Jump to content
Shipfriends

Recommended Posts

Η Libra Maritime, ηταν μια εταιρεια της οικογενειας Γιαννουλατου που ειχε και την ΕΛΜΕΣ. Ειλικρινα δεν εχω καταλαβει (ή δεν εχω ακουσει) το λογο που ειχε να κανει μια εταιρεια με πλοια παρομοια με της ΕΛΜΕΣ που και αυτη πηγαινε σε διεθνεις γραμμες. Ξεκινησε με το παλιο Ποσειδωνια (του 42) και στη συνεχεια εφερε (μιλαμε για 10ετια 70)το τουρμπιναδικο Duke of Argyll ως Neptunia (κατοπινο Corinthia της ΕΛΜΕΣ). γραμμες... πολυεθνεις (ιταλια ελλαδα κυπρος ισραηλ κλπ).

στη 10ετια του 80 (που εχω και προσωπικες αναμνησεις) η εταιρεια στραφηκε στη μεταφορα φορτιων. αρχικα φερνει τα Atlas I & II (κατοπινα σιφνος εξπρες και καπεταν αλεξανδρος), τα οποια συνδεουν πατρα με brindisi και αργοτερα ηγουμενιτσα με τεργεστη. τα θυμαμαι να δενουν κυριως στο 4 (εφταναν μεσημερι και εφευγαν νωρις το απογευμα για brindisi) και εκαναν πολυ ωρα να βιραρουν. αργοτερα αντικατασταθηκαν με τα Atlas III & IV (που τα θυμομαστε ως Vega & Saturnus), παλι στις ιδιες γραμμες. στις εποχες εκεινες τα ΙΙΙ & ΙV δεσποζαν στο λιμανι με τον ογκο τους. (με εξαιρεση τον καραγιωργη, το el greco και το τραπεζιτσα, δεν υπηρχαν αλλα μεγαλυτερα). για μια σαιζον (85 ή 86) ηρθε και το Ro Ro Anglia (κατοπινο Μυκονος) με τα χρωματα της Libra. ταξιδεψε λιγους μηνες και μετα εδεσε στο υπο κατασκευη βορειο τμημα (σημερινη θεση 15) πρυμα απο το Corfu Sea.

Η ιδεα μιας εταιρειας με πλοια στην ουσια Ro Ro που να δινουν βαρος στα φορτια, ηταν αρκετα διορατικη (οπως αρκετες αλλες της οικογενειας), σε μια εποχη που η λογικη ηταν πλοια με επικεντρο τον επιβατη. δυστυχως τα μεγαλα ανοιγματα της εταιρειας, αλλα και η εσωτερικη πολυφωνια στην οικογενεια, οδηγησαν στο τελος της εταιρειας, οχι ομως και των δυο πλοιων που εφερε. το γεγονος οτι παρεμειναν στην αδριατικη για 15 χρονια αποδεικνυει οτι ηταν σωστες επιλογες.

Edited by proud_ionian
tag
Link to comment
Share on other sites

  • 12 years later...

H εταιρεία ήταν αποκλειστικά των Γιαννουλάτων,στην ΕΛΜΕΣ ήταν κ άλλοι Ρίγγας κλπ,γενικά όμως ήταν συγκοινωνούντα δοχεία.Το ΠΟΣΕΙΔΩΝΙΑ που αναφέρεις ήταν του 1948. ¨Οντως είχαν στραφεί νωρίς στα ρο-ρό,θυμάμαι αμυδρά στα 70ς κάποια TAURUS II,III...πολύ μικρά.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...