Jump to content
Shipfriends

Αντώνιος Κ (IMO 7302964)


Recommended Posts

Το Portoferraio είναι ένα πλοίο που ξεκίνησε να κατασκευάζεται με το όνομα Αντώνιος Κ., το 1972, στα ναυπηγεία Δ. Καμίτση στο Πέραμα.

Σύμφωνα με τα όσα μπορούμε να διαβάσουμε στον Σουηδό, ως Αντώνιος Κ. δεν ολοκληρώθηκε ποτέ, και το 1974 αγοράζεται από την Ιταλική εταιρεία Navigazione Arcipelago Maddalenino (σημερινή MOBY LINES) και μετονομάζεται στο σημερινό του όνομα, Portoferraio. Από το Πέραμα δε, θα πρέπει να έφυγε ημιτελές (???) για την Ιταλία, αφού (σύμφωνα πάντα με τον Σουηδό) οι εργασίες αποπεράτωσης του συνεχίστηκαν σε ναυπηγεία της Νάπολη. Έτσι υποθέτω πως εξηγείται και το ότι στο equasis ως έτος κατασκευής του αναφέρεται το 1974.

Πρωτοδρομολογήθηκε στην γραμμή που συνδέει την πολή Piombino με το νησί Portoferraio, ενώ τα τελευταία χρόνια βρίσκεται παροπλισμένο (αν βέβαια υπάρχει ακόμα) στα ναυπηγεία Cantieri Del Mediterraneo (και πάλι της Νάπολη) όπου και μπορούμε να το δούμε σε 1, 2, φωτογραφίες από το gallery των shipfriends.

Mερικές ακόμα καλές φωτογραφίες του, μπορούμε να δούμε και στον Σουηδό, ενώ θα πρέπει να υπογραμμίσουμε και τις αρκετές ομοιότητες που είχε και με δύο άλλα Ελληνικά πλοία, το Άγιος Διονύσιος και το Μάρθα (προ της μετασκευής του βέβαια).

Edited by polmyt
Link to comment
Share on other sites

Ψαχνωντας στο αρχείο μου βρήκα το φύλλο της 9/12/1972 της εφημερίδας ΝΑΥΤΙΛΙΑΚΗΣ, οπου αναφέρεται ένα σύντομο "βιογραφικό" του πορθμείου. Απο αυτό συμπεραίνουμε ότι η κατασκευή έγινε σε δυο ναυπηγεία ( σκάφος & υπερκατασκευή) και εξ αρχής ( απο το 1972) είχε πουληθεί στην Ιταλία (αρχικά ίσως στην ΑTLAS S.A και κατόπιν στην προαναφερόμενη), πρίν ολοκληρωθεί η κατασκευή του στο ναυπηγείο Αφοι Βασιλειάδη.

post-61-128326999198_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

  • 5 months later...

Πάμε να δούμε κάποια ενδιαφέροντα στοιχεία για το πλοίο, από το τεύχος Οκτωβρίου 1972 του περιοδικού "ΑΡΓΩ". Επιβεβαιώνεται ότι το πλοίο ξεκίνησε να κατασκευάζεται με το όνομα Αντώνιος Κ., ενώ διορθώνονται και κάποια "ψιλολαθάκια" :rolleyes: τα οποία είχα ως πληροφόρηση στο ποστ που άνοιξε πριν αρκετό καιρό το παρόν θέμα.

post-2102-0-09289900-1289933589_thumb.jp

Link to comment
Share on other sites

  • 9 months later...

Μία όμορφη φωτογραφία του πλοίου, πρόσφατα ανεβασμένη στό naviearmatori.net από τον giobbe.

Στην λεζάντα αναγράφεται, "In rada a Portoferraio. Foto tratta da "Le Linee Di Navigazione Marittima Dell'Arcipelago Toscano",

ενώ ως έτος κατασκευής και κατασκευαστής αναφέρονται τα γνωστά : "Costruito nel 1972 da D. Kamitsis & Co., Perama, Grecia, Completato da Cant. Nav. Ferbo SpA, Napoli, Italia"

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...
  • 1 year later...

Θα πρέπει να αναφέρουμε ότι το Portoferraio εδώ και καιρό είναι δεμένο στο Αμπελακι της Σαλαμίνας (στο ναυπηγείο του Μπεκρη). Πρίν από εκεί ήταν τραβηγμένο έξω στο ναυπηγείο του Παναγιωτακη για δεξαμενισμο και εργασίες στα εγκατα του!

Link to comment
Share on other sites

  • 5 months later...
  • 2 months later...
  • 3 weeks later...
  • 3 months later...
  • 2 weeks later...
  • 11 months later...
  • 1 year later...
On 3/7/2019 at 10:54 AM, Panagia Ekatontapiliani said:

Το Bomaris Legend βρίσκεται δεμένο στο λιμάνι της Αμμοχώστου

Η φωτογραφία του shipspotting φαίνεται να είναι από το 2017. 

On 7/13/2015 at 9:48 AM, enas chiotis said:

Αν δεν κάνει λάθος το ais, εκπέμπει με το όνομα Santa και σημαία Congo.

Έχει ενδιαφέρον ότι το πλοίο τον Ιούλιο του 2015 είχε υψώσει σημαία Κογκό, έχοντας πλαστά πιστοποιητικά καθώς η Δημοκρατία του Κογκό δεν έχει διεθνές νηολόγιο. Βέβαια αυτό έγινε αντιληπτό απ' τις αρχές του Κογκό μόλις το Δεκέμβριο του 2016. Θα είχε ένα ενδιαφέρον να ξέραμε πως απασχολούνταν το βαπόρι το συγκεκριμένο διάστημα

Link to comment
Share on other sites

  • 2 years later...

Περιεργως την παντοφλα αυτη δεν την ειχαμε δει ποτε απο πλωρα.Να τη λοιπον φρεσκοβαμμενη ,και με το ονομα SANTA, τον Οκτωβριο του 15

Κατα τα αλλα, υποθετουμε οτι δεν εχει αλλαξει κατι και οτι ειναι ακομα στην Αμμοχωστο

Link to comment
Share on other sites

  • 2 years later...

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...