Jump to content
Shipfriends

Recommended Posts

Ποιος ξερει να μας πει ποιας παντοφλας υπερκατασκευη ειναι αυτη?Η φωτο ειναι απο το Ριο.
Κατά πάσα βεβαιότητα, πρόκειται για μια από τις ιστορικότερες παντόφλες του Ρίου...τον Άγιο Νικόλαο.
Link to comment
Share on other sites

πρόκειται για μια από τις ιστορικότερες παντόφλες του Ρίου...τον Άγιο Νικόλαο.

Σωστα οντως προκειται για τον Αγ Νικολαο!Απλα ειχε κολλησει το μυαλο μου,ισως λογω του πρασινου χρωματος στην υπερκατασκευη να μπερδευτηκα.Το πλοιο τον καιρο υτο βρισκεται παροπλισμενο στην Ελευσινα,παρεα με το Αγ Κωνσταντινος.Μερικα χρονια πριν το ειχα δει να κανει την γραμμη Αιγινα-Αγκιστρι.

Link to comment
Share on other sites

Ποιος ξερει να μας πει ποιας παντοφλας υπερκατασκευη ειναι αυτη?Η φωτο ειναι απο το Ριο.

Φίλε nautikos αυτή η παντόφλα λεγόταν Άγιος Νικόλαος και ήταν πριν πολλά χρόνια στη γραμμή Ρίου Αντιρρίου τώρα αποσύρθηκε

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...
Κατι πηρε το αυτι μου οτι πουληθηκε και η παντοφλα ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ που ειναι παροπλισμενη εδω και αρκετο καιρο διπλα του

Κάπως έτσι είναι τα πράγματα Polmyt. Το πλοίο φαίνεται να έχει πουληθεί σε επιχειρηματία από τη Κω. Ακόμα δεν έχω μάθει για τη χρήση το θέλει αλλά πιθανολογώ ότι θέλει να το μετατρέψει σε τίποτα τουριστικό στα μέρη του. Αλλιώς για Ro-Ro ή να μεταφέρει αδρανή υλικά.

Σε πρόσφατη επίσκεψη στο λιμανάκι της Ελευσίνας, το γκαράζ του Άγιος Νικόλαος βαφόταν.

post-54-128326980852_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

  • 6 months later...
Ανευρεθεί εκ νέου η παντόφλα Αγ. Νικόλαος αλλά αυτή τη φορά στο Πέραμα. Με νέα χρώματα αλλά και νέο όνομα. Το νέο όνομα της είναι Ειρήνη Κ και πλέον είναι βαμμένη μπλε. Τέλος σαν διαχειρίστρια εταιρεία εμφανίζεται η Κυπραιος Cargo Lines οπότε από το όνομα της εταιρείας καταλαβαίνω ότι μάλλον προορίζεται για Ro-Ro?? Edited by Panagia Ekatontapiliani
Link to comment
Share on other sites

  • 5 months later...

Να ταξιδευει σαν ΕΙΡΗΝΗ Κ δεν την εχω δει αλλα νομιζω οτι την εχει παρει η ιδια εταιρεια που εχει και την παντοφλα ΜΑΡΙΑ Κ(ex MAKEDONIA) .Τελευταιο στιγμα της στο AIS μαλιστα ειναι καπου προς την Καλυμνο

Πριν παροπλιστει παντως το 2006 στην Ελευσινα ,δουλεψε για ενα διαστημα το καλοκαιρι του 2005 σαν Ro-Ro στην Αιγινα

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...
  • 10 months later...

Ειρήνη Κ (ΙΜΟ 8747628)

(1966, ex- Άγιος Νικόλαος)

Αν και είχαμε βρει στοιχεία (ΙΜΟ number, έτος κατασκευής) του πλοίου πριν καιρό στο equasis, αλλά ως ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ, εντούτοις δεν τα είχαμε αναφέρει μιας και δεν είμαστε σίγουροι αν επρόκειτο για το ίδιο πλοίο (επιβατηγά πλοία ...ΑΓΙΟΙ ΝΙΚΟΛΑΟΙ στην χώρα μας, ουκ ολίγοι).

Ωστόσο, στο equasis το πλοίο αναφέρεται πλέον με το νέο του όνομα, ΕΙΡΗΝΗ Κ, με μία μικρή καθυστέρηση βέβαια, αφού φέρεται να ανήκει στη εταιρεία KIPREOS CARGO LINES SHIPPING με έδρα στην Κάλυμνο, από τον Νοέμβρη του 2010, ενώ εμείς είχαμε αναφερθεί στην πώληση του στην εν λόγω εταιρεία και στο νέο του όνομα από τον Νοέμβρη του 2009.

Άλλη μία παντόφλα λοιπόν που κατασκευάστηκε το 1966 με το όνομα ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ, αν θυμηθούμε και τα ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ της γραμμής Καβάλας - Θάσου και της γραμμής Ερέτριας - Ωρωπού.

Τέλος, μιας και τα links των φωτογραφιών του πλοίου από την gallery του φόρουμ που έχουν παρατεθεί σε πιό πάνω μηνύματα δεν ...αναταποκρίνονται, ας βάλουμε μία νέα παραπομπή.

Link to comment
Share on other sites

Τον περασμένο Ιανουάριο ο ΝΗΡΕΑΣ μας είχε παρουσιάσει σε screenshot από φιλμάκι του ΕΟΑ, την παντόφλα ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ στο λιμάνι της Ραφήνας, δίπλα στο τσιμεντόπλοιο.

Τότε είχα αναφερθεί στις πολλές ομοιότητες που είχε το πλοίο με τα "αδελφά" ΑΦΑΙΑ, ΑΓΑΠΗΤΟΣ Α. και ΤΑΤΙΑΝΑ ΑΓΑΠΗΤΟΥ.

Όσον αφορά το πλοίο στην Ραφήνα, το όνομα του είναι κατά πάσα πιθανότητα ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΣ. Σίγουρα πάντως είναι αδελφό πλοίο των ΑΦΑΙΑ - ΑΓΑΠΗΤΟΣ Α - ΤΑΤΙΑΝΑ ΑΓΑΠΗΤΟΥ. Η υπερκατασκευή του δεν αφήνει καμμία απολύτως αμφιβολία, και εδώ βέβαια δικαιώνεται ο enas chiotis όταν πριν καιρό μας έλεγε ότι μπορεί να υπήρχαν και άλλο (άλλα) πλοία τα οποία ναυπηγήθηκαν στα ναυπηγεία Σωτηριάδη του Περάματος στα τέλη των sixtees, με τα ίδια χαρακτηριστικά και γραμμές.

post-2102-0-05321500-1305753828_thumb.jp

Σε αναζήτηση μου στο equasis, βρήκα αναφορά σε επιβατηγό πλοίο ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ με ΙΜΟ 6906103 και έτος ναυπήγησης το 1968. Το Gross Tonnage του πλοίου που αναφέρεται στο equasis είναι 636, παραπλήσιο των ΑΓΑΠΗΤΟΣ Α. (677) και ΑΦΑΙΑ (616). Είμαι σε μεγάλο βαθμό σίγουρος ότι πρόκειται για το ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ της Ραφήνας, το οποίο λογικά κάποια στιγμή θα πουλήθηκε σε κάποια χώρα του εξωτερικού (πιθανότατα πριν το 1980), μιας και δεν υπάρχουν νεότερες φωτογραφίες ή αναφορές για αυτό.

Flag : Greece (before 1980)

Registered owner : HERMES SHIPPING CO LTD-GREECE (Care of Nikolaos Adamakis), (before 1980)

Status of ship : In Service/Commission, Last update : 05-05-2011

Link to comment
Share on other sites

Δεν θα μου εκανε καμια εντυπωση παντως να ειναι και καποιο απο τα ηδη γνωστα ΑΓΑΠΗΤΟΣ Α. ή ΤΑΤΙΑΝΑ ΑΓΑΠΗΤΟΥ. Αυτο βεβαια ειναι μια απλη υποθεση και τιποτα περισσοτερο

Link to comment
Share on other sites

Όχι βέβαια, το ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ δεν μπορεί να είναι ένα εκ των δύο (αδελφών) πλοίων που αναφέρεις φίλε polmyt.

Κατ' αρχάς και το ΑΓΑΠΗΤΟΣ Α και το ΤΑΤΙΑΝΑ ΑΓΑΠΗΤΟΥ κατασκευάστηκαν εξ αρχής με αυτά τα ονόματα. Από εκεί και πέρα, ας μην ξεχνάμε ότι το ΑΓΑΠΗΤΟΣ Α. είναι κατασκευής του 1967, και το 1968 ...πρωταγωνίστησε σε γνωστότατη ελληνική ταινία στην Κέρκυρα φέροντας το αυτό όνομα (το έχουμε σε screenshot στο θέμα του), ενώ το ΤΑΤΙΑΝΑ είναι κατασκευής του 1969.

Link to comment
Share on other sites

Τα τελευταία χρόνια προσπαθούμε να ψηλαφήσουμε την ιστορία του λιμανιού της Ραφήνας.

Άλλοτε με τους μαθητές της Περιβαλλοντικής Ομάδας του 2ου ΤΕΕ Ραφήνας (σχολικά έτη: 2005-2007) και τους μαθητές του ΓΕΛ Πικερμίου και άλλοτε κατά μόνας ανακαλύψαμε μικρά κομμάτια από το puzzle που συνθέτει η μακριά ιστορία του λιμανιού της Ραφήνας.

Στην αναζήτηση αυτή τρεις-τέσσερις φορές ήρθαμε σε επαφή με την περίφημη παντόφλα "Άγιος Νικόλαος" της Ραφήνας.

Εμφανίστηκε στα τέλη της δεκαετίας του '60 και πρέπει να αποχώρησε προς τα τέλη της δεκαετίας του '70.

Ταξίδευε στις γραμμές Ραφήνας-Μαρμαρίου και Ραφήνας-Νέων Στύρων (για μικρότερο διάστημα).

Σιγά-σιγά, αρχίζει να ξετυλίγεται για τα καλά ο μίτος της ιστορίας του λιμανιού.

Έως τώρα έχουμε βρει τρεις-τέσσερις φωτογραφίες του "'Αγιος Νικόλαος".

Νομίζω ότι η πιο όμορφη είναι αυτή που μας έδωσε ο καλός φίλος Αλέξανδρος Κοκκαλάς και την ανεβάζουμε εδώ

gallery_1961_702_98540.jpg

Η Ραφήνα της δεκαετίας του '70.

Η χώρα στενάζει πολιτικά και κοινωνικά.

Το λιμάνι της Ραφήνας αλλάζει σιγά-σιγά μορφή και μεγαλώνει.

Το "Πόρτο Λάφια" και το "'Αγιος Νικόλαος" δένουν στην προβλήτα την αποκαλούμενη "ΠΙ", η οποία βρίσκεται μπροστά από τα σημερινά πρακτορεία στις Καμάρες.

Τα λεωφορεία είναι τα παλιά 36αρια και το λιμάνι φιλοξενεί ακόμα πολλά καΐκια.

Πίσω από το "Άγιος Νικόλαος" διακρίνεται το τσιμεντόπλοιο και πίσω αριστερά στο βάθος τα βράχια κάτω από το εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου.

Edited by polmyt
Link to comment
Share on other sites

Αγαπημένε μου φίλε cortomaltese τι να πω ???

Απίστευτη, καταπληκτική, συλλεκτική φωτογραφία, από την Ραφήνα μίας άλλης εποχής. Μία πραγματική ζωγραφιά, το πολυφωτογραφημένο λιμάνι με μία παντόφλα που μέχρι πριν λίγο καιρό δεν γνωρίζαμε καν την ύπαρξη της. Δεν υπάρχουν πραγματικά λόγια. Θερμότατα ευχαριστούμε για την ανταπόκριση σου στο θέμα.

Αυτό που τώρα πρέπει να κάνουμε, είναι να μπορέσουμε να βρούμε στοιχεία για το τι απέγινε το ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ από το τέλος της δεκαετίας του '70 και μετά, που όπως μας είπες αποχώρησε από την Ραφήνα. Άμεση πώληση στο εξωτερικό ή ίσως κάποια ευρεία μετασκευή και μετονομασία ??? ;)

Link to comment
Share on other sites

Πραγματικα εξαιρετικη η φωτογραφια που μας παρεθεσε ο φιλος cortomaltese.Μας μεταφερει σε μια αλλη εποχη.

Το πλοιο στο οποιο αναφερεται το ΙΜΟ που μας εβαλε ο ΣΕΙΡΙΟΣ φαινετε να εχει χτιστει στο ναυπηειο του Σαββα στο Περαμα.Εχει 56 μετρα μηκος και 10 μετρα πλατος.Αναφερεται και 1 μετρο βυθισμα αλλα αυτο δεν το περνω και πολυ σοβαρα.Οπως και να χει οι διαστασεις του παραπεμπουν σε παντοφλα και μαλιστα στη συγκεκριμενη,το θεμα ειναι αν ειναι πραγματι αυτη.

Να πω και εγω οτι παραμενει μεγαλο ερωτηματικο το τι απεγινε μετα το 1980 οπου και χανουμε τα ιχνη του

Link to comment
Share on other sites

Να δούμε το πλοίο σε ένα zoom-in από την φωτογραφία που μας παρέθεσε πιό πάνω ο cortomaltese,

post-2102-0-42916300-1305996756_thumb.jp

και να παρατηρήσουμε κάτι που προσωπικά πρώτη φορά βλέπω σε παντόφλα, της δεκαετίας του '60 τουλάχιστον. Τις κλειστές δηλαδή βαρδιόλες στην γέφυρα, και την διαμόρφωση γενικότερα σε αυτό το deck.

Link to comment
Share on other sites

Φιλε ΣΕΙΡΙΕ το σχολιο σου για τις κλειστες βαρδιολες εριξε φως για το μελλον του πλοιου μετα την Ραφηνα,εστω και για λιγο, μιας και θυμηθηκα που εχω ξαναδει τετοιο σχεδιο σε παντοφλα

Μετακομισε λοιπον στη γραμμη Ριο-Αντιριο και ειναι αυτη που ψαχναμε να βρουμε σε αυτο το ποστ

post-1819-0-33457400-1305999611_thumb.jp

Αν λοιπον ο ανθρωπος που ανεβασε την φωτο δεν εχει κανει λαθος μεχρι αρχες της δεκαετιας του 80 βρισκοταν ακομα στην Ελλαδα

Απο πρυμα παντως δεν εχει και πολυ σχεση με τα ΑΦΑΙΑ κλπ αδερφια

Να θυμησω οτι η φωτο ειναι απο το flick και τον Bettsy1970

Edited by polmyt
Link to comment
Share on other sites

Tελικά καλέ μου φίλε polmyt, κόψε - ράψε - ξύλωσε - μάνταρε, την άκρη πάντα -ή τουλάχιστον πάντα- την βρίσκουμε :) .

Με αφορμή την αναφορά μου στις κλειστές βαρδιόλες, θυμήθηκες που είχες ξαναδεί το ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ της Ραφήνας. Και με αφορμή αυτήν σου την ...θύμηση και την παράθεση της φωτογραφίας του πλοίου από το Ρίο, μπόρεσα και εγώ να λύσω το "μυστήριο" του τι απέγινε η παντόφλα της Ραφήνας και του Ρίου από την δεκαετία του '80 και μετά. Δεν πουλήθηκε στο εξωτερικό, δεν μετονομάστηκε και έφερε το όνομα ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ μέχρι και το 2009, αλλά δέχθηκε μία μετασκευή που την έκανε αγνώριστη ακόμα και σε ανθρώπους με πολλές γνώσεις πάνω στις παντόφλες του Ρίου - Αντίρριου ;) .

Το ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ λοιπόν της Ραφήνας (φωτό) , είναι το ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ του Ρίου (φωτό), το σημερινό δηλαδή ΕΙΡΗΝΗ Κ (φωτό). Απλά, κάποια στιγμή δέχθηκε όπως είπα και πιό πάνω μία "γερή" μετασκευή, κατά την οποία η υπερκατασκευή ανέβηκε κατά ένα ντεκ ώστε να μπορέσει το γκαράζ να φτάσει μέχρι πρύμα και να αυξηθεί έτσι η χωρητικότητα του σε οχήματα.

gallery_2102_632_266890.jpg

Και επειδή λάθη δεν κάνουν μόνο όσοι κατοικούν από την μέσα πλευρά των μαντρότοιχων των κοιμητηρίων :P , να πω ότι σαφώς και το πλοίο δεν έχει καμμία σχέση με τα "αδελφά" των ναυπηγείων Σωτηριάδη (με ξεγέλασε το screenshot από το φιλμάκι του ΕΟΑ) όπως επίσης δεν έχει καμμία σχέση και με το ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ του 1968 (ΙΜΟ 6906103) των ναυπηγείων Ζέρβα, για το οποίο ελπίζω να βρούμε κάποια στοιχεία στο μέλλον.

Edited by proud_ionian
Link to comment
Share on other sites

Μετά την αποδρομολόγηση του από το Ρίο το 2001 λόγω συμπλήρωσης 35ετίας, το πλοίο πρέπει να δούλεψε για μεγάλο χρονικό διάστημα ως Φ/Γ-Ο/Γ στα "πέριξ" του Πειραιά.

Στα αποτελέσματα του ΣΑΣ από το 2002 και μετά, βλέπουμε πολλές αναφορές στο πλοίο είτε για δρομολογήσεις είτε για προσωρινές αποδρομολογήσεις, από την "γραμμή" Ελευσίνας - Αίγινας και άλλων νησιών του Σαρωνικού. Τελευταία αναφορά στο ΣΑΣ την 23-09-2005,

Αποδρομολόγηση Φ/Γ-Ο/Γ «ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ» από τη γραμμή ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ-ΑΙΓΙΝΑΣ

χρονολογία που υποθέτω ότι αποσύρθηκε στο λιμανάκι της Ελευσίνας, μιας και έκτοτε το βλέπαμε εκεί μέχρι και το 2009 που πουλήθηκε και επαναδραστηριοποιήθηκε. Η παρακάτω φωτό του 2006, είναι του polmyt από την gallery του φόρουμ (αλήθεια, μήπως θυμάσαι ποια ήταν η άλλη παντόφλα στα δεξιά του ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ??? :) )

1_Agios_Nikolaos_22_07_06_Elefsina.jpg

Link to comment
Share on other sites

Μεχρι το καλοκαιρι του 2005 ταξιδευε απο το λιμανακι της Ελευσινας για Αιγινα μεταφεροντας τα ευφλεκτα.Απο τοτε και μετα αντικατασταθηκε απο το ΑΓΙΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ μεχρι που εφυγε και αυτο για Αφρικη.

Η παντοφλα διπλα ειναι το ΠΟΡΦΥΡΑ σημερινο PAVSANIS

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...