Jump to content
Shipfriends

Ιάσων (IMO 7011474)


Recommended Posts

Η κα βουλευτής πλέον Μάγια Τσόκλη ταξιδύει αυτή την Τετάρτη στην Ζανζιβάρη, που εκτός των άλλων, έχει και παντόφλες...

Διακρινεται η υπερκατασκευή από μια άλλη παντόφλα. Με το imo number που διακρίνεται (7011474), το equasis δίνει όνομα το JASON, και διαχειριστές στην Θεσ/νίκη.

Κάθε παραπάνω στοιχείο ευπρόσδεκτο.

Edited by Nick the Greek
Link to comment
Share on other sites

  • 6 months later...
Προκειται πράγματι για το ferry ΙΑΣΩΝ, της γραμμής Αρκίτσα-Αιδηψός...

Προσωπικά το θυμάμαι πολύ καλά το καλοκαίρι του 1987 στην γραμμή Ερέτριας - Ωρωπού. Από τις πιό χαρακτηριστικές υπερκατασκευές σε Ελληνική παντόφλα !!!

Να πούμε ακόμα ότι είναι από τις λίγες ξενιτεμένες μας παντόφλες που ταξίδεψε με το ίδιο όνομα και στο εξωτερικό, καθώς επίσης ότι είναι πολύ πιθανόν να μην υπάρχει πιά, μια και το equasis αναφέρει.....

Status of ship : To Be Broken Up (since 18-09-2009)
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Να διορθώσουμε ένα λάθος που είχα κάνει και εγώ στο αμέσως προηγούμενο μου ποστ, αλλά και ο φίλος mpourtzi.

Το πρώην ΠΑΝΑΓΙΑ Κ. και νυν BURAQ I, μαζί με το γνώριμο ΙΑΣΩΝ του ευβοικού, που έχει κρατήσει και στην ξενητειά το όνομά του, στην Ζανζιβάρη.

Tο πλοίο είναι πολύ πιθανόν να είχε κρατήσει για κάποια περίοδο που ταξίδευε στην Ζανζιβάρη το πρώτο του όνομα, αλλά στην φωτό που έχει επισυνάψει στο παραπάνω μήνυμα ο mpourtzi,

post-929-128326999125_thumb.jpg

αναγράφεται άλλο όνομα στην πλώρη του. Διακρίνεται με πάσα βεβαιότητα το LCT FA, και σε μεγάλη μεγέθυνση, αχνά μεν, μπορεί κάποιος να πιθανολογήσει το "LCT FATH" ή "LCT FAITH" :confused:.

Edited by polmyt
Link to comment
Share on other sites

  • 5 months later...

Ιάσων (1965, later-Jason, sunk as LCT Fatih, IMO 7011474)

Tο πλοίο είναι πολύ πιθανόν να είχε κρατήσει για κάποια περίοδο που ταξίδευε στην Ζανζιβάρη το πρώτο του όνομα (JASON), αλλά στην φωτό που έχει επισυνάψει στο παραπάνω μήνυμα ο mpourtzi,

post-929-128326999125_thumb.jpg

αναγράφεται άλλο όνομα στην πλώρη του. Διακρίνεται με πάσα βεβαιότητα το LCT FA, και σε μεγάλη μεγέθυνση, αχνά μεν, μπορεί κάποιος να πιθανολογήσει το "LCT FATH" ή "LCT FAITH" :confused:.

Τελικά, δεν είχαμε πέσει και πολύ έξω στο όνομα του πλοίου, ή μάλλον -για να το πούμε καλύτερα- είχαμε πετύχει τα ...σωστά γράμματα :P . Το όνομα με το οποίο ταξίδευε το πλοίο τα τελευταία χρόνια στην Τανζανία, δεν ήταν LCT FAITH, αλλά LCT FATIH.

Μικρό το κακό θα μου πείτε, πολύ περισσότερο δε αν μάθετε ότι το πλοίο δεν ταξιδεύει πιά, αφού (ημί)βυθίστηκε πέρυσι στο λιμάνι του Stonetown της Ζανζιβάρης σε επιστροφή του από κάποιο δρομολόγιο. Το ατύχημα έγινε σε ρηχά νερά, όπου και το πλοίο παραμένει ημιβυθισμένο μέχρι και σήμερα περιμένοντας την επί τόπου διάλυση του. Έτσι δικαιολογείται και η αναφορά σε αυτό από το equasis (Status of ship : To Be Broken Up (since 18-09-2009)) που έχουμε και πιό πάνω παραθέσει.

Edited by polmyt
Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

H αναζήτηση στοιχείων για τις παντόφλες μας στο εξωτερικό είναι διαρκής.

Όχι μόνο για την "ανακάλυψη" και άλλων που ίσως μέχρι τώρα δεν γνωρίζαμε, αλλά και για αυτά που ήδη από καιρό έχουμε στην σχετική μας λίστα.

Πάμε λοιπόν να δούμε τα νέα στοιχεία που βρήκαμε για το ΙΑΣΩΝ.

Με το imo number που διακρίνεται (7011474), το equasis δίνει όνομα το JASON, και διαχειριστές στην Θεσ/νίκη.
Το όνομα με το οποίο ταξίδευε το πλοίο τα τελευταία χρόνια στην Τανζανία, δεν ήταν LCT FAITH, αλλά LCT FATIH.

Το πλοίο έφυγε από την Ελλάδα για τα ξένα με το όνομα IASON. Μόνο που στην αρχή δεν είχε αγοραστεί από Τανζανούς αλλά από εταιρία της Μαδαγασκάρης στην οποία και ταξίδεψε μέχρι και το 2006 με αυτό το όνομα. To 2007 πουλήθηκε σε εταιρία της Ζανζιβάρης - Τανζανία, όπου και μετονομάστηκε σε LCT FATIH και ταξίδεψε με αυτό έως βέβαια την βύθιση του τον Μάιο του 2009 στο Stonetown της Ζανζιβάρης.

Εκτός από την φωτογραφία του στην Μαδαγασκάρη μαζί με το ΑΦΡΟΔΙΤΗ Λ. που είδαμε ΕΔΩ, ας δούμε ακόμα μία από την ίδια τοποθεσία της Μαδαγασκάρης, με χρονολογία λήψης τον Νοέμβριο του 2006.

post-2102-0-47312900-1291661052_thumb.jp

Πηγή φωτό : flickr, από τον χρήστη nbes

Link to comment
Share on other sites

  • 7 months later...

Μα έλεγα κι εγώ..... Αυτοί οι Τανζανοί, από το 2000 και μετά ανακαλύψανε τις παντόφλες μας ???

Παράξενο μου φαινόταν, αλλά τελικά φαίνεται ότι τις είχαν ανακαλύψει νωρίτερα.

Ποιά μπορεί να είναι η παντόφλα που βλέπουμε φίλτατοι, να αναπαύεται σε παραλία της Ζανζιβάρης ???

post-2102-0-01719200-1312244692_thumb.jp

Tίτλος της, "epave a Zanzibar", ναυάγιο στη Ζανζιβάρη δηλαδή, και είναι τραβηγμένη (με πάσαν επιφύλαξιν) τον Οκτώβριο του 2009. Όταν την είδα "κάτι" μου θύμισε. Και αυτό ήταν βέβαια, η φωτό του ΖΑΚΥΝΘΟΣ ΙΙ από την gallery του φόρουμ. Έχουν τρομερές ομοιότητες στην όλη "κοψιά" αλλά δεν νομίζω ότι πρόκειται για την ίδια παντόφλα.

Στην πρύμη της, διακρίνονται αχνά κάποια γράμματα, αλλά δεν νομίζω ότι μπορούν να μας βοηθήσουν στην αναγνώριση της.

Από το flickr και τον χρήστη zolgy.

Link to comment
Share on other sites

To ΙΑΣΩΝ ειναι που απο οτι φαινεται το εχουν σηκωσει και πλεον καθεται στην παραλια

Σε αυτη τη φωτο με το ΑΦΡΟΔΙΤΗ Λ που ειναι απο πρυμα φαινεται ακομα πιο καλα

Υ.Γ Η φωτογραφια του ΙΑΣΩΝ στην παραλια ειναι εκπληκτικη και το ασπρομαυρο την τονιζει ακομα περισσοτερο

Edited by polmyt
Link to comment
Share on other sites

Πράγματι, είναι καταπληκτική φωτογραφία. Τώρα όσον αφορά την ...μη αναγνώριση από εμένα του ΙΑΣΩΝ, του οποίου την ανατροπή και βύθιση είχα παρουσιάσει στο φόρουμ, είναι να μην ...φας κόλλημα. Όπως είπα και πιό πάνω, όταν είδα την φωτό με το πλοίο από πρύμα, το συσχέτισα αμέσως (όχι άστοχα πιστεύω) με το ΖΑΚΥΝΘΟΣ ΙΙ.

Μπράβο πάντως στους "υποανάπτυκτους" Τανζανούς. Από την στιγμή που τον Μάιο του 2009 το πλοίο ήταν σε αυτή την κατάσταση, τον Αύγουστο σε αυτή, και τον Οκτώβριο του ίδιου έτους είχε ανελκυστεί, τους αξίζουν ...συγχαρητήρια. Αν το ίδιο περιστατικό είχε συμβεί σε περιοχή αρμοδιότητας του ΟΛΠ, θα περνάγανε καμμιά δεκαριά χρόνια με ατελείωτους επαναλαμβανόμενους διαγωνισμούς μέχρι να γίνει η ανέλκυση. Αν δε, συνέβαινε σε οποιαδήποτε άλλη θαλάσσια περιοχή ή λιμάνι της χώρας μας, θα έμενε εκεί εις τον αιώνα τον άπαντα. Αμήν...

Link to comment
Share on other sites

Στην πρύμη της, διακρίνονται αχνά κάποια γράμματα, αλλά δεν νομίζω ότι μπορούν να μας βοηθήσουν στην αναγνώριση της.

Και δεν μπορούσαν να μας βοηθήσουν, γιατί τα μόνα γράμματα που διακρίνονται κάπως καθαρά, είναι τα ......NGA. Μετά όμως την αναγνώριση του πλοίου από τον φίλο polmyt, όλα έγιναν πιό εύκολα.

Αυτό που αναγράφεται λοιπόν στην πρύμη του ΙΑΣΩΝ, είναι το : IASON - MAHAJANGA, το όνομα δηλαδή που είχε το πλοίο, και το λιμάνι νηολογίου του, όταν ταξίδευε στην Μαδαγασκάρη. Τα οποία βέβαια δεν μπήκαν στον κόπο να αφαιρέσουν οι Τανζανοί όταν το αγόρασαν.

Και για όσους έχουν τυχόν χάσει ...επεισόδια (δείτε προηγούμενα ποστ), να θυμήσουμε ότι όταν το ΙΑΣΩΝ έφυγε από την χώρα μας, είχε πουληθεί στην Μαδαγασκάρη όπου και ταξίδεψε για κάποια χρόνια με το ίδιο όνομα, πριν αγοραστεί από Τανζανούς το 2007 και μετονομαστεί σε LCT FATIH.

post-2102-0-03745100-1312371005_thumb.jp

Link to comment
Share on other sites

  • 4 months later...

Να και το διαλυμενο ΙΑΣΟΝ σε μια φωτογραφια απο την Ζανζιβαρη.Η φωτογραφια ανεβηκε στο smugmug απο τον Jim Klug.Στα properties της φωτογραφιας λεει οτι τραβηχτηκε το 2008 αλλα με δεδομενο οτι το ατυχημα εγινε το 2009 με κανει να πιστευω οτι η φωτο ειναι τραβηγμενη το 2010 η οποια ειναι και η ημερομηνια που αναρτηθηκε

post-1819-0-69580100-1323181846_thumb.jp

Link to comment
Share on other sites

  • 10 months later...
  • 1 month later...

Ιάσων (IMO 7011474)

(1965, ex- Ιωάννης Μ, later- Jason, sank as LCT Fatih)

Ενάμισι μήνα πριν (δες αμέσως προηγούμενο ποστ) είχαμε αναφέρει με επιφύλαξη την πιθανότητα να μην ήταν το ΙΑΣΩΝ το πρώτο όνομα του πλοίου αλλά το ΙΩΑΝΝΗΣ Μ. Όχι βέβαια τυχαία, αλλά μέσω της ανεύρεσης της αναφοράς του ονόματος ΙΩΑΝΝΗΣ Μ σε βάση δεδομένων :

post-2102-0-27307900-1354809985_thumb.jp

Σήμερα μπορούμε να είμαστε πλέον απολύτως σίγουροι ότι το ΙΑΣΩΝ ονομαζόταν ΙΩΑΝΝΗΣ Μ τουλάχιστον μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του '60, και με αυτό το όνομα είχε δουλέψει (για άγνωστο χρονικό διάστημα) στη γραμμή Ραφήνα - Νέα Στύρα.

Για αυτό το άγνωστο μέχρι σήμερα παρελθόν του γνωστού σε όλους μας ΙΑΣΩΝ της Ερέτριας, της Αιδηψού και τέλος της Τανζανίας, περισσότερα και πολύ ενδιαφέροντα μπορείτε να δείτε εδώ.

Nα αναφέρουμε επίσης ότι (όπως όλες σχεδόν οι ελληνικές παντόφλες), το πλοίο δέχθηκε τουλάχιστον μία μετασκευή, πιθανότατα το φθινόπωρο του 1989, κατά την οποία το σαλόνι των επιβατών που βρισκόταν αρχικά στο επίπεδο του γκαράζ, μεταφέρθηκε ένα ντεκ πιό πάνω.

Edited by ΣΕΙΡΙΟΣ
Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Νεότερα στοιχεία προστίθενται στο ιστορικό του πλοίου, και αυτά αφορούν στην πληροφορία από τον καλό φίλο emmpapad (ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ) η οποία μάλιστα επιβεβαιώνεται και από άλλη πηγή, ότι το ιστορικό -πλέον- ΙΑΣΩΝ του Ευβοικού, κατασκευάστηκε όπως ήδη έχουμε αναφέρει βέβαια ως ΙΩΑΝΝΗΣ Μ το 1965, με πρώτο του λιμάνι νηολόγησης την Θεσσαλονίκη, αριθμό νηολογίου Ν.Θ. 34 και ιδιοκτήτες τους αδελφούς Μανσόλα (από εκεί πιθανότατα και το Μ στο όνομα του), αλλά ως φορτηγό γενικού φορτίου και όχι ως Ε/Γ - Ο/Γ.

 

Ως Ε/Γ - Ο/Γ το βρίσκουμε λίγα χρόνια αργότερα, τον Μάρτιο 1970, όταν και μετεγγράφη στα νηολόγια του Πειραιά με αριθμό νηολογίου Ν.Π. 3557. Λογικά τότε μετονομάστηκε σε ΙΑΣΩΝ.   

Edited by ΣΕΙΡΙΟΣ
Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Μια εκπληκτικη αεροφωτογραφια του διαλυμενου απο το ναυαγιο πλοιο υπαρχει στο smugmug απο τον χρηστη johndelurey και σε μεγαλυτερη βρισκεται εδω

 

post-1819-0-63420200-1360151978_thumb.jp

 

Αυτη ειναι η πιο προσφατη φωτο που εχω βρει και απο οτι φαινεται το πλοιο υπηρχε μεχρι και το 2011 που ειναι τραβηγμενη.Δεν αποκλειεται να υπαρχει ακομα μιας και δεν ξερω κατα ποσο οι Τανζανοι μπηκαν στον κοπο να το διαλυσουν επι τοπου

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Δεν αποκλειεται να υπαρχει ακομα μιας και δεν ξερω κατα ποσο οι Τανζανοι μπηκαν στον κοπο να το διαλυσουν επι τοπου

 

Κι ομως η παντοφλα δεν υπαρχει πια ή για να ειμαστε και πιο ακριβεις εχουν διασωθει καποιες λαμαρινες που προδιδουν οτι καποτε ηταν πλοιο.Στην παρακατω φωτογραφια που ειναι τραβηγμενη τον Ιανουαριο φαινεται οτι εχει απομεινει απο την παντοφλα

 

post-1819-0-69993900-1361972479_thumb.jp

 

Η φωτο απο το smugmug και τον χρηστη Τanya & Richard

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...