Jump to content
Shipfriends

Recommended Posts

Πλοίο που ναυπηγήθηκε το 1964, και -από όσα γνωρίζω- όλα του τα χρόνια στις γραμμές της Θάσου - Καβάλας - Κεραμωτής (κάθε διόρθωση ευπρόσδεκτη).

Το equasis δίνει να έχει πουληθεί σε εταιρεία αγνώστων συμφερόντων τον Αύγουστο του 2007. Δεν γνωρίζω αν τότε έφυγε από την Ελλάδα για τα νησιά St. Vincent - Grenadines όπου και δραστηριοποιείται μέχρι σήμερα, μιας και στην χώρα μας συμπλήρωνε 35ετία από το 1999.

Ας το δούμε σε δύο φωτογραφίες. Μία από το shipsnostalgia (χρειάζεται log in) σε ναυπηγείο στο Trinidad από τις 25/10/2009, και μία πιό πρόσφατη από το flickr στο νησί St. Vincent της Καραιβικής, στις 17/06/2010.

Edited by polmyt
tag
Link to comment
Share on other sites

  • 4 months later...

Παλια παντοφλα η οποια πρεπει να δουλευε στο πορθμειο Καβαλας-Θασου.Δεν την ειχα ξενακουσει μεχρι που πετυχα την παρακατω φωτο

post-1819-0-00700900-1294853263_thumb.jp

Η φωτο απο το picassa και το χρηστη katharina palio

Η φωτο ειναι απο το 1965 οπως εγραφε η σημειωση και την εχω πειραξει λιγο ωστε να σβησω καποια προσωπα

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Joshua (IMO 6520258)

(1964, ex. Θάσος ΙΙΙ, Αμφίπολις)

Όλα ξεκίνησαν από αυτό το ποστ του φίλου enas chiotis, στο οποίο παρατηρήσαμε τις μεγάλες ομοιότητες που έχουν το ΑΜΦΙΠΟΛΙΣ με το ΤΑΝΙΑ (ex. ΑΓΙΟΣ ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ Κ). Και κατέληξαν στην αποκρυπτογράφηση άλλης μίας εκπληκτικής ιστορίας μιας μικρής παντόφλας που ...μεγάλωσε ;) και έφτασε στην άλλη άκρη του κόσμου.

Μου κίνησε την περιέργεια λοιπόν η εν λόγω ομοιότητα και ψάχνοντας να βρω παραπάνω στοιχεία για το ΑΜΦΙΠΟΛΙΣ, "έφτασα" μέχρι την Καβάλα όπου μέσω συγγενούς πολύ καλού μου φίλου έμαθα ότι το ΑΜΦΙΠΟΛΙΣ είναι το μετέπειτα μετασκευασθέν ΘΑΣΟΣ ΙΙΙ και σημερινό JOSHUA της Καραιβικής.

Το JOSHUA (ΘΑΣΟΣ ΙΙΙ, ΑΜΦΙΠΟΛΙΣ) κατασκευάσθηκε σύμφωνα με το equasis το 1964, την ίδια χρονιά δηλαδή που κατασκευάσθηκε και το ΤΑΝΙΑ (ΙΜΟ 6520210, ΑΓ. ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ Κ), έχουν μεταξύ τους πολύ κοντινό ΙΜΟ number, και αν συνυπολογίσουμε και τις μεγάλες μεταξύ τους ομοιότητες, μπορούμε βάσιμα να πιθανολογήσουμε ότι κτίστηκαν και στο ίδιο ναυπηγείο. Ακόμα, αν δούμε ξανά τις φωτό του πλοίου που έχουμε παραθέσει στο πρώτο ποστ που έχει ανοίξει το παρόν θέμα, θα παρατηρήσουμε ότι το πλοίο έχει δεχθεί οπωσδήποτε μετασκευή μιας και εμφανέστατα οι γραμμές του δεν παραπέμπουν σε παντόφλα που ναυπηγήθηκε το μακρινό 1964.

Για όλα τα χρόνια της "σταδιοδρομίας" του λοιπόν το ΑΜΦΙΠΟΛΙΣ στις γραμμές της Θάσου, μετέπειτα με το όνομα ΘΑΣΟΣ ΙΙΙ με το οποίο μπορούμε να το δούμε και σε δύο φωτογραφίες από το flickr να χρησιμοποιείται ως πλωτή καφετέρια - εστιατόριο στον Λιμένα της Θάσου, μετά το κλείσιμο της 35ετίας του και πριν την πώληση του στο εξωτερικό βέβαια. Στην πρώτη εκπληκτική φωτό με αναφερόμενη χρονολογία τον Ιούλιο του 2005, το βλέπουμε στην μέση του κάδρου.

post-2102-0-31305500-1296379453_thumb.jp ----- post-2102-0-70183300-1296379473_thumb.jp

Πηγή φωτό : flickr

Link to comment
Share on other sites

  • 4 months later...

Και μιας και απόψε μέσω της παλιάς καρτ ποστάλ από την Θάσο, θυμηθήκαμε (και) το ΑΜΦΙΠΟΛΙΣ - ΘΑΣΟΣ ΙΙΙ - JOSHUA, πάμε να δούμε το πλοίο στα πρώτα χρόνια του, σε screenshot από παλιό φιλμάκι.

post-2102-0-31182800-1307642137_thumb.jp

Τώρα, αν κάποιοι αναρωτιούνται για το πως από την πιό πάνω φωτό περάσαμε σε αυτή που απεικονίζει το πλοίο στην σημερινή του μορφή ως JOSHUA κάπου στην Καραιβική,

post-2102-0-16683600-1307642276_thumb.jp

νομίζω πως ως απάντηση αρκεί η παρακάτω εικόνα από το πλοίο, σε screenshot από φιλμάκι του 1985, όπου και το βλέπουμε σε μία ενδιάμεση "μορφή", μετά την πρώτη του δηλαδή μετασκευή και πριν βέβαια από την δεύτερη ;) .

post-2102-0-59484600-1307642465_thumb.jp

Link to comment
Share on other sites

Πραγματικα εκπληκτικα τα screenshot.Τελικα ειναι απιστευτο ποσο πολυ μπορουσαν να μεταμορφωθουν αυτου του ειδους τα πλοια

Στην τριτη φωτογραφια να μην σχολιασω ποσο κοσμο εχει πανω της η παντοφλα.Λογικα καποιο ιδιαιτερο γεγονος πρεπει να ηταν

Link to comment
Share on other sites

η φωτο πρεπει να ειναι προεκλογικη. στην προεκλογικη περιοδο του '85 ειχε γινει περισσοτερο απο καθε αλλη φορα μεταφορα οπαδων με καθε μεσο για τις συγκεντρωσεις σε ολη την Ελλαδα. Ειχαν επιστρατευτει και πλοια. Παλιοτερα ειχαμε βρει και φωτο του Ζακυνθος του παλιου, φορτωμενου με αυθορμητους χειροκροτητες που ερχονταν απο ζακυνθο πατρα.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...
  • 8 months later...

Πολύ ενδιαφέρουσες οι φωτογραφίες του ex- ΑΜΦΙΠΟΛΙΣ - ΘΑΣΟΣ ΙΙΙ. Βλέπουμε εκτός των άλλων, ότι το πλοίο αναχώρησε ρυμουλκούμενο από την Θάσο με ήδη γραμμένο σε πλώρη και πρύμη το νέο του τότε όνομα, JOSHUA.

Link to comment
Share on other sites

  • 6 months later...

Το ΑΜΦΙΠΟΛΙΣ ήταν το πρώτο Ε/Γ-Ο/Γ ανοικτού τύπου (κοινώς παντόφλα) που δούλεψε στις γραμμές της Θάσου. Στις 21 Ιουνίου 1964 έκανε το πρώτο του δρομολόγιο όπως διαβάζουμε από το 30xronia.blogspot.com.

Την Κυριακή 21 Ιουνίου 1964 άρχισε τα δρομολόγια Καβάλας -Θάσου το νέο φέρρυ μπόουτ Αμφίπολις. Μέχρι και τότε δρομολόγια εκτελούσαν τα ''Αλέξης'', ''Μαρία'' και ''Παπαγεωργίου'' τα οποία όμως ήταν μόνο επιβατικά. Στον τοπικό τύπο περιγράφεται με ενθουσιασμό το πρώτο του δρομολόγιο:

" Το νέο φέρυ μπωτ έχει μήκος 41 μέτρα και αναπτύσσει ταχύτητα 14 μιλλίων, με δύο καινούργιες μηχανές Ντήζελ 650 ίππων εκάστη. Διαθέτει πολυτελή και άνετα σαλόνια και δύναται να μεταφέρει 300 επιβάτας και 25 κούρσες ή 9 πούλμαν. Η διάρκεια του ταξιδίου Καβάλα- Πρίνος είναι μία ώρα, και από Καβάλας εις Λιμένα 1.15' και εισιτήριον 16 δρχ. εξ ών δύο δρχ. Λιμενικός φόρος. Διά τα επιβατικά αυτοκίνητα 75 δρχ. και διά τα πούλμαν 200 δρχ. Κατά τον πρώτον κατάπλουν εις Πρίνον και Λιμένα συγκεντρώθηκαν εις την παραλίαν πλήθη τουριστών μεταξύ των οποίων και πολλοί ξένοι...''

Μετά από ένα χρόνο περίπου προστέθηκαν και τα μικρά φέρρυ μπόουτ ''Μακεδονία'' και ''Θασσοπούλα'' που εκτελούσαν τη διαδρομή Κεραμωτή- Λιμένας.

Και δύο, 1, 2, εξαιρετικές - ιστορικές εικόνες από το ίδιο blog.

Edited by ΣΕΙΡΙΟΣ
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...
Το JOSHUA (ΘΑΣΟΣ ΙΙΙ, ΑΜΦΙΠΟΛΙΣ) κατασκευάσθηκε σύμφωνα με το equasis το 1964, την ίδια χρονιά δηλαδή που κατασκευάσθηκε και το ΤΑΝΙΑ (ΙΜΟ 6520210, ΑΓ. ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ Κ), έχουν μεταξύ τους πολύ κοντινό ΙΜΟ number, και αν συνυπολογίσουμε και τις μεγάλες μεταξύ τους ομοιότητες, μπορούμε βάσιμα να πιθανολογήσουμε ότι κτίστηκαν και στο ίδιο ναυπηγείο.

Έτσι ακριβώς όπως το είχαμε .....πιθανολογήσει. Και τα δύο πλοία, JOSHUA (ΘΑΣΟΣ ΙΙΙ, ΑΜΦΙΠΟΛΙΣ) - ΤΑΝΙΑ (ΑΓ. ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ Κ), έχουν κατασκευαστεί την ίδια βέβαια χρονιά αλλά και στο ίδιο ναυπηγείο. Στο (παλιό) ναυπηγείο Ν. Σάββα, ευρισκόμενο τότε (1964) κατά άλλους στο Πέραμα και κατά άλλους στο Κερατσίνι.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Για να δουμε την παντοφλα με την αρχικη της μορφη στη Θασο απο μια πανεμορφη καρτα.Πρεπει να ειναι απο τα πρωτα χρονια της παντοφλας κρινοντας απο το οτι το ονομα ειναι γραμμενο μονο στον καθρεφτη της παντοφλας και οχι στην πλωρη

 

gallery_1819_97_285408.jpg

Edited by polmyt
Link to comment
Share on other sites

  • 2 years later...
  • 1 month later...

O TonyGib εχει βαλει στο flckr μερικες προσφατες φωτο του πλοιου από την Bequia.

Σε σχεση με την παραπανω φωτογραφια από το shipspotting βλέπουμε ότι εχει σβηστει το ονομα από την πρυμη.Απο ότι φαινεται δεν είναι και στην καλυτερη δυνατη κατασταση εξωτερικα αλλα παρολαυτα εχει πεσει λιγο μινιο

Joshua 2016_aa.jpgJoshua 2016_b.jpgJoshua 2016_ca.jpg

Edited by polmyt
Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...
  • 1 year later...
  • 1 year later...

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...