από τις διεθνείς αντιδράσεις...

Επίσης, παρακολουθώντας την ειδησεογραφία από την Ιαπωνία, ασυνείδητα διαπίστωσα ότι υπήρχε μία διαφορά από άλλες παρόμοιες καταστάσεις. Δεν είδα πουθενά στα ρεπορτάζ να αναφέρονται σε πλιάτσικο. Και επειδή το θεώρησα αδύνατο, είπα να το κοιτάξω επί τούτου. Και διαπίστωσα με μεγάλη μου έκπληξη ότι πράγματι δεν παρατηρήθηκαν λεηλασίες...και μάλιστα το γεγονός αυτό έχει προκαλέσει την έκπληξη και την απορία σε όλη τη Δύση. Πράγματι εντυπωσιακό γεγονός. Ενδεικτικά μπορείτε να δείτε εδώ και εδώ.

ΥΓ NHSOS XIOS, οι πυρηνικοί σταθμοί έχουν ανάγκη άφθονου νερού για την ψύξη του ατμού και γι' αυτό κατασκευάζονται πάντα δίπλα στη θάλασσα, ή σε μεγάλη λίμνη ή σε μεγάλο ποτάμι που θα πρέπει να έχει άφθονο νερό καθ΄όλη τη διάρκεια του χρόνου. Βλέποντας την μορφολογία της Ιαπωνίας δν νομίζω ότι έχει μεγάλα ποτάμια με ομαλή ροή σε ετήσια βάση. Οπότε νομίζω ότι η θάλασσα είναι η μόνη λύση.

Edited by ΝΗΡΕΑΣ
Link to comment
Share on other sites

Την ιδια σκεψη εκανα και εγω,οτι χρειαζονται αφθονο νερο,γιαυτο και βρισκονται διπλα στην θαλασσα αλλα απο την αλλη,θα μπορουσαν ειτε να προστατεψουν καλυτερα τα εργοστασια απο τα τσουναμι η να τα χτισουν 4-5χλμτερα απο τις ακτες και με καποιο τροπο να φερνουν το θαλασσινο νερο.Στη ουσια την ζημια την επαθαν απο το τσουναμι που κατεστρεψε ολα τα εφεδρικα συστηματα ψυξης των αντιδραστηρων.

Πολλες φωνες παντως ακουγονται να σταματησει η χρησιμοποιηση της πυρηνικης ενεργειας παγκοσμιως γιατι μπορει μεν να ειναι ειναι φτηνος και οικολογικος(δεν παραγονται καυσαερια)τροπος παραγωγης ρευματος αλλα απο την αλλη υπαρχουν τεραστιοι κινδυνοι για την ανθρωποτητα σε καποιο ατυχημα των εργοστασιων.

Σχετικα με την συμπεριφορα των Ιαπωνων,ειναι πραγματι εντυπωσιακο ποση ηρεμια και ταξη επιδεικνυουν :blink: Οσα ρεπορταζ κι αν εχω δει,περιμενουν υπομονετικα στις ουρες για φαγητο και νερο,ψαχνουν κατα ομαδες για αγνοουμενους,ενω μερικοι προσπαθουν ηδη την αποκατασταση των ζημιων.Ισως ειναι μονη χωρα στον πλανητη που εχει αυτα τα χαρακτηριστικα.

edit Οι Ιταλοι εχασαν 2 νεοναυπηγηθεντα φορτηγα με το τσουναμι.To TOYLIPAN,που ηταν στην ναυπηγικη κλινη σε φαση κατασκευης στα ναυπηγεια Ishinomaki και το SIDER JOY,που ειχε καθελκυστει πριν λιγες μερες και βρεθηκε σε αγροτικες εκτασεις εκατονταδες μετρα απο τις ακτες.

Edited by NHSOS XIOS
Link to comment
Share on other sites

Μπορει να μην αμφισβητειται η αρτιοτητα του ιαπωνικου κρατους και η αυτοπειθαρχια της ιαπωνικης κοινωνιας, αλλα στη συγκεκριμενη περιπτωση (του πυρηνικου ατυχηματος), εχουν ακουστει αρκετες κατηγοριες για εσκεμμενη υποβαθμιση του ατυχηματος, αλλα και για απουσια του ιαπωνικου κρατους απο τον πυρηνικο σταθμο (τη διαχειριση του ατυχηματος την ειχε αρχικα η ιδιοκτητρια εταιρεια του σταθμου.

σημερα σε ολα τα διεθνη ΜΜΕ, δεν ακουστηκε ενας καλος λογος για τον χειρισμο του ατυχηματος.

δεν περιμενα τετοια αντιμετωπιση, απο μια χωρα που εχει υπαρξει θυμα πυρηνικης επιθεσης (ο Β' Παγκοσμιος Πολεμος εληξε με τη χρηση πυρηνικων οπλων)

οσο για την ιαπωνικη κοινωνια, δειτε εδω μια αλλη ματια.

Link to comment
Share on other sites

Για να μην πολυλογούμε, η κατάσταση στην Ιαπωνία χαρακτηρίζεται πλέον ως εκτός ελέγχου. Ολοένα και περισσότερες χώρες θεωρούν πιθανό το χειρότερο σενάριο, δηλαδή έκλυση μεγάλων ποσοτήτων ραδιενέργειας από τους αντιδραστήρες. Και μέσα σε όλα αυτά, φαίνονται αστείοι οι υπέρμαχοι της πυρηνικής ενέργειας και ιδιαίτερα όσες χώρες έδιαθέτουν πυρηνική τεχνολογία και διατείνονται/αυτοδιαφημίζονται ότι εάν οι αντιδραστήρες είχαν την δική τους τεχνολογία, δεν θα γίνονταν αυτά που συμβαίνουν στην Ιαπωνία.

Και από την δική μας πλευρά, η Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας σήμερα εξέδωσε και οδηγίες "προς ναυτιλλομένους" σε περιοχές της Ιαπωνίας που έχει εμφανισθεί ραδιενέργεια. Εάν μπορούν να εφαρμοσθούν αυτά τα μέτρα? Δεν είμαι βέβαιος.

Οδηγίες προς τα πληρώματα των ελληνικών πλοίων

Δεδομένης της κατάστασης έκτακτης ανάγκης μετά το ατύχημα στον πυρηνικό σταθμό Fukushima Daiichi, στις ανατολικές ακτές της Ιαπωνίας, η ΕΕΑΕ συμβουλεύει τις ναυτιλιακές εταιρείες και τα πληρώματα των ελληνικών πλοίων που βρίσκονται στις πληγείσες ακτές της Ιαπωνίας, ως εξής:

α. Ακολουθείστε τις οδηγίες των τοπικών αρχών.

β. Εφαρμόστε ορισμένα προληπτικά μέτρα προστασίας:

ελαχιστοποίηση της παραμονής σε ανοικτό χώρο

σχολαστικό πλύσιμο του καταστρώματος του καραβιού

σχολαστικό ατομικό πλύσιμο

πλύσιμο χεριών πριν το φαγητό

χρήση φόρμας μιας χρήσεως ή δεύτερα ρούχα και παπούτσια για τις εργασίες στο κατάστρωμα ή γενικά σε ανοικτό χώρο

μετά την απομάκρυνση από την περιοχή του ατυχήματος, σχολαστικό πλύσιμο του πλοίου, του πληρώματος και των ρούχων.

γ. Επικοινωνήστε με τις τοπικές αρχές αναφορικά με τη χορήγηση ιωδίου. Η χορήγηση ιωδίου γίνεται μόνο κατόπιν εντολής και σε περιπτώσεις υψηλών δόσεων ακτινοβολίας στο θυρεοειδή.

δ. Mόλις το πλοίο φθάσει στον επόμενο προορισμό ενημερώσετε σχετικά τις αρχές του λιμένος.

Πληροφορίες: 210 6506700, [email protected]

Link to comment
Share on other sites

Μια πολύ καλή ταινία που μας δείχνει τον εφιάλτη της ραδιενέργειας αλλάπαράλληλα συνδυάζει θάλασσα είναι η Κ-19: the widowmaker. Η δεύτερη αγαπημένημου ταινία υποβρυχίων μετά το das boot, αλλά πιστεύω συνολικά μια πολύ άρτιαταινία. Συνοπτικά το story έχει εξής: Κατά την διάρκεια του ψυχρού πολέμου ηΡωσία κατασκευάζει πυρηνοκίνητο υποβρύχιο με σκοπό να μπορεί να έχει τηνδυνατότητα να πλήξει τις αμερικανικές ακτές δια θαλάσσης. Οι πιέσεις από τοκόμμα πολλές, που έχουν σαν συνέπεια να παρουσιαστούν προβλήματα στο σκάφος ενπλω λόγω της βιασύνης στην κατασκευή.

Αληθινή ιστορία.

Link to comment
Share on other sites

Για το τι έχει γίνει στην Ιαπωνία τα βλέπετε, δεν έχω να πω κάτι παραπάνω πέρα από το ότι στην περιοχή βρίσκονται περισσότερα ελληνόκτητα πλοία με ελληνικό πλήρωμα απ΄ότι έχει βγεί πρός τα έξω. Υπάρχει πλοίο που πρίν το πατατράκ περιμένει να φορτώσει κοντά στη Fukushima και είναι ακόμα εκεί, έχοντας φάει όλο το νέφος στο δόξα πατρί.

Όσον αφορά το θέμα της πυρηνικής ενέργειας, είναι κάτι σαν τα αεροπλάνα. Είναι μεν τα πιο ασφαλή μέσα μεταφοράς αλλά άμα σου κάτσει η στραβή, ραντεβού με τον Άγιο Πέτρο χωρίς δεύτερη κουβέντα. Το θέμα είναι πως σαν κοινωνίες πρέπει να αποφασίσουμε τι θέλουμε τελικά. Καλώς η κακώς οι ανεμογεννήτριες και τα ηλιακά πάνελ δεν αρκούν -όπως είναι σήμερα η τεχνολογία- για να υποστηρίξουν βιομηχανίες και μαζική παραγωγή. Η πυρηνική ενέργεια είναι η μόνη λύση σε αυτή την κατεύθυνση. Ας σκεφτούμε σαν κοινωνίες αν θα προτιμούσαμε να πληρώνουμε 3 και 4 φορές πάνω το κόστος που έχουμε τώρα για ρεύμα ή να μην έχουμε τη δυνατότητα να χρησιμοποιούμε το οικιακό μας δίκτυο πέρα από έναν περιορισμένο φόρτο ανά πάσα στιγμή. Φυσικά στην Ελλάδα δεν έχουμε τέτοιο δίλημμα αλλά σκεφτείτε το αν ζούσατε στη Γαλλία ή στην Γερμανία.

Link to comment
Share on other sites

Προβλέψεις της BIMCO για τη ναυτιλία μετά το σεισμό στην Ιαπωνία.

O πρωτοφανής σεισμός στην Ιαπωνία θα επηρεάσει τη ναυτιλία επισημαίνει η Bimco σε ανακοίνωση της αναφερόμενη στα αυτονόητα, αναφέρει το reporter.gr.

Οι επιπτώσεις παραμένουν ακόμη άγνωστες τονίζεται και προς το παρόν το μόνο βέβαιο είναι οι σοβαρότατες ζημιές των λιμενικών εγκαταστάσεων στο βόρειο τμήμα της χώρας.

Βραχυπρόθεσμα κάθε μεταφορική δραστηριότητα προς αυτό το τμήμα της χώρας θα διακοπεί και αυτό επηρεάζει όλους τους κλάδους.

Μεσοπρόθεσμα ωστόσο η μεταφορική ζήτηση θα αυξηθεί καθώς η χώρα θα μπει σε τροχιά ανοικοδόμησης.

Τα container ειδικά θα δεχθούν πιέσεις καθώς οι ζημιές στα εργοστάσια έχουν τραγική επίπτωση στις εξαγωγές, ενώ στα φορτηγά ενδέχεται να υπάρξει ζήτηση καθώς η Ιαπωνία αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους εισαγωγής iron ore και άνθρακα.

Το κλείσιμο κάποιων πυρηνικών εργοστασίων θα μετατοπίσει το βάρος παραγωγής ενέργειας στα θερμοηλεκτρικά που επιπλέον θα αναζητήσουν πρώτη ύλη καθώς τα αποθέματα τους κατέληξαν στην θάλασσα μετά το τσουνάμι.

Το ίδιο συμβαίνει και με τις μεταλλουργίες όσον αφορά τα αποθέματα τους σε σιδηρομετάλλευμα.

Όσον αφορά τα δεξαμενόπλοια, και εδώ η εικόνα είναι μικτή. Αρκετά ιαπωνικά διυλιστήρια έχουν υποστεί ζημιές, όποτε οι εισαγωγές αργού όσο και οι εξαγωγές προϊόντων πετρελαίου ανεκόπησαν προσωρινά.

H Ιαπωνία είναι ο τρίτος μεγαλύτερος εισαγωγέας πετρελαίου στον κόσμο, με το 99% των εισαγωγών της να έρχεται από τον Περσικό Κόλπο. Από την άλλη πλευρά με τον σεισμό έκλεισε περίπου το ένα τρίτο των διυλιστηρίων της.

Όλα τώρα θα εξαρτηθούν από το πόσο καιρό θα αποκατασταθούν οι ζημιές.

Πηγή : theseanation.gr

Link to comment
Share on other sites

Άρχισαν να προκύπτουν και προβλήματα ραδιενέργειας με τα πλοία τα προερχόμενα από την Ιαπωνία, σύμφωνα με την "Ν"/ΑΠΕ. Και απ' ό,τι είδα στα ξένα πρακτορεία πρόκειται για το containership "Mol Presence".

Επίσης, η ΕΕΑΕ συστήνει πλέον στα ελληνικά πλοία να μένουν μακρυά από την περιοχή του ατυχήματος.

Στο μεταξύ οι αρχές της Κίνας ανακοίνωσαν σήμερα ότι εντόπισαν "αφύσικα" επίπεδα ραδιενέργειας σε ένα Ιαπωνικό εμπορικό πλοίο που εισερχόταν στο λιμάνι Σιαμέν στην ανατολική επαρχία Φουτζιάν.

Το ειδησεογραφικό πρακτορείο Νέα Κίνα, το οποίο επικαλέστηκε την υπηρεσία ποιότητας και ελέγχου, δεν ανέφερε συγκεκριμένα πόσο υψηλά ήταν τα επίπεδα της ραδιενέργειας στο πλοίο, που ανήκει στη ναυτιλιακή εταιρία Mitsui O.S.K. Lines, ούτε εάν επιτράπηκε στο σκάφος να ελλιμενιστεί.

Δελτίο τύπου της ΕΕΑΕ, 22/03/2011, 14:00

[...]Αναφορικά με τα ελληνικά πλοία, εκτός από τις αρχικές προληπτικές συστάσεις προς τους ναυτιλλόμενους, η ΕΕΑΕ έχει επιπλέον εκδόσει σύσταση για την απομάκρυνσή τους σε ακτίνα 80 χλμ. από την περιοχή του πυρηνικού σταθμού Fukushima Daiichi. Επισημαίνεται ότι η προτεινόμενη απόσταση των 80 χλμ. προέκυψε από δοσιμετρικές εκτιμήσεις. Ανάλογη σύσταση απομάκρυνσης έχει εκδοθεί από τις Γερμανικές αρχές.

Link to comment
Share on other sites

1200 φορες πανω απο το κανονικο η ραδιενεργεια στη θαλασσια περιοχη εξω απο τη φουκοσιμα και η κυβερνηση της ιαπωνιας αφηνει ανοιχτο το ενδεχομενο η μολυνση απο ραδιενεργεια να ξεπερνα την ακτινα των 80χλμ. επισης η κυβερνηση κατηγορει την ΤΕPCO οτι δεν δινει επαρκη στοιχεια. 17 ατομα εχουν μολυνθει στο εργοστασιο, στην κινα πιανουν πλοια απο την ιαπωνια που σπανε τους μετρητες γκαϊγκερ και γενικως οπως παει το πραγμα, στο τελος οι επιπτωσεις θα ειναι πολυ μεγαλυτερες απο το τσερνομπιλ. (τοτε οι κρυψινοες σοβιετικοι, δεν λεγαν την αληθεια, ενω τωρα οι δημοκρατες ιαπωνες, μας εχουν ξεσκισει στη διαφανειαB))

α, η TEPCO ειπε σημερα off the record, οτι πιθανοτατα υπαρχει ρηγμα στο κελυφος του επιμαχου αντιδραστηρα 3. μετα απο διεθνες κραξιμο, η ιαπωνικη κυβερνηση προσπαθησε να τα μαζεψει.

Link to comment
Share on other sites

Σεισμική δόνηση μεγέθους 6,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ έσεισε τα χαράματα της Δευτέρας την επαρχία Μιγιάκι στη βόρειο-ανατολική Ιαπωνία, ενώ η κυβέρνηση εξέδωσε προειδοποίηση για τσουνάμι που θα πλήξει τις ακτές της περιοχής τις επόμενες ώρες, ύψους τουλάχιστον μισού μέτρου.

Πηγη: ΕΞΠΡΕΣ

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...
  • 3 weeks later...
  • 9 months later...

ενας χρονος περιπου απο το σεισμο και το ατυχημα. απο οτι ακουσα στον ΣΚΑΪ βγηκε το πορισμα απο την (ιαπωνικη) επιτροπη που διερευνησε το θεμα. αποδιδει ευθυνες στην ιαπωνικη κυβερνηση και τον τοτε πρωθυπουργο για κακο χειρισμο της κρισης, ελλειψη συνεργασιας με τη διοικηση του εργοστασιου και βεβαια για διγλωσσια. ενω διαβεβαιωναν την ιαπωνικη και τη διεθνη κοινη γνωμη οτι δεν τρεχει τπτ και δεν θελουν βοηθεια, την ιδια στιγμη ετοιμαζαν σχεδια εκκενωσης του τοκυο και αλλων μεγαλων πολεων.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...
Στις ΗΠΑ, η αμερικανική Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (NOAA) προβλέπει ότι το μεγαλύτερο μέρος των συντριμμιών από το τσουνάμι που κατέληξαν στον Ειρηνικό θα φτάσουν στις ακτές της Αλάσκα, του Καναδά, της Ουάσινγκτον και του Όρεγκον το 2013 και το 2014.

Επιζών του ιαπωνικού τσουνάμι βρήκε τη μοτοσικλέτα του στον Καναδά

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Ο συναγερμος στην περιοχη της Φουκουσιμα της Ιαπωνιας εξακολουθει να''ηχει''2,5 χρονια μετα την πυρηνικη τραγωδια.Καθημερινα πανω απο 300 τονοι ραδιενεργου υλικου εξακολουθουν να καταληγουν στη θαλασσα. :ph34r: Το νου σας οσοι ταξιδεψετε στο Αιγαιο με νεοφερτα Ιαπωνικα πλοια τα επομενα χρονια. :P

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...