Jump to content
Shipfriends

Ασυρματιστές


Recommended Posts

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ για την αντιμετώπιση του προβλήματος της ανεργίας των ασυρματιστών, αφού δεν προωθήθηκε η τροποποίηση του Προεδρικού Διατάγματος, για παραμονή τους στην ακτοπλοΐα, κάνει σε επιστολή της προς τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή η Πανελλήνια Ένωση Ραδιοτηλεγραφητών και Ραδιοηλεκτρονικών Αξιωματικών Ε.Ν.

Όπως επισημαίνουν στην επιστολή τους, η μη προώθηση του Προεδρικού Διατάγματος για την παραμονή του ασυρματιστή στην ακτοπλοΐα «που επανειλημμένα έχουν υποσχεθεί εξανέμισαν τις ελπίδες μας για την επανένταξή μας στους απασχολούμενους ναυτικούς».

Πιο συγκεκριμένα τον Ιούλιο του 2004 το Συμβούλιο Εμπορικού Ναυτικού (ΣΕΝ) αποφάσισε να προωθήσει την τροποποίηση του Π.Δ. 362/1984 «Κανονισμός τηλεπικοινωνιών των Ελληνικών Εμπορικών Πλοίων (Α 124), όπως τροποποιήθηκε με τα Π.Δ. 24/1988 (Α9) και Π.Δ. 28/2000 (Α22)». Με το προωθούμενο σχέδιο π.δ. καθορίζεται ότι μέχρι την 1-2-2007 θα ναυτολογείται ραδιοτηλεγραφητής Α' τάξης Εμπορικού Ναυτικού στα επιβατηγά πλοία που φέρουν ραδιοεξοπλισμό GMDSS, τα οποία εκτελούν πλόες κατηγορίας Β' μεταξύ ελληνικών λιμένων, συνολικής διαδρομής άνω των 80 ν.μ. από το αρχικό μέχρι το τελικό λιμάνι προορισμού ή κατηγορίας Α, όπως ορίζονται στο άρθρο 4 του π.δ.103/99 (Α110) και έχουν μεταφορική δυνατότητα πάνω από 250 επιβάτες».

Όρος για την υλοποίηση της ρύθμισης ήταν η προηγούμενη εκκαθάριση του Μητρώου των Ασυρματιστών και της υποβολής στο ΥΕΝ ακριβούς καταλόγου των πραγματικά ανέργων. Όπως τόνισαν στη «Ν» στελέχη του υπουργείου, η εκκαθάριση αυτή δεν έγινε για αυτό το λόγο δεν προωθήθηκε η τροποποίηση.



απο τη ναυτεμπορικη

Edited by proud_ionian
tag
Link to comment
Share on other sites

συνεχεια απο ναυτεμπορικη

Το ΥΕΝ

Από την πλευρά του το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, υπό την εποπτεία του γ.γ. Ιωάννη Τζωάννου, σχεδιάζει τα επόμενα «βήματα» για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα ανεργίας των ασυρματιστών. Για όσους ήταν εν ενεργεία ασυρματιστές, και είναι σήμερα άνεργοι, θα γίνουν καθηγητές στις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού και στα ΚΕΣΕΝ, ενώ οι υπόλοιποι γίνεται προσπάθεια εύρεσης εργασίας μέσω του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού

Προτάσεις

Η Πανελλήνια Ένωση Ραδιοτηλεγραφητών και Ραδιοηλεκτρονικών Αξιωματικών Ε.Ν. στην επιστολή της προς τον πρωθυπουργό, προτείνει, για τους ασυρματιστές άνω των 45 ετών:

- Προσμέτρηση της στρατιωτικής θητείας (μέχρι 24 μήνες το ανώτερο) σαν πραγματική θαλάσσια υπηρεσία για τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος, όσο και για επαύξησή του, άνευ ή έναντι συμβολικού ποσού εξαγοράς. Αντίστοιχα για τις γυναίκες ασυρματίστριες να δοθεί πλασματική υπηρεσία (μέχρι 24 μήνες το ανώτερο) άνευ ή έναντι συμβολικού ποσού εξαγοράς για τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος όσο και για την επαύξησή του.

- Ο χρόνος φοίτησης στις σχολές Ε.Ν., στα Κέντρα Επιμόρφωσης Στελεχών Ε.Ν. όπως και ο χρόνος αποδεδειγμένης από το ΓΕΝΕ ανεργίας να προσμετράτε τόσο για τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος όσο και για την επαύξησή του.

- Ο χρόνος ασφάλισης στο ΙΚΑ ή σε άλλο ασφαλιστικό Ταμείο κύριας ασφάλισης να μεταφέρεται στο ΝΑΤ τόσο για τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος όσο και για την επαύξησή του.

Όσον αφορά τους ασυρματιστές κάτω των 45 ετών, οι προτάσεις της Ένωσης είναι:

- Απασχόλησή τους σε υπηρεσίες που εποπτεύονται άμεσα από το ΥΕΝ, όπως ΔΕΕΠ, ΔΑΝ, ΑΣΔΕΝ, ΚΕΣΕΝ ΡΗ/ΡΕ, Οίκο Ναύτου, ΝΑΤ.

- Απασχόλησή τους, σε άλλες δημόσιες υπηρεσίες όπως Υ.Π.Α. , ΟΤΕ, ΥΕΘΑ, ΕΜΥ, το 166, Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις.

- Ένταξή τους σε σχετικά προγράμματα ΟΑΕΔ με προσμέτρηση του αντίστοιχου χρόνου σαν συντάξιμη υπηρεσία στο ΝΑΤ.

Link to comment
Share on other sites

  • 9 years later...

Ἀνασύρω ἕνα παλαιὸ θέμα ἀπὸ τὴν λήθην τοῦ παρελθόντος, διότι δὲν θέλω νὰ ἀνοίξῳ ἕνα καινούριο νῆμα γιὰ ἕνα θέμα ποὺ πιθανῶς θὰ συγκεντρώσει ἐλάχιστες ἀπαντήσεις. Δὲν γνωρίζω ἂν ὑπάρχουν ἀκόμη μάχιμοι ἀσυρματιστὲς/τηλεγραφητὲς στὴν ναυτιλία στὶς μέρες μας, ἀφοῦ τὸ ἀντικείμενο τῆς ἐργασίας των βάσει νόμου (ΠΔ 28/2000) ἀνατίθεται σὲ μέλη τοῦ πληρώματος ποὺ εἶναι κάτοχοι τῶν σχετικῶν πιστοποιητικῶν. Αὐτὸ ποὺ θὰ ἤθελα νὰ μάθῳ εἶναι ἂν θεωρητικῶς τὴν ἐργασία αὐτὴν μπορεῖ νὰ τὴν ἀναλάβῃ ἕνα ὁποιοδήποτε μέλος τοῦ πληρώματος (ἀκόμη καὶ τοῦ κατωτέρου) ἀρκεῖ νὰ διαθέτη τὰ ἀπαιτούμενα προσόντα. Ἐκτιμῶ ὅτι στὴν πράξιν τὰ καθήκοντα τῶν ἀσυρματιστῶν/ραδιοτηλεγραφητῶν τὰ ἀναλαμβάνει κάποιος ἀπὸ τοὺς πλοιάρχους.

Link to comment
Share on other sites

Στο πλοιο υπαρχει ο GO (general operator) που εχει το αναλογο πιστοποιητικο και αντικαθιστα τον ασυρματιστη.

Στην Ελλαδα, υπαρχει ενας μαχιμος στις Μινωικες, ενας στην ΑΝΕΚ και μερικοι στου Λουη

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...