Jump to content
Shipfriends

Σπίτια-Καράβια


pantelis2009

Recommended Posts

ΠΕΤΡΟΚΑΡΑΒΑ

Σε υψόμετρο 350 μέτρα, περίπου 45 χιλιόμετρα από τη θάλασσα όπου ανδρώθηκε και μεγάλωσε, εκεί διάλεξε και έκτισε το ωραίο όπως βλέπετε από τις φωτογραφίες σπιτικό του ο Cpt Σολανάκης Ιωάννης.

Ο Καπετάν - Γιάννης γεννημένος στην Αθήνα το 1945, από μικρός κατέβαινε με τον πατέρα του στον Πειραιά και έβλεπε τα καράβια: Μιαούλης, Κανάρης, Οία, Κύδων κ.α. Η ψυχή του αναστατωνόταν. Μόλις έφτασε σε ηλικία για να διαλέξει σπουδές-δουλειά, μόνον ένα πράγμα ήρθε στο μυαλό του, θάλασσα – θάλασσα - θάλασσα…..

Ξεκίνησε τις σπουδές του στο Ναυτικό Γυμνάσιο «Πρωτεύς» απ’ όπου και αποφοίτησε με άριστα. Ο δρόμος για τη μεγάλη του αγάπη, τη θάλασσα, είχε ανοίξει. Το πρώτο του μπάρκο ήταν το 1965 σαν δόκιμος στα κρουαζιερόπλοια «Αχιλλεύς» και «Αγαμέμνων». Μετά σα ναύτης στο φορτηγό «Δέσποινα» του κ. Φαφαλιού και κατόπιν σαν ανθυποπλοίαρχος στο «Καπετάν Παντελής» της εταιρείας του κ. Σκούφαλου.

Ύστερα ήρθε η ώρα να υπηρετήσει τη μητέρα πατρίδα, όπου έκανε 2,5 χρόνια στο Π.Ν. σαν σημαιοφόρος. Όταν αποστρατεύτηκε έδωσε εξετάσεις στο Υ.Ε.Ν. και παίρνει το δίπλωμα του ανθυποπλοιάρχου, όπου και μπαρκάρει στο φορτηγό «Ευρύλοχος» της εταιρείας Μαρκεσσίνη για 2,5 χρόνια και μετά σαν υποπλοίαρχος (χωρίς δίπλωμα) στο φορτηγό «Ευρίπυλος» μέχρι που αυτό πουλήθηκε.

Μετά παίρνει το δίπλωμα του υποπλοιάρχου και μ’ αυτό το βαθμό μπαρκάρει με τα φορτηγά «Agility» και «Dignity» της εταιρείας Ναβαρίνου του κ. Τσικόπουλου.

Το 1979 δίνει εξετάσεις στο Κ.Ε.Σ.Ε.Ν, παίρνει το δίπλωμα του πλοιάρχου και αναλαμβάνει σαν Cpt. τα πλοία «Dignity», «Energetic», «Ουρανία» και το «Prosperity» του κ. Τσικόπουλου, το «Μαστρογιώργης», το «Nini Pateras» του εφοπλιστή κ. Πατέρα και άλλα πολλά, μεταφέροντας λογιών- λογιών εμπορεύματα στις 5 Ηπείρους, όλους τους Ωκεανούς και σε πάρα πολλά λιμάνια.

Φτάνοντας 35 χρονών παντρεύεται και αποκτά 2 κόρες, τη Γιώτα-Δάφνη και τη Μαρινίκη.

Το οικόπεδο είχε αγοραστεί από τον πατέρα του το 1955 και το έκτισε ο Cpt. Γιάννης το 1974, οπότε και άρχισε να το εξοπλίζει. Άγκυρες, φουγάρα, μπίντες, ιστοί, φιλιστρίνια, σωσίβια, αεραγωγοί, τιμονιέρα, εξάντας, τηλέγραφος, ραντάρ, χειριστήριο μηχανών, χάρτες, παράλληλος, είναι μερικά μόνον από τα παλαιά αντικείμενα που θα βρείτε μέσα και έξω από το σπίτι του. Έχοντας ξοδέψει αρκετά χρήματα για την αγορά τους, τώρα περνά την ώρα του με τη συντήρηση και την επισκευή τους, κοντά πλέον στην οικογένεια του.

Επειδή κάθε καπετάνιος ξέρει πάντα το στίγμα του πλοίου του, το …. πετροκάραβο του Cap. Σολανάκη βρίσκεται: Φ = 38ο 08 . 386΄ Β και λ = 023ο 49 . 957΄ Α , …………… στο Κρυονέρι - Αττικής.

post-3633-12832698463_thumb.jpg

post-3633-128326984633_thumb.jpg

post-3633-128326984636_thumb.jpg

post-3633-128326984638_thumb.jpg

post-3633-12832698464_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Ενδιαφέρον και όμορφο το θέμα που άνοιξε ο φίλος pantelis2009.

Πολύ όμορφο και με εμφανέστατο το μεράκι του ανθρώπου που το σκέφτηκε και το υλοποίησε, και το πετροκάραβο του Cpt Σολανάκη Ιωάννη. Με εντυπωσίασε ιδιαίτερα η φωτογραφία με την γέφυρα του "πλοίου" του. Πανέμορφη, μιάς άλλης εποχής, και με τόση σημασία στην λεπτομέρεια που μπορεί κανείς εύκολα να ξεγελαστεί και να υποθέσει ότι ανήκει σε πραγματικό καράβι. Προσέξτε ιδιαίτερα στην συγκεκριμμένη φωτό το κρεβάτι που διακρίνεται στα αριστερά της. Υπάρχει άραγε καραβολάτρης που να μην έδινε τα πάντα για να κοιμάται και να ξυπνάει σε μία τέτοια "κρεβατοκάμαρα" ?!?!? :)

Ένα ακόμα "σπίτι καράβι" υπάρχει στα Παλούκια της Σαλαμίνας, πολύ κοντά στην παραλία που δένουν τα αμφίπλωρα. Κι αυτό πολύ όμορφο και με πολύ μεράκι φτιαγμένο. Το "πρόβλημα" στην δημόσια φωτογραφική παρουσίαση αυτών των σπιτιών είναι το ευνόητο. Ότι δηλαδή αποτελούν ιδιωτική περιουσία και αν δεν έχεις κάποια φιλική έστω σχέση είναι ανέφικτο να τα παρουσιάσεις.

Link to comment
Share on other sites

Φίλε Σείριος καλησπέρα.Για το ωραίο επίσης σπίτι που αναφέρεις το ξέρω πολύ καλά γιατί το σπίτι μου απέχει 50-100 μέτρα απ' αυτο. Δες το λοιπόν και αυτό

post-3633-128326985125_thumb.jpg

post-3633-128326985128_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Για να δουμε και ενα εστιατοριο-καραβι που βρισκεται στην παραλια Ασπροπυργου

Δεν μοιαζει σε πολυτελεια με τα σπιτια που μας παρουσιασαν οι φιλοι pantelis2009 και ΣΕΙΡΙΟΣ αλλα εξωτερικα εχει τα παντα.

Πλωρη,τσιμινιερα,υπερκατασκευη.

Δυστυχως η φωτογραφια το αδικει λιγο

post-15-128326987236_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

Ένα εστιατοριο - βαπόρι είχε ανήξει ο παλιός καπετάνιος της ακτοπλοίας Νίκος Λουδάρος ο οποίος εκανε μεγάλη καριέρα στα πλοία του Νομικού κι ιδιαίτερα στο ΛΗΜΝΟΣ.

Δεν αποκλείεται να είναι κι αυτός-δυστυχώς δεν θυμάμαι σε ποια περιοχή το έχει ανοιξει.

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...
Για να δουμε και ενα εστιατοριο-καραβι που βρισκεται στην παραλια Ασπροπυργου

Δεν μοιαζει σε πολυτελεια με τα σπιτια που μας παρουσιασαν οι φιλοι pantelis2009 και ΣΕΙΡΙΟΣ αλλα εξωτερικα εχει τα παντα.

Πλωρη,τσιμινιερα,υπερκατασκευη. Δυστυχως η φωτογραφια το αδικει λιγο

Και μιας και το "πλοίο" αυτόν τον καιρό παραμένει παροπλισμένο :D (στην πλώρη του υπάρχει ενοικιαστήριο) στην παραλία του Ασπροπύργου, ας το δούμε εμείς λίγο καλύτερα και ας βοηθήσουμε και τον μερακλή πλοιοκτήτη να του βρεί έναν καλό ναύλο :D.

Έχει πράγματι κάνει εξαιρετική δουλειά ο κατασκευαστής του, πλοίο με τα όλα του, με τις περατζάδες του, το φουγάρο, τα άλμπουρα, την γέφυρα και την πολύ όμορφη πλώρη του με τα όκια και την πραγματική άγκυρα, ακόμα-ακόμα με την πλαινή σκάλα επιβίβασης :).

post-929-128326989343_thumb.jpg

post-929-128326989362_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

  • 7 months later...
  • 1 month later...

Υπάρχει και στο Κάστρο Κυθήρων ένα τέτοιο "καραβόσπιτο",που μάλλον ανήκει σε κάποιον παλαίμαχο πλοίαρχο.Το έχω φωτογραφίσει (απ'έξω) αλλά επειδή δέν έχω κάποια γνωριμία με τον ιδιοκτήτη του δέν μπορώ να ανεβάσω τίς φωτογραφίες εδώ....

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Βάσει τών όσων γράφει το blog,δέν πρόκειται ακριβώς γιά μονή (μοναστήρι δηλαδή),αλλά γιά ένα ποταμόπλοιο πάνω στο οποίο κατασκεύασαν ένα παρεκκλήσιο και το περιφέρουν ανά τόν Βόλγα,προσεγγίζοντας σε διάφορα παραποτάμια χωριουδάκια γιά να τελούνται οι λειτουργίες τών πιστών.

Δέν θα ήταν άσχημη ιδέα να γίνη κάτι τέτοιο και στην Ελλάδα,ώστε οι κάτοικοι τών μικρών νησιών όπου δέν υπάρχει εκκλησία (ή κι'άν υπάρχη,δέν διαθέτη ιερέα) να μπορούν να τελούν τα θρησκευτικά τους καθήκοντα.Τώρα βέβαια θα μού πήτε ότι πήγανε να κάνουν το ΕΛΛΗ πλωτό ιατρείο (ώς ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ) και δέν φτούρησε το εγχείρημα,θα φτουρήση μιά πλωτή εκκλησία;

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...