Jump to content
Shipfriends

Διονύσιος Σκυλόσοφος (Ν. Πρέβεζας 124)


Recommended Posts

Το μικρό επιβατηγό ΣΚΥΛΟΣΟΦΟΣ, που συνδέει, χρόνια τώρα, τα Ιωάννινα με το νησί της λίμνης.

Εδώ, στη προβλήτα του νησιού.

post-85-128326993317_thumb.jpg

Edited by Nick the Greek
Link to comment
Share on other sites

  • 6 months later...

Ψαχνωντας χτες βρηκα αυτη τη φωτογραφια του ΣΚΥΛΟΣΟΦΟΣ.Η φωτογραφια ειναι απο το Δεκεμβριο του 2003 και το σκαφος ειναι δεμενο σε μια μικρη προβλητα στο νησι.Ισα ισα που φαινοταν και για να πω την αληθεια νομιζα οτι ηταν παρατημενο εκει αφου και το μερος ηταν αρκετα απομερο αλλα και δεν ηταν και στην καλυτερη κατασταση.

Edited by polmyt
Link to comment
Share on other sites

Αν δέν απατώμαι,το μέρος αυτό δέν είναι η προβλήτα τού νησιού τού Αλήπασα,αλλά η Ντραμπάτοβα,που βρίσκεται απέναντι απ'αυτό αλλά απ'την άλλη πλευρά τής λίμνης.Επίσης,βλέποντας δίπλα του αυτές τίς μικρές (και ρηχές) βάρκες (νομίζω τίς λένε "πλάβες"),συμπεραίνω ότι το πλοιάριον δέν πρέπει να έχη ιδιαίτερα μεγάλο βύθισμα.

Τώρα βέβαια,μπορεί και να κάνω λάθος,έχω καμμιά 45ριά χρόνια να πάω στά Γιάννενα....

Link to comment
Share on other sites

Απ ονοματα δεν ξερω.Το μονο που ειμαι βεβαιος ειναι οτι η συγκεκριμενη φωτο ειναι απο το νησακι.Ουσιαστικα ηταν πιο περα απο κει που σε αφηνουν τα βαρκακια και σε σημειο απομονομενο.Γιαυτο αλλωστε θεωρησα οτι ειναι παρατημενο και δεν δουλευε

Link to comment
Share on other sites

Οπως είπα και πιό πρίν,έχω πολλά χρόνια να πάω στά Γιάννενα (από τον Σεπτέμβριο τού 1975,γιά την ακρίβεια,άρα 35 και όχι 45 χρόνια που έγραψα).Η φωτογραφία όντως είναι από το νησί τού Αλήπασα-διακρίνονται σπίτια τής πόλης στο πάνω μέρος της.Ομως το πλοίο στην φωτογραφία δέν δείχνει να είναι παρατημένο-πιθανώς άραζε στο σημείο εκείνο όταν τελείωναν τα δρομολόγια ή όταν είχε αργία,ώστε να μήν "καταλαμβάνη" την προβλήτα (απ'όσο θυμάμαι,υπάρχει άλλο ένα ή δύο πλοιάρια που κάνουν αυτή τη διαδρομή).

Link to comment
Share on other sites

Το ερώτημα αγαπητέ Hastaroth για μένα δεν είναι αν είναι ενεργό ή όχι. Το ερώτημα είναι ποιός ή τι ήταν ο Σκυλόσοφος και πως διάολο ονόμασαν έτσι το πλοιάριο! :D

Link to comment
Share on other sites

Dogwise

o oσιος διονυσιος ο σκυλοσοφος, μαρτυρησε στα γιαννενα στα τελη του 17 αιωνα. του εβγαλαν τα νυχια και τα δοντια ενα ενα και τον εγδαραν ζωντανο οι τουρκοι.

ηταν δεσποτης καπου θεσσαλια (νομιζω τρικαλα) ηταν αρκετα μορφωμενος και ειχε αποκτησει πολλους θαυμαστες/ακολουθους και στο τελος διοργανωσε εξεγερση και απελευθερωσε προσκαιρα τα γιαννενα. για να μην μπω σε λεπτομερειες δεν στρεφοταν τοσο εναντιον των τουρκων, οσο εναντιον του πατριαρχειου και γενικως του εκκλησιαστικου status quo. το πατριαρχειο κλπ μπριζωσε τους τουρκους οτι ο Διονυσιος και οι δικοι του θα δημιουργησουν προβλημα στην Υψηλη Πυλη και οι Οθωμανικες αρχες τον συνελαβαν και τον περιποιηθηκαν δεοντως. α, εννοειται οτι τον ειχε αφορισει και ο Πατριαρχης.

στο μουσειο βρελλη υπηρχε (δεν ξερω αν υπαρχιε ακομη) κερινο ομοιωμα του.

ΥΓ: αυτα που ειπα ειναι λιγο αχταρμας απο οσα θυμομουν και απο οσα βρηκα προχειρα στο web.

Edited by proud_ionian
Link to comment
Share on other sites

Συμπληρώνω δια τους φιλομαθείς: Ο Διονύσιος κατήγετο από την Παραμυθιά και είχε σπουδάσει Φιλοσοφία και Ιατρική στην Πάδοβα ενώ εξελέγη μητροπολίτης Τρίκκης (Τρικάλων δηλαδή) κατόπιν. Ευρυτάτης μορφώσεως ονομάσθηκε Φιλόσοφος. Μετά την ναυμαχία της Ναυπάκτου (1571) θεώρησε ότι έφθασε η στιγμή για την απελευθέρωση της Ελλάδας και οργάνωσε 2 επαναστατικές προσπάθειες που απέτυχαν. Καθαιρέθηκε από επίσκοπος και κατέφυγε στην Ιταλία (ο αντίπαλός του για την Μητρόπολη Τρίκκης Μάξιμος ήταν αυτός που τον ονόμασε "σκυλόσοφο", οι Τούρκοι απλώς ακολούθησαν). Το 1611 επανήλθε στην Ήπειρο και αφού συγκέντρωσε εκ του προχείρου μία δύναμη 1000 επαναστατών, πολιόρκησε τον Οσμάν-Πασά στο Κάστρο των Ιωαννίνων. Η προσπάθεια απέτυχε και ο Διονύσιος κρύφθηκε σε μία σπηλιά που ακόμη φαίνεται 200 μέτρα δεξιά από τον Μώλο, αλλά τελικά συνελήφθη και οι Τούρκοι τον έγδαραν ζωντανό (είχαν μία παράδοση σε αυτό, Μαρκαντόνιο Μπραγκαντίν στην Αμμόχωστο, Δασκαλογιάννης στο Ηράκλειο, αρκετοί Έλληνες αξιωματικοί στην υποχώρηση στην Μικρά Ασία).

Στο Μουσείο Κέρινων Ομοιωμάτων Βρέλλη πράγματι υπήρχε και υπάρχει μία υπέροχη σύνθεση όπου περισσότερο από την μορφή του Διονυσίου εντυπωσιακές και πολύ εκφραστικές είναι οι μορφές των δύο δημίων με τα ματωμένα σύνεργα στα χέρια.

(Τελικά πάντως, κρίμα να τον θυμούνται ως "Σκυλόσοφο" τον Χριστιανό...)

Link to comment
Share on other sites

  • 7 years later...

Πιο σωστά το όνομα του Σκυλόσοφος είναι Διονύσιος Σκυλόσοφος!! Το Διονύσιος Σκυλόσοφος είναι κατασκευασμένο το 1970, έχει χωρητικότητα 47.23gt, νηολόγιο Πρέβεζας 124, φοράει δυο κύριες μηχανές THORNYCROFT (142 BHP). Το πλοίο έχει μήκος 17,30 μέτρα και πλάτος 5,42 μέτρα.

Link to comment
Share on other sites

  • 4 years later...

Στις επαλξεις και φετος το πλοιο ,δουλευει κανονικοτατα σε δρομολογια αναμεσα στα Ιωαννινα και στο νησακι της λιμνης

Αρκετα προσεγμενο εξωτερικα ,το βλεπουμε εν πλω με αρκετους μαθητες λογω των εκδρομων που γινονταν στα τελη Μαρτη,δεμενο στην προβλητα καθως σε αναχωρηση απο το νησακι

 

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...