Jump to content
Shipfriends

Habakkuk


proud_ionian

Recommended Posts

http://www.damninteresting.com/wp-content/Habakkuk.jpg

Τελευταια ακουσα μια ιστορια που δεν την ηξερα.Οτι κατα τη διαρκεια του Β'Παγκοσμιου Πολεμου, οι συμμαχοι (οι Αγγλοι βασικα) εξεταζαν σοβαρα την κατασκευη ενος αεροπλανοφορου απο ενισχυμενο παγο.

Απο το χειμωνα 41-42 και μετα οταν τα U-boats ειχαν αποδεκατισει το συμμαχικο πολεμικο και εμπορικο ναυτικο, ο Churchill εψαχνε πως να κατασκευαστουν ενισχυμενα πλοια που να αντεχουν τις Γερμανικες τορπιλες. Ενας ιδιορρυθμος εφευρετης (κατα πολλους τρελλος, με θητεια σε ψυχιατρεια), ο Geoffrey Pyke, προτεινε την κατασκευη αεροπλανοφορου απο παγο.

Μετα απο πολλες διαβουλευσεις, το Βρετανικο Κρατος αγορασε την πατεντα, ενεκρινε το κονδυλι και ολοι μαζι, μουρλοι και γνωστικοι πηγαν στον Καναδα (μπηκε και ο Καναδας στο κολπο), στη λιμνη Patricia στην Alberta για να κανουν πειραματα στον παγο. Κατεληξαν οτι το ανθεκτικο υλικο θα ηταν 90% παγος και 10% πριονιδι με ζελατινα. Εγιναν πειραματα με τι υλικο (υποτιθεται οτι μεχρι και ο Sir Winston ζητησε να του φερουν ενα κομματι υλικο για να το δοκιμασει με βαριοπουλα) και περασαν στο επομενο σταδιο. Α, το υλικο ονομαστηκε Pykrete (απο το Pyke & concrete) προς τιμην του εφευρετη.

Τελικα το θεμα δεν προχωρησε και αφου απορροφησε πολλα κονδυλια εγκαταληφθηκε. Οι λογοι πολλοι. Ενα αεροπλανοφορο απο παγο, σημαινει οτι κατο απο την ισαλο του, θα ηθελε αλλες δεκα φορες τον ογκο του. για να κραταει αυτος ο παγος, θα ηθελε παρα πολλες γεννητριες και μηχανες ψυξης. Χρειαζοταν μεγαλη ποσοτητα ατσαλι για τις σωληνωσεις και πολλα καυσιμα για να κινηθει. Ολα αυτα για ενα πλοιο που δεν θα πηγαινε πανω απο 6 κομβους. Κατι ολες αυτες οι ασχολιες, κατι οτι ειχαμε μπει στο 1944 και ειχε αλλαξει η ροη του πολεμου, κατι οτι οι αμερικανοι εφτιαχαν ηδη αεροπλανοφορα, κατι οτι η Πορτογαλια του Salazar πηγε με τους Συμμαχους και τους εδωσε το ΟΚ να χρησιμοποιουν το αεροδρομιο των Αζορων, το θεμα εληξε. Θα μπορουσε να χαρακτηριστει ως ο ορισμος του white elephant. (αγγλικος ιδιωματισμος για ενα αχρηστο εργο).

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/6/6c/Image_0010.JPG

δειτε: α) damn interesting, β) Wiki

Edited by Nick the Greek
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...