Jump to content
Shipfriends

Δυστύχημα λόγω θαλασσοταραχής, με δυο νεκρούς, στο κρουαζιερόπλοιο Louis Majesty στη Μεσόγειο


Recommended Posts

http://www.capital.gr/News.asp?id=918822

Δυο νεκροί και έξι τραυματίες, λόγω θαλασσοταραχής, στο ελληνικό κρουαζιερόπλοιο “Ματζέστικ” της εταιρείας LOUIS, που έπλεε ανοιχτά της Μασσαλίας.

Στο πλοίο επιβαίνουν μεταξύ άλλων τρεις Έλληνες επιβάτες καθώς και 20 Έλληνες ως πλήρωμα, όπου είναι όλοι καλά στην υγεία τους και συνεχίζει το ταξίδι του προς το λιμάνι της Βαρκελώνης που αναμένεται να καταπλεύσει λίγο μετά τις 20.00 το βράδυ.

Το συμβάν προκάλεσε ο ισχυρός κυματισμός που έσπασε τα τζάμια της πλώρης στο πέμπτο κατάστρωμα με αποτέλεσμα να τραυματιστούν οι επιβάτες, δύο από τους οποίους πέθαναν από αιμορραγία.

Πηγή: www.athina984.gr

Link to comment
Share on other sites

Το AP λέει ότι το πλοίο χτυπήθηκε από 3 κύματα ύψους 8 μέτρων και ότι οι νεκροί είναι ένας Γερμανός και ένας Ιταλός. Πρόκειται σίγουρα για μια ατυχία που θα μπορούσε να συμβεί σε οποιοδήποτε πλοίο, που όμως δυστυχώς θα προσφέρει αρκετή αρνητική διαφήμιση στο πλοίο και στην εταιρεία, και μάλιστα στην αρχή της σαιζόν.

Huge waves kills 2 on cruise ship in Mediterranean

(AP)

ATHENS, Greece — Greek and Cypriot officials say 26-foot waves have crashed into a cruise ship with nearly 2,000 people on board off France, smashing glass windshields and killing two passengers.

Another six people suffered light injuries, a Greek coast guard statement says.

It says the accident occurred near the French Mediterranean port of Marseilles on Wednesday as the Cypriot-owned Louis Majesty was sailing from Barcelona to Genoa in Italy with 1,350 passengers and 580 crew.

The victims were only identified as a German and an Italian man.

Louis Cruise Lines spokesman Michael Maratheftis said the ship was hit by three "abnormally high" waves up to 26 feet (8 meters) high that broke glass windshields in the forward section. It is heading back to Barcelona.

Edited by ΝΗΡΕΑΣ
Link to comment
Share on other sites

Το κακο ειναι οτι το πλοιο ειχε ηδη αντιστοιχα γεγονοτα στο προσφατο παρελθον μιας και οι καιροι τον τελευταιο μηνα το εχουν χτυπησει απανωτα. Εχθες η προβλεψη ελεγε 5 μετρα κυμα για αυτο το ταξιδι αλλα απο οτι φαινεται τα πραγματα δεν εξελιχθηκαν καν ετσι. Κριμα για αυτους που χαθηκαν και κουραγιο στο πληρωμά του, θα το χρειαστει

Link to comment
Share on other sites

Η Louis Cruises ανακοινώνει ότι το υπό σημαία Μάλτας κρουαζιερόπλοιό της Louis Majesty που βρισκόταν εν πλω από Βαρκελώνη προς Γένοβα, χτυπήθηκε από ασυνήθιστου ύψους κύματα (abnormal waves) που είχαν σαν αποτέλεσμα τη θραύση αριθμού υαλοθωράκων σε κοινόχρηστο χώρο επιβατών στο πρωραίο μέρος του πλοίου, στο κατάστρωμα 5. Από τη θραύση των υαλοθωράκων, δύο επιβάτες Γερμανικής και Ιταλικής υπηκοότητας τραυματίστηκαν θανάσιμα, ενώ δεκατέσσερις επιβάτες υπέστησαν ελαφρούς τραυματισμούς. Το πλοίο επιστρέφει με ασφάλεια στο λιμάνι της Βαρκελώνης.

Η εταιρεία εκφράζει τα ειλικρινή της συλλυπητήρια και τη συμπάθεια της στις οικογένειες των θυμάτων, τη συμπαράστασή της στους τραυματίες και τη θλίψη της για το συμβάν. Το ιατρικό προσωπικό του πλοίου ήδη προσφέρει τη μέγιστη δυνατή φροντίδα στους τραυματίες.

Το πλοίο πραγματοποιούσε 12ήμερη κρουαζιέρα στη Δυτική Μεσόγειο με αφετηρία τα λιμάνια της Γένοβας και της Μασσαλίας και προορισμούς την Ταγγέρη, την Κασαμπλάνκα, την Τενερίφη, το Λαντζαρότε, τον Καντίζ, την Καρθαγένη και τη Βαρκελώνη. Θα επέστρεφε στην Γένοβα αύριο 4 Μαρτίου 2010. Στο πλοίο επιβαίνουν 1350 επιβάτες και 580 μέλη πληρώματος.

Link to comment
Share on other sites

Το πλοίο δεν προσέγγισε στην Barcelona εχθες το πρωϊ γιατί το λιμάνι ήταν κλειστό λόγω καιρού και συνέχισε με μειωμένη ταχύτητα για Genova, το ατύχημα έγινε το μεσημέρι και τα 3 κύματα διάλυσαν όλα τα πλωριά τζάμια του σαλονιού στο deck 5. Ενα σημερινό video

Link to comment
Share on other sites

Επίσης, τα νερά που μπήκαν με το σπάσιμο των τζαμιών πλημμύρισαν και πολλές καμπίνες (62?)...όπως λέει και φαίνεται στο βίντεο.

Εχω την εντυπωση ΝΗΡΕΑ πως το βιντεο αναφερεται σε διαφορετικο περιστατικο

Link to comment
Share on other sites

Νομίζω ότι έχετε δίκαιο...και ζητώ συγνώμη. Το NORWEGIAN DΑWN το είχα δει, αλλά νόμιζα ότι ήταν απλώς γαρνιτούρα του ρεπορτάζ. Τώρα όμως που το πρόσεξα καλύτερα όλο το βίντεο μιλάει για το NORWEGIAN DΑWN. Προφανώς κάποιος ανόητος θεώρησε καλό να πάρει ένα παλιό βίντεο και να το ανεβάσει σήμερα με τις πληροφορίες από το χθεσινό ατύχημα και με ετικέτα Louis Majesty.

Προφανώς, θεώρησε ότι ταιριάζει η ιστορία...κι ας το ανεβάσουμε. Ο ανόητος.

Και εδώ το παλιό βίντεο που αναφέρεται στο ατύχημα του NORWEGIAN DΑWN.

Συγνώμη και πάλι...

Link to comment
Share on other sites

Νομίζω οτι ούτε αυτό το βιντεάκι έχει κάποια σχέση με το περιστατικό.

Ειναι πιθανον, λογικα θα ανεβουν λιγο λιγο διαφορα και θα βγαλουμε ακρη

Link to comment
Share on other sites

Με αφορμή αυτό το δυστύχημα, ο Αγγελιοφόρος είχε ένα άρθρο σχετικά με τα freak - waves στις Ελληνικές θάλασσες.

Προσοχή λοιπόν...στο Καρπάθιο...στα Κύθηρα...στο Ικάριο και στο Κάβο Ντόρο.

Αναζητούν κύματα - τέρατα στις ελληνικές θάλασσες

Παρασκευή, 5 Μαρτίου 2010 | ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΛΑΜΠΡΙΝΗ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Στην αναζήτηση κυμάτων - τεράτων (freak - waves) στις ελληνικές θάλασσες έχουν υποδυθεί τον τελευταίο χρόνο ερευνητές του Ελληνικού Κέντρου Θαλάσσιων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ). Τα συγκεκριμένα κύματα ξεπερνούν κατά 4-5 φορές τις προγνώσεις των ειδικών, έχουν καταγραφεί μέχρι στιγμής στον Ατλαντικό και ευθύνονται για δεκάδες ναυάγια.

«Είναι τόσο μεγάλη η δύναμη και η ορμή με την οποία «χτυπούν» τα πλοία, που τις περισσότερες φορές ο καπετάνιος δεν έχει χρόνο ούτε για να εκπέμψει σήμα κινδύνου», εξηγεί στον «Α» ο Τακβόρ Σουκισιάν, δρ ναυπηγός - μηχανολόγος, ειδικός στην Κυματική και συνεργάτης στο ΕΛΚΕΘΕ.

14 μέτρα στην Κάρπαθο

Και στις ελληνικές θάλασσες, όμως, σύμφωνα με τον ίδιο, έχουν καταγραφεί γιγαντιαία κύματα που έχουν φτάσει ακόμη και τα 14 μέτρα. Το... ρεκόρ έχει καταγραφεί τους χειμωνιάτικους μήνες στα στενά ανάμεσα στην Κάρπαθο και τη Ρόδο, ενώ το συγκεκριμένο σημείο δίνει μεγάλα κύματα ακόμη και το καλοκαίρι, λόγω των μελτεμιών. «Πέρασμα» για κύματα - γίγαντες αποτελούν και τα στενά της Κρήτης και των Κυθήρων, όπου τουλάχιστον τρεις φορές το χρόνο καταγράφονται κύματα που φτάνουν τα 10 μέτρα, ενώ κύματα αντίστοιχου μεγέθους καταγράφονται στο Κάβο Ντόρο και τα στενά της Μυκόνου με την Ικαρία. «Μάλιστα, στα συγκεκριμένα σημεία σημειώνονται κατά καιρούς αρκετά ναυάγια με εμπορικά πλοία, χωρίς ευτυχώς να στοιχίσουν τη ζωή σε κανένα άτομο», επισημαίνει ο κ. Σουκισιάν.

Τριπλό το χτύπημα

Αναφερόμενος στα «κύματα - φονιάδες», όπως χαρακτηρίστηκαν, ύψους οκτώ μέτρων, τα οποία χτύπησαν την Τετάρτη το κρουαζιερόπλοιο «MS Louis Majesty» στα ανοικτά της Ισπανίας και κόστισαν τη ζωή σε δύο επιβάτες, ο ίδιος κάνει λόγο για ένα φαινόμενο πέρα από τις προγνώσεις των ειδικών. «Το σημείο στο οποίο έγινε το ατύχημα, στη νότια πλευρά του κόλπου του Λέοντος, «δίνει» γενικά μεγάλα κύματα. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, όμως, τη διαφορά την έκανε η αλληλουχία των τριών κυμάτων (τρικυμία), τα οποία χτύπησαν το πλοίο σε συνδυασμό με τα έντονα ρεύματα που έπνεαν στην περιοχή. Το φαινόμενο του κυματισμού είναι πολύπλοκο και συχνά οι προγνώσεις δεν πέφτουν μέσα με αποτέλεσμα να έχουμε κύματα πολλαπλάσιου ύψους από τα προβλεπόμενα», υπογραμμίζει.

Σημειώνεται πως το κρουαζιερόπλοιο το οποίο είχε αποπλεύσει από τη Γένοβα της Ιταλίας με προορισμό τη Μασσαλία μετέφερε 1.350 επιβάτες είχε πλήρωμα 580 ατόμων και Ελληνα πλοίαρχο. Σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν, στο πλοίο το οποίο ελλιμενίστηκε με ασφάλεια στο λιμάνι της Βαρκελώνης, επέβαιναν ακόμη 20 Ελληνες αξιωματικοί του πλοίου, τρεις Ελληνες επιβάτες και τέσσερις Κύπριοι υπήκοοι, οι οποίοι όλοι είναι καλά στην υγεία τους. Σύμφωνα με το διευθυντή Επικοινωνίας της πλοιοκτήτριας εταιρίας στην Κύπρο, Μιχάλη Μαραθεύτη, ήδη έγιναν οι απαραίτητες διευθετήσεις για τη μεταφορά όλων των επιβατών αεροπορικώς στις χώρες τους. Με ανακοίνωσή της η εταιρία «εκφράζει τα ειλικρινή της συλλυπητήρια και τη συμπάθειά της στις οικογένειες των θυμάτων, τη συμπαράστασή της στους τραυματίες και τη θλίψη της για το συμβάν».

http://www.agelioforos.gr/default.asp?pid=7&ct=1&artid=30975

Link to comment
Share on other sites

Παραπλήσιο συμβαν φαίνεται να είχαμε και στο ferry Atlas λίγες μέρες μετά:

4,174-gt Morocco-flagged ferry Atlas (IMO 7361049), running between Tanger and Algeciras (Cadiz) with 125 passengers, was struck by a large wave in the Gibraltar narrow on Mar. 6.

5 passengers were injured by broken glass when the wave shattered the windows of a forward saloon.

Πηγή

Link to comment
Share on other sites

Παραπλήσιο συμβαν φαίνεται να είχαμε και στο ferry Atlas
Όχι, τα 2 συμβάντα δεν έχουν σχέση. Το ATLAS, είναι απλώς ένα καράβι (σχετικά μικρό και παλιό) που έπεσε σε θαλασσοταραχή και ταλαιπωρήθηκε. Δεν χτυπήθηκε από freak-waves.
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...