Jump to content
Shipfriends

Οικονομικές καταστάσεις εταιριών


Recommended Posts

Το εάν από την πώληση ενός παγίου προκύπτει λογιστική ζημιά ή κέρδος εξαρτάται μόνο από τη συγκεκριμένη πράξη και δεν έχει σχέση με τα οικονομικά αποτελέσματα του πλοίου κατά τη διάρκεια της χρήσης του. Άλλωστε αν θέλαμε να μελετήσουμε την πραγματική συνεισφορά του πλοίου κατά τη διάρκεια της χρήσης του, θα έπρεπε να ξέρουμε τα οικονομικά του αποτελέσματα που παίζουν πολύ σημαντικότερο ρόλο από το επιτόκιο του δανείου ή τις συναλλαγματικές ισοτιμίες.

Η σύγκριση δε με την πώληση των αδερφών του, έχει νόημα καθώς σε ένα βαθμό αναδεικνύει ακριβώς την αλλαγή των συνθηκών του κλάδου.

Link to comment
Share on other sites

  • Replies 604
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

Orestis μιά διευκρινισούλα αν επιτρέπεις.

Αυτό που αναφέρεις εσύ τώρα αφορά στην οικονομική εκμετάλλευση του πλοίου στην οποία εγώ δεν αναφέρθηκα καθόλου.

Εγώ αναφέρθηκα καθαρά και αποκλειστικά στο χρηματοοικονομικό κομμάτι (για να το κάνω πιό σαφές στα τοκοχρεωλύσια δηλ. τόκους και τμήματα του δανείου που έχουν αποπληρωθεί -μέσω βεβαίως της οικονομικής εκμεταλλεύσεως- τα οποία είναι απολύτως συναφή με την απόσβεση του περιουσιακού στοιχείου).

Στο θέμα της σύγκρισης με τα αδελφά δεν διαφωνώ, απλά έκανα το σχόλιο (παρ΄ότι ίσως δεν έγινα σαφής) σαν τοποθέτηση στο εάν το πλοίο καλώς επωλήθη έναντι αυτού του τιμήματος ή όχι (παρά την εμφανιζόμενη λογιστική ζημία)

Link to comment
Share on other sites

Διευκρινήσεις επιτρέπονται πολλές! :)

1. Για το εάν καλώς ή κακώς επωλήθη το ξέρει μόνο η εταιρεία και πάνω σε αυτό δεν άσκησα καμία κριτική.

2. Αν εξετάσουμε μεμονωμένα το πλοίο (χωριστά από το σύνολο της εταιρείας), το εάν μπορεί μέσω της λειτουργίας του να αποπληρώσει τα τοκοχρεολύσια του, έχει πάλι άμεση σχέση με τα οικονομικά του αποτελέσματα, γι αυτό και τα ανέφερα.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

1. Η Attica για πρώτη φορά στην ιστορία της θα κλείσει τη χρήση του 2009 με ζημιές.

2. H Minoan έκλεισε με ζημιές ακόμα και το εννιάμηνο του προηγούμενου έτους (χωρίς τα έκτακτα κέρδη από την πώληση της HSW) και δύσκολα φαίνεται να μπορεί να ανακάμψει.

3. Η ΑΝΕΚ θα έχει για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά ζημιογόνα αποτελέσματα, με μικρή βελτίωση από πέρσι (έτσι τουλάχιστον προκύπτει από τα αποτελέσματα του εννεαμήνου).

Και ενώ αυτά έγιναν πέρσι, το 2010 μπαίνει με το χειρότερο δυνατό τρόπο καθώς:

• Το πετρέλαιο είναι 70% ακριβότερο από πέρσι.

• Στο Ηράκλειο και στην Αδριατική βγάζουν τα μάτια τους.

• Το Πάσχα είναι ιδιαίτερα νωρίς κάτι που δεν ευνοεί τις μετακινήσεις.

• Η οικονομική κρίση δεν αφήνει πολλά περιθώρια για αισιόδοξες προβλέψεις αναφορικά με τη φετινή μεταφορική κίνηση.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Με σημαντική μείωση του EBITDA κατά 39% (29,1 εκ. εκ. vs 47,9 εκ.) έκλεισε η χρονιά για την Attica ενώ τα καθαρά αποτελέσματα του ομίλου ανέρχονται σε ζημιές μετά από φόρους 27,45 εκ. ευρώ. Αν από αυτές αφαιρέσουμε όλα τα έκτακτα και μη επαναλαμβανόμενα κονδύλια (10,8 εκ. ζημιές από παράγωγα καυσίμων και επιτοκίων, 3,5 εκ. από την πώληση του Superfast V και 2,9. εκ. λόγω της έκτακτης εισφοράς), τα αποτελέσματα παραμένουν ζημιογόνα κατά 10,3 εκ. ευρώ, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά στην ιστορία της εταιρείας.

Link to comment
Share on other sites

Οι Μινωϊές Γραμμές ανακοίνωσαν, σήμερα, τα οικονομικά αποτελέσματα για το 2009. Ειδκότερα αναφέρουν:

«Η παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση και η συνακόλουθη οικονομική επιβράδυνση που παρατηρήθηκε το 2009 στις περισσότερες οικονομίες του κόσμου, όπως ήταν αναμενόμενο επηρέασε σε σημαντικό βαθμό και τη χώρα μας. Το γεγονός αυτό είχε επίδραση και στο κλάδο της επιβατηγού ναυτιλίας και ιδιαίτερα στη διακίνηση φορτηγών οχημάτων στις γραμμές της Αδριατικής θάλασσας.

Ο κύκλος εργασιών της Minoan Lines το 2009, επηρεασμένος τόσο από το δυσμενές οικονομικό κλίμα όσο και από το έντονα ανταγωνιστικό περιβάλλον, διαμορφώθηκε σε 171,1 εκατ. €, η λειτουργική κερδοφορία (EBITDA) ανήλθε σε 7,7 εκατ. €, ενώ τα καθαρά κέρδη της Minoan Lines μετά από φόρους διαμορφώθηκαν σε 42,4 εκατ. €.

·Καθαρά Κέρδη Εταιρείας 42,4 εκατ. €

·Σημαντική Μείωση Δανεισμού κατά 82,5 εκατ. €

·Ταμειακά Διαθέσιμα της Εταιρείας 47,0 εκατ. €

Οικονομικά αποτελέσματα Ομίλου

Το 2009, σε επίπεδο ομίλου, τόσο ο κύκλος εργασιών όσο και η λειτουργική κερδοφορία (ΕBITDA) διαμορφώθηκαν στα ίδια επίπεδα με αυτά της μητρικής εταιρείας ενώ τα ενοποιημένα καθαρά αποτελέσματα το οικονομικό έτος 2009 ανήλθαν σε 32,4 εκατ. €.

Tα καθαρά αποτελέσματα του ομίλου εμφανίζονται μειωμένα σε σχέση με αυτά της μητρικής, γεγονός που οφείλεται στη διαφορά κέρδους από την αποτίμηση της εταιρείας Hellenic Seaways και στην αναλογία του ομίλου στα καθαρά αποτελέσματα της Hellenic Seaways για την περίοδο από 1/1 έως 30/6/2009 που η Minoan Lines ασκούσε ουσιώδη επιρροή.

Μεταφορικό έργο

Ελληνική Ακτοπλοΐα (Γραμμή Κρήτης)

Το 2009, στη γραμμή «Ηράκλειο – Πειραιάς» η διακίνηση τόσο των επιβατών όσο και των Ι.Χ. αυτοκινήτων παρουσίασε αύξηση έναντι της αντίστοιχης περσινής περιόδου παρά την δραστηριοποίηση στη γραμμή και νέας εταιρείας με καθημερινές αναχωρήσεις.

Συγκεκριμένα η Minoan Lines το 2009 μετέφερε 1.020.000 επιβάτες, 148.000 Ι.Χ. αυτοκίνητα και 60.000 φορτηγά. Τα μερίδια αγοράς της εταιρείας στη συγκεκριμένη γραμμή ανήλθαν σε ποσοστό 63,3% για τους επιβάτες, 60,4% για τα Ι.Χ. αυτοκίνητα και 42,0% για τα φορτηγά αυτοκίνητα, ενώ στην εταιρεία αναλογεί το 38,7% του συνόλου των ταξιδιών.

Γραμμές Αδριατικής (Βόρεια Ιταλία)

Στις γραμμές της Βόρειας Αδριατικής (Αγκώνα & Βενετία) σημειώθηκε σημαντική μείωση στο μεταφορικό έργο των φορτηγών στο σύνολο της αγοράς λόγω της αρνητικής οικονομικής συγκυρίας η οποία έχει επίδραση σε όλους τους κλάδους της οικονομίας.

Η Minoan Lines, με γνώμονα την όσο το δυνατόν αποδοτικότερη οικονομική εκμετάλλευση των πλοίων του στόλου της το 2009 πέτυχε σε όλες τις κατηγορίες μεταφορικού έργου υψηλότερα μερίδια από το μερίδιο των ταξιδιών που της αναλογεί. Συγκεκριμένα, η εταιρεία πραγματοποιώντας το 32,4% των ταξιδιών, στην αγορά της Βόρειας Αδριατικής, διακίνησε το 36,8%, των επιβατών, το 37,4% των Ι.Χ. αυτοκινήτων και το 33,0% των φορτηγών αυτοκινήτων.

Περαιτέρω, η Minoan Lines το 2009 μετέφερε 553.000 επιβάτες, 145.000 Ι.Χ. αυτοκίνητα και 77.000 φορτηγά.

Δρομολόγηση του πλοίου Cruise Europa

Στις 15 Οκτωβρίου 2009 δρομολογήθηκε στη γραμμή Πάτρα – Ηγουμενίτσα – Αγκώνα το πλοίο Cruise Europa, ενώ από τον ερχόμενο Ιούνιο θα δρομολογηθεί στην ίδια γραμμή το αδελφό πλοίο Cruise Olympia.

Με χωρητικότητα για το κάθε πλοίο 3.000 επιβατών, 3.000 γραμμικών μέτρων φορτίου (180 φορτηγών διεθνών μεταφορών και 250 Ι.Χ. ή εναλλακτικά 1.000 περίπου Ι.Χ. αυτοκινήτων) τα πλοία Cruise Europa και Cruise Olympia σηματοδοτούν μια νέα εποχή στη θαλάσσια σύνδεση μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας.

Πώληση της Συμμετοχής στην Εταιρεία Hellenic Seaways

Στις 18/5/2009 η Minoan Lines υπέγραψε συμφωνία με την εταιρεία «Ανώνυμη Ναυτιλιακή Εταιρεία Κρήτης Α.Ε.» για την πώληση του συνόλου της συμμετοχής της (ποσοστό 33,35% επί του μετοχικού κεφαλαίου) στην εταιρεία Hellenic Seaways έναντι ποσού 125 εκατ. €.

Το συνολικό κέρδος που προέκυψε για την Minoan Lines από την εν λόγω πώληση ανέρχεται σε 58,8 εκατ. € και περιλαμβάνεται στο καθαρό αποτέλεσμα της εταιρείας.»

Link to comment
Share on other sites

Εντελώς απογοητευτικά τα αποτελέσματα της εταιρείας η οποία σημείωσε 20% μείωση του κύκλου εργασιών και 82% μείωση του EBITDA το οποίο έφτασε τα 7,7 εκ. (από 41,7 την προηγούμενη χρήση). Αν δεν υπήρχαν τα έκτακτα κέρδη από την πώληση της συμμετοχής στην HSW (58,8 εκ.) και της πώλησης του Πασιφάη (2,2 εκ.), τα αποτελέσματα της εταιρείας θα κατέγραφαν ζημιές 18,6 εκ. ευρώ.

Με αυτά τα αποτελέσματα η εταιρεία δεν είναι ικανή να αποπληρώνει τα τοκοχρεολύσια της και αθετεί και τους όρους των δανείων της, οι οποίοι προβλέπουν πως το EBITDA πρέπει να είναι διπλάσιο των χρηματοοικονομικών αποτελεσμάτων. Κάτι τέτοιο δίνει το δικαίωμα στις τράπεζες να απαιτήσουν την πλήρη εξόφληση των δανείων, δηλαδή να καταστήσουν τα δάνεια και τους τόκους άμεσα πληρωτέα.

Κάτι τέτοιο βέβαια δύσκολα θα γίνει, αλλά η εταιρεία είναι πλέον αναγκασμένη να επαναδιαπραγματευθεί με τις δανείστριες τράπεζες τους όρους των δανείων και αυτές οι επαναδιαπραγματεύσεις οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια σε δυσμενέστερους όρους για τη δανείστρια.

Το σημαντικότερο από όλα είναι πως αν δεν αλλάξει κάτι ριζικά στις δύο αγορές που δραστηριοποιούνται οι Μινωικές γραμμές, δεν υπάρχει καμία ελπίδα ανάκαμψης.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Αυτα ολα αρχιζουν να μου θυμιζουν εντονα την ιστορια με την Ολυμπιακη και την Aegean Airlines. Με κατι τετοια δημοσιευματα και δηλωσεις του Μπερλουσκ.... εεεε.... του Βγενόπουλου ξεκινησε κι εκεινη η συγχωνευση. Και κατι μου λεει πως αργα η γρηγορα εκει θα καταληξουμε και στην ακτοπλοια.

Link to comment
Share on other sites

Κάτι τέτοιο βέβαια δύσκολα θα γίνει, αλλά η εταιρεία είναι πλέον αναγκασμένη να επαναδιαπραγματευθεί με τις δανείστριες τράπεζες τους όρους των δανείων και αυτές οι επαναδιαπραγματεύσεις οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια σε δυσμενέστερους όρους για τη δανείστρια.

Ο Ορέστης μας προϊδέασε πριν λίγες μέρες για το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης των δανείων των ακτοπλοίκών εταιρειών. Για να δούμε λοιπόν...ποιά άραγε θα είναι η εταιρεία που πρώτη θα σύρει τον χορό?...σύμφωνα με την ΗΜΕΡΗΣΙΑ

Link to comment
Share on other sites

εκτος απο αναδιαρθωσεις στην ευρωπη εχουμε και κανονια ακτοπλοϊκων (και εκει δεν υπαρχει σχεδιο σωτηριας). Η Seafrance (συμφωνα με ξενες εφημεριδες, αλλα και το Ferries of Southern Europe) βρισκεται ενα βημα απο τα κυπαρισια (sorry, τα αρμυρικια). Η απεργια που εκαναν οι ναυτικοι της μεσα στο πασχα ηταν η χαριστικη βολη (2εκατομμυρια εχασε η εταιρεια) και ο CEO δηλωσε οτι θα ζητησει προστασια απο τους δανειστες και αν δε βρεθει βιωσιμο σχεδιο διασωσης, θα δεσουν τα βαπορια και θα ερθουν με charter στο Ζαλογγο να χορεψουν το χορο.

τωρα για το ποια εταιρει ζητα αναδιαρθωσεις (και τις ζηταγε και προ 10ετιας) μια βαζει ο νους μου. μια που καθε πλοιο που πουλαγε εκανε και αναδιαρθωση (δεν εχει μεινει και κανενα οικοπεδο να ψωνισει κανενας δημαρχος οπως τοτε:mad:)

Edited by proud_ionian
ποια οχι πια
Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Τα οικονομικά αποτελέσματα της HSW που δημοσιεύτηκαν χθες έσπασαν τη μονοτονία των αρνητικών επιδόσεων του κλάδου. Παρά τη σημαντική μείωση του κύκλου εργασιών κατά 19,4% (178,3 εκ. vs 221,2 εκ.), η εταιρεία κατάφερε να διατηρήσει τα λειτουργικά της κέρδη (EBITDA) στα ίδια επίπεδα με το 2008 (31,5 εκ. ευρώ). Τα καθαρά κέρδη του ομίλου ανήλθαν σε 12,7 εκ., αυξημένα κατά 18,4% σε σχέση με το 2008 (10,7 εκ.).

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Ενώ η ΝΕΛ ανακοινώνει τα σχέδια της για το άμεσο μέλλον.

και επειδή μετά από λίγο το άρθρο θα χαθεί το παραθέτω παρακάτω:

NAFTEMPORIKI.GR Δευτέρα, 31 Μαϊου 2010 13:56

ΝΕΛ: Ενέργειες για άρση της επιτήρησης

Ευέλικτες στρατηγικές και τακτικές δημιουργεί και αναπτύσσει η διοίκηση του ομίλου της Ναυτιλιακής Εταιρίας Λέσβου για τη βελτίωση του μικτού περιθωρίου εκμετάλλευσης (ΕΒITDA) του Ομίλου και την έξοδό της από το καθεστώς Επιτήρησης.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση ο όμιλος σχεδιάζει να αντικαταστήσει τα ταχύπλοα πλοία στις γραμμές που δραστηριοποιούνται με συμβατικά πλοία. Ο σχεδιασμός αυτός έχει αρχίσει ήδη να υλοποιείται.

Πρόθεση της διοίκησης είναι η περαιτέρω ανάπτυξη του μεταφορικού έργου, με επέκταση σε εμπορικά πλοία (Ro-Ro) τα οποία θα δρομολογηθούν στις ήδη υπάρχουσες αλλά και σε νέες γραμμές. Το ιδιαίτερα χαμηλό κόστος εκμετάλλευσης, τόσο σε καύσιμα όσο και σε προσωπικό, εκτιμάται ότι θα βελτιώσει το μεικτό περιθώριο της εταιρείας.

Η διοίκηση του Ομίλου διαπραγματεύεται με τις πιστώτριες τράπεζες προκειμένου να υπάρξει βελτίωση της χρηματοοικονομικής θέσης του Ομίλου και του αντίστοιχου χρηματοοικονομικού κόστους. Πέραν τούτου, στόχος της διοίκησης είναι να προχωρήσει σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου όταν οι συνθήκες της αγοράς το επιτρέψουν.

Τέλος, σχεδιάζεται η αναδιάταξη και αναδιοργάνωση των εσωτερικών δομών της εταιρείας προκειμένου να καταστούν ποιο ευέλικτες και να μειωθεί το λειτουργικό κόστος. Τα αποτελέσματα των παραπάνω προσπαθειών αναμένεται να ασκήσουν ουσιώδη επίδραση στα αποτελέσματα του Ομίλου από το δεύτερο τρίμηνο του 2011.

--------------------------------------------------------------------------------

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Ετοιμη να προσαράξει στα βράχια είναι η ακτοπλοΐα «εάν δεν γίνει κάτι» όπως αναφέρουν κορυφαίοι παράγοντες του κλάδου.

Το παραπάνω, καθώς η επιβατική κίνηση τρέχει με ρυθμούς μειωμένους κατά 15% σε μέσους όρους στο πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους σε σύγκριση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα, λόγω οικονομικής κρίσης ενώ τα καύσιμα εμφανίζουν μέση τιμή εξαμήνου 49% υψηλότερη από την αντίστοιχη περυσινή.

Απόσπασμα από τη Ναυτεμπορική

Edited by proud_ionian
πηγη
Link to comment
Share on other sites

Ισως εδω θα πρεπει παλι να εξεταστει το φαινομενο των προς τριτους κρατησεις που ανεβαζουν την τιμη του εισητηριου στα υψη.Χαραχτηριστικα συναδελφος στη δουλεια μου ελεγε οτι φετος θα παει καπου οδικως γιατι τα λεφτα που ηθελε για εισητηρια αντιστοιχουσαν σε μια διαδρομη μεχρι Αλεξανδρουπολη(βενζινα και διοδια)

Link to comment
Share on other sites

η ναυτεμπορικη χτες, προανηγγειλε (απαιτησε ειναι η καλυτερη λεξη), αλλαγες στο θεσμικο πλαισιο που αφορα την ακτοπλοια, με αιχμη του δορατος την 10μηνη(επταμηνη στα ταχυπλοα) δρομολογηση και τις κρατησεις υπερ τριτων. περιγραφει με μαυρα χρωματα την κατασταση λογω πετρελαιου και υφεσης και αν εξαιρεσει κανεις το κολλημα με τις μισθολογικες δαπανες (τζαμπα δουλευτε ρε:D), ειναι σωστος απολογισμος

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

×
×
  • Create New...