Jump to content
Shipfriends

Viking Grace (IMO 9606900)


Recommended Posts

Ναί,αλλά τότε θα το κράζαμε όλοι το πλοίο "τί μπαούλο είναι τούτο" κλπ.Οχι ότι και τώρα είναι καλαίσθητο,με τα δύο μπαούλα έτσι που φαίνονται στην πρύμνη δηλαδή....

Υποθέτω βέβαια ότι εκεί που βρίσκονται αυτές οι δεξαμενές δέν επιτρέπεται να πλησιάσουν επιβάτες,πολύ περισσότερο μάλιστα άν είναι θεριακλήδες.

ΥΓ.Στά πλοία μεταφοράς φυσικού αερίου οι δεξαμενές είναι έκθετες αλλά στα πλοία αυτά δέν πληρώνεις γιά να ταξιδέψης-πληρώνεσαι (αλλά και δουλεύεις) ώς μεταφορεύς επικινδύνου φορτίου,άρα γνωρίζεις το ρίσκο που παίρνεις.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...
  • 2 weeks later...

Κι αυτο γιαχαμπιμπι γιαλελελι θα ειναι εσωτερικα :D

Καλαίσθητο, εκμοντερνισμένο retro look με επιρροές από τα 70's και νοσταλγικά στοιχεία, από αρχιτεκτονική σκοπιά.

Ψηφίστε το signature tune του πλοίου!

Link to comment
Share on other sites

Το φυσικό αέριο είναι πιο ελαφρύ από τον αέρα. Ως LNG είναι υγροποιημένο περιπου στους -160 βαθμούς. Όσο καλή και να είναι η μόνωση θερμότητα περνάει και λίγο λγό εξατμίζεται. Όσο εξατμίζεται διοχετευεται στις μηχανές ως καύσιμο.

Εάν η δεξαμενή LNG βρίσκεται σε κλειστό χώρο και υπάρχει διαρροή τότε το αέριο μαζεύται στο ταβάνι του κλειστού χώρου όπου βρίσκεται η δεξαμενή. Αν λοιπόν οι δεξαμενές ήταν κάπου χαμηλά μεσα στο πλοίο θά χρειάζονταν χώροι στεγανοί (για αέρια έτσι ώστε το αέριο να μην φτάσει σε διπλανούς χώρους) με δυνατή απορρόφηση, αερισμό.

Φαντάζομαι ότι τοποθετώντας τις δεξαμενές έξω, λύνονται απλά όλα τα προβλήματα: Σε διαρροή το αέριο ανεβαίνει στην ατμόσφαιρα.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

To πλοίο πραγματοποίησε την 1η Δεκεμβρίου το

στο παγωμένο Turku. Μεγάλο, εντυπωσιακό, cruise-ferry από κάθε άποψη. Θα του δούμε λεπτομερώς στις 14/01.
Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Στο πλοίο πραγματοποιούνται οι τελευταίες προετοιμασίες, ώστε την Κυριακή να πραγματοποιήσει το παρθενικό του ταξίδι από το Turku στην πανέμορφη και αυτή την εποχή παγωμένη Στοκχόλμη.

Link to comment
Share on other sites

Το πλοιο σημερα ξεκινησε τα δρομολογια του και αυτη τη στιγμη βρισκεται στη Στοκχολμη.Η πιο υψηλη ταχητητα που επιασε ηταν 22,8 κομβοι.

Link to comment
Share on other sites

Το πλοίο σήμερα βαφτίστηκε στο Turku, τώρα είναι στα Åland Islands κι αύριο πρωί έρχεται στη Στοκχόλμη για πρώτη φορά.

Edited by .voyager
Link to comment
Share on other sites

Πρόκειται για ένα καινοτόμο -λόγω του οικολογικού του χαρακτήρα- πλοίο αλλά και κορυφαίο στην αρχιτεκτονική του. Μπορεί εξωτερικά να φαντάζει κι αυτό σαν τα cruiseships λίγο "κουτί", μα εσωτερικά πραγματικά εντυπωσιάζει, αποτελώντας κορυφαιο δείγμα των τάσεων της σύγχρονης αρχιτεκτονικής (αποτέλεσμα της δουλειάς του περίφημου γραφείου dSign που πρώτη φορά καταπιάστηκε με τη διαρρύθμιση και διακόσμηση εσωτερικών χώρων πλοίου). Παρόντα στη συνέντευξη τύπου σημαντικά πρόσωπα της πλοιοκτήτριας, όπως ο CEO, ο πρόεδρος της AGA, ο αρχιτέκτων και ιδιοκτήτης του dSign, αλλά και η υπουργός περιβάλλοντος της Σουηδίας. Ένα ferry, λοιπόν, που παρέχει υπηρεσίες κρουαζιέρας. Μπορεί το Turku και τα Åland να μην αποτελούν προορισμό των ονείρων μας, αλλά ένα ταξίδι με το Viking Grace στο αρχιπέλαγος είναι σίγουρα ονειρεμένο και αξίζει να πραγματωθεί...

 

8381220033_86d1f3d7d9_b.jpg

Edited by .voyager
Link to comment
Share on other sites

  • 6 months later...

Πάμε να δούμε τους κοινόχρηστους χώρους του Viking Grace.

 

Στο 9ο deck βρισκεται το “Arcade” ή “Στοά”, ο πιο φημισμένος χώρο του πλοίου. Πρόκειται για ένα αίθριο με εκμοντερνισμένο retro look κι επιρροές από τα 70’s. Πολυθρόνες και καναπέδες, φυτά, κινούμενα φωτιστικά και μια μεγάλη τζαμαρία που προσφέρει απεριόριστη θέα στη θάλασσα συνθέτουν το σκηνικό. Καθώς η μέρα προχωρά και μέχρι τη δύση του ηλίου, ο φωτισμός μεταβάλλεται και προσαρμόζεται ανάλογα με το εξωτερικό φως. Διαφορετικά χρώματα το πρωί, ζωντάνα, άλλα, έντονα το μεσημέρι, πιο ζεστά το βράδυ. Δίπλα βρίσκεται η minimal υποδοχή.

 

Επτά εξαιρετικά εστιατόρια και μπαρ είναι στη διάθεση των επιβατών του Viking Grace. Ο συνολικός αριθμός των θέσεων σε όλα τα εστιατόρια επί του σκάφους ξεπερνά τις 2000. 22 μηχανές καφέ, 22 φούρνοι, 600 κατσαρόλες, 4300 κούπες καφέ, 9500 πιάτα, 19.500 σετ μαχαιροπήρουνα στην υπηρεσία των επιβατων του. Το à la carte εστιατόριο “Oscar” βρίσκεται στο υψηλότερο πλωριό σημείο, παρέχει σαφώς καταπληκτική πανοραμική θέα υπό τον ήχο του πιάνου και διαθέτει κλασσική κουζίνα με επιρροές από σκανδιναβικές σπεσιαλιτέ και μεγάλη ποικιλία σε κρασιά. Μοιράζεται το χώρο με την άιθουσα Seamore, ένα ιδανικό μέρος για να απολαύσει κανείς κάποιο απεριτίφ, κάποιο κοκτέιλ, ένα ποτήρι κρασί ή σαμπάνια πριν από το δείπνο στο Oscar και για να αγοράσει από το “Takeaway wine” κάποιο μπουκάλι από τα κορυφαίας ποιότητας, διάσημα κρασιά που αυτό εμπορεύεται. Λίγο πιο πίσω βρίσκεται το “Frank’s Casual Dining Restaurant", που σερβίρει γεύμα και δείπνο σε μια χαλαρή ατμόσφαιρα και που η πληρωμή των γευμάτων γίνεται με τη μέθοδο που εισήγαγε πρώτη η γερμανική αλυσίδα εστιατορίων ιταλικής κουζίνας “VaPiano”: σε μια κάρτα που δίνεται στον πελάτη κατά την είσοδο στο εστιατόριο καταγράφονται ηλεκτρονικά οι παραγγελίες και η εξόφληση γίνεται στο ταμείο κατά την αποχώρησή εκείνου. Ένα deck πιο κάτω συναντάμε το καφέ-εστιατόριο "Sweet & Salty", ένα χώρο μοντέρνο αλλά και με νοσταλγικές νότες στη διακόσμησή του. Είναι το εστιατόριο που κλείνει τελευταίο και η τελευταία κατά συνέπεια επιλογή για τους επιβάτες που επιθυμούν να «τσιμπήσουν» κάτι πριν αποσυρθούν στις καμπίνες τους για το βραδινό τους ύπνο. Πλώρα του 10ου καταστρώματος εκτείνεται το buffet-restaurant “Aurora”, το μεγαλύτερο εστιατόριο επί του σκάφους που το πρωί προσφέρει ένα ελαφρύ πρωινό και το βράδυ δείπνο από διεθνή κουζίνα, ενώ τα παιδιά έχουν το δικό τους μπουφέ με προσεκτικά επιλεγμένα αγαθά.

 

Το Rockmore bar με την “rock-rustic” διακόσμηση προσφέρει χαλαρωτικά ποτά μέχρι τα χαράματα. Στο πρυμνιο τμήμα των καταστρωμάτων 10 και 11 βρίσκεται το μεγάλο Club Vogue με τα μπαρ του και τη σκηνή όπου δίνονται παραστάσεις και πραγματοποιούνται συναυλίες.

 

Το Viking Grace δείχνει ιδιαίτερο ενδιαφέρον στους μικρούς φιλοξενούμενους και διαθέτει γι’ αυτούς τρείς διαφορετικούς χώρους, προσαρμοσμένους ώστε να ανταποκρίνονται στις ιδιαίτερες ανάγκες τους ανά ηλικιακή ομάδα. Στο πλοίο συναντάμε το μεγαλύτερο στον κόσμο κατάστημα αφορολογήτων ειδών σε πλοίο, το “Shopping World”, που καταλαμβάνει τη μισή έκταση του 9ου καταστρώματος. Ιδιαίτερη αίσθηση κάνει το Spa & Wellness Center στο κατάστρωμα 11 -το ανώτερo κατάστρωμα επιβατών- που διαθέτει δύο μεγάλα τζακούζι με φανταστική θέα στη θάλασσα. Εκτός από τις κλασσικές σάουνες, υπάρχει μια σάουνα ατμού και μια ακόμη με βότανα, ενώ στη λεγόμενη  “snow cave” (σπηλιά χιονιού) χιονίζει πραγματικά και η θερμοκρασία κυμένεται στους μείον 2 βαθμούς Κελσίου! Οι διάφορες θεραπείες που πωλούνται γίνοται με οικολογικά προϊόντα και φυσικά υλικά της ιταλικής Comfort Zone. Ο συνεδριακός χώρος διαθέτει 227 θέσεις και μπορεί να διαιρεθεί σε τρία μικρότερα τμήματα και περιλαμβάνει άρτια εξοπλισμένο τμήμα catering

 

Οι καμπίνες έχουν σχεδιαστεί από την εταιρεία Korpi & Gordon που ειδικεύεται στο σχεδιασμό επίπλων για κουζίνες, σαλόνια, υπνοδωμάτια και τουαλέτες κατοικιών, ενώ συνεργάζεται με τα γνωστά μας IKEA. Προσοχή δόθηκε ακόμη και στους διαδρόμους που οδηγούν στις καμπίνες, στα κλιμακοστάσια με τις οθόνες και το όμορφα φωτισμένο φουγάρο.

 

gallery_2195_1335_15139.jpg

Edited by .voyager
Link to comment
Share on other sites

.voyager ευχαριστούμε πολύ για το ενδιαφέρον και όμορφα οργανωμένο και διατυπωμένο review ενός πλοίου κοσμήματος. Το θεωρώ έναν από τα πλοία-σταθμούς στην ναυπηγική αρχιτεκτονική και διακόσμηση εσωτερικού πλοίων.

(εύχομαι να με αξιώσει ο θεός να συμμετέχω και γω κάποια στιγμή στην επαγγελματική μου ζωή στον σχεδιασμό ενός τέτοιου πλοίου..)

Link to comment
Share on other sites

Εμένα μού έκανε εντύπωση το γεγονός ότι φρόντισαν να κάνουν ευχάριστους στο μάτι ακόμη και τους διαδρόμους πρός τίς καμπίνες,έτσι ώστε οι επιβάται να μήν νομίζουν πως βρίσκονται σε λίμπερτυ τής δεκαετίας τού '40.....

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...
  • 2 years later...

Στο πλοίο κατά τη διάρκει του δεξαμενισμού του έγιναν κάποιες παρμεβάσεις για περαιτέρω αναβάθμιση του ήδη εξαιρετικού ξενοδοχειακού του.

 

The changes included a larger sauna and a VIP sauna that can be booked for private events (γιάμι!). The conference facilities have been modernized, while the range of games on offer to teenagers has been expanded.

Edited by .voyager
Link to comment
Share on other sites

  • 8 months later...

Το Viking Grace δεν πληροί τελικά τις προϋποθέσεις αναφορικά με την πρόκληση κυματισμού από την πλώρη όταν πλέει με ταχύτητα άνω των 12 κόμβων στο αρχιπέλαγος της Στοκχόλμης, όπως προέβλεπαν οι υπολογισμοί προ της ναυπήγησης. Έχει μάλιστα δεχτεί κριτικές από τον τύπο στη Σουηδία, όπου θέματα σχετιζόμενα με την προστασία του αρχιπελάγους είναι πολύ ευαίσθητα. Η Viking Line έχει παραδεχτεί το πρόβλημα και έκτοτε το πλοίο στο αρχιπέλαγος πλέει με χαμηλότερη της προαναφερθείσας ταχύτητας.

12979581395_3487f1249a_o.jpg

Edited by .voyager
Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...
  • 2 weeks later...

Η Norsepower Oy Ltd. ανακοίνωσε σήμερα τη συμφωνία με τη Viking Line για την εγκατάσταση συστήματος αιολικής πρόωσης στο Viking Grace. Με την προσθήκη της τεχνολογίας Norsepower, το Viking Grace θα μειώσει την κατανάλωση καυσίμων και το κόστος των καυσίμων, αλλά θα μειώσει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα περίπου κατά 900 τόνους ετησίως; που ισοδυναμεί με μείωση 300 τόνους καυσίμου LNG ετησίως. Αυτή η μετατροπή αναμένεται να γίνει στο δεύτερο τρίμηνο του 2018.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Στα καταστρώματα του Viking Grace, τέσσερα χρόνια μετά την παρουσίαση του πλοίου στο λιμάνι της Σουηδικής πρωτεύουσας. Παρότι έκτοτε το συνάντησα κάποιες φορές εν πλω, τώρα απήλαυσα ένα νυχτερινό, one way ταξίδι μαζί του για Στοκχόλμη, όπου μάλιστα για ώρα πλεύσαμε στο παγωμένο αρχιπέλαγος του Turku. To πλοίο δεν παρουσιάζει φθορές παρά τον πολύ κόσμο που μεταφέρει και γενικά παραμένει το πιο καλαίσθητο εσωτερικά στη Βόρειο Ευρώπη, μάλλον το ξαδερφάκι του θα έχει να "ανταγωνιστεί". Θεωρώ τους ανταγωνιστές του Princes και Galaxy τουλάχιστον ένα κλικ πιο κάτω.

921a49ea546c3cbaea183813a16ee181

Link to comment
Share on other sites

  • 10 months later...

To Viking Grace επέστρεψε στις 21 Ιανουαρίου στα δρομολόγια στη γραμμή Turku Στοκχόλμη, μετά από μια ακινησία λίγων ημερών όπου υπέστη μια mini ανακαίνιση στο χώρο των καταστημάτων και στο Oscar á la Carte εστιατόριο.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Ξεκινώντας από τις 12 Απριλίου, το Viking Grace στη γραμμή Turkuland-Stockholm θα γίνει το πρώτο επιβατικό πλοίο στον κόσμο που θα χρησιμοποιεί την αιολική ενέργεια μέσω ενός πανιού ρότορα. Το "ιστιο", που αναπτύχθηκε από τη φινλανδική εταιρεία Norsepower Oy Ltd, υπόσχεται να μειώσει την κατανάλωση καυσίμων και να μειώσει τις εκπομπές CO2 έως και 900 τόνους ετησίως, ανάλογα με τις συνθήκες ανέμου.

Edited by proud_ionian
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...