Jump to content
Shipfriends

Nick the Greek

Recommended Posts

Ταξίδι στις 20/5 με το blue star 1 απο τη Λέσβο στον Πειραιά σε έντεκα ώρες. Για το πλοίο έχω αναφερθεί παλιότερα και όχι πάντα με τα καλύτερα -γι'αυτό εξάλλου και δε θα ποστάρω παρά μόνο μία φωτογραφία-. Αυτή τη φορά όμως τα πράγματα αλλάζουν. Η είσοδός μου στην καμπίνα συνοδεύεται από ενα μορφασμό έκπληξης. Πρόκειται για μνημείο κακής εργονομίας, μια καμπίνα μικρή στα όρια της κλειστοφοβίας, με δυσανάλογα μεγάλο μπάνιο το οποίο δεν δρέπει δάφνες καθαριότητας. Η ντουλάπα υποτυπώδης, οι χώροι γενικώς περιορισμένοι.  Είχα την πεποίθηση ότι αποκλείεται να πετύχω μικρότερη καμπίνα από του Πάτμος και έπεσα έξω. Επισυνάπτω μια φωτογραφία κάτω.Τουλάχιστον ειναι ήσυχη απο κραδασμούς και συντονισμούς, και βρίσκεται στο μέσο του καταστρώματος 8. Σημειωτέον ότι ήδη από το πρακτορείο στο Μόλυβο με ενημερώνουν ότι οι καμπίνες (ειδικά οι εσωτερικές) είναι πολύ μικρές.

 

Από κει και έπειτα όταν το...skania ξεκίνησε είχαμε τα γνωστά χαρακτηριστικά που έχουν περιγραφεί παλιότερα αν και σε σαφώς μικρότερο βαθμό μιας και το πλοίο δεν αναπτύσσει όλο του το δρόμο σε αυτό το δρομολόγιο. Ακούς και νιώθεις βέβαια τα ΣΟΥΜΠ-ΣΟΥΜΠ-ΣΟΥΜΠ-ΣΟΥΜΠ των μηχανών αλλα σε σαφέστατα αξιοπρεπή επίπεδα, χωρίς ιδιαίτερους συντονισμούς και φασαρίες.

Στο σαλόνι του πλοίου με θέα την πλώρη του περνάμε ωραία, υπομένοντας την αδιάκοπη, επί παντός επιστητού και απολύτως εκνευριστική φωνή συνεπιβάτιδος που λογικά μέχρι τώρα έχει βγαλει κάλο στις φωνητικές της χορδές. Στο μπαρ ότι ζητήσω, ενω υπάρχει στον κατάλογο, αντιμετωπίζεται με βλέμμα έντρομου πολίτη που βλέπει αρειανό. Κοινώς δεν έχουμε και βολευτείτε με τα υπάρχοντα. Ζητώ έστω κρύο τσάι, και παραλαμβάνω μπουκάλι με το τσάι μέσα παγοκολώνα.  Θυμήθηκα τη γνωστή ρήση του J.Jacob Astor στον Τιτανικό, το διασκέδασα και πήγα αργότερα να φάω στο self service.

Το πλοίο μέσα γενικώς καθαρό, στο πλωριό σαλόνι όμως τις πολυθρόνες δεν τις λές ούτε καθαρές ούτε και σε καλή κατάσταση. Το αντίθετο, βλέπεις μαυρισμένα τα καθίσματα, λεκέδες και φθαρμένα τα «χέρια» στις πολυθρόνες.

Στην ώρα μας φτάσαμε στη Χίο, νωρίτερα στον Πειραιά, με σβέλτες μανούβρες παντού.

 

Χθες το απόγευμα το πλοίο έδεσε στην Ακτή Ηετιωνα, προφανώς για να κάνει κάποια εργασία στην αριστερή πλευρά και στη συνέχεια μεθορμισε στη θέση του στα Λεμοναδικα. Βέβαια αυτό είχε σαν συνέπεια να ταλαιπωρηθουν οι επιβάτες του που ήρθαν πεζοι από την Ακτή Ηετιωνα, λόγω της απεργίας του ΟΛΠ δεν είχε λεωφορεία στο λιμάνι. Και εγώ αναρωτιέμαι δεν θα μπορούσε να δέσει στη θέση να ξεφορτωσει και να κάνει τη μεθορμιση στην Ακτή Ηετιωνα να κάνει τις δουλειές του??

 

Κάτι αντίστοιχο έγινε και στη δική μου περίπτωση. Στον Πειραιά μας ενημέρωσαν  ότι το πλοίο θα "δεσει" στην Ε1 πύλη. Εν μέσω απεργίας του ΟΛΠ (που μάλλον ουδείς γνώριζε) αυτό σημαίνει όλο το λιμάνι περπατητό. Όχι η καλύτερη ιδέα για Σάββατο 6:30 με το λιμάνι να βρίσκεται στο γνωστό χάλι.

 

Στα υπόλοιπα θετικά, να πω ότι όταν φτάσαμε στον Πειραιά δεν επιστρατευτηκαν οι καμαρώτοι για να αρχίσουν να χτυπάμε τις πόρτες, αλλά ήσυχα και χαλαρά ενημερωθήκαμε από τα μεγάφωνα του πλοίου.

 

 

post-2372-0-96158700-1464373396_thumb.jp

Link to comment
Share on other sites

Τι να πω kyr, φαίνεται έπεσες στην περίπτωση που η δίκλινη έχει ακριβώς το μισό όγκο από την τετράκλινη. Πάντως με 2-3 ευρώ διαφορά θα μπορούσες να έχεις αντίστοιχης κατηγορίας καμπίνα εξωτερική, που σίγουρα είναι πιο άνετη. Προσωπικά, από πρόσφατα ταξίδια με το πλοίο θεωρώ ότι είναι ιδιαίτερα βολικό, αρκεί να βρεις τη γωνία που σου ταιριάζει για να περάσεις το ταξίδι.

 

Για τα φθαρμένα καθίσματα, σαν γενική παρατήρηση σε όλα τα πλοία, θεωρώ ότι από τη στιγμή που σε χρεώνουν 3-4 ευρώ πάνω από την οικονομική θέση, θα ήταν αυτονόητο να ελέγχονται οι μηχανισμοί, αλλάζονται υφάσματα κλπ όποτε χρειάζεται. Να πεις πχ στο Αριάδνη ότι δε δουλεύουν τα υποπόδια στις 95/100 θέσεις της vip πάει κι έρχεται, αλλά δε δικαιολογείται ούτε για μια μέρα η ύπαρξη σπασμένων μπράτσων στις καρέκλες ούτε σκισμένων υφασμάτων, ούτε φυσικά λερωμένων.

Link to comment
Share on other sites

Έχεις δίκιο.

 

Όσον αφορά στις καμπίνες, επιλογή μου ήταν να πάρω εσωτερική, μιας και όταν ειχα πάρει εξωτερική, στο κατάστρωμα 9, έτριζε και βρόνταγε κάθε πλευρά και γωνία της. Έτσι είπα, για τη χαρά του report :) να δοκιμάσω την εσωτερική η οποία μπορεί ναι μεν να ηταν για χομπιτς αλλά τουλάχιστον ήταν απολύτως ήσυχη. 

Link to comment
Share on other sites

  • 10 months later...
On 12/11/2005 at 6:30 PM, proud_ionian said:

μετα απο 32 ωρες on board πατουσαμε στην πειραϊκη γη. 

 

Quote

O oρισμός του πλοίου που έφτανε στον προορισμό του: όπως επιβεβαιώνει ο επιβάτης που έκανε το 2001 33 ώρες για να φτάσει στο εξωτικό Καστελλόριζο. 

αναποδη ηταν η διαδρομη. πειραια θελαμε να παμε Luben.:D

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Και αφου ειπαμε πως είναι μεσα το CELESTYAL NEFELI ας πουμε και δυο λογια για την κρουαζιερα

Η κρουαζιερα ηταν η τριημερη της Celestyal που ξεκιναει κάθε Παρασκευη στις 11.30 από Πειραια για Μυκονο,Κουσαντασι,Πατμο,Ηρακλειο,Σαντορινη και επιστρεφει Πειραια τη Δευτερα γυρω στις 7.00

Το καλο με τις κρουαζιερες της Celestyal είναι πως είναι “all inclusive”, πραγμα που σημαινει ότι στην τιμη είναι μεσα τα παντα και αρα ξερεις από την αρχη τι θα πληρωσεις ,χωρις να εχεις να σκεφτεις επιπλεον εξοδα όπως λιμενικα τελη,φιλοδωρηματα κλπ τα οποια στις υπολοιπες εταιριες είναι εξτρα.Επιπλεον στην τιμη περιλαμβανεται απεριοριστη καταναλωση ποτων (και αλκοολουχων) καθως και μια συγκεκριμενη εκδρομη στην Εφεσσο.

Η επιβιβαση γινεται με μια διαδικασια που θυμιζει αρκετα αεροδρομιο και επιβιβαση σε αεροπλανο.Καταρχην καναμε check in και παραδωσαμε τις βαλιτσες,οι οποιες και μας περιμεναν εξω από την καμπινα μας.Στη συνεχεια αφου γινεται ελεγχος στα διαβατηρια,τα οποια παραμένουν στο πλοιο κατά τη διαρκεια της κρουαζιέρας, παραλαμβαμε μια καρτα η οποια χρησιμευει αφενος μεν για να ανοιγει την πορτα της καμπινας,αφετερου δε, χρειαζεται παντου μιας και οτιδηποτε ψωνιζεις μεσα στο πλοιο,ειτε χρεώνεται ,είτε δεν χρεωνεται καταχωρηται σε αυτή την καρτα.

Και μιας και ειπαμε τα διαδικαστικά της επιβίβασης ας πουμε και για το πώς ηταν μεσα στο πλοιο.

Κάθε μερα εβγαινε και ένα διαφορετικο προγραμμα το οποιο το αφηναν στην καμπίνα από το προηγουμενο βραδυ.Το προγραμμα περιλάμβανε τις διαφορες δραστηριοτητες μεσα στο πλοιο,τις εκδρομες που μπορουσαμε να επιλέξουμε στα λιμανια καθως και τις ωρες λειτουργίας των εστιατορίων και των υπόλοιπων καταστήματων εντος του πλοιου.Υπηρχαν και άλλες χρηστικές πληροφορίες όπως η ωρα που πρέπει να εχουν επιβιβαστέι ολοι οι επιβατες και το ποιος είναι ο πρακτορας σε κάθε λιμανι και τα τηλεφωνα του για κανεναν ξεχασιάρη που δεν πρόλαβε να μπει στο πλοιο.Υπηρχαν και καποιες μαλλον αχρείαστες όπως προτεινόμενο ένδυμα.Οπως πολλοι καταλάβατε αν το ειχε επιλέξει καποιος μαλλον από τυχη θα ήταν :P

 Πρεπει να πουμε ότι το πλήρωμα πραγματικά είναι μπόλικο μεσα στο βαπορι.Η Celestyal διαφημίζει ότι αντιστοιχει για κάθε τεσσερεις επιβατες ένα ατομο από το πληρωμα.Δεν ξερω αν ισχυει,αλλα ακομα και αν δεν ισχυει ακριβως σιγουρα την πλησιαζει την αναλογια.Το μεγαλυτερο μερος του πληρώματος είναι ασιατικης καταγωγης.Σε αυτή την επιλογή ισως παίζει ρολο και η αναλογια των επιβατων μιας και οι ασιατες επιβατες πρεπει να ηταν αρκετα περισσοτεροι από τους Ευρωπαιους.Ελληνες υπηρχαν αλλα δεν μπορω να πω ότι ειμασταν παρα πολλοι.Συμπληρωσαμε παντως ένα δυο πουλμαν για την εκδρομη στην Εφεσσο

Δραστηριοτητες εντος του πλοιου υπηρχαν αρκτες.

Την ημερα υπήρχε μια ποικιλία δραστηριοτητων που περιλαμβανε  μαθηματα χωρου,μαθηματα δημιουργιας κοκτεϊλ,τουρνουνα πινγκ πονγκ ,διαφορες δραστηριοτητες για παιδια ,μαθηματα Ελληνικων κλπ

Το βραδυ υπήρχε καποιο μουσικοχορευτικο σοου στο πλωριο bar και στην συνέχεια μπορούσες είτε να επιλέξεις μεταξυ live μουσικης,ειτε της disco του πλοιου.Live μουσικη ειχε στο Selene Bar οπου επαιζε κυριως ελληνικη μουσικη και στο Eros Bar οπου υπαρχε εναλλαγη μεταξυ πιανο και ενός ντουετου ασιατικης καταγωγης που επαιζε ξενη μουσικη.Μπορω να ομολογησω ότι η πιανιστρια και οι Ασιατες ηταν πολύ καλοι ή τουλαχιστον πολύ καλυτεροι από ότι περιμενα εγω.

Το φαγητο ηταν αφθονο και οποιος πει ότι εκανε κρουαζιερα με τη Celestyal και πεινασε θα είναι ψευτης:P

Το πρωινο σερβιροταν και στα δυο εστιατορια του πλοιου και ηταν με την κλασικη μορφη του μπουφε που υπαρχει σε όλα τα ξενοδοχεια.Υπηρχε αρκετα μεγαλη ποικιλια και από αλμυρες και από γλυκες επιλογες

Στο μεσημεριανο και στο βραδινο μπορουσες να επιλεξεις αναμεσα στο Leda Casual Restaurant οπου υπηρχε μπουφες και στο Αegean Restaurant,που είναι το ala carte εστιατοριο.Ο μπουφες ειχε αρκετα μεγαλη ποικιλια φαγητων, διαφορετικων κάθε φορα.Στο ala carte εστιατοριο ειχες επιλογη από συγκεκριμενα πιατα και μπορουσες να επιλεξεις μια σαλατα,δυο ορεκτικα ,ένα κυριως και ένα επιδορπιο.Η αληθεια όμως είναι ότι αν ζητουσες κατι περισσοτερο δεν θα σου ελεγε κανεις όχι.Τα περισσοτερα φαγητα και στα δυο εστιατορια ηταν πολύ καλα σε γευση, γιατι καλη η ποσοτητα αλλα σιγουρα παιζει ρολο και η ποιοτητα

Η καθαριοτητα εντος του πλοιου προφανως και ηταν σε υψηλα επιπεδα μιας και μιλαμε για κρουαζιεροπλοιο.Συνεχως εβλεπες κοσμο να καθαριζει τα καταστρωματα και γενικα εβλπεπες μια αισθηση καθαριοτητας παντου.Το ιδιο και με τις καμπινες στις οποιες το πληρωμα εμπαινε δυο φορες τη μερα για καθαρισμο και στρωσιμο κρεβατιων ενώ κάθε μερα αλλαζανε και τα σεντονια .Η τσαχπινια ηταν ότι τις πετσετες τις διπλωνανε σε σχεδιο που εμοιαζε με πουλι ενώ τη δευτερη μερα μας προσφερανε ζαχαρωτα.

Σε κάθε λιμανι υπηρχαν δυο με τρεις διαφορετικες επιλογες από οργανωμενες εκδρομες.Αυτες μπορουσες ειτε να τις κανεις προκρατηση από το ιντερνετ πριν την κρουαζιερα ,ειτε να πας στο γραφειο εκδρομων εντος του πλοιου και να επιλεξεις την εκδρομη της επιλογης σου.Εμεις επιλεξαμε μονο την εκδρομη στην Εφεσσο η οποια ηταν μεσα στην τιμη της κρουαζιερας

Στην αποβιβαση η διαδικασια ηταν παρομοια με την επιβιβαση.Την προηγουμενη μερα ξεχρεωνεις,αν εχεις κατι χρεωμενο και περνεις το διαβατηριο ενώ εχεις τη δυνατοτητα να αφησεις τη βαλιτσα εξω από την καμπινα.Οι βαλιτσες παραλαμβανονται στο λιμανι από ιμαντες όπως του αεροδρομιου.Αρκετα βολικη διαδικασια για να μην κουβαλαει ο κοσμος τις βαλιτσες

Ας κανουμε και μια αναφορα για κάθε μερα ξεχωριστα.

Το πλοιο με αφιξη στη Μυκονο την Παρασκευη στις 18.00 ηταν συνεπέστατο και μετα την αναχώρηση του AMSTERDAM,πλαγιοδέτησε στο νέο λιμάνι.Η αναχώρηση ηταν στις 23.00 οποτε ο χρονος ηταν αρκετος για βολτα στην Χωρα.Επιπλεον στην τιμή της κρουαζιέρας ηταν και η μεταβαση στη Χωρα και επιστροφη με πουλμαν,οποτε δεν χρειαζοταν να προβληματιστουμε για τον τροπο μετακινησης

Στο Κουσαντασι η εταιρεια εχει, όπως ειπα και πιο πανω, στην τιμη της κρουαζιερας και μια εκδρομη στην αρχαια Εφεσσο,οποτε ηταν μια καλη ευκαιρια να παμε.Τα γκρουπ ηταν χωρισαμενα ανα γλωσσα με αποτελεσμα, μιας και οι Ελληνες γεμισαμε ένα δυο πουλμαν, να εχουμε ελληνα ξεναγο.Η ξεναγηση μπορω να πω ότι ηταν πολύ καλη και αναλυτικη.Στη συνεχεια υπηρχε επισκεψη σε μαγαζι που πουλαει δερματινα (ενταξει αυτό θα μπορουσε η εταιρεια να το εχει αποφυγει) ,ενώ  ειχαμε και περιπου μιαμιση ωρα για βολτα μεσα στο Κουσαντασι,το οποιο είναι συμπαθητικο μεν αλλα όχι κατι το ιδιαιτερο.

Στη συγκεκριμενη κρουαζιερα η εταιρεία δινει την επιλογη σε οσους δεν θελουν να πανε Κουσαντασι να κατεβουν στο Πυθαγορειο της Σαμου.Η αφιξη ηταν στις 4 τα χαραματα ,ωρα μαλλον βαρβαρη και η επιστροφη στις 14.30 στην επιστροφη του πλοιου από Κουσαντασι για Πατμο.Μεχρι το δικο μας ταξιδι οι επιβατες για Πυθαγορειο βγαινανε και μπαινανε στο πλοιο με λατζες.Οπως ειπαμε όμως για πρωτη φορα εγινε προσεγγιση από το πλοιο μεσα στο λιμανι του Πυθαγορείου στη νεα προβλητα που εχει φτιαχτει.Στο λιμανι υπηρχε επιτροπη από κοσμο και τοπικους δημοσιογραφους που υποδεχτηκαν το πλοιο με τιμες και τον πλοιαρχο να δινει συνεντευξη στα τοπικα μεσα.Τα βυθισματα παντως πρεπει να είναι οριακα αν κρινουμε το βουρκο που σηκωθηκε κατά την αναχωρηση μας.Η προσεγγιση πρεπει να ηταν επιτυχημενη μιας και και επαναλήφθηκε και στην επομενη κρουαζιερα του πλοιου και μαλιστα και το βραδυ.

Στην Πατμο ειμασταν στην ωρα μας.Ο χρονος που υπαρχει είναι υπεραρκετος για να επισκεφτει καποιος το Μοναστηρι της Αποκαλυψεως και να πιει και καφε στο λιμανι.

Στο Ηρακλειο επισης ειμασταν στην ωρα μας.Και εκει ο χρονος αρκετος για να κανει καποιος μια βολτα στην πολη αν δεν θελει να επιλεξει καποια οργανωμενη εκδρομη

Στη Σαντορινη για να πρωτοτυπησουμε ημασταν παλι στην ωρα μας :P

Εκει όμως ειχαμε μια μικρη καθυστερηση στην αποβιβαση και γιατι ο κοσμος βγηκε με τις λατζες του λεμβουχων Σαντορινης και γιατι πρωτα πηγαμε διπλα στην προβλητα του Αθηνιου για να εξυπηρετηθουν καλυτερα οσοι ειχαν επιλεξει οργανωμενη εκδρομη.Στη συνεχεια πηγε το πλοιο κατω από τα Φηρα,οπου βγηκαν και οι υπολοιποι επιβατες.Ακομα και ετσι όμως ο χρονος φτανει για να κανει καποιος μια βολτα στα Φυρα και να δει το ηλιοβασιλεμα από εκει.

Γενικοτερα όπως καταλαβατε δεν ειχαμε καθυστερησεις,πραγμα που δεν είναι και δυσκολο να γινουν και παει πισω ολο το προγραμμα μιας και ενας επιβατης να αργησει να μπει το πλοιο μπορει να προκαλεσει μια αλυσσιδωτη καθυστερηση στο δρομολογιο

Σε γενικες γραμμες μπορω να πω ότι η κρουαζιερα μου αφησε τις καλυτερες εντυπωσεις και από θεμα πλοιου και από τη ποικιλια πραγματων που μπορουσαμε να κανουμε

Ο χρονος παραμονης στα λιμανια αρκετος για να δεις ένα μερος επιφανειακα.Εχω μια ενσταση για την προσθηκη του Ηρακλειου στη συγκεκριμενη τριημερη κρουαζιερα,κυριως γιατι το προγραμμα ηταν αρκετα πιεσμενο.Θα προτιμούσα να ειχαμε λιγο παραπανω χρονο στην Πατμο και στην Σαντορινη ,το οποιο δεν γινεται από τη στιγμη που στο προγραμμα υπαρχει και το Ηρακλειο,αλλα αυτό είναι καθαρα υποκειμενικη αποψη.Φανταζομαι ότι οσοι από τους ξενους επισκεφτηκαν την Κνωσσο δεν θα συμφωνησουν μαζι μου

Ειπες εβγαινε καποιος στα λιμανια ειτε εμενε στο πλοιο υπηρχαν συνεχως δραστηριοτητες αν ηθελε καποιος να συμμετασχει.Η συμπεριφορα του πληρωματος αψογη και φιλικη ,που σε κερδιζει,χωρις να εχουν την τυπικη ευγένεια. Η διασκεδαση on board σε αρκετα καλο επιπεδο,ειδικα αν σκεφτουμε ότι επι της ουσιας η Celestyal είναι μια τοπικη εταιρεια .Σε μας τους Ελληνες καποια από τα θεαματα φαινοταν μεν λιγο εκτος της δικης μας ιδιοσυγκρασιας αλλα οι ξενοι επιβατες που ηταν και η πλειοψηφία στην κρουαζιερα εδειχναν να το ευχαριστιουνται.

Πραγματικα αξιοι οσοι διαβασατε αυτή την εκθεση ιδεων :D:D

Edited by polmyt
Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...

Στο ferries of southern europe, ανεβηκε μια αναρτηση του Matt Sudders, απο ενα προσφατο ταξιδι του στα νησια μας.

Ο Matt εχει ερθει πολλες φορες Ελλαδα.

Με την αδεια του, βαζω και εδω το post. ειναι στα αγγλικα. δεν το μεταφραζω. ετσι οπως ειναι γραμμενο, δειχνει πως βλεπει τα πραγματα ενας επισκεπτης εκτος ελλαδας.

(μην πεσουμε να τον φαμε ;) )

Quote

I am just back from an island hopping holiday in Greece and thought I would put down a few observations from my travels. This isn't a full, high quality, illustrated trip report like the lovely ones Ann Haynes does - sorry about that - just some random thoughts. 

 

1) There is an awful lot of competition this year to some islands especially with a noticeable ramp up in capacity. Examples of this include both Golden Star Ferries and Fast Ferries having 3 vessels operating out of Rafina, the new Nissos Samos route to Santorini, and the plethora of Sea Jets routes and vessels. 

 

2) Of the local operators, it was Blue Star's ships which were always the fullest, closely followed by Anek to Chania.

 

3) El Veneziolos is in service this year to Chania and wasn't the timewarp I was expecting inside. I don't know when it happened, not having been on her before, but she now has some rather Stena style decor in places. She is a particularly interesting ship inside with a very different layout than the current styling of her Stena sisters. Anek have gone for mostly vast spaces but fewer of them. This is particularly noticeable at the front of the vessel in the vast forward lounge. She also has an enormous a la carte restaurant called simply the dining room. I haven't seen an a la carte restaurant so big for years, and whilst not all the places were set, during lunch on a day crossing, every single table was used more than once. For those who have never been on her, the twin level round aft space not on her sisters is formally a disco but really just a bar with a lot of seats. El Ven was sailing totally full and even left behind a truck or two. And consequently with extended turnaround times and a limited service speed, she runs quite late by the end of a weekend of double running. Customer service on late crossings can be poor. For instance with a 10pm arrival (scheduled for 7), the cafeteria did not serve an evening meal. Also worth noting that almost nobody books cabins on day sailings. And consequently if you move from a seat you lose it. There must have been 4-500 plastic chairs people brought inside from the sweltering outer decks to sit anywhere with shade. 

 

4) Blue Galaxy reminded me that when ferries work well and cater for international passengers, the announcements are in multiple languages. When something goes wrong, they aren't. On our crossing, the ship stopped about 2hrs north out of Chania. There was an announcement, not surprisingly only in Greek. A helpful person translated it for me as 'Sea water in the engine, stopped to sort it out'. I wasn't sure whether that sounded serious or not, but after about 15 minutes we got underway again, picked up speed and in fact arrived early.

 

5) Port infrastructure in busy ports is a big problem. This was most clearly illustrated in Naxos. At around 12 noon, within 30 minutes or so, there are 5 departures. There is a kind of shaded, elongated bus shelter/ cattle pen in to which passengers are shoehorned with gates at the end which are supposedly opened for each ship. The noise and hubbub is tremendous. And of course, the inevitable happened. People near the back of the queue didn't hear the shout for their vessel, and missed it. In some cases they did hear it but the vessel didn't wait. I saw at least 30 people charging towards Champion Jet (1 or 2, cant remember) as she lifted her ramp and sailed away without them. And this was just moments after Hellenic Highspeed 4 had done the same with a dozen others. If you are an irregular traveller and wouldn’t recognise your vessel, there is a good chance you could get left behind if you are at the back of the queue. 

 

6) Hellenic Seaways big ships. Ariadne used to have a schedule which mirrored the Blue Star ship to Mytilene and Chios. Now she is sailing about an hour behind her at weekends. And she is sailing largely empty. I saw no more than 20-30 cars on her arriving and similar numbers departing. There were a couple of hundred foot passengers and about 10 trucks but its difficult to see how that can be making money with such low numbers in peak season. The same for Nissos Samos. You could have played cricket in the vehicle deck and not hit anything. The upper vehicle deck wasn’t even in use. 

 

7) Sea Jets - they appear to have over ambitiously timetabled their vessels and Tera Jet in particular is late every single day. She is also very far from full. There were maybe 200 passengers and 100 cars on the sailing I saw. Even when running late, she doesn’t go much above 30 knots which is a lot less than I believe she is capable of. 

 

8) Several companies are now doing web check in with boarding cards on your phone. But beware, they systems are not properly integrated. Golden Star Ferries gave me a boarding card for a sailing that had been removed from the timetable. They hadn’t been in touch, and hadn't moved my booking. The sailing concerned is a reduction in schedules of ‘Superferry’ which lost one round trip Tue-Thu each week in a very recent change to the timetable. 

 

9) The standards of maintenance and cleanliness on Greek ferries appears far better than many Northern European counterparts. Where a la carte restaurants exist, they are fairly good value with good quality local dishes. 

 

10) Levante Ferries Fior di Levante won a design prize. And boy does she deserve it. What a lovely ship. So much thought and effort went in to the design that she has a real local, designed and treasured feel to her. Particularly lovely were

The seagull light fittings over the boarding escalator

The lighthouse information desk

The sparkling turtles on the central staircase

The interactive kids playroom based on a map and history quiz 

The ceiling verses

The outdoor covered bar with proper sofa bench seating

Her super friendly staff that were proud of their award winner. 

11) Health and safety. I don't know if anyone collates figures on people injured using Greek ferries. But I do know that health and safety bods would have a field day. Port congestion with big crowds and backing trucks, zooming buses. I saw a couple of people grazed. Disembarking moving ships is fun. But the biggest no no seems to me that as a ship approaches port, the turnaround times are so short that people are marshalled by the doors and on the stairs before arrival. There then follows the ships handbrakes turns - thank goodness they don't midjudge them. And on largely empty vehicle decks, car drivers joined in too, moving their vehicles around the ship whilst it was moving, including driving up and down between decks and mezzanine decks. They all make it work, but it is eye opening compared to Northern European care and attention/ paranoia depending on your view point. 

 

Matt

Τhank you Matt

Edited by proud_ionian
Link to comment
Share on other sites

20 minutes ago, proud_ionian said:

Στο ferries of southern europe, ανεβηκε μια αναρτηση του Matt Sudders, απο ενα προσφατο ταξιδι του στα νησια μας.

Ο Matt εχει ερθει πολλες φορες Ελλαδα και διαχειριζεται το hhv ferry.com.

Με την αδεια του, βαζω και εδω το post. ειναι στα αγγλικα. δεν το μεταφραζω. ετσι οπως ειναι γραμμενο, δειχνει πως βλεπει τα πραγματα ενας επισκεπτης εκτος ελλαδας.

(μην πεσουμε να τον φαμε ;) )

Τhank you Matt

Να τον φάμε? Γιατί? Μια χαρά τα λέει. Αμφιβάλλω λίγο για τα χαμένα πλοία στη Νάξο και τα νούμερα που δίνει, αλλά ναι, η εικόνα των ταυτόχρονων φορτώσεων επιβατών, οχημάτων και πολλών πλοίων μαζί είναι χαοτική ακόμα και για αυτούς που είναι μαθημένοι.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Μετά απο ένα χρόνο ακριβώς έφτασε επιτέλους πάλι η στιγμή για ταξίδι στο αιγαίο. Αναχώρηση απο πειραιά για αμοργό με το highspeed 4. Το πλοίο δεν καθυστέρησε ούτε ένα λεπτό στις αφιξοαναχωρήσεις απο όλα τα λιμάνια και παρόλα τα 6-7 μποφόρ δεν κούναγε καθόλου. Απο κόσμο περίμενα περισσότερα πράγματα, χοντρικά πρέπει να είχε 600 άτομα, αλλά μου έκανε εντύπωση οτι περίπου όσους άφησε σε πάρο νάξο άλλους τόσους φόρτωσε απο αυτά τα νησιά για κουφονήσι και αμοργό. Το wifi ήταν δωρεάν για όλους αλλά έπιανε όποτε είχε όρεξη :P ενω οι χώροι ήταν όλοι πεντακάθαροι μέσα και έξω. 

Απο τα Κατάπολα ημερήσια εκδρομή στη σχοινούσα με το σκοπελίτη. αρκετός κόσμος, ειδικά απο νησί σε νησί πήρε πολλά άτομα, αλλά φάγαμε γερό κόυνημα. αέρας πολύς έξω, air condition φουλ μέσα (σε αντίθεση με το highspeed που είχε τέλεια θερμοκρασία), όλοι ήμασταν με μπουφαν.:D στην επιστροφή αργήσαμε μισή ώρα γιατί βρήκαμε ένα jet ski μες στη μέση της θάλασσας και ψάχναμε για κανέναν άνθρωπο μες στη θάλασσα. Επικοινώνησε το καράβι με τα παραπλέοντα σκάφη και ήρθαν κάποιοι και το μάζεψαν.

Απο Κατάπολα για κουφονήσι με sea jet 2 το οποίο είναι ο ορισμός της καθυστέρησης. Παρόλα αυτα φορτοεκφόρτωσε πολύ γρήγορα και έφτασε σε μισή ώρα κουφονήσια (ενω το highspeed κάνει 45 λεπτά γιατι πάει πίσω απο την κέρο, χωρίς να ξέρω τον λόγο. Επίσης το bs naxos πάει όπως και το sea jet και κάνει το αμοργός κουφονήσι 50 λεπτά). Κούναγε ελάχιστα παρόλο τον αέρα, αλλά υπάρχει ένα μικρό θεματάκι με τις αποσκευές που ζητούν να αφήνονται στο πίσω ανοιχτό κομμάτι του πλοίου μιας και ο κάθε ένας την βάζει όπου να ναι. Σαν αποτέλεσμα φτάνοντας ψάχναμε όλοι τις βαλίτσες μας να βρούμε που μας την άφησαν.

Τέλος, επιστροφή απο κουφονήσια πειραιά με το highspeed πάλι. Στη Νάξο ένας μπήκε στο πλοίο να αφήσει τον παππού του, το πλοίο όμως έφυγε με τη μάνα του να ωρύεται εξω απο τον καταπέλτη να περιμένουν το γιό της να βγει έξω. Επίσης στην Πάρο λόγω αέρα δεν κατάφερε να δέσει με την πρώτη με αποτέλεσμα να ακουστούν λίγα γαλλικά:P μεταξύ αξιωματικών και καβοδέτη του οποίου ο καταπέλτης κόντεψε να του έρθει στο κεφάλι όταν πήγε να πιάσει τον κάβο. Ως αποτέλεσμα μαζέψαμε 35 λεπτά καθυστέρηση και μου έκανε εντύπωση που έβλεπα την ταχύτητά του, οτι πήγαινε με 32,5-33 μίλια, ενω περίμενα περισσότερα. Τέλος, ήταν σχεδόν γεμάτο και σε κόσμο και στο γκαραζ.

Υ.Γ: δεν κρατιέμαι να μην γελάσω όταν βλέπω το διαφημιστικό της hsw με το ηλεκτρονικό εισιτήριο και πώς το ελέγχουν με το μηχάνημα. Εμένα και στο πήγαινε και στο γυρισμό κοιτάξανε το κινητό μου και απλά σημείωσαν το επώνυμό μου σε ένα χαρτί.

Link to comment
Share on other sites

Ήθελα εδώ και καιρό να ταξιδέψω καλοκαίρι οδικώς για Δυρράχιο για τα πλοία που πιάνουν σε αυτό, σχεδίαζα ενδεχομένως να το πάρω οδικώς από Μύτικα-Λευκάδα μεριά στην καλοκαιρινή μου άδεια, αλλά δεν μου καθόταν. Το πλάνο θα ήταν μάλλον να πάω μόνος -που δεν θα με χαλάγε καθόλου- μέσω Αγίων Σαράντα και Αυλώνας, μιας και οι παρέες δεν ενδιαφερόντουσαν πολύ για τους προορισμούς. Εγώ θεωρώ ότι από κάθε νέο μέρος που επισκέπεσαι, κάτι αποκομίζεις, πέραν του ότι αυτό βγαίνει από τη λίστα των "to do", η οποία για μένα στο 2017 είχε ως στόχο και Βαλκανικές πρωτεύουσες. Ήδη "τίκαρα" ως τώρα τέσσερις εξ αυτών, τη Σόφια μάλιστα εις διπλούν, παρότι δεν έχει πλοία για δικαιολογούν την επανάληψη. Αυτό το καλοκαίρι έλαβε χώρα θεωρώ η καλύτερη εκδοχή, όσον αφορά πέρασμα από Δυρράχιο και έπειτα Τίρανα. Στα πλαίσια ενός... "drive n' sail" trip, πραγματοποίησα ένα ταξίδι Κυλλήνη, Ζάκυνθος, Μπάρι, Alberobello, Polignano a Μare, Matera, Δυρράχιο, Τίρανα, Caserta, Νάπολη, Πομπηία, Sorrento, Amalfi, Ischia, Procida κι επιστροφή από Μπάρι σε Κεφαλονιά και Κυλλήνη, επιβιβαζόμενος στα κίτρινα πλοία της Levante και φυσικά στα τέσσερα Βεντουρόπλοια, που ήταν και ο βασικός σκοπός του  ταξιδιού -περισσότερο κι απ' ότι η ίδια η Costiera Amalfitana! Συνολικά επιβίβαση σε 7 πλοία με το μικρό της Medmar. Οι ενδορφίνες που απελευθερώνονται μέσω του νωτιαίου μυελού στο αίμα μου με τέτοιου τύπου ταξίδια νομίζω πως μπορούν να συγκριθούν μόνο με αυτές που λογικά απελευθερώνουν τα πιο δυνατά ναρκωτικά! :P Αυτό το χουχούλιασμα στην καμπίνα, η απόλαυση του λατρεμένου Ιονίου και της αγαπημένης Αδριατικής από τα ανοικτά deck με μουσική στα αφτιά και με φωτογραφική να σου πιέζει το λαιμό, με παρέα ή όχι, το ξύπνημα νωρίς το πρωί, το δείπνο στα εστιατόρια των ποσταλιών, η μυρωδιά από τα φουγάρα, η αίσθηση της εξερεύνησης, αλλά και του κινδύνου όταν διαπιστώνεις ότι έπρεπε να έχεις βάλει στο τουτού ένα ανταλλακτικό πριν φύγεις, συνιστούν εμπειρία εξαιρετική...

Το ταξίδι ξεκίνησε με τουμπανάκι Mare di Levante για Ζάκυνθο, απ' όπου, χορτάτοι από θαλασσινά και έχοντας ξεδιψάσει από ουζάκι, επιβιβαστήκαμε στο Rigel Ι που μας "περίμενε" εκεί όπου δένουν τα του εξωτερικού στη Ζάκυνθο, απέναντι από της Κυλλήνης. Στο πλοίο επιβιβάστηκαν Ιταλοί που επέστρεφαν στη γείτονα και αρκετά περισσότεροι στην Κεφαλονιά, σε ένα γκαράζ που -μετά και τη Νίτσα- ήταν σίγουρα γεμάτο, αν κρίνω από την άφιξη στο Μπάρι, οπότε και κατέβηκα να βγάλω την αγαπάρα μου (το αμάξι μου! :D ). Πλους, λοιπόν, στο απόλυτα γαλήνιο Ιόνιο (ειδικά το στενό Κεφαλονιάς-Ιθάκης ήταν μαγευτικό) και ανοιχτά deck απολαυστικά, πλήρωμα ελληνικό και ξένο το ίδιο ευγενικό, φιλικό, εξυπηρετικό, πρόσχαρο. Παρά την πίεση που τρώει αναμφίβολα αυτή την περίοδο, δεν είδα κατήφεια και σκυθρωπότητα που έχει τύχει να συναντήσω τέτοια εποχή -εύλογα ίσως- αλλού. Γενικότερα, στο καλλίγραμμο αυτό εξωτερικά πλοίο συναντήσαμε μια κατάσταση που μαρτυρά καλή συντήρηση, δεν προδίδει την ηλικία του και καθιστά προφανές πως αυτό χαίρει φροντίδας από την εταιρεία του.

Το Rigel II το είχα απαθανατίσει από τη γέφυρα σε ένα κατέβασμα που έκανα Ρίο αποκλειστικά για πάρτη του και πολλάκις στο Αίγιο, μα ήρθε η στιγμή και να το ταξιδέψω. Περί τους 1400 επιβάτες στο συγκεκριμένο δρομολόγιο καθημερινής high season, πρωτόκολλο μαθαίνω τα ΠΣΚ που διατίθενται μάλιστα διπλές αναχωρήσεις. Πρόκειται για θηρίο, με πολλές καμπίνες, πολλούς κοινόχρηστους χώρους, χαρακτηριστικό σκαρί Σκανδιναβίας, το οποίο υπερτερεί σε σχέση με το αδελφάκι του που είναι στην ίδια γραμμή στο ότι δεν έχει φάει το "χτίσιμο" (και επιμήκυνση) που έφαγε εκείνο και διατηρεί εξωτερικούς χώρους άνετους, με κορυφαίο το deck πάνω από τη γέφυρα με την πανοραμική θέα. Ο έλεγχος στο Δυρράχιο έκανε λίγο εκνευριστική την αναμονή κι ακόμη περισσότερο η ουρά για την έξοδο από τη χώρα στον γυρισμό, έπειτα από μια βόλτα στα Τίρανα, βουτιά στο Δυρράχιο και βόλτα-φαγητό-περπάτημα στον όμορφο εμπορικό του δρόμο, στην πλατεία και στο λούνα παρκ στην παραλία.

Επιβίβαση, λοιπόν, το Rigel III, το νεότερο απόκτημα και πιο μοντέρνο εσωτερικά πλοίο της Ventouris Ferries. Η δουλειά που έχει γίνει αισθητικά στο πλοίο είναι αξιέπαινη. Πρόκειται σίγουρα για το πιο ωραίο εσωτερικά από όλα στις γραμμές Αλβανίας-Ιταλίας, ενώ είναι ανώτερο αρκετών της Ελλάδας-Ιταλίας, με χρώματα που ανοίγουν το μάτι και μοντέρνο εξοπλισμό επίπλων και φωτιστικών. Χαρακτηριστικό είναι ότι στο πλοίο γίνονται συνεχώς παρεμβάσεις που θα συνεχιστούν και τον χειμώνα. Το πλοίο έχει λόγω Viking αρκετές καμπίνες, αλλά δεν στερείται και ανοιχτών καταστρωμάτων, ενώ το à la carte με θέα στην πλώρη και το επίσης πλωριό self-service, τα σπάνε. Παρά το ότι ο έλεγχος στο Δυρράχιο καθυστέρησε κάποιους επιβάτες και κατά συνέπεια και το πλοίο, ώστε αυτό να αναχωρήσει μια ώρα μετά τον προγραμματισμένο απόπλου, η άφιξη στο Μπάρι έγινε στην ώρα μας.

Από εκεί έλαβε χώρα 4ημερη περιπλάνηση στη Νάπολη και τα πέριξ της, για να γυρίσουμε και πάλι στο Μπάρι, όπου και επιβιβαστήκαμε στο ομώνυμο πλοίο απόγευμα με προορισμό την Κεφαλονιά. Αν κρίνω από αυτό που είδα, το πλοίο ταξίδεψε γεμάτο όσον αφορά γκαράζ, όπου το άνω ήταν γεμάτο μέχρι τη Σάμη που κατέβηκα, ενώ το πλοίο συνέχιζε για Ζάκυνθο. Εντύπωση μου έκανε ότι το γκαράζ παραείναι φωτεινό, λόγω και των ανοιγμάτων πλώρα (άνοιξε για να αεριστεί ο χώρος ακόμα και στη Σάμη) και πρύμα (ανοιχτό από κατασκευής ή ορθότερη από μετασκευής), αλλά και λόγω του λευκού βαψίματός του. Στα ανοιχτά καταστρώματα του Bari έδινε ζωή ο νεός κόσμος που απολάμβανε το ηλιοβασίλεμα στην Αδριατική και τη μοναδική ανατολή στο Ιόνιο -όσοι άντεχαν να ξυπνήσουν, λίγο μετά τον απόπλου από Κέρκυρα. Τόσο τα εξωτερικά αυτά καταστρώματα, όσο και οι διάδρομοι και άλλες καβάζτες ήταν κατειλημμένα από κόσμο σε φουσκωτά στρώματα και sleeping bag, εικόνες που μου θύμισαν παλαιότερες, "χύμα" εποχές, εικόνες που φέρανε μια νοσταλγία, παρότι είμαι αρκετά fan του "αποστειρωμένου". Μου έκαναν αξιοπρεπείς ακόμα και στο "χύμα" τους. Παρέες ενθουσιασμένων νέων που επισκέπτονται τη "Γκρέτσια", ζευγάρια "γούτσου-γούτσου", γονείς με τα παιδιά τους στο ανοιχτό να κάνουν διατάσεις "ψαγμεντέ" για τη μέση μετά από ύπνο στο open deck. "Ωραία εμπειρία να ξυπνάς από την ανατολή του ήλιου σε sleeping bag στο ανοιχτό κατάστρωμα", είπα στην παρέα. "Πράγματι", απήντησε, "ωστόσο δεν θα ΄θελα να τη ζήσω"! Kαλόμαθε :D Εγώ δεν το έχω κάνει, αλλά θα το κάνω στο μέλλον. Βουτιά στην Αντίσαμο και επιστροφή Κυλλήνη με Fior ατελείωτο.

Νομίζω είναι έκδηλος από τον τρόπο που γράφω ο ενθουσιασμός μου. Επρόκειτο, αν όχι για το καλύτερο καραβοτούρ, σίγουρα ένα από τα καλύτερα που έχω κάνει. Η περιπλάνηση στην άλλη μεριά της Ιταλίας αξίζει νομίζω ένα άλλο post σε αυτό το thread. Περισσότερες εικόνες (και από φωρογραφική) ξεχωριστά για κάθε ποστάλι της παραδοσιακής ακτοπλοϊκής, Ventouris Ferries, εν καιρώ. Οι διακοπές συνεχίστηκαν (και συνεχίζονται με παύσεις εργασίας :P ) και στο Αιγαίο και θα πάνε μετά και πιο... δυτικά. Κι όσο υπάρχει υγεία, τις διακοπες τις "φτιάχνουμε" ακόμα και καθημερινές, άντε έστω τα ΣΚ. Κουτσά, αλλά όχι στραβά... 

Edited by proud_ionian
Link to comment
Share on other sites

Ωραία αφήγηση Voyager :)

Ο Βεντούρης προσέχει πολύ τα πλοία του και τα πληρώματα είναι (συνήθως) πολύ πιο ευγενικά από πολλά άλλα ...

Ελπίζω κάποτε να ξεκινήσει δρομολόγια όλο το έτος και για Πάτρα ή έστω Ηγουμενίτσα. Θα τον προτιμούσα χίλιες φορές από τους άλλους!

Link to comment
Share on other sites

  • 5 months later...

Το ταξίδι θα μπορούσε να ξεκινήσει από μια Δευτέρα στο τέλος του Αυγούστου του 2017 όπου επιβιβάστηκα στο κατάμεστο BS Naxos από τη Σύρο με ενδιάμεσο σταθμό τον Πειραιά και τελικό προορισμό την Στοκχόλμη (όχι με το BS Naxos βρε).

Στην Στοκχόλμη ήρθα για σπουδές και σαν γνήσιος shipfriend φρόντισα να ενημερωθώ για τα ακτοπλοϊκά τεκταινόμενα της Βαλτικής τα οποία δεν γνώριζα καθόλου (φτου μου), αφού μέχρι τότε είχα ταξιδέψει ακτοπλοϊκώς μόνο στο Αιγαίο και στην Αδριατική. Οι μεγάλοι παίκτες εδώ είναι η Tallink-Silja (αφού η πρώτη εξαγόρασε την δεύτερη το 2006), η Viking Line και βεβαίως η Finnlines. Φυσικά γνώριζα πως η ακτοπλοΐα εδώ δεν έχει καμία σχέση με την ελληνική, π.χ. τα terminal, οι φυσούνες και την εκτεταμένη χρήση του visor.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Ιανουάριος 2018 και η εξεταστική έχει τελειώσει οπότε τι καλύτερο από ένα ταξίδι. Λόγω του ότι είχαμε στη διάθεσή μας μόνο το ΣΚ η επιλογή του θαλάσσιου ταξιδιού ήταν η καλύτερη και η οικονομικότερη και εξηγώ. Τόσο η Tallink όσο και η Viking πέρα από τη σύνδεση των χωρών της Βαλτικής προσφέρουν και πακέτα σε στυλ κρουαζιέρας. Δηλαδή με αφετηρία την Στοκχόλμη ας πούμε μπορείς να επισκεφθείς το Ελσίνκι, το Τάλλιν, τη Ρίγα, την Αγία Πετρούπολη έχοντας κάποιες ώρες onshore (που λέμε και στο χωρίο μου), συνήθως 6-7 ώρες, και διανυκτέρευση εν πλω. Δώσαμε λοιπόν τα χέρια και κλείσαμε την κρουαζιέρα για Τάλλιν (26/01-28/01) με το Baltic Queen γέννημα-θρέμμα Φινλανδίας και ετών 9. Το itinerary είναι το εξής:

Αναχώρηση από Στοκχόλμη Παρασκευή 17:30 (τοπική) και άφιξη Τάλλιν Σάββατο 10:45 (τοπική), δηλαδή διάρκεια 16.45.

Ο χρόνος στο Τάλλιν είναι 7.15.

Αναχώρηση από Τάλλιν Σάββατο 18:00 (τοπική) και άφιξη Στοκχόλμη Κυριακή 10:15 (τοπική), δηλαδή διάρκεια 17.15.

Ο λόγος που επιλέχθηκε η Tallink έναντι της Viking είναι ότι η δεύτερη δεν πουλούσε στην επιστροφή. Κράτηση και πληρωμή λοιπόν μέσω της ιστοσελίδας της Tallink, οπού φυσικά όλοι οι επιβάτες έχουν καμπίνα και ουχί deck (αχ αυτοί οι καναπέδες του Έλυρος αν είχαν στόμα) και βέβαια στην καμπίνα δεν μπαίνουν «άγνωστοι» (δεύτερο αχ). Αυτό σημαίνει πως ακόμα και αν ταξιδεύεις μόνος η φθηνότερη επιλογή είναι να πάρεις τετράκλινη αφού η τιμή πάει με την καμπίνα και όχι με τα άτομα. Εμείς λοιπόν ξεκινήσαμε από 5 άτομα, βρήκαμε άλλα τρία για να στάξουμε την Tallink και καταλήξαμε αισίως 10 άτομα. Οι φθηνότερες καμπίνες είναι οι εσωτερικές τετράκλινες E και Β class ενώ οι Α class είναι εξωτερικές τετράκλινες. Επίσης, υπάρχει η Α Premium που είναι δίκλινη εξωτερική, η Family που είναι δυο εξωτερικές τετράκλινες που επικοινωνούν μεταξύ του, η De Luxe, η Suite με παράθυρο στην πλώρη και η Executive Suite με μπαλκόνι. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα της εταιρείας στην E class you may experience some noise due to cabin location” και αφού η τιμή ήταν η ίδια για την B επιλέξαμε την δεύτερη για το αστρονομικό ποσό το 500 SEK (λίγο παραπάνω από 50 ευρώ) ανά καμπίνα πήγαινε-έλα ήτοι ~13 ευρώ/άτομο. Φυσικά οι τιμές μεταβάλλονται από μέρα σε μέρα όπως με τα αεροπορικά εισιτήρια και αυτή την τιμή την πετύχαμε κάνοντας κράτηση περίπου 10 μέρες πριν.

Συνεχίζεται…

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Η πολυπόθητη μέρα έφτασε και γύρω στις 16:00 ξεκίνησα για το Värtahamnen, δηλαδή το terminal της Tallink βορειοανατολικά του κέντρου της Στοκχόλμης. Αντίθετα το terminal της Viking είναι πολύ πιο κοντά στο κέντρο. Η είσοδος της πεζογέφυρας είναι λίγο ξέμπαρκη, στην ουσία συνέχεια του πεζοδρομίου. Η απόσταση μέχρι τη φυσούνα για το Baltic Queen είναι περίπου 800 μέτρα και όσο περπατάς βλέπεις από κάτω έναν αχανή χώρο ο οποίος μάλλον φιλοξενούσε κάτι άλλο στο παρελθόν. Αφού συναντηθήκαμε στο κυρίως terminal, παραλάβαμε τις κάρτες επιβίβασης/κλειδί καμπίνας/προσωπικός κωδικός Wi-Fi και περάσαμε έλεγχο διαβατηρίων. Μπήκαμε στο πλοίο κατευθείαν στο κατάστρωμα 5 ή 6 όπου με το ασανσέρ πήγαμε στο κατάστρωμα 8 όπου βρίσκεται και η καμπίνα μας. Αναχώρηση στην ώρα μας ενώ για τις επόμενες 3-4 ώρες θα πλέουμε με ταχύτητα μέχρι 12-13 κόμβων το πολύ, σε ορισμένα σκέλη πέφτει στους 6. Μόλις περάσαμε τα διάσπαρτα νησάκια παίρνουμε πορεία για τα νησιά Ολάντ αφού έχουμε ενδιάμεσο σταθμό το λιμάνι του Mariehamn με ταχύτητα 16-18 κόμβων.  Θεωρώ πως αν κάποιος βρεθεί στα βόρεια αξίζει να κάνει αυτή τη διαδρομή ειδικά το καλοκαίρι όταν υπάρχει άπλετο φως και πιο φιλικές θερμοκρασίες καθώς το βαπόρι γλύφει τις στεριές και περνάει σε απόσταση αναπνοής από πολλές σημαδούρες που προφανώς οριοθετούν κάποιου είδους δίαυλο.

Επιστρέφοντας πίσω στην πριγκηπέσσα, αναλώθηκα κυρίως στο να καταλάβω την διαρρύθμιση του βαποριού. Λόγω του ότι πέρασε αρκετός καιρός από το ταξίδι δεν θυμάμαι ακριβώς τι βρίσκεται που. Πέρα από το supermarket το οποίο έχει κυρίως αλκοόλ, τσιγάρα και σνακ σε τιμές 2 ή και 3 φορές κάτω από αυτές τις Σουηδίας, υπάρχουν διάφορα εστιατόρια (μπουφές, ρωσικό, steakhouse κλπ), μπαρ (pub, disco, Hawaii, καπνιζόντων με πούρα κλπ) και φυσικά μαγαζί με αξεσουάρ, με ρούχα και πάει λέγοντας. Μιλάμε για μια κινούμενη πόλη κυριολεκτικά.

Εδώ να πούμε ότι το πλοίο δουλεύει σε ώρα Τάλλιν. Έτσι μετά το γύρω-γύρω και έχοντας εφοδιαστεί διάφορες λιχουδιές από το supermarket αράξαμε στη disco όπου είχε happy hour στα ποτά μέχρι τις 20:00 αν θυμάμαι καλά. Αυτό που παρατήρησα είναι ότι τα happy-hour ποτά έβγαιναν μέσα από κάτι μάνικες, υποπτεύομαι πως ήταν συνδεδεμένες με το τάνκι του fuel, και ουχί από μπουκάλι. Γύρω στις 21:00 ξεκίνησε να παίζει γνωστά αγγλικά τραγούδια η Fairplay Band, ενώ αργότερα είχαμε διάφορα χορευτικά/ακροβατικά show και στο τέλος Deejay. Όλο αυτό το διάστημα εγώ το έσκαγα για έξω για να πάρω τη δόση μου βεβαίως-βεβαίως. Στις 00:50 πιάσαμε Mariehamn και πήραμε 4-5 ΙΧ εξ όσων θυμάμαι, μετά από λίγα λεπτά το βαπόρι πήρε πορεία για Τάλλιν και εμείς για τις καμπίνες μας.

Συνεχίζεται…

Link to comment
Share on other sites

Αγαπημένα μέρη,  @ithermos, πολύ καλή επιλογή από πολλές πλευρές το να σπουδάσεις εκεί!

On 3/4/2018 at 3:45 PM, ithermos said:

Η πολυπόθητη μέρα έφτασε και γύρω στις 16:00 ξεκίνησα για το Värtahamnen, δηλαδή το terminal της Tallink βορειοανατολικά του κέντρου της Στοκχόλμης. Αντίθετα το terminal της Viking είναι πολύ πιο κοντά στο κέντρο.

Το terminal της Viking είναι σε μικρότερη απόσταση από το κέντρο, αλλά θεωρώ πιο προσιτό από το Värtahamnen λόγω του μετρό και της στάσης Gärdet.

On 3/4/2018 at 3:45 PM, ithermos said:

Η απόσταση μέχρι τη φυσούνα για το Baltic Queen είναι περίπου 800 μέτρα και όσο περπατάς βλέπεις από κάτω έναν αχανή χώρο ο οποίος μάλλον φιλοξενούσε κάτι άλλο στο παρελθόν.

O χώρος αυτός είναι οι ντόκοι και χερσαίες εκτάσεις που εξυπηρετούσαν το λιμάνι πριν την επέκτασή του. Με την επέκταση αυτή, οι χερσαίοι χώροι αυξήθηκαν αρκετά και εργασίες συνεχίζουν να λαμβάνουν χώρα σε αυτούς, ενώ terminal μετακινήθηκε ακόμα πιο μέσα σε εξαιρετικό κτίριο, με αποτέλεσμα οι foot passengers (που δεν είναι καθόλου λίγοι σε αυτές τις γραμμές) να ρίχνουν παραπάνω περπάτημα. Για το πλοίο της Riga ρίχνουν το περισσότερο :lol:

Edited by .voyager
Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Ταξίδι με το Superferry II από Ραφήνα για Ηράκλειο, μία ζεστή Πέμπτη του Μαΐου. Όταν ξεκίνησα το εγχείρημα αυτό, ήμουν διστακτικός στο αν αντέχεται ένα τέτοιο ταξίδι. Σας το λέω απο τώρα, αντέχεται, και με εισιτήριο οικονομικής κιόλας.

Ραφήνα, πρωί πρωί, η φόρτωση έχει ξεκινήσει στο πλοίο και ο Ύπαρχος ξαφνιάζεται μιας και δεν είχε προβλέψει χώρο για ΙΧ που πάει από Ραφήνα για....Ηράκλειο! Μας τακτοποίησε και εν συνεχεία πήγαμε στην καμπίνα μας. 4κλινη εξωτερική, πλώρα δεξιά. Η Blue Star Ferries υπάρχει ακόμα στο πλοίο μιας και οι πετσέτες φέρουν τα ανάγλυφα της πρώην πλοιοκτήτριας εταιρείας του. Σε αυτό το σημείο να πω πως η καμπίνα ελάχιστα χρησιμοποιήθηκε για ύπνο (περισσότερο την έκλεισα για το άγχος της κούρασης) μιας και το ταξίδι στο κατάστρωμα ήταν άνετο, ξεκούραστο και γρήγορο. Είχα και στο μυαλό μου οτι έχω να οδηγήσω και τον υπέροχο δρόμο από Ηράκλειο για Χανιά, οπότε...

Άφιξη στην Άνδρο και μετά από λίγο έρχεται κι ο Θεολόγος. Απόπλους από Γαύριο με το Σουπερφέρυ να ξυρίζει οριακά την πλώρη του Θεολόγου. Άφιξη στην Τήνο, στη Μύκονο, στην Πάρο και συνάντηση με το Σουπερφέρυ το νεότερο. Το πλωριό μπαλκόνι ήταν και το σημείο που πρέπει να πέρασα τις περισσότερες ώρες του ταξιδιού, μιας και πραγματικά απολαμβάνεις ταξίδι.

Το πλοίο είναι πολύ όμορφα διακοσμημένο και φέρει και έναν ναυτιλιακό χάρτη των Κυκλάδων. Τα αεροπορικά καθίσματα και ο χώρος του μπαρ και του λογιστηρίου πρύμα ολοκληρώνουν τους εσωτερικούς χώρους για την οικονομική θέση, ενώ μία μικρή υποδοχή σε οδηγεί στις καμπίνες και στο σαλόνι Α' θέσης "Αφροδίτη" πλώρα στο κατάστρωμα 6. Στο κατάστρωμα 7 , εκτός από την τσιμινιέρα, βρίσκονται και τα καθίσματα στον ανοιχτό χώρο πρύμα και τα καθίσματα στο κατάστρωμα 6.

Άφιξη στην Ίο νωρίτερα από το πρόγραμμα και αναμονή αρκετής ώρας ως τον προγραμματισμένο απόπλου. Κατάπλους και στην πληγωμένη Σαντορίνη, που πολύς κόσμος ανέμενε για την επιστροφή στο Ηράκλειο όπου καταπλεύσαμε με μόλις 20λεπτά καθυστέρηση, χρόνος που μετά από τόσα ενδιάμεσα λιμάνια είναι πολύ ανεκτός.

Η κίνηση στους λιμένες ήταν ικανοποιητική όντας αρχές Μαΐου, με γκρουπ από Ραφήνα και Άνδρο για εκδρομή στην Κρήτη εκείνη την ημέρα, αλλά και με γκρουπ μαθητών από την Σαντορίνη που πήγαν μονοήμερη στην Ίο και επέστρεψαν με το πλοίο.

Πέραν της αρνητικής εντύπωσης που μου έχει δώσει η εταιρεία σε οργανωτικό και διοικητικό επίπεδο κατά το διάστημα προετοιμασίας του ταξιδιού και η οποία κοινοποιήθηκε στην εταιρεία την επομένη χωρίς ωστόσο να έχω λάβει κάποια απάντηση, το πλοίο και το πλήρωμα ανταπεξέρχονται επάξια στην γραμμή και πραγματικά χαίρεσαι να βλέπεις Αιγαίο.

Για την ιστορία να πούμε οτι Πλοίαρχος επί πλοίου ήταν ο Τάσος Τρέσσος.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Εντυπώσεις από την μοναδική στο είδος, την διάρκεια και τα χαρακτηριστικά της άγονη, Πειραιάς-Καστελόριζο, με τις 10 προσεγγίσεις στο κατέβασμα (και τις δώδεκα στο ανέβασμα). .Να επισημάνω ευθύς εξ αρχής ότι η δρομολόγηση του "Νήσος Χίος" με τα 26+ knots είναι μία τεράστια πρόοδος για την γραμμή. Δεν συγκρίνεται με την αναγκαστική αγοραφοβία που ροκαλεί το BS Πάρος και βεβαίως ακόμα και ο κοσμαγάπητος και φίλτατος "Διαγόρας" μοιάζει να υστερεί-λόγω ηλικίας. . 

Αλλά...

Το.. ωράριο του δρομολογίου είναι εκτός πραγματικότητας με τα 15λεπτά σε λιμάνια ούτως ή άλλως δύσκολα αλλά και με πολλή θερινή κίνηση:. Σε 'Αγιο Κήρυκο, Πάτμο, Φούρνους, Νίσυρο, Κάλυμνο η καθυστέρηση ξεπερνά τα επί χάρτου σχέδια, οπότε η δίωρη καθυστέρηση στην άφιξη στο τελευταίο λιμάνι, μοιάζει λογική.

Όσο και αν είναι κατά δήλωσή, "operated by BSF," τα standards της Attica/BSF δεν μου φαίνεται ότι συμπίπτουν με εκείνα της HSW. Παρά τους συμπαθείς ανθρώπους που στελεχώνουν το βαπόρι,  ισοζύγιο είναι αρνητικό για την HSW. Σκουριές και στάμπες στα καταστρώματα εν αφθονία, καθαριότητα εσωτερικών χώρων οριακά επαρκής. Χώρος slef-service κατειλημμένος από επιβάτες άνευ αριθμημένων θέσεων, οπότε για να δειπνήσεις έπρεπε ή να πάρεις το φαγητό "πακέτο" ή να περιμένεις πότε θα ολοκληρώσουν την ανταλλαγή mails, instagram. SMS διάφοροι δήθεν cool τύποι, αλλιώς πρέπει να μαλώσεις μαζί τους υπό το ατάραχο βλέμμα των θαλαμηπόλων. Χώρος αποσκευών στο garage, πλήρης πριν την επιβίβαση έστω και των μισών επιβατών.Οπότε αεροπορικές, σαλόνια, διάδρομοι αποκλεισμένοι από σακίδια, βαλίτσες, σακούλες Jambo, κοκ.

Μάλλον γέρασα και δεν αντέχω πολλά-πολλά......

Link to comment
Share on other sites

On 12 Νοεμβρίου 2005 at 6:30 PM, proud_ionian said:

Σαββατο βραδυ επροκειτο να αναχωρησουμε με το Δημητρουλα απο το καστελοριζο για πειραια με 13 :( ενδιαμεσες προσεγγισεις. Παρ’οτι υπηρχε καθημερινη αεροπορικη συνδεση καστελλοριζο-ροδος δεν τεθηκε ποτε τετοιο θεμα, αφου ενας απο τους λογους των διακοπων στο καστελλοριζο, ηταν αυτη ακριβως η επιστροφη με το πλοιο της αγονης γραμμης.

Ηταν η εποχη που η GA και η αειμνηστη ΔΑΝΕ ειχαν κανει τις συμβασεις αποκλειστικοτητας για τα δωδεκανησα με ανταλαγμα να πραγματοποιουν αμισθι καποιες προσεγγισεις δημοσιας υπηρεσιας. Στα «πλαισια» αυτων των υποχρεωσεων της GA το Δημητρουλα καθε παρασκευη απογευμα (νομιζω 19.00) εφευγε απο πειραια και κατεληγε καστελλοριζο το σαββατο το βραδυ στις 23.00 (allegedly :D ). εφευγε 23.30 (λεμε τωρα) πηγαινε ροδο και απο εκει εφευγε στις 08.30 το πρωι της κυριακης για να καταληξει πειραια το πρωι της δευτερας στις 07.00.

 

4 hours ago, georgios express said:

Εντυπώσεις από την μοναδική στο είδος, την διάρκεια και τα χαρακτηριστικά της άγονη, Πειραιάς-Καστελόριζο, με τις 10 προσεγγίσεις στο κατέβασμα (και τις δώδεκα στο ανέβασμα)[...]Σε 'Αγιο Κήρυκο, Πάτμο, Φούρνους, Νίσυρο, Κάλυμνο η καθυστέρηση ξεπερνά τα επί χάρτου σχέδια, οπότε η δίωρη καθυστέρηση στην άφιξη στο τελευταίο λιμάνι, μοιάζει λογική.

Όσο και αν είναι κατά δήλωσή, "operated by BSF," τα standards της Attica/BSF δεν μου φαίνεται ότι συμπίπτουν με εκείνα της HSW. Παρά τους συμπαθείς ανθρώπους που στελεχώνουν το βαπόρι,  ισοζύγιο είναι αρνητικό για την HSW. Σκουριές και στάμπες στα καταστρώματα εν αφθονία, καθαριότητα εσωτερικών χώρων οριακά επαρκής. Χώρος slef-service κατειλημμένος από επιβάτες άνευ αριθμημένων θέσεων, οπότε για να δειπνήσεις έπρεπε ή να πάρεις το φαγητό "πακέτο" ή να περιμένεις πότε θα ολοκληρώσουν την ανταλλαγή mails, instagram. SMS διάφοροι δήθεν cool τύποι, αλλιώς πρέπει να μαλώσεις μαζί τους υπό το ατάραχο βλέμμα των θαλαμηπόλων. Χώρος αποσκευών στο garage, πλήρης πριν την επιβίβαση έστω και των μισών επιβατών.Οπότε αεροπορικές, σαλόνια, διάδρομοι αποκλεισμένοι από σακίδια, βαλίτσες, σακούλες Jambo, κοκ...

17 χρονια μετα, τπτ δεν εχει αλλαξει, παρα μονο τα πλοια και οι εταιριες. ;) 

δεν εχω και τι να απαντησω στον @Nick the Greek, οταν λεει οτι η bs αντιγραφει τα δρομολογια του καπτα μακη:D

Link to comment
Share on other sites

Τα δρομολογια πραγματι δεν αλλαξαν ,κατι που θα μπορουσε να γινει σε καποιες γραμμες, όμως το Καστελοριζο είναι μια ειδικη κατηγορια .Με 100 κατοικους το χειμωνα και χωρις να είναι πανω σε καμια ροτα πλοιου, δυσκολα θα το βλέπαμε σε γραμμη απο τον Πειραια με λιγοτερα λιμανια.

Και μονο που στη γραμμη εχει μπει το ΝΗΣΟΣ ΧΙΟΣ,ενα από τα καλυτερα πλοια που εχουμε αυτή τη στιγμη, και το ταξιδι εχει μειωθεί από τις 24-26 ωρες στις 17-18 και με δυο δρομολογια την εβδομαδα από Πειραια είναι μια αναβαθμιση

Σιγουρα θα επρεπε να υπαρχει από το κρατος μεγαλυτερο βαρος,πχ επιδότηση, σε τετοια ακριτικα μερη αλλα δεν βλεπω πως μια εταιρια θα βαλει πλοιο με 2-3 προσεγγίσεις μονο πριν το Καστελοριζο.

Πιο σημαντικο για μενα είναι να βελτιωθεί η συγκοινωνια με τη Ροδο που είναι και το πιο κοντινο μερος στο Καστελοριζο.

 

Link to comment
Share on other sites

Polmyt με εκπλήσσεις δυσάρεστα ως μη όφειλες. Το ανέφερα ευθύς εξ αρχής: Το "Νήσος Χίος" είναι μία τεράστια αναβάθμιση για την πιο άγονη από τις άγονες γραμμές. Είναι καλύτερο ακόμα και από το "Διαγόρας" για να μην θυμηθούν οι παλαιότεροι "Μιαούλη", "Νηρέα" μέχρι και "Νήσος Κάλυμνος" (τοπικό Ρόδου). Και οι ντόπιοι συμβιβασμένοι είναι με την ιδέα των 10 λιμανιών πριν αλλά και όποιος επισκέπτης πάει εκεί νοιώθει περισσότερο "περιηγητής" παρά τουρίστας. 

Η κριτική μου (scrive γκρίνια) επικεντρώνεται στην διαχείριση του καραβιού και του δρομολογίου από την Εταιρεία. Δεν θα ήταν και άσημα να αποφεύγονται σε πλοίο της BSF ανακοινώσεις από μικροφώνου του τύπου "Passengers wuth destination to Tilos are requested.....". Ούτε μια περισσότερη ρεαλιστική αποτύπωση των δρομολογίων θα εμπόδιζε κάποιον να ταξιδέψει. 22 ώρες? ΟΚ, εικοσιδύο. Αλλά δεν χρειάζεται να υπόσχεσαι 19 και κάτι....

Link to comment
Share on other sites

To σχολιο μου πηγαινε κυριως στον @proud_ionian ότι δεν αλλαξε τιποτα από θεμα δρομολογιων με 10 και βαλε λιμανια, κατι που εκανε κατά κορον ο Καπτα Μακης.

Θεωρω ότι το Καστελοριζο δυστυχως δυσκολα θα βγει από αυτή την κατηγορια.

Στο κατά ποσο τα ωραρια ανταποκρίνονται στην πραγματικοτητα θα συμφωνησω μαζι σου.Θα επρεπε να είναι πιο ρεαλιστικα αν και ,χωρις φυσικα αυτό να αποτελει δικαιολογια ,ποτε δεν θυμαμαι ένα τετοιο δρομολογιο να είναι στην ωρα του.Ο ΔΙΑΓΟΡΑΣ πχ που ηταν και από τα καλα πλοια, στα χαρτια εκανε 22 ωρες και στην πραγματικοτητα παντα εκανε 24-26

Εχοντας παει στο Καστελοριζο πριν 9 χρονια αυτό που διαπιστωσα, περα από του ότι ειναι ένα μερος που αξιζει να παει καποιος για αρκετους λογους, είναι ότι ελάχιστοι επελγεαν το απευθειας δρομολογιο από Πειραια.Οι περισσοτεροι πηγαιναν μεχρι Ροδο ,ειτε αεροπορικως ,ειτε με το πλοιο και μετα με το τοπικο πλοιο για Καστελοριζο

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Ταξίδι με το Νήσος Μύκονος απο Πειραιά για Μύκονο στις 19/08. Μέχρι να βγούμε απο το λιμάνι περάσαμε δίπλα απο Blue GalaxyHellenic highspeedHighspeed 4κοραή-σολωμόKnossos palaceBlue HorizonBlue Star Delos και Mykonos Palace

Όσον αφορά το πλοίο, έφυγε στην ώρα του με γεμάτο γκαράζ και πολύ κόσμο αλλά είχε αρκετά κενά αεροπορικά καθίσματα. Ήταν πεντακάθαρο, κούνησε ελάχιστα παρόλα τα 6-7 μποφόρ και το πλήρωμα πολύ εξυπηρετικό. Μόνη μου ενόχληση οτι επειδή είχα κλείσει αεροπορικό κάθισμα στην αίθουσα Aegean (νομίζω λέγεται) που είναι στο πρυμνιό μέρος, ακουγόταν συνέχεια έντονος θόρυβος απο τις καρέκλες που σέρνονταν στο ανοιχτό κατάστρωμα ακριβώς απο πάνω μας. Φτάσαμε μύκονο με μόλις 10' καθυστέρηση.

Στις 20/08 σύντομη επίσκεψη στην Τήνο με το πρωινό του Θεολόγου και επιστροφή Μύκονο με το Blue Star Paros, το οποίο μαζεύει συνεχώς καθυστερήσεις φέτος μας είπαν(45' σε μας).

Αναχώρηση στις 23/08 από Μύκονο για Ραφήνα με Θεολόγο. Πεντακάθαρο μέσα απλά χωρίς να έχει πολύ κόσμο το πλοίο μέσα φαινόταν οτι είναι γεμάτο, νομίζω οτι πάσχει στους εσωτερικούς χώρους. Μισή ώρα καθυστερημένη η άφιξή μας και μου έκανε εντύπωση οτι ερχόταν κάθε μία ώρα περίπου μέλος του πληρώματος να ελέγξει τα εισιτήριά μας στον χώρο των αεροπορικών καθισμάτων. Τέλος στην Άνδρο συναντήσαμε  το   Superferry.

Link to comment
Share on other sites

On 8/4/2018 at 6:50 PM, georgios express said:

 

Η κριτική μου (scrive γκρίνια) επικεντρώνεται στην διαχείριση του καραβιού και του δρομολογίου από την Εταιρεία. Δεν θα ήταν και άσημα να αποφεύγονται σε πλοίο της BSF ανακοινώσεις από μικροφώνου του τύπου "Passengers wuth destination to Tilos are requested.....". Ούτε μια περισσότερη ρεαλιστική αποτύπωση των δρομολογίων θα εμπόδιζε κάποιον να ταξιδέψει. 22 ώρες? ΟΚ, εικοσιδύο. Αλλά δεν χρειάζεται να υπόσχεσαι 19 και κάτι....

Καλά τώρα με τις ανακοινώσεις που έκαναν στο Blue Star Paros οταν προ 20ημέρου ταξίδευα για Σάμο με πήγαν 30 χρόνια πίσω, οταν την Αγγλικήν την κατείχαν λιγότερο απ΄'ο,τι σήμερα.

Link to comment
Share on other sites

  • 9 months later...

Ημερήσιο ταξίδι από Μυτιλήνη για Πειραιά με το Διαγόρα. Το πλοίο με ώρα αναχώρησης 11.00 έφτασε από τον Πειραιά στις 10.20 περίπου. Η αλήθεια είναι ότι το πλοίο από την Πέμπτη το βράδυ μέχρι τη Δευτέρα το πρωί δεν σταματά καθόλου τώρα με τα ημερήσια δρομολόγια. Κάποια φορτηγά να βγάλει και να βάλει γρήγορα γρήγορα αναχώρηση στις 11.25 από Μυτιλήνη. Άφιξη στη Χίο 14.10 με 25λεπτη παραμονή. Μετά από ένα πολύ ωραίο ταξιδάκι ο Διαγόρας έφτασε στον Πειραιά στις 22.08. Ο καιρός ήταν πολύ καλός σε όλη τη διάρκεια του ταξιδιού οπότε δεν μπορώ να πω κάτι για τη διαγωγή του πλοίου. Ήταν η πρώτη φορά που ταξιδεύω με το Διαγόρα και μπορώ να πω ότι μου άφησε πολύ θετικές εντυπώσεις. Άνετο πλοίο με όμορφα σαλόνια και ανοικτά καταστρωματα για περπάτημα. Πολύ καλά διατηρημένο, φροντισμένο, καθαρό και με πολύ εξυπηρετικό πλήρωμα. 

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Παρόν στο πρώτο φετινό δρομολόγιο από Μπάρι για Επτάνησα (Κέρκυρα-Σάμη-Ζάκυνθος).

Πλοίο το Ρίγκελ Ι.

Τι να πω ... Από την ποιότητα ταξιδιού του Βεντούρη απέχουν ιδιαίτερα οι Μινωικές και η ΑΝΕΚ παρασάγγας ...

Παρκάρισμα/Στάθμευση στο γκαράζ με άνεση και χωρίς φωνές.

Όλο το πλήρωμα με το χαμόγελο και το ευχαριστώ/παρακαλώ στα χείλη.

Προσοχή στις λεπτομέρειες, όπως π.χ. να σου φέρνουν τα (δεύτερα) ποτά στο τραπέζι στο σελφ-σέρβις.

Πεντακάθαρο το πλοίο, μέσα-έξω, παρά το γεγονός πως το 80 % των επιβατών ήταν ομάδες νεαρών.

Προθυμία να σου λύσουν οποιαδήποτε απορία μπορεί να είχες.

Αναχώρηση στο λεπτό και άφιξη 10 λεπτά πριν την ώρα.

Απολύτως ουτοπικά πράγματα για τις δήθεν μεγάλες, φημισμένες και "πολυβραβευμένες" εταιρείες της Αγκώνας ... :rolleyes:

Από πληρότητα, περίπου 4/5 με πολύ καλή πληρότητα καμπινών.

Το γκαράζ ήταν περίπου κατά 3/4 γεμάτο.

Σχεδόν όλοι Ιταλοί με το 95 % να κατεβαίνει στηυ Σάμη και μόνο ψίχουλα στη Ζάκυνθο και Κέρκυρα.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Έκτακτο ταξίδι στις 3/8/19 Για Νάξο. Εισιτήριο από πειραια με Τ Πάτμος ούτε για δείγμα.

Κατά την 1 το μεσημέρι βρήκαμε εισιτήρια με Τ Super express. Πήγαμε Ραφήνα γινόταν ένας χαμός. Πολλά φορτηγά να περιμένουν να φύγουν. Ήρθε μ λίγη καθυστέρηση το πλοίο. Κατέβασε πολύ κόσμο Κ αμάξια. Όταν τελείωσε η αποβίβαση μας επέτρεψαν να επιβιβαστούν. Το παράδοξο ήταν ότι μας οδήγησαν Κ μπήκαμε από το γκαράζ. Οδηγηθήκαμε μέχρι την πλωρη. Υπήρχαν αρκετές γκρίνιες για αυτή την διαδικασία. Φύγαμε με 45 λεπτά καθυστέρηση. Όπως μας ενημέρωσαν από τα μεγάφωνα οφειλεται εξαιτίας πρωινής καθυστέρησης στο πειραια. 

Μέχρι να φύγουμε είχε έρθει το aqua blue, έδεσε Κ έφυγε. Πήρε ελάχιστες από τις νταλίκες που είχε στο λιμάνι. 

Έφτασε Νάξο με 45 λεπτά καθυστέρηση.

Σε όλα τα λιμάνια κατέβασε αρκετό κόσμο. Σε συνάντηση με τα άλλα καράβια της εταιρίας, όπως επίσης και στα λιμάνια βαραγε την μπουρου. 

Το ταχύπλοο απλά φυσάει. Παρόλο που δεν έχει ανοικτα καταστωματα, τα μεγαλα παραθυρα σ δινουν την αισθηση οτι βρισκεσαι εξω απο τ σαλονι! 

Το μόνο που έχω να αναφέρω ειναι ότι δεν έβλεπα συχνά πυκνά  άτομα του πληρωματος στα σαλονια.

Είναι μια πολύ αξιόλογη προσθήκη στον ελληνικό στόλο.

Καλή συνέχεια να έχει χωρίς βλάβες.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Μιας και τελείωσαν οι καλοκαιρινές μου διακοπές για φέτος, ήρθε η ώρα για ανασκόπηση:

Κυριακή 29/07 πειραιάς μύκονος με το νήσος μύκονος. Αρχικά το οτι στο σύστημα κρατήσεων αναφέρονται τα σαλόνια ως νούμερο 1,2,3 και όχι με το όνομά τους είναι πολύ εκνευριστικό γιατί δεν ξέρεις που θα κάτσεις. Το μεγαλύτερο πρόβλημα όμως είναι το air-condition. Φορούσα ζακέτα και πάλι κρύωνα και άκουγα πολύ κόσμο που διαμαρτυρόταν για τις πολικές θερμοκρασίες στα σαλόνια του πλοίου. Κατά τα άλλα το βαπόρι κρατιέται σε πολύ καλή κατάσταση. Φύγαμε με 10' καθυστέρηση απο Πειραιά και προσθέσαμε άλλα 10' μέχρι την άφιξή μας στο νησί. Εντύπωση μου έκανε οτι φύγαμε ακριβώς πίσω απο το δήλος και έξω απο το λιμάνι το προσπεράσαμε.

Επιστροφή στον Πειραιά με το World Champion Jet στις 02/08. Περίμενα πώς και πώς το ταξίδι μαζί του και δεν με απογοήτευσε. Αρχικά να πω οτι όντως στο γκαράζ χρησιμοποιείται μόνο ο πλαινός χώρος με τις ράμπες για τα αυτοκίνητα. Ο κεντρικός διάδρομος έχει ράφια φύλαξης αποσκευών και λειτουργεί μόνο για τους επιβάτες μιας και η απο/επιβίβαση στα σαλόνια γίνεται απο την πλώρη. Η θέση μου ήταν στον όροφο πίσω απο το αίθριο (αδιάφορο το σημείο εκείνο, δεν είχε και πολλά παράθυρα, λίγο κλειστοφοβικό), αλλά μου έκανε εντύπωση το πόσα άτομα πληρώματος ήταν παρόντα και τόσο πρόθυμα να με βοηθήσουν να βρω τη θέση μου. Έφτασα σε σημείο να λέω ΄΄ξέρω που θα πάω, ευχαριστώ΄΄, δεν μου έχει ξανατύχει. Επίσης η μία πόρτα που οδηγούσε στο κατάστρωμα ήταν κλειδωμένη, ενω η άλλη όχι, δεν ξέρω γιατι😜. Το πλοίο είχε 45' καθυστέρηση, αλλά η εταιρεία μας είχε ενημερώσει εγκαίρως με μήνυμα. Αυτο που μου έκανε εντύπωση είναι οτι φτάσαμε πειραιά με 1 ώρα και 15' καθυστέρηση. Έκανε δηλαδή το μύκονος πειραιάς ντόκο ντόκο 3 ώρες ακριβώς. Φοβερό καράβι πάντως και νιώθεις όντως την επιτάχυνση στην αναχώρηση απο τα λιμάνια. Είχε βέβαια αρκετά κενά καθίσματα, χοντρικά υπολόγισα 80% πληρότητα. Επίσης λίγο πριν τον πειραιά (πάνω που με πήρε λίγο ο ύπνος) είδα οτι προσπεράσαμε το high speed και όταν δέναμε στο λιμάνι, είδα οτι είχε δέσει πριν απο μας και απόρησα.

03/08 πρωί αναχώρηση με το super jet για σίφνο και εκει έγινε το ακριβώς ανάποδο. Δεν υπήρχε ούτε ένα άτομο να με βοηθήσει να βρω που κάθομαι. Μόνος μου βρήκα οτι κάθομαι στο πάνω κατάστρωμα και τη θέση μου. Λίγο πριν την αναχώρηση δε, τσακώνονταν οι μισοί μεταξύ τους γιατι το πλήρωμα άφηνε κόσμο που είχαν διαφορετικά νούμερα στα εισιτήριά τους να κάθονται μαζί με αποτέλεσμα πολλοί να μένουν όρθιοι χωρίς να ξέρουν που θα κάτσουν. Το πιο απογοητευτικό κατα τη γνώμη μου ήταν οτι ενω φύγαμε στις 7 ακριβώς απο πειραια και η θάλασσα ήταν ήρεμη, φτάσαμε σίφνο (πρώτο λιμάνι) με 20΄καθυστέρηση στις 9:30. Δεν καταλαβαίνω γιατί δεν φτιάχνουν ρεαλιστικά ωράρια αν με ιδανικές συνθήκες καθυστερεί τόσο απο το πρώτο λιμάνι.

05/08 απο σίφνο για σέριφο με κοραή. είχαμε μια ανεπαίσθητη καθυστέρηση 15 λεπτών. Το καραβάκι είναι αξιοπρεπέστατο, λίγη παραπάνω ταχύτητα του λείπει μόνο. ΔΙέκρινα επίσης ένταση και γκρίνια μεταξύ υπάρχου και μελών πληρώματος στο γκαράζ, προφανώς λόγω πίεσης χρόνου και μικρής χωρητικότητας, αλλά δεν είναι ωραία εικόνα μπροστά στα μάτια τωόσων επιβατών.

Τέλος, αναχώρηση στις 07/08 απο σέριφο για πειραιά την ημέρα που είχε βοηθήσει σε διάσωση λόγω καιρού. Μας ήρθε μήνυμα για 45' καθυστέρηση, τελικά φτάσαμε πειραιά όμως με 2 ώρες. Μέσα γινόταν το αδιαχώρητο και μου έκανε εντύπωση που εκτός απο τον πάνω όροφο που έχει καμπίνες και δερμάτινα αεροπορικά, στην πλώρη του κυρίως καταστρώματος έχει αρκετά αεροπορικά ακόμα και καναπέδες που τα χωρίζει με αλυσίδα απο το υπόλοιπο κατάστρωμα γράφοντας αριθμημένες θέσεις και ήταν άδεια, ενω στο υπόλοιπο καράβι ψάχναμε θέση να κάτσουμε.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...