Jump to content
Shipfriends

Murzuk (ΙΜΟ 8881527)


Recommended Posts

Άλλο ένα μυστήριο ελύθη !!! :D

Το Murzuk που ταξιδεύει στην Σιέρα Λεόνε και το έχουμε και στην λίστα μας στο "Ελληνικές παντόφλες στο εξωτερικό", δεν είναι άλλο από το Δαμιανός ναυπήγησης του 1991.

Στο equasis αναφέρεται μόνο με το παλιό του όνομα (Δαμιανός) και τις μόνες πληροφορίες που μπορούμε να πάρουμε από εκεί είναι ότι το 2004 πουλήθηκε σε εταιρεία αγνώστων συμφερόντων και άλλαξε σημαία (επίσης άγνωστη). Γνωρίζουμε μήπως την ή τις γραμμές που τυχόν δούλεψε τα χρόνια που βρισκόταν στην χώρα μας ???

Να παραθέσουμε και τά δύο link με φωτογραφίες που ήδη γνωρίζουμε 1, 2, αλλά και να δούμε ακόμα μία φωτό σε πολύ καλύτερη ανάλυση, χάρη στην οποία μπόρεσα και διέκρινα καθαρά τα ανάγλυφα γράμματα στην πλώρη της με το προηγούμενο όνομα της (κλικ στο original size).

Και μία ...επιμορφωτική ερώτηση μιας και τυγχάνω αγεωγράφητος :P. Πόση σχέση μπορεί να έχει το "LIBYA" που αναγράφεται στον καθρέφτη του πλοίου με την Σιέρα Λεόνε ??? :confused:

----------------

(1991, ex- Δαμιανός)

Edited by Nick the Greek
Link to comment
Share on other sites

Η ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΓΡΑΜΜΗ ΠΟΥ ΔΟΥΛΕΨΕ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΗΤΑΝ ΦΑΝΕΡΩΜΑΝΗ - ΝΕΑ ΠΕΡΑΜΟ. ΒΕΒΑΙΑ ΤΟ ΠΛΟΙΟ ΛΙΓΟΥΣ ΜΗΝΕΣ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΠΩΛΗΣΗ ΤΟΥ ΜΕΤΑΣΚΕΥΑΣΤΗΚΕ.

Link to comment
Share on other sites

Στα αποτελέσματα του ΣΑΣ Σεπτεμβρίου 2004 διαβάζουμε:

Αντικατάσταση Ε/Γ-Ο/Γ «ΔΑΜΙΑΝΟΣ» από το Ε/Γ-Ο/Γ «ΜΙΧΑΗΛ» και του Ε/Γ-Ο/Γ «ΣΤΑΜΑΤΙΟΣ Φ» από το Ε/Γ-Ο/Γ «ΖΑΧΑΡΙΑΣ» μέχρι 1/10/04 και του Ε/Γ-Ο/Γ «ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Κ» από το Ε/Γ-Ο/Γ«ΖΑΧΑΡΙΑΣ» από 2/10/04 μέχρι 17/10/04 στη γραμμή ΠΕΡΑΜΑ ΜΕΓΑΡΙΔΟΣ-ΦΑΝΕΡΩΜΕΝΗ ΣΑΛΑΜΙΝΑΣ και οριστική αποδρομολόγηση Ε/Γ-Ο/Γ «ΔΑΜΙΑΝΟΣ».

ΟΜΟΦΩΝΑ ΘΕΤΙΚΗ

Link to comment
Share on other sites

...ΒΕΒΑΙΑ ΤΟ ΠΛΟΙΟ ΛΙΓΟΥΣ ΜΗΝΕΣ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΠΩΛΗΣΗ ΤΟΥ ΜΕΤΑΣΚΕΥΑΣΤΗΚΕ.

Ενδιαφέρον... Μπορούμε άραγε να μάθουμε κάτι περισσότερο για αυτήν την μετασκευή ??? Συνήθως (όχι πάντα βέβαια) οι μετασκευές σε παντόφλες στην χώρα μας έχουν να κάνουν με κάποια επιμήκυνση. Να έγινε κάτι τέτοιο και στο Δαμιανός ???

Υποθέτω πάντως, χωρίς να γνωρίζω βέβαια κάτι σίγουρο, ότι η μετασκευή θα πρέπει να έγινε λογικά μετά την πώληση του και όχι πριν από αυτή. Στο equasis μπορούμε να δούμε ότι το πλοίο πουλήθηκε και άλλαξε σημαία τον Οκτώβρη του 2004, τον ίδιο μήνα δηλαδή που έγινε και η οριστική αποδρομολόγηση του από την γραμμή της Σαλαμίνας, όπως μας είπε πιό πάνω ο chiotis.

Link to comment
Share on other sites

Ο καλός μας φίλος Παντελής συνεχίζει να μας εκπλήσσει με το "παντοφλοειδές" πλούσιο αρχείο του :).

Επιμηκύνθηκε λοιπόν πράγματι το Δαμιανός πριν ταξιδέψει για την Σιέρα Λεόνε. Βέβαια από την ημερομηνία που μας λέει ο Παντελής ότι έχουν τραβηχτεί οι φωτό (Ιανουάριος/2006), προκύπτουν ερωτηματικά για το πότε το πλοίο έφυγε από την χώρα μας. Όπως είδαμε πιό πάνω, και μάλιστα από δύο πηγές (equasis & ΣΑΣ), το πλοίο τερμάτισε την "σταδιοδρομία" του στην Ελλάδα τον Οκτώβρη του 2004 (οριστική αποδρομολόγηση του από το ΣΑΣ, αλλαγή σημαίας και πώληση του κατά το equasis).

Είναι δυνατόν να παρέμεινε για άλλους 16 μήνες (τουλάχιστον) μέχρι την αναχώρηση του για το εξωτερικό ??? :confused:

Link to comment
Share on other sites

Δεν είμαι σίγουρος για την ημερομηνία φίλε ΣΕΊΡΙΟΣ γιατί μπορεί να είναι η ημερομηνία που περαστήκαν στο εξωτερικό δίσκο που έχω (που να χωρέσουν 30000φωτο)!!!;)

Edited by proud_ionian
quote
Link to comment
Share on other sites

  • 4 months later...
  • 7 months later...
  • 4 weeks later...

Μάθαμε και το λόγο που πήρε καινούργια προπέλα, είχε περάσει το 2005 πάνω από ένα ναυαγισμένο πλοιάριο και τις εξύρισε. Κατά τα άλλα στο blog αναφέρεται ότι το πλοίο ήταν δώρο του Καντάφι στην Σιέρρα Λεόνε. Έτσι εξηγείται και η αναγραφή LIBYA στον καθρέπτη, κάτω από το όνομα

...The third one named Murzuk was donated to the country by the Libyan President Qadhafi. This is owned and operated by a private company and is hence fairly decently maintained. Murzuk however was undergoing repairs yesterday because she had gone over a sunken boat and destroyed her propellers.

Πηγή

Link to comment
Share on other sites

Μπραβο παντως. :P Το πλοιο το εχουν ενα χαλι και μισο,σε κατασταση ενα βημα πριν το σκραπ και παρολαυτα πανε και αγοραζουν καινουρια προπελα απο Ελλαδα αντι να φτιαξουν μια σε κανα μηχανουργειο εκει

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Τα νέα είναι πως το πλοίο, τουλάχιστον μέχρι το 2017 εξακολουθεί να υπάρχει. Εδώ ο συντάκτης μας πληροφορεί πως τον Ιούνιο του 2017 το πλοίο ήταν σε επισκευή, όπως και τα Bai Bureh(πρώην Κώστας Θ ΙΙΙ) και Mahera(πρώην Στέφανος Φράγκος). Μάλιστα το τελευταίο εικονίζεται στις φωτογραφίες του άρθρου.

 

Άλλη μια φωτογραφία του Murzuk μπορούμε να δούμε εδώ

sierra_leone_river_68.jpg

 

Ενώ ενδεικτικό της καταστάσεως που επικρατεί είναι το παρακάτω video που μας πάει πίσω στο 2010 και μάλλον είναι τραβηγμένο επάνω από το Murzuk:

 

Link to comment
Share on other sites

  • 4 years later...

Να δούμε μία μοναδική και πολύ ενδιαφέρουσα φώτο του πλοίου στην αρχική του μορφή, στην Σαλαμίνα τον Οκτώβριο 1993.

https://www.shipspotting.com/photos/3322117?navList=gallery&shipName=Damianos&shipNameSearchMode=begins&imo=&mmsi=&eni=&callSign=&category=&flag=&homePort=&buildYear=&status=&classSociety=&builder=&owner=&manager=&resolution=&user=&country=&location=&sortBy=newest&viewType=normal&page=1

 

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...