Jump to content
Shipfriends

Recommended Posts

Την άποψη ότι η κρίση γεννά επενδυτικές ευκαιρίες επιβεβαίωσε με τον πιο εντυπωσιακό τρόπο η ναυτιλιακή εταιρεία Lomar Shipping της εφοπλιστικής οικογένειας Λογοθέτη, εξαγοράζοντας από την αυστραλιανών συμφερόντων εταιρεία Allocean, έναν μοντέρνο στόλο 26 πλοίων, έναντι 325 εκατομμυρίων δολαρίων.

Ο Έλληνας εφοπλιστής Μιχάλης Λογοθέτης και οι δύο του γιοι Γιώργος και Κωνσταντίνος, που την «χρυσή» περίοδο της ναυτιλίας 2004-2006 αποφάσισαν να προχωρήσουν στην πώληση 67 πλοίων, επανήλθαν με ηχηρό τρόπο στην αγορά εξαγοράζοντας έναντι 325 εκ. δολαρίων έναν στόλο 26 πλοίων, που 1,5 χρόνο νωρίτερα κάποιος θα πλήρωνε δισεκατομμύρια δολάρια για να τον αποκτήσει.

Η εταιρεία Lomar Shipping της οικογένειας Λογοθέτη, εκμεταλλευόμενη το πλήγμα που προκάλεσε η διεθνής οικονομική κρίση στην εταιρεία Allocean με έδρα στο Λονδίνο, θυγατρική της αυστραλιανής Allco Finance Group, αγόρασε τον στόλο της που αποτελείται από δεξαμενόπλοια, LPG (liquid petroleum gas), bulk carriers και πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων.

Η ελληνική ναυτιλιακή εταιρεία είναι μέλος του επενδυτικού ομίλου Libra Group που ο Έλληνας εφοπλιστής Μιχάλης Λογοθέτης δημιούργησε το 2003. Ο διορατικός επιχειρηματίας αποφασίζοντας την τριετία 2004-2006 να πουλήσει το σύνολο σχεδόν των πλοίων που διαχειρίζονταν με τους δύο γιους του, τροφοδότησε με τα κεφάλαια που απέσπασε επενδύσεις σε τομείς όπως το real estate, τα ξενοδοχεία, η ενέργεια και η εκμίσθωση αεροσκαφών.

Η εφοπλιστική οικογένεια στο διάστημα των χρόνων αυτών κατάφερε να δημιουργήσει έναν παγκόσμιας εμβέλειας επενδυτικό όμιλο με θυγατρικές εταιρείες σε ολόκληρο τον πλανήτη.

Ο όμιλος σήμερα έχει δύο έδρες. Η μία βρίσκεται στη Νέα Υόρκη, υπό την εποπτεία του μεγαλύτερου γιου της οικογένειας Γιώργου Λογοθέτη και η άλλη στο Λονδίνο, τα ηνία της οποίας έχει αναλάβει ο αδερφός του Κωνσταντίνος Λογοθέτης.

Μετρώντας τρία μόλις χρόνια ζωής η Lease Corporation International(LCI) θυγατρική -μεταξύ άλλων εταιρειών- του ομίλου Libra κατέστη ο μεγαλύτερος εκμισθωτής αεροσκαφών στον κόσμο, έχοντας υπό την διαχείριση της έναν στόλο αεροπλάνων αξίας 3,5 δισ. δολαρίων.

Παράλληλα, αλυσίδες ξενοδοχειακών μονάδων του επενδυτικού ομίλου εντοπίζονται σε Ευρώπη, Βόρεια και Νότια Ευρώπη.

Η θυγατρική του ομίλου στην Ελλάδα «First Mediterranean Investments» (FMI), ξεκίνησε να δραστηριοποιείται το 2006 έχοντας στη διάθεση της κεφάλαια ύψους 500 εκ. δολαρίων. Η εταιρεία αυτή αποτέλεσε έναν όμιλο εταιρειών με ευρύτερο πεδίο δράσης στη νοτιοανατολική Ευρώπη, στον οποίο περιλαμβάνονται οι «Mayfair Land and Development» (κατασκευαστική), «Regency Real Estate» και Greece Sotheby’s(real estate) Euroenergy» (ενεργειακή) και «Grace Hotels» (αλυσίδα ξενοδοχειακών μονάδων στην Σαντορίνη και την Μύκονο).

capital.gr

Edited by Nick the Greek
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Δεν ξέρω λεπτομέρειες για την συμφωνία αλλα πιστεύω ότι είναι αξιοσημείωτο να πούμε πως τα περισσότερα πλοία είναι με bareboat employment και έχουν ένα προγεγαγρεμμενο εισόδημα γι ατα επόμενα χρονια.

Επίσης δεν πουλήθηκαν όλα τα πλοία της Allocean en bloc αλλα πρέπει να έγινε mix and match.

Επίσης αυτή η κίνηση δείχνει πως υπάρχει ρευστό καλά αποθηκευμένο σε εταιρείες που πήραν μια καλή άποψη ρίσκου και έκθεσης σε αυτό προ κρίσης. Το μονο σίγουρο είναι ότι υπάρχουν και άλλες και αυτό είναι πολύ καλά νέα

Link to comment
Share on other sites

  • 8 years later...

Συνεχίζει τις στρατηγικές κινήσεις η ναυτιλιακή εταιρεία Lomar Shipping της οποίας ηγείται ο Έλληνας εφοπλιστής Γιώργος Λογοθέτης. Αυτή τη φορά η ναυτιλιακή του έχει στα άμεσα σχέδια της να προχωρήσει στην πώληση μερίδας των παλαιότερων ηλικιακά πλοίων που διαθέτει στον στόλο της. Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε εκπρόσωπος της εταιρείας, στη Lomar τρέχει αυτή τη περίοδο ένα πρόγραμμα, που έχει ως άμεσο στόχο την ανανέωση του στόλου της Lomar, μέσω του οποίου έχει δει τέσσερα νεότευκτα να προσθέτονται στην εταιρεία μέσα στο 2017 από κινεζικές γιάρδες.

Ο εκπρόσωπος της εταιρείας σύμφωνα με τα όσα αναφέρει το splash247 ανέφερε τα εξής: «Η στρατηγική μας επικεντρώνεται στην σταδιακή ανανέωση του στόλου μας μέσα στα επόμενα χρόνια, με την προσθήκη νεότευκτων πλοίων αρχής γενομένης το 2018. Αυτή η διαδικασία έχει ως σκοπό τη μείωση του μέσου όρου ηλικίας του στόλου ενώ παράλληλα εξασφαλίζουμε πως τα πλοία μας θα πληρούν τις τελευταίες προδιαγραφές και θα προσαρμόζονται απολύτως με τους νέους κανονισμούς».

Σημειώνεται ότι η Lomar διαθέτει έναν διευρυμένο στόλο που αποτελείται από 80 πλοία, εκ των οποίων, τα 50 είναι πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων τύπου sub-panamax.

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Η ηλεκτρονικιά έκδοση της Tradewinds μας πληροφορεί πως η εταιρεία εγκαινιάζει μια συνεργασία με μια γερμανική εταιρεία που λέγεται Turtle. Τι είναι αυτή η Turtle? Είναι κάτι εξαιρετικά ενδιαφέρον, πρόκειται για μια ψηφιακή πλατφόρμα που απευθύνεται σε πλοιοκτήτες/διαχειριστές πληρωμάτων και πληρώματα. Η ιδέα με λίγα λόγια είναι πως η εταιρεία ανεβάζει στην πλατφόρμα τι ψάχνει όσον αφορά ειδικότητες, προσόντα και ημερομηνίες. Ο ναυτικός ανεβάζει το βιογραφικό του και τα πιστοποιητικά ικανότητάς του. Και ο αλγόριθμος της πλατφόρμας φτιάχνει τον καλύτερο συνδυασμό μεταξύ των 2. Σε δεύτερο επίπεδο, εργοδότης και ναυτικός μπορούν να επικοινωνήσουν μέσω της πλατφόρμας, να κάνουν online συνέντευξη και τελικά να αποφασίσουν αν θα συνεργαστούν ή όχι. Τα πλεονεκτήματα της πλατφόρμας είναι προφανή, σε μια αγορά εργασίας που γίνεται όλο και πιο δύσκολη. Πίσω από την πλατφόρμα βρίσκεται η Isabelle Rickmers, γόνος της μεγάλης και πασίγνωστης εταιρείας πλοιοκτητών από το Αμβούργο. Αφουγκραζόμενη τα προβλήματα και τις ανάγκες του χώρου, ήταν το μυαλό και η τσέπη πίσω από την πλατφόρμα. Έχω δεί και demo από την πλατφόρμα προσωπικά, όσοι ψάχνετε δουλειά αξίζει τον κόπο να ρίξετε μια ματιά.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...